Evaziunea fiscală - principale forme de manifestare

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 43 în total
Cuvinte : 16818
Mărime: 75.40KB (arhivat)
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Luminita Ionescu
UNIVERSITATEA SPIRU HARET FACULTATEA DE MANAGEMENT FINANCIAR -CONTABIL BUCURESTI Programul de studii postuniversitare de masterat: Managementul financiar contabil al administratiei publice

Cuprins

  1. INTRODUCERE 1
  2. CAPITOLUL I
  3. CONŢINUTUL ŞI FORMELE EVAZIUNII FISCALE
  4. 1.1. Conceptul de evaziune fiscală 4
  5. 1.2. Forme ale evaziunii fiscale 5
  6. 1.2.1. Evaziunea fiscală legală 5
  7. 1.2.2. Evaziunea fiscală frauduloasă sau frauda fiscală 12
  8. 1.3. Cauze ale evaziunii fiscale 14
  9. CAPITOLUL II
  10. EVAZIUNEA FISCALĂ ÎN ROMÂNIA
  11. 2.1. Organe de control şi atribuţiile lor. Curtea de Conturi 17
  12. 2.2. Garda Financiară 19
  13. 2.3. Economia subterană în România 21
  14. CAPITOLUL III
  15. EXEMPLE, APLICAŢII ÎN DOMENIU
  16. 3.1. Efectuarea controlului 31
  17. 3.2. Studiu de caz : Controlul privind înregistrarea în evidenţa contabilă a achiziţiilor de lapte la S.C. NURCIUS SRL Lăstuni
  18. 33
  19. CONCLUZII 37
  20. BIBLIOGRAFIE 41

Extras din proiect

INTRODUCERE

Dorinţa fiecăruia dintre noi este de a câştiga cât mai mulţi bani în mod cinstit pentru a realiza obiectivele pe care şi le propune. Aceasta depinde, însă, de mai mulţi factori cum ar fi: pregătirea profesională, abilitatea, agilitatea şi uneori norocul. O mare parte din banii câştigaţi sunt preluaţi de către stat sub forma impozitelor şi taxelor fără a se oferi o contraprestaţie directă pentru aceasta, ceea ce face ca averea individului sau a agentului economic să se diminueze şi astfel să nu mai poată realiza parţial sau în totalitate obiectivele propuse. Cum este foarte greu să se despartă de o parte din veniturile care li se cuvin, caută să se sustragă de la plata impozitelor şi taxelor datorate fie folosind imperfecţiunile legii, fie încălcând-o.

Evaziunea fiscală este rezultanta logică a defectelor şi inadecvenţelor unei legislaţii imperfecte şi rău asimilate, a metodelor defectuoase de aplicare, precum şi a neprevederii legiuitorului a cărui fiscalitate excesivă este tot atât de vinovată ca şi acei pe care îi provoacă prin aceasta la evaziune.

Evaziunea fiscală a devenit un pericol social care afectează economia unui stat, alături de tulburările sociale. Prin trecerea la noul tip de economie, agentului economic român nu i-a fost greu să-şi adapteze comportamentul astfel încât evaziunea fiscală să devină o manieră de lucru. Mai greu a fost pentru guvern, care după aproape cincizeci de ani de civism fiscal, evaziunea fiscală a apărut ca un fenomen economico-social care a lovit şi loveşte veniturile statului puternic şi acum, după aproximativ 20 de ani, la fel ca la începutul anilor 90.

Democratizarea finanţelor publice din ţara noastră a produs o reacţie antifiscală mai ales în rândul acelor care înaintea introducerii reformelor fiscale, erau exoneraţi sau se bucurau de importante privilegii în ceea ce priveşte obligaţiile fiscale.

În aproape toate sectoarele de activitate se constată cazuri de nerespectare a dispoziţiilor privind aplicarea legilor fiscale, reglementărilor vamale şi normelor de comerţ, urmărindu-se sustragerea de la plata impozitelor şi a taxelor datorate statului.

Pe măsura adâncirii cooperării economice internaţionale şi a dezvoltării relaţiilor dintre state cu sisteme fiscale diferite şi cu nivel de fiscalitate diferit, evaziunea fiscală nu se manifestă doar ca un fenomen naţional, ci a devenit unul internaţional. Mulţi agenţi economci îşi transferă afacerile către ţări cu fiscalitate redusă, acest fenomen fiind greu de controlat de către guvernanţi.

Pericolele care pot afecta economia datorate unei evaziuni fiscale excesive au fost semnalate şi analizate de mai mulţi specialişti. Acestea se pot manifesta prin:

-privarea bugetului de stat de veniturile stabilite prin lege a fi încasate de la contribuabili,

-inducerea de inechităţi în rândul contribuabililor în legătură cu prelevările suportate de aceştia;

-alterarea mediului economic, social şi politic.

Pretutindeni şi dintotdeauna, evaziunea fiscală a fost condamnată. Cu toate acestea perspectivele privind acest fenomen nu s-au schimbat de-a lungul timpului. El persistă în toate ţările şi în toate perioadele, în ciuda sancţiunilor.

Evaziunea fiscală este unul din fenomenele economico-sociale complexe de maximă importanţă cu care statele de astăzi se confruntă şi ale cărei consecinţe nedorite caută să le limiteze cât mai mult, eradicarea fiind practic imposibilă. Statul trebuie să se preocupe sistematic şi eficient de preîntâmpinarea şi limitarea fenomenului evaziunii fiscale. Statul, prin puterile publice, poate şi să incite la evaziune fiscală, urmărind în principal două scopuri: un scop „pozitiv” – argumentat de dorinţa de a stimula formarea capitalului şi un scop „negativ” – reflectat în sprijinirea unor grupuri de interese, de multe ori de tip mafiot, cu tot cortegiul de consecinţe.

Astfel, evaziunea fiscală apare ca un element, dorit sau nu, al politicii fiscale. Unul dintre secretele japonezilor în ceea ce priveşte formarea capitalului este evaziunea fiscală care este încurajată oficial. În mod legal, un japonez adult e scutit de taxe pentru un cont de economii medii. Japonia are de cinci ori mai multe conturi de acest fel decât numărul populaţiei, inclusiv copiii. Din această cauză au rata cea mai mare de formare a capitalului.

Din alt punct de vedere, efectul cotelor înalte şi puternic progresive au dispărut şi ca urmare a faptului că ele au stimulat apariţia prevederilor legale şi a altora ce sprijină evaziunea fiscală, în speţă aşa-numitele „portiţe legale”, ce permit reducerea procentuală a cotelor de impozitare. Intervenţia statului în menţinerea unui anumit grad de evaziune fiscală în scopurile arătate, trebuie analizată prin prisma raporturilor dintre efect şi eforturi.

Multitudinea obligaţiilor pe care legea fiscală le impune contribuabililor, sau mai ales povara acestor obligaţii au făcut să stimuleze, în toate timpurile, ingeniozitatea contribuabililor în a inventa procedee diverse de eludare a obligaţiilor fiscale. Evaziunea fiscală a fost întotdeauna activă şi ingenioasă pentru motivul că fiscul lovind indivizii în averea lor îi atinge în cel mai sensibil interes: interesul bănesc.

Evaziunea fiscală este o noţiune dificil de precizat, în plus, nu există o definiţie legală a fraudei fiscale. Dacă se vorbeşte de fraudă de vorbeşte, în aceeaşi măsură, de frauda legală sau legitimă, de frauda ilegală, de evaziune internaţională, evaziune legală, de evaziune ilegală, de paradisuri fiscale sau de refugii, de abuzul dreptului de a fugi din faţa impozitului, de libertatea alegerii căii celei mai puţin impozitate sau subestimarea fiscală, frauda la lege sau economia subterană.

Cel mai adesea, frauda fiscală desemnează – stricto senso – o infracţiune la lege, şi se distinge de evaziunea fiscală care se defineşte ca o utilizare abilă a posibilităţilor oferite de lege.Prima definire a evaziunii fiscale a fost dată între cele două războaie mondiale. Conform acesteia, frauda îmbracă o concepţie extensivă, noţiunea de evaziune fiscală e inclusă în cea de fraudă. Ea a fost susţinută de Lerouge şi M.A. Piatier.

Cel mai cunoscut sens dat evaziunii fiscale e „arta de a evita căderea în câmpul de atracţie a legii fiscale” concept care aparţine lui M.C. de Brie şi P. Charpantier.

Del de-al treilea concept aparţine lui Maurice Duverger, care consideră că evaziunea fiscală e un termen generic şi desemnează manifestarea de fugă din faţa impozitelor. Aceasta e o definiţie în sens larg a evaziunii fiscale care ajunge să înglobeze şi frauda.

În România, Iulian Văcărel sugerează definirea evaziunii fiscale ca fiind „sustragerea de la impunere a unei părţi din materia impozabilă”.

Preview document

Evaziunea fiscală - principale forme de manifestare - Pagina 1
Evaziunea fiscală - principale forme de manifestare - Pagina 2
Evaziunea fiscală - principale forme de manifestare - Pagina 3
Evaziunea fiscală - principale forme de manifestare - Pagina 4
Evaziunea fiscală - principale forme de manifestare - Pagina 5
Evaziunea fiscală - principale forme de manifestare - Pagina 6
Evaziunea fiscală - principale forme de manifestare - Pagina 7
Evaziunea fiscală - principale forme de manifestare - Pagina 8
Evaziunea fiscală - principale forme de manifestare - Pagina 9
Evaziunea fiscală - principale forme de manifestare - Pagina 10
Evaziunea fiscală - principale forme de manifestare - Pagina 11
Evaziunea fiscală - principale forme de manifestare - Pagina 12
Evaziunea fiscală - principale forme de manifestare - Pagina 13
Evaziunea fiscală - principale forme de manifestare - Pagina 14
Evaziunea fiscală - principale forme de manifestare - Pagina 15
Evaziunea fiscală - principale forme de manifestare - Pagina 16
Evaziunea fiscală - principale forme de manifestare - Pagina 17
Evaziunea fiscală - principale forme de manifestare - Pagina 18
Evaziunea fiscală - principale forme de manifestare - Pagina 19
Evaziunea fiscală - principale forme de manifestare - Pagina 20
Evaziunea fiscală - principale forme de manifestare - Pagina 21
Evaziunea fiscală - principale forme de manifestare - Pagina 22
Evaziunea fiscală - principale forme de manifestare - Pagina 23
Evaziunea fiscală - principale forme de manifestare - Pagina 24
Evaziunea fiscală - principale forme de manifestare - Pagina 25
Evaziunea fiscală - principale forme de manifestare - Pagina 26
Evaziunea fiscală - principale forme de manifestare - Pagina 27
Evaziunea fiscală - principale forme de manifestare - Pagina 28
Evaziunea fiscală - principale forme de manifestare - Pagina 29
Evaziunea fiscală - principale forme de manifestare - Pagina 30
Evaziunea fiscală - principale forme de manifestare - Pagina 31
Evaziunea fiscală - principale forme de manifestare - Pagina 32
Evaziunea fiscală - principale forme de manifestare - Pagina 33
Evaziunea fiscală - principale forme de manifestare - Pagina 34
Evaziunea fiscală - principale forme de manifestare - Pagina 35
Evaziunea fiscală - principale forme de manifestare - Pagina 36
Evaziunea fiscală - principale forme de manifestare - Pagina 37
Evaziunea fiscală - principale forme de manifestare - Pagina 38
Evaziunea fiscală - principale forme de manifestare - Pagina 39
Evaziunea fiscală - principale forme de manifestare - Pagina 40
Evaziunea fiscală - principale forme de manifestare - Pagina 41
Evaziunea fiscală - principale forme de manifestare - Pagina 42
Evaziunea fiscală - principale forme de manifestare - Pagina 43

Conținut arhivă zip

  • Evaziunea Fiscala - Principale Forme de Manifestare.doc

Alții au mai descărcat și

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Te-ar putea interesa și

TVA

INTRODUCERE Trecerea României la economia de piaţă a impus perfecţionarea activităţii şi-n domeniul financiar contabil, mărind importanţa...

Controlul Financiar de Stat și Combaterea Evaziunii Fiscale

INTRODUCERE Evaziunea fiscală este unul din fenomenele economico-sociale complexe de maximă importanţă cu care statele se confruntă şi ale cărui...

Impozitele pe Avere și Rolul lor socio-economic

Impozitele pe avere și rolul lor socio – economic Capitolul 1. Caracterizarea generală a impozitelor pe avere 1.1.Particularitățile impozitelor...

Utilizarea jurisdicțiilor offshore

I. Paradisurile fiscale Paradisurile fiscale joacă un rol cheie în accentuarea mişcării de capitaluri şi alcătuirea unor reţele complexe de...

Evaziunea fiscală internațională

Paradisurile fiscale 1. Paradisuri fiscale 1.1 Principalele paradisuri fiscale Aceste entitati juridice ofera avantaje fiscale comparative cu...

Controlul financiar de stat și combaterea evaziunii fiscale

Introducere Societatea contemporană se confruntă cu o serie de probleme de natură economică şi financiară, care mai de care mai serioase. Dintre...

Paradisurile Fiscale și Evaziunea Fiscală Legală la Nivel Internațional

INTRODUCERE În această lucrare sunt prezentate principalele aspecte teoretice şi practice cu privire la paradisurile fiscale, apariţia şi...

Considerații Generale Privind Fenomenul de Evaziune Fiscală

1.1. SCURT ISTORIC AL LEGISLAŢIEI ROMÂNEŞTI ÎN MATERIA EVAZIUNII FISCALE În România au avut loc mai multe reforme ale sistemului impozitelor...

Ai nevoie de altceva?