Fabricarea de Materiale Noi

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 29 în total
Cuvinte : 6918
Mărime: 483.93KB (arhivat)
Publicat de: Basarab Savin
Puncte necesare: 7

Cuprins

  1. I. MATERIALE PLASTICE 3
  2. I. 1. POLIMERII ŞI PROPRIETĂŢILE LOR 3
  3. I. 2. SINTEZA POLIMERILOR 5
  4. I. 3. STRUCTURA ŞI CLASIFICAREA POLIMERILOR 6
  5. I. 4. COMPUŞI MACROMOLECULARI DE POLIMERIZARE 9
  6. II. TEFLONUL 13
  7. II. 1. PROPRIETĂŢILE TEFLONULUI 13
  8. II. 2. UTILIZAREA TEFLONULUI ÎN INDUSTRIA ALIMENTARĂ 16
  9. 2.1. FOLII DIN TEFLON 16
  10. 2.2. TESATURA DIN FIBRE DE STICLA TEFLONATA 17
  11. 2.3. PLACI DIN TEFLON 18
  12. 2.4. BARE SI BUCSI DIN TEFLON 19
  13. 2.5. PRODUSE FINITE DIN TEFLON 19
  14. 2.6. TEFLONAREA ORICAROR SUPRAFETE TERMICE 23
  15. 2.7. TRANSPORTOARE CU BENZI DIN TEFLON 25
  16. III. SIGURANŢA ALIMENTARĂ 26
  17. IV. BIBLIOGRAFIE 28

Extras din proiect

I. MATERIALE PLASTICE

I. 1. POLIMERII ŞI PROPRIETĂŢILE LOR

Se poate afirma că astăzi nu există nici o ramură a tehnicii care să nu beneficieze de descoperirile şi cercetările care au dus la obţinerea polimerilor şi pe această bază a materialelor plastice. Unele ramuri industriale se ocupă cu producerea (sinteza) polimerilor iar altele cu obţinerea şi prelucrarea materialelor pe bază de polimeri.

Unul dintre cei mai cunoscuţi polimeri, nylonul, este produsul de condensare al acidului adipic şi a hexametilendiaminei. Prin eliminarea unei molecule de apă între două astfel de molecule se formează celula de bază din structura nylonului. Prin repetarea alternativă a radicalilor proveniţi de la acidul adipic şi hexametilendiaminei, rezultă o moleculă lungă. Nylonul este un material fibros care constă din aceste molecule lungi într-o orientare aproximativ paralelă.

Prin reacţii similare de condensare se prepară şi alte fibre artificiale şi mase plastice. Procesul de condensare a mai multe astfel de molecule se numeşte polimerizare.

Iniţial materialele plastice au pătruns în tehnică înlocuind materialele clasice (lemn, ceramică, metale). Treptat însă, polimerii sintetici s-au impus şi au ieşit din stadiul de materiale de înlocuire.

Polimerii s-au afirmat datorită proprietăţilor lor deosebite (rezistenţă mecanică şi termică, rezistenţă la coroziune, densitate mică, prelucrabilitate uşoară, conductivitate electrică şi termică reduse) ca materiale noi, utilizabile în condiţii în care materialele clasice nu făceau faţă.

Materialele plastice au permis rezolvarea unor probleme de cea mai mare importanţă pentru domenii de vârf ale tehnicii: în construcţiile aerospaţiale, electrotehnică şi electronică (izolatori ai conductorilor electrici).

Materialele plastice au egalat rezistenţa mecanică a metalelor, dar sunt mult mai uşoare şi mai rezistente la agenţii atmosferici, acvatici şi chimici (firele transatlantice); sunt tot aşa de transparente ca şi sticla, dar incasabile; rezistă la umezeală şi bacterii; permit transportul razelor γ (fibrele optice).

Progresele realizate în direcţia obţinerii de polimeri cu stabilitate termică ridicată au mărit prestigiul materialelor plastice.

Astfel, posibilitatea utilizării politetrafluoretilenei (teflonului) până la aproape 300°C a jucat un rol important în realizarea primelor aparate de zbor cu motoare cu reacţie, a motoarelor electrice (bucşe, lagăre) şi a transformatoarelor cu funcţionare la temperaturi ridicate (izolatori la sârma de cupru). Utilizarea polimerilor silico-organici stabili la temperaturi de peste 400-500°C permite reducerea gabaritului motoarelor electrice. Izolarea cu astfel de polimeri permite realizarea unor secţiuni reduse ale conductorilor cu care se bobinează rotorul. Se obţin economii importante în greutate.

La avioanele supersonice în timpul zborului suprafaţa metalică poate atinge temperaturi de până la 300°C. Materialele plastice din care sunt realizate parbrizul, geamurile, garniturile de etanşare de la uşi, ferestre, trape trebuie să reziste acestor temperaturi. În anvelopele avioanelor de mare viteză se dezvoltă la aterizare, pentru foarte scurt timp, temperaturi de peste 320°C; polimerii utilizaţi în acest scop trebuie să-şi menţină comportarea elastică şi să reziste suprasolicitărilor. Densitatea de 5 pană la 9 ori mai mică decât a metalelor recomandă utilizarea materialelor plastice în aeronautică.

Probleme foarte complicate legate de stabilitatea termică la temperaturi foarte ridicate au fost rezolvate prin utilizarea materialelor plastice. De exemplu:

- vârful de atac al rachetelor necesită o finisare perfectă, rezistenţă termică şi în plus o perfectă stabilitate dimensională la şocurile de temperatură obişnuite vitezelor şi altitudinilor mari. Lipsa dilatărilor şi contractărilor, necesare unei bune dirijări a navei nu poate fi obţinută prin utilizarea unei piese metalice, sensibilă la variaţiile de temperatură. Un stratificat de polimer fenolic a rezolvat această problemă datorită coeficientului său de dilatare termică mic şi a bunei sale stabilităţi termice;

- ajutajul prin care ies gazele de combustie la motoarele rachetă nu poate fi realizat numai din metal, dar nici numai din material plastic datorită temperaturilor foarte mari: 3000-3500°C. Prin combinarea acestor două materiale se rezolvă problema. Suprafaţa metalului se acoperă cu un polimer corespunzător (de exemplu cu un polimer fenolic). Adus la temperatură înaltă, datorită fenomenului de ablaţiune, polimerul se carbonizează (nu arde), iar stratul format având structură poroasă devine izolant termic, ceea ce totodată încetineşte procesul de descompunere. În final, se obţine un strat cu calităţi de izolant termic excepţionale. De exemplu, dacă în anumite condiţii o suprafaţă de oţel neprotejată ajunge la 1000°C, prin aplicarea unui strat de protecţie din teflon de 5mm temperatura de la suprafaţa metalului ajunge să fie de numai 150°C.

Există polimeri care îşi păstrează proprietăţile mecanice în limite largi de temperatură (-50 +500°C). Alţi polimeri, în limite restrânse, au stabilitate chimică mai bună decât aurul şi platina.

Bariera termică a fost învinsă de polimeri. Temperaturile înalte nu mai reprezintă o îngrădire pentru extinderea utilizării materialelor plastice. Prin acceptarea de către aeronautica modernă (cea mai capricioasă şi pretenţioasă ramură a tehnicii) a utilizării pe scară largă a materialelor plastice se poate considera că acestea au trecut „botezul focului”. Evoluţia producţiei mondiale de materiale plastice este, în acest sens, semnificativă (milioane tone): anul 1975 – 35 mil. tone; 1976 – 42; 1980 – 105; 2000 – 1700.

Câteva domenii în care materialele plastice sunt din ce în ce mai mult utilizate:

- construcţia de maşini (automobile, pompe, suflante, ventilatoare, filtre, conducte, recipiente, roţi dinţate, şuruburi);

- materiale de construcţie (ţevi, elemente prefabricate, materiale spongioase, plăci, acoperişuri, mobilier);

Bibliografie

Injectarea materialelor termoplastice, Autor: Ing. Ioan Seres, Editura Imprimeriei de Vest – Oradea;

Matrite de injectat in exemple, Autor: Ing. Ioan Seres, Editura Imprimeriei de Vest – Oradea;

Materiale termoplastice pentru injectare, tehnologie, incercari, Autor: Ion Seres,

Editura Imprimeriei de Vest – Oradea 2002;

Componente de masini din materiale polimerice. Calcul. Constructie. Tehnologie., Autori: Dr. Ing. Gheorghe Iordache, Dr. Ing. Gheorghe Dan Pasat, Ing. Mihail Juganaru, Ing. Teodor Sima, Editura Tehnica – Bucuresti 1996;

Prelucrarea materialelor plastice, Autori: Mihail R., Goldenberg N., Editura Tehnica – Bucuresti 1963;

Degradarea si stabilizarea polimerilor, Autori: S. Horun, O. Sebe, Editura Tehnica – Bucuresti 1983;

Procese si utilaje in industria de prelucrare a compusilor macromoleculari, Autori: Z. R. Tudose, Editura Tehnica – Bucuresti 1976;

Procese, operatii, utilaje in industria chimica, Autori: Z. R. Tudose, I. Ibanescu, M. Vasiliu, A. Stancu, Gh. Cristian; Editura Didactica si Pedagogica – Bucuresti 1977;

Tehnologii de prelucrare a polimerilor. Prelucrarea materialelor plastice, Autori: D. Feldman, M. Rusu, Institutul Politehnic Iasi – 1977;

Comportarea termica a polimerilor, Autori: C. Vasile, E. Calugaru, A. Stoleriu,

Preview document

Fabricarea de Materiale Noi - Pagina 1
Fabricarea de Materiale Noi - Pagina 2
Fabricarea de Materiale Noi - Pagina 3
Fabricarea de Materiale Noi - Pagina 4
Fabricarea de Materiale Noi - Pagina 5
Fabricarea de Materiale Noi - Pagina 6
Fabricarea de Materiale Noi - Pagina 7
Fabricarea de Materiale Noi - Pagina 8
Fabricarea de Materiale Noi - Pagina 9
Fabricarea de Materiale Noi - Pagina 10
Fabricarea de Materiale Noi - Pagina 11
Fabricarea de Materiale Noi - Pagina 12
Fabricarea de Materiale Noi - Pagina 13
Fabricarea de Materiale Noi - Pagina 14
Fabricarea de Materiale Noi - Pagina 15
Fabricarea de Materiale Noi - Pagina 16
Fabricarea de Materiale Noi - Pagina 17
Fabricarea de Materiale Noi - Pagina 18
Fabricarea de Materiale Noi - Pagina 19
Fabricarea de Materiale Noi - Pagina 20
Fabricarea de Materiale Noi - Pagina 21
Fabricarea de Materiale Noi - Pagina 22
Fabricarea de Materiale Noi - Pagina 23
Fabricarea de Materiale Noi - Pagina 24
Fabricarea de Materiale Noi - Pagina 25
Fabricarea de Materiale Noi - Pagina 26
Fabricarea de Materiale Noi - Pagina 27
Fabricarea de Materiale Noi - Pagina 28
Fabricarea de Materiale Noi - Pagina 29

Conținut arhivă zip

  • Fabricarea de Materiale Noi.doc

Alții au mai descărcat și

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Te-ar putea interesa și

Politica de produs a firmei SC Barlinek SA

INTRODUCERE Prezenta lucrare de licenţă are ca temă „Politica de produs a societăţii S.C. Barlinek S.A. Bacău”. Această lucrare este structurată...

Optimizarea colectării deșeurilor menajere din municipiul Ploiești

INTRODUCERE Dezvoltarea urbanistica si industriala în ritmuri tot mai înalte si odata cu aceasta cresterea populatiei, ridicarea nivelului de...

Fenomene Geoeconomice ale Perioadei de Tranziție în Municipiul Piatra Neamț

Introducere Perioada de tranziţie reprezintă perioada aferentă trecerii de la un regim poltic şi economic la altul. În cazul ţării noastre această...

Politică de produs la SC Ficus SRL

ARGUMENT Politica de produs este o conduita pe care o adopta intreprinderea producatoare sau comerciala privitor la dimensiunile , structura si...

Reciclarea hârtiei

1. Introducere. De la inventarea hârtiei de către chinezi în anul 105, secole întregi hârtia a fost fabricată din scoarţă de dud, cânepă şi, în...

Studiu de caz asupra deșeurilor menajere din orașul Chișinău

INTRODUCERE Dezvoltarea urbanistică şi industrială în ritmuri tot mai înalte şi odată cu aceasta creşterea populaţiei, ridicarea nivelului de...

Politică și strategie de marketing

CAP. I  PREZENTAREA GENERALA A S.C. DIANA FORESTS.A. 1.1. SCURT ISTORIC S.C. Diana Forest  S.A. Bacau a luat nastere prin H.G. nr. 15 din...

Tehnologii de fabricare a pieselor obținute prin sinterizare

Principiul fabricarii materialelor si produselor mettalice sinterizate Competitivitatea economico-industriala a viitorului impune obtinerea de...

Ai nevoie de altceva?