Etica în Afaceri

Proiect
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 120 în total
Cuvinte : 59054
Mărime: 194.44KB (arhivat)
Publicat de: Claudia J.
Puncte necesare: 8

Extras din proiect

Etica în afaceri este o disciplina pe care multi oameni o iau în raspar: pe unii îi amuza copios, altora li se pare o gluma proasta. Mai toate lucrarile consacrate acestui subiect mentioneaza faptul ca, în opinia majoritatii oamenilor, sintagma etica în afaceri este (cum spun anglo-americanii) un oxymoron, adica o contradictie în termeni, de genul cerc patrat, zgârcit cheltuitor sau mama virgina. Faptul este înregistrat ca atare, fara sa i se acorde prea multa atentie. Eu cred însa ca merita sa ne întrebam care sunt premisele acestei opinii atât de raspândite.

Cei care privesc raportul dintre etica si lumea afacerilor din afara, ca simpli spectatori ai vietii economice, zâmbesc ironic atunci când aud de etica afacerilor, deoarece, prin definitie, stabilesc un raport de incompatibilitate între cele doua notiuni. Foarte adesea, oamenii sunt tentati sa idealizeze sfera eticului, considerând ca a fi etic înseamna a te comporta întotdeauna altruist, urmarind, mai presus de orice, binele aproapelui. În vreme ce moralitatea este echivalata cu sfintenia, lumea afacerilor este demonizata, fiind zugravita în cliseele arhicunoscute: lacomie, cinism, egoism feroce, rapacitate, coruptie, dispret fata de legi si fata de oamenii simpli si onesti care muncesc din greu pentru a-i îmbogati pe niste exploatatori fara scrupule etc. Fireste ca, definite în acesti termeni, etica si afacerile sunt antitetice deoarece a face afaceri presupune cu necesitate un comportament pe de-a-ntregul imoral.

Pe ce se bazeaza aceasta perceptie ultrasimplista? În cazul notiunii de etica, pe ignoranta. În lumea noastra, învatam din clasa întâia matematica, gramatica, istorie, geografie etc., însa etica nu o studiem niciodata la scoala. Nu este o disciplina exacta si, dupa cât se pare, nici destul de importanta pentru a sta lânga celelalte materii umaniste. Asa se face ca fiecare îsi încropeste o imagine personala, extrem de aproximativa, daca nu de-a dreptul eronata, despre ceea ce înseamna etica, bazându-se pe o minima si stângace reflectie asupra unor elemente disparate, culese mai întâi din dadaceala parintilor si a profesorilor, apoi din lecturi, conversatii întâmplatoare, din filme si mass-media dar, mai ales, din lectiile predate la scoala vietii. Iar viata nu este, pentru cei mai multi dintre noi, un profesor din cale afara de priceput si de rabdator.

În ceea ce priveste perceptia demonizata a lumii afacerilor, cauza principala este tot ignoranta. Este vorba însa de o ignoranta interesata, resentimentara si de-a dreptul voita, a celor care  privind din afara  remarca scandalizati luxul, opulenta si ostentatia celor rusinos de bogati, fara a face un minim efort de gândire spre a întelege ca nu toti întreprinzatorii sunt chiar atât de bogati si, mai ales, faptul ca multi dintre ei câstiga nu prin fraude si escrocherii mârsave, ci printr-o activitate extrem de solicitanta si de responsabila  care tot un soi de munca este, chiar daca nu se face cu târnacopul sau la strung. Din pacate, mass-media întretine cu râvna aceste clisee, bombardând publicul cu stiri si reportaje de senzatie, în care nu figureaza decât personaje dubioase, fraude colosale, banci devalizate, falimente scandaloase, privatizari suspecte, licitatii trucate, evaziuni fiscale, produse care pun în pericol viata si sanatatea consumatorilor, catastrofe ecologice etc. Ce-i drept, aceste fenomene exista si mass-media are datoria sa informeze si sa avertizeze publicul, punând reflectoarele pe acei afaceristi care comit realmente astfel de infractiuni. Aceasta goana dupa senzational, care face ca mass-media sa nu îsi focalizeze atentia decât asupra laturilor întunecate ale vietii economice, are efecte deosebit de negative asupra opiniei publice din tara noastra. Din pacate, este un adevar cât se poate de trist ca România de astazi ofera din belsug subiecte de scandal. Coruptia a atins cote alarmante si multe averi s-au facut în conditii mai mult decât suspecte, desi reactia justitiei a fost mai totdeauna timida sau inexistenta. Cu atât mai meritorii sunt, în acest climat, eforturile unui mare numar de întreprinzatori anonimi, care se straduiesc si, de bine, de rau, chiar reusesc sa faca afaceri oneste si profitabile. Daca nu ar copia fara discernamânt modelele presei occidentale  care, într-adevar, are de ce sa umble dupa senzational, întrucât viata imensei majoritati a consumatorilor este extrem de uniforma si de searbada: munca, munca, munca  mass-media româneasca si-ar da seama ca, în climatul de coruptie cronica si de impostura generalizata de la noi, stirile cu adevarat de senzatie, care ar soca pe toata lumea, ar suna cam asa: Undeva, într-o localitate din România, un întreprinzator privat cinstit si corect, a reusit sa puna pe picioare o afacere profitabila: fara spaga, fara protectie clientelara, fara licitatii dubioase, fara scutiri preferentiale de impozite si de obligatii fiscale etc.; salariatii câstiga bine si sunt multumiti; consumatorii sunt încântati de calitatea si pretul produselor firmei s. a. m. d.. Astfel de firme exista chiar si în România de astazi, dar, din pacate pentru ele si mai ales pentru publicul de la noi, sunt câini care nu musca, ceea ce, gândesc liderii nostri de opinie, chiar nu intereseaza pe nimeni.

Pe scurt, observatorii hipercritici ai mediului de afaceri comit mai multe erori, care le îngusteaza perspectiva si le strâmba judecata. Pe de o parte, confunda comportamentul etic cu altruismul umanitar (dar numai atunci când îi judeca pe oamenii de afaceri; propriul lor comportament primeste o apreciere de onorabilitate morala în raport cu niste exigente mult mai relaxate). Pe de alta parte, generalizeaza fara temei faptele scandaloase care se petrec realmente în lumea afacerilor, trecând cu vederea  datorita unei ignorante autoinduse resentimentar, alimentate de mass-media  normalitatea activitatii de afaceri, în care onestitatea si corectitudinea sunt regula si nu exceptia. Având o notiune confuza asupra eticii si o viziune partinitor nefavorabila asupra afacerilor, cei care strâmba din nas atunci când aud vorbindu-se despre etica în afaceri mai comit o eroare decisiva, care le întareste scepticismul fata de seriozitatea acestei discipline. Acesti oameni nu realizeaza faptul ca etica în afaceri nu se ocupa de furturi, delapidari, fraude si alte soiuri de ilegalitati. Toate aceste fapte tin de resortul justitiei, iar daca aceasta nu-si îndeplineste functiile sale sociale, raul trebuie cautat în alta parte. Voi dezvolta pe larg în capitolele ce urmeaza ideea ca etica în afaceri are ca obiect de investigatie criteriile strict morale care stau la baza ierarhizarii alternativelor legale ce se deschid optiunii manageriale si legaturile dintre aceste criterii morale, pe de o parte, si eficienta economica pe termen lung a întreprinderii private, pe de alta parte.

Preview document

Etica în Afaceri - Pagina 1
Etica în Afaceri - Pagina 2
Etica în Afaceri - Pagina 3
Etica în Afaceri - Pagina 4
Etica în Afaceri - Pagina 5
Etica în Afaceri - Pagina 6
Etica în Afaceri - Pagina 7
Etica în Afaceri - Pagina 8
Etica în Afaceri - Pagina 9
Etica în Afaceri - Pagina 10
Etica în Afaceri - Pagina 11
Etica în Afaceri - Pagina 12
Etica în Afaceri - Pagina 13
Etica în Afaceri - Pagina 14
Etica în Afaceri - Pagina 15
Etica în Afaceri - Pagina 16
Etica în Afaceri - Pagina 17
Etica în Afaceri - Pagina 18
Etica în Afaceri - Pagina 19
Etica în Afaceri - Pagina 20
Etica în Afaceri - Pagina 21
Etica în Afaceri - Pagina 22
Etica în Afaceri - Pagina 23
Etica în Afaceri - Pagina 24
Etica în Afaceri - Pagina 25
Etica în Afaceri - Pagina 26
Etica în Afaceri - Pagina 27
Etica în Afaceri - Pagina 28
Etica în Afaceri - Pagina 29
Etica în Afaceri - Pagina 30
Etica în Afaceri - Pagina 31
Etica în Afaceri - Pagina 32
Etica în Afaceri - Pagina 33
Etica în Afaceri - Pagina 34
Etica în Afaceri - Pagina 35
Etica în Afaceri - Pagina 36
Etica în Afaceri - Pagina 37
Etica în Afaceri - Pagina 38
Etica în Afaceri - Pagina 39
Etica în Afaceri - Pagina 40
Etica în Afaceri - Pagina 41
Etica în Afaceri - Pagina 42
Etica în Afaceri - Pagina 43
Etica în Afaceri - Pagina 44
Etica în Afaceri - Pagina 45
Etica în Afaceri - Pagina 46
Etica în Afaceri - Pagina 47
Etica în Afaceri - Pagina 48
Etica în Afaceri - Pagina 49
Etica în Afaceri - Pagina 50
Etica în Afaceri - Pagina 51
Etica în Afaceri - Pagina 52
Etica în Afaceri - Pagina 53
Etica în Afaceri - Pagina 54
Etica în Afaceri - Pagina 55
Etica în Afaceri - Pagina 56
Etica în Afaceri - Pagina 57
Etica în Afaceri - Pagina 58
Etica în Afaceri - Pagina 59
Etica în Afaceri - Pagina 60
Etica în Afaceri - Pagina 61
Etica în Afaceri - Pagina 62
Etica în Afaceri - Pagina 63
Etica în Afaceri - Pagina 64
Etica în Afaceri - Pagina 65
Etica în Afaceri - Pagina 66
Etica în Afaceri - Pagina 67
Etica în Afaceri - Pagina 68
Etica în Afaceri - Pagina 69
Etica în Afaceri - Pagina 70
Etica în Afaceri - Pagina 71
Etica în Afaceri - Pagina 72
Etica în Afaceri - Pagina 73
Etica în Afaceri - Pagina 74
Etica în Afaceri - Pagina 75
Etica în Afaceri - Pagina 76
Etica în Afaceri - Pagina 77
Etica în Afaceri - Pagina 78
Etica în Afaceri - Pagina 79
Etica în Afaceri - Pagina 80
Etica în Afaceri - Pagina 81
Etica în Afaceri - Pagina 82
Etica în Afaceri - Pagina 83
Etica în Afaceri - Pagina 84
Etica în Afaceri - Pagina 85
Etica în Afaceri - Pagina 86
Etica în Afaceri - Pagina 87
Etica în Afaceri - Pagina 88
Etica în Afaceri - Pagina 89
Etica în Afaceri - Pagina 90
Etica în Afaceri - Pagina 91
Etica în Afaceri - Pagina 92
Etica în Afaceri - Pagina 93
Etica în Afaceri - Pagina 94
Etica în Afaceri - Pagina 95
Etica în Afaceri - Pagina 96
Etica în Afaceri - Pagina 97
Etica în Afaceri - Pagina 98
Etica în Afaceri - Pagina 99
Etica în Afaceri - Pagina 100
Etica în Afaceri - Pagina 101
Etica în Afaceri - Pagina 102
Etica în Afaceri - Pagina 103
Etica în Afaceri - Pagina 104
Etica în Afaceri - Pagina 105
Etica în Afaceri - Pagina 106
Etica în Afaceri - Pagina 107
Etica în Afaceri - Pagina 108
Etica în Afaceri - Pagina 109
Etica în Afaceri - Pagina 110
Etica în Afaceri - Pagina 111
Etica în Afaceri - Pagina 112
Etica în Afaceri - Pagina 113
Etica în Afaceri - Pagina 114
Etica în Afaceri - Pagina 115
Etica în Afaceri - Pagina 116
Etica în Afaceri - Pagina 117
Etica în Afaceri - Pagina 118
Etica în Afaceri - Pagina 119

Conținut arhivă zip

  • Etica in Afaceri.doc

Alții au mai descărcat și

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Te-ar putea interesa și

Aplicarea și limitele codului etic în sfera afacerilor

ARGUMENT Etica în afaceri este o disciplină pe care mulţi oameni o iau în răspăr: pe unii îi amuză copios, altora li se pare o glumă proastă. Mai...

Etică în afaceri

CAPITOLUL I FUNDAMENTELE ETICII AFACERILOR I.1. ETICA ŞI SFERA EI DE CUPRINDERE Accentul pus în ultimii ani pe afaceri se datorează schimbărilor...

Agresivitatea în Etica Actului Economic

I N T R O D U C E R E În această lume în continuă mişcare şi dezvoltare, persoanele se îndreaptă tot mai mult în căutarea noutăţilor din care unii...

Etica în Afaceri

INTRODUCERE Actualitatea lucrării. A face afaceri înseamnă a avea succes. Problema care se pune este aceea de a avea succes prin implementarea...

Etică în afaceri

INTRODUCERE Inca de la inceputurile civilizatiei omenesti, oamenii si-au pus o serie de intrebari referitor la ceea ce inseamna “correct”, “drept”...

Etica afacerilor - Factor de dezvoltare a organizației

Introducere “Dacă vrei să cunoști principiile etice pe care le împartășește o companie, uităte la felul în care tratează oamenii: clienții,...

Etica Afacerilor - O Condiție a Dezvoltării Unității Economice

Introducere Poţi fi cunoscut, poţi avea campanii de imagine, poţi face acte de caritate, poţi avea produse bune, însă toate aceste lucruri la un...

Etica în afaceri

INTRODUCERE Prezentul curs se adresează studenților de la Facultatea de Științe Economice și Administrație Publică, toate specializările, forma...

Ai nevoie de altceva?