Evaluarea posturilor și a performanțelor la SC Selmont

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 4 fișiere: doc
Pagini : 58 în total
Cuvinte : 19371
Mărime: 184.96KB (arhivat)
Publicat de: Tatiana Adam
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Rita Toader
UNIVERSITATEA DE NORD MAIA MARE FACULTATEA DE ŞTIINŢE SPECIALIZAREA MANAGEMENT

Extras din proiect

INTRODUCERE

Rolul cel mai important din cadrul resurselor unei societăţi îl constituie resursele umane. Astfel, o mare importanţă trebuie acordată acestora şi trebuie avută în vedere soluţionarea elementelor pe care acestea le reclamă.

Lucrarea de faţă este structurată în cinci capitole, cuprinzând prezentarea generală a S.C. SELMONT S.R.L., analiza posturilor, evaluarea posturilor, evaluarea performanţelor şi evaluarea posturilor la S.C. SELMONT S.R.L..

Aşadar, prin aplicarea principiului „omul potrivit la locul potrivit” se urmăreşte cunoaşterea cerinţelor sau exigenţelor fiecărui post, pentru ca acesta, la rândul său, să poată fi comparat cu posibilităţile, capacităţile sau trăsăturile multidimensionale ale omului.

Analiza şi descrierea posturilor permit angajaţilor să cunoască ce se cere de la ei. Analiza posturilor este procesul de culegere, prelucrare şi stabilire a informaţiilor despre conţinutul postului, cu scopul asigurării unei baze pentru descrierea fiecărui post şi a datelor pentru recrutare, instruire, evaluarea posturilor şi managementul performanţei. Descrierea posturilor înseamnă enumerarea sarcinilor pe care le are de efectuat titularul unui post.

Evaluarea posturilor este un procedeu sau instrument de analiză şi ierarhizare care permite compararea tuturor posturilor dintr-o organizaţie, sesizarea exigenţelor fiecărui loc de muncă, constatarea diferenţelor existente între acestea, precum şi realizarea unei redistribuiri mai echitabile a salariilor.

Practica managerială în domeniul resurselor umane dovedeşte că analiza şi evaluarea posturilor, realizate cu profesionalism, cât mai compleet şi mai complex, într-o viziune interdisciplinară, permit o înţelegere mai profundă a conţinutului acestora, a cerinţelor comportamentale pe posturi, creând, totodată, o bază cât mai reală pentru elaborarea deciziilor de personal care, la rândul lor, operaţionalizează strategiile şi politicile din acest domeniu.

Sistemul de evaluare a performanţei constituie o parte intrinsecă şi deosebit de importantă a sistemului de management, în general, şi a sistemului managerului resurselor umane, în special, care subscrie, într-un anumit sens, climatul organizaţional. Evaluarea performanţelor este una dintre cele mai dificile şi controversate activităţi din întreprindere. În noile condiţii stipulate în codul muncii, vor fi nevoiţi să-şi pună la punct sistemele de evaluare şi de standarde profesionale. Astfel va fi extrem de dificil să concedieze vreun salariat din cauza lipsei de performanţă. Evaluarea performanţelor angajaţilor nu mai este o noutate pe piaţa românească. Din ce în ce mai multe firme româneşti sau străine prezente în România au introdus treptat acest sistem, în principal pentru a lega performanţele individuale de performanţele afacerii, dar şi pentru a crea un cadru profesionist de dezvoltare individuală şi organizaţională. Managerul de resurse umane trebuie să creeze un sistem care să asigure o evaluare continuă pe tot parcursul anului. În situaţia în care managerul ţine numai pentru el criteriile de evaluare, regulile jocului sau le face cunoscute pe parcurs, angajaţii nu vor avea sentimentul unei evaluări corecte vor fi dezorientaţi şi nu vor mai dorii să coopereze. Evaluarea trebuie făcută pe baza unor standarde realiste şi utile pentru diferitele activităţi şi nu prin compararea angajaţilor unii faţă de alţii.

CAPITOLUL 1

PREZENTAREA GENERALA A S.C. SELMONT S.R.L.

1.1 Istoric

Societatea Comercială SELMONT S.R.L. a luat fiinţă în noiembrie 1994, cu principal obiect de activitate lucrări de construcţii. În anul 1998 odată cu achiziţia activelor Abator şi Fabrica de Preparate Carne, de la fosta întreprindere de stat S.C. Maracarn S.A., şi a două magazine alimentare, îşi modifică principalul obiect de activitate, acesta devenind activitatea de sacrificare, tranşare şi producţie preparate de carne.

In 28.09.1998 in urma achiziţiei celor 4 active conform contractului de vânzare-cumpărare încheiat si autentificat S.C. SELMONT S.R.L. devine proprietara imobilelor, dar nu şi a terenului. Cele patru active sunt:

1. activ-parte fabrica de preparat carne in suprafaţa totală construita de

2012,19 mp si suprafaţă utilă 1846,25 mp

2. activ-construcţii in suprafaţă totală de 6887 mp reprezentând abator sanitar, grajd făină furajeră şi grajd carantină

3. activ-magazin alimentar nr. 6- situat in Baia Mare Bdl. Traian nr. 14 in suprafaţă construită de 150 mp

4. activ- magazin alimentar nr. 1 situat in Baia Mare, str. Piata Izvoarelor nr. 1 in suprafată construită de 80,42 mp

In 01.06.2000 s-a încheiat actul de vânzare-cumpărare prin care s-a achiziţionat de la aceeaşi societate si terenul aferent, dobândind dreptul de proprietate si asupra terenurilor aferente activelor cumpărate.

S.C. SELMONT S.R.L. şi-a orientat activitatea în primul rând spre reamenajarea spaţiilor destinate producţiei, mai precis spre lucrări de igienizare.

Din anul 1999 a început achiziţia unor utilaje noi, performante pentru a putea să-şi desfăşoare activitatea de producţie. Utilajele au fost importate în totalitate din Germania..

Acţiunea de investiţie s-a suprapus cu Hotărârea de Guvern nr.203/1999 prin care a fost declarat municipiul Baia Mare ca zonă defavorizată, prin aceasta acordându-se facilităţi pentru agenţii economici care au sediul social în Zona Defavorizată, realizează o investiţie nouă şi angajează personal din forţa de muncă neocupată..

În acest sens S.C. SELMONT S.R.L., având o mare parte din investiţie realizată, pornind şi activitatea de producţie, a angajat 18 persoane din forţa de muncă neocupată; a obţinut astfel Certificatul de Investitor nr.l din Regiunea de Nord-Vest.

Activitatea de modernizare a S.C. SELMONT S.R.L. a însemnat o politică de firmă, la această oră societatea are o investiţie de 2.787.594 €, fiind unul din cei mai importanţi investitori din intreaga Regiune de Nord-Vest, realizând cea mai mare investiţie în Zona Defavorizată Baia Mare. Deşi activitatea S.C. SELMONT S.R.L. în acest domeniu nu este de mult timp a reuşit prin calitatea produselor sale să fie recunoscută, agreată şi căutată pe piaţa în care activează.

La ora actuală firma işi desface producţia prin 12 magazine proprii situate in Baia Mare, prin depozitele din Timişoara, Braşov si Iaşi şi prin livrare către alţi clienţi din Baia Mare.

1.2 Resursele umane la S.C. SELMONT S.A.

Structura organizatorică a societăţii este de tip ierarhico-funcţională, incluzând componente funcţionale şi de producţie.

Componentele funcţionale sunt organizate pe profil tehnic, economic si administrativ. Tipul de management practicat este cel de conducere pe baza de obiective, urmărind obţinerea de profit maxim.

Personalul unităţii este format din:

- ingineri tehnologi;

- muncitori la tranşare;

- muncitori la fabricaţie;

- muncitori la livrare – ambalare;

- muncitori la igienizare;

- gestionari;

- personal de conducere şi administrativ.

Preview document

Evaluarea posturilor și a performanțelor la SC Selmont - Pagina 1
Evaluarea posturilor și a performanțelor la SC Selmont - Pagina 2
Evaluarea posturilor și a performanțelor la SC Selmont - Pagina 3
Evaluarea posturilor și a performanțelor la SC Selmont - Pagina 4
Evaluarea posturilor și a performanțelor la SC Selmont - Pagina 5
Evaluarea posturilor și a performanțelor la SC Selmont - Pagina 6
Evaluarea posturilor și a performanțelor la SC Selmont - Pagina 7
Evaluarea posturilor și a performanțelor la SC Selmont - Pagina 8
Evaluarea posturilor și a performanțelor la SC Selmont - Pagina 9
Evaluarea posturilor și a performanțelor la SC Selmont - Pagina 10
Evaluarea posturilor și a performanțelor la SC Selmont - Pagina 11
Evaluarea posturilor și a performanțelor la SC Selmont - Pagina 12
Evaluarea posturilor și a performanțelor la SC Selmont - Pagina 13
Evaluarea posturilor și a performanțelor la SC Selmont - Pagina 14
Evaluarea posturilor și a performanțelor la SC Selmont - Pagina 15
Evaluarea posturilor și a performanțelor la SC Selmont - Pagina 16
Evaluarea posturilor și a performanțelor la SC Selmont - Pagina 17
Evaluarea posturilor și a performanțelor la SC Selmont - Pagina 18
Evaluarea posturilor și a performanțelor la SC Selmont - Pagina 19
Evaluarea posturilor și a performanțelor la SC Selmont - Pagina 20
Evaluarea posturilor și a performanțelor la SC Selmont - Pagina 21
Evaluarea posturilor și a performanțelor la SC Selmont - Pagina 22
Evaluarea posturilor și a performanțelor la SC Selmont - Pagina 23
Evaluarea posturilor și a performanțelor la SC Selmont - Pagina 24
Evaluarea posturilor și a performanțelor la SC Selmont - Pagina 25
Evaluarea posturilor și a performanțelor la SC Selmont - Pagina 26
Evaluarea posturilor și a performanțelor la SC Selmont - Pagina 27
Evaluarea posturilor și a performanțelor la SC Selmont - Pagina 28
Evaluarea posturilor și a performanțelor la SC Selmont - Pagina 29
Evaluarea posturilor și a performanțelor la SC Selmont - Pagina 30
Evaluarea posturilor și a performanțelor la SC Selmont - Pagina 31
Evaluarea posturilor și a performanțelor la SC Selmont - Pagina 32
Evaluarea posturilor și a performanțelor la SC Selmont - Pagina 33
Evaluarea posturilor și a performanțelor la SC Selmont - Pagina 34
Evaluarea posturilor și a performanțelor la SC Selmont - Pagina 35
Evaluarea posturilor și a performanțelor la SC Selmont - Pagina 36
Evaluarea posturilor și a performanțelor la SC Selmont - Pagina 37
Evaluarea posturilor și a performanțelor la SC Selmont - Pagina 38
Evaluarea posturilor și a performanțelor la SC Selmont - Pagina 39
Evaluarea posturilor și a performanțelor la SC Selmont - Pagina 40
Evaluarea posturilor și a performanțelor la SC Selmont - Pagina 41
Evaluarea posturilor și a performanțelor la SC Selmont - Pagina 42
Evaluarea posturilor și a performanțelor la SC Selmont - Pagina 43
Evaluarea posturilor și a performanțelor la SC Selmont - Pagina 44
Evaluarea posturilor și a performanțelor la SC Selmont - Pagina 45
Evaluarea posturilor și a performanțelor la SC Selmont - Pagina 46
Evaluarea posturilor și a performanțelor la SC Selmont - Pagina 47
Evaluarea posturilor și a performanțelor la SC Selmont - Pagina 48
Evaluarea posturilor și a performanțelor la SC Selmont - Pagina 49
Evaluarea posturilor și a performanțelor la SC Selmont - Pagina 50
Evaluarea posturilor și a performanțelor la SC Selmont - Pagina 51
Evaluarea posturilor și a performanțelor la SC Selmont - Pagina 52
Evaluarea posturilor și a performanțelor la SC Selmont - Pagina 53
Evaluarea posturilor și a performanțelor la SC Selmont - Pagina 54
Evaluarea posturilor și a performanțelor la SC Selmont - Pagina 55
Evaluarea posturilor și a performanțelor la SC Selmont - Pagina 56
Evaluarea posturilor și a performanțelor la SC Selmont - Pagina 57
Evaluarea posturilor și a performanțelor la SC Selmont - Pagina 58

Conținut arhivă zip

  • bibliografie.doc
  • cuprins.doc
  • Evaluarea Posturilor si a Performantelor la SC Selmont.doc
  • pag coordonata.doc

Alții au mai descărcat și

Activitatea de Aprovizionare la SC Recon Reparatii-Constructii SRL

INTRODUCERE Motivaţia înfiinţării, organizării şi funcţionării unei întreprinderi este data de cererea de produse si servicii care se manifestă pe...

Lucrare de disertație - managementul motivării

INTRODUCERE “Motivarea este arta de a face oamenii sa faca ceea ce vrei tu, pentru ca ei doresc sa o faca.” Dwight Eisenhower O problema care...

Evaluarea performanțelor la SC Dacia Comercial

CAPITOLUL I ELEMENTE TEORETICE PRIVIND EVALUAREA PERFORMANTELOR IN ORGANIZATIE 1.1. Repere organizationale in aprecierea profesionala Un aspect...

Evaluarea Performanțelor Resurselor Umane

I. EVALUAREA PERFORMANŢELOR RESURSELOR UMANE I. 1 Necesitatea evaluării performanţelor resurselor umane Necesitatea evaluării performanţelor nu...

Performanțele Managementului Firmei

CAPITOLUL I. ELEMENTE FUNDAMENTALE ÎN MANAGEMENT 1.1. Obiectul de studiu 1.1.1. Definirea ştiinţei managementului Managementul reprezintă...

Relația dintre comportamentele contraproductive și climatul organizațional în mediul organizațional românesc

De aproape 20 de ani se constată o creştere a interesului pentru cercetarea comportamentelor de la locul de muncă care produc daune angajaţilor sau...

Echilibrarea bugetelor locale și factorii de influență

Cap.1 Bugetele locale: concept, funcții, rol 1.1 Conceptul de buget local „O teorie completă asupra bugetelor este o imposibilitate, o iluzie:...

Evaluarea performanțelor angajaților în cadrul SC Upetrom 1 Mai SA

CAPITOLUL I ROLUL MANAGEMENTULUI RESURSELOR UMANE ÎN TEORIA GENERALĂ A MANAGEMENTULUI 1.1 DEFINIREA MANAGEMENTULUI RESURSELOR UMANE Managementul...

Ai nevoie de altceva?