Femeia Manager în România

Proiect
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 20 în total
Cuvinte : 8830
Mărime: 677.42KB (arhivat)
Publicat de: Adnana Enache
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Albastroiu Maruntelu Irina
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE BUCURESTI FACULTATEA REI

Cuprins

  1. MANAGEMENTUL – NOŢIUNI GENERALE 3
  2. FEMEIE SAU BARBAT? 3
  3. PORTRETUL ROBOT AL FEMEILOR LIDER 6
  4. FEMEIA MANGER IN ROMANIA 7
  5. FEMEILE CONDUC DUPA REGULILE BARBATILOR 10
  6. CATEVA PUNCTE DE VEDERE ALE FEMEILOR MANAGER DIN ROMANIA.. 11
  7. INTERVIURI CU FEMEILE DE SUCCES DIN ROMANIA 15
  8. CONCLUZII 15

Extras din proiect

MANAGEMENTUL – NOŢIUNI GENERALE

Cuvântul „management” derivă din latinescul „manus” (mână) şi reprezintă ca expresie literară „manevrare”. Managerul este cel ce se ocupă cu manevrarea, cu conducerea, participând nemijlocit la efectuarea acţiunii. De la latinescul „manus“ s-a format în franceză „manège“, fiind împrumutat în limba engleză sub forma verbului „to manage” având inţelesul de „a administra”, „a conduce”.De aici au apărut cuvintele de „manager” şi „management“ care înseamnă „conducător” şi „conducere”. ”. Corespondentul semantic al managementului în limba română este „conducere“ sau sintagma „conducere ştiinţifică”.

Termenul „conducere” este tot mai mult înlocuit cu „management“, datorită nu doar predispoziţiei specialiştilor şi publicului spre completarea limbii cu neologisme, dar şi că acest termen a căpătat recunoaştere inernaţională .

Activitatea de conducere a fost dintotdeauna una dintre functiile tinta dorite de cat mai multe persoane. Astazi aproape toti vor sa fie manageri. Oare ne putem modela pentru un astfel de post sau trebuie sa ne nastem cu abilitati manageriale? Specialistii tind sa creada ca amandoua. Nu poti dezvolta, "o magistrala cu 4 benzi" acolo unde nu a fost sa fie dezvoltata, si nici nu poti folosi la intreaga capacitate aceste posibilitati innascute daca nu le dezvolti si perfectionezi de-a lungul timpului.

Intrebarea pe care si-o pun multe persoane este legata de cine este mai potrivit intr-un post de conducere. Cine este managerul perfect? E femeie, sau e barbat?

FEMEIE SAU BARBAT?

De-a lungul timpului drepturile femeilor au fost reprimate in diferite moduri, negandu-se si punand pe seama norocului succesele si inovatiile desfasurate la nivel managerial.

Chiar daca traim in secolul XXI, femeile manager inca sunt vazute cu un pic de reticienta. In general, s-a observat ca exista o tendinta ca femeile sa fie mai des criticate fata de barbati pentru modul in care se comporta, se imbraca, vorbesc etc.

In ceea ce priveste femeia manager, partea interesanta, conform studiilor realizate de catre specialisti, este ca o femeie este judecata mai des dupa modul cum se imbraca, decat dupa ceea ce are de spus. Un studiu realizat de o renumita firma de consultanta americana in cursul anului 2006 a scos la iveala faptul ca femeile fac eforturi mult mai mari in vederea convingerii superiorilor acestora ca sunt compentente, spre deosebire de barbatii manageri cara incearca sa arate ca stiu mult mai putine fata de seful lor astfel incat sa nu para pentru acesta o amenintare, si in acest fel sa poata fi promovati. Intr-adevar este amuzant, insa se pare ca este si adevarat, lucru socant privind diferenta de gandire dintre reprezentantii celor doua sexe.

Daca stam si ne gandim, probabil sunt mult mai multe domeniile de activitate unde atat femeile cat si barbatii incearca sa para altceva decat ceea ce sunt cu adevarat. Diferenta dintre cei ce au succes si cei ce nu au tine foarte mult de atitudinea pe care o avem. Se pare ca atitudinea fata de activitatea prestata, fie ea una personala, sau in interes de serviciu, face diferenta de la persoana la persoana fata de rezultatele finale obtinute.In ceea ce le priveste pe femei, intrebarile pe care le pun sau nu le pun, simtul umorului sau absenta acestuia inca reprezinta elemente care le afecteaza imaginea sau chiar succesul profesional. Studii statistice arata ca femeile sunt judecate mai mult dupa aparenta decat dupa substanta - realitate care confera dintr-o data noi valente eternei intrebari "Cu ce sa ma imbrac astazi?" Haideti sa facem cateva comparatii:

-un barbat are succes daca are o cariera stralucita, o femeie are succes daca are un echilibru viata-business;

-o femeie se autoevalueaza aproape tot timpul: "nu trebuia sa spun asta", "nu trebuia sa fac asta", pe cand un barbat trece foarte repede peste "nu trebuia sa...";

-un barbat trebuie "sa faca", o femeie trebuie "sa demonstreze".

Deci o femeie trebuie sa munceasca mai mult decat un barbat pentru a avea succes?

Dar sa vedem si alte exemple: lucrul in echipa este extrem de important intr-o organizatie iar "stilul feminin de conducere", caracterizat in mod natural printr-o atitudine receptiva la sentimentele si nevoile celorlalti, face ca aici femeile sa nu depuna prea mult efort, vine de la sine...

Exista un studiu care arata ca femeile fac eforturi pentru a convinge superiorii ca sunt competente, pe cand barbatii incearca de regula sa para ca sunt mai putin siguri pe ei, astfel incat sefii lor sa nu creada ca au intentia de a le lua locul.

Probabil ca mai sunt si alte domenii in care si femeile si barbatii se "chinuie" sa para altfel decat sunt. Asa ca aparenta si substanta conteaza atat pentru femei cat si pentru barbati, depinde doar de fiecare dintre noi sa le punem in evidenta pe fiecare.

Totusi, in general, exista tendinta ca femeile sa fie mai aspru criticate decat barbatii in ceea ce priveste imaginea proiectata in exterior, cum ar fi tinuta neingrijita, anumite gesturi, pozitia corpului sau cliseele in exprimare. De-a lungul timpului, barbatii au devenit cunoscuti ca fiind persoane importante in lumea afacerilor.

Femeia manger vs. barbatul manager

Eterna intrebare: femeile sau barbatii? Raspunsul este simplu: si femeile si barbatii au locul lor intr-o companie. Nu mai conteaza daca vorbim despre salariile cele mai mari, functiile cele mai inalte, industriile in care predomina sau tehnicile de management pe care le aplica.

Fara urme de discriminare si accese feministe sau misogine, observam cu ochiul liber ca cel mai important lucru intr-o companie, societate sau lume, populata atat de femei, cat si de barbati, este ca si femeile si barbatii ar fi ideal sa isi asume ceea ce stiu sa faca.

Insasi sintagma "femeie manager" ne indica faptul ca femeile aflate in posturi de conducere reprezinta inca, pentru majoritatea, un fenomen insolit.

Cat de des ati auzit folosita sintagma "barbat manager"? Toate aceste "obiceiuri" lingvistice ne indica un fapt cert: in mentalitatea actuala barbatii pot fi manageri in timp ce femeile trebuie sa demonstreze ca pot fi manager.

Trebuie sa fim insa increzatoare: incetul cu incetul, urmand cursul firesc al lucrurilor, "femeia manager" va inceta a mai fi o ciudatenie si va deveni normalitate. "Femeia manager" va deveni "manager".

Pana nu demult, barbatii erau cei care conduceau firmele, si se ocupau in exclusivitate de cariera lor profesionala, ingnorand oarecum familia. Acum, in ultimii ani, si femeile ocupa aceste functii. . Haideti sa vedem de ce greutati se lovesc femeile manager. Se pare ca in mare, se poate discuta despre cinci mari preocupari ale acestora: autenticitatea, relatiile, influenta, flexibilitatea si propria motivatie. Iata cateva sfaturi pentru a depasi aceste obstacole.

Preview document

Femeia Manager în România - Pagina 1
Femeia Manager în România - Pagina 2
Femeia Manager în România - Pagina 3
Femeia Manager în România - Pagina 4
Femeia Manager în România - Pagina 5
Femeia Manager în România - Pagina 6
Femeia Manager în România - Pagina 7
Femeia Manager în România - Pagina 8
Femeia Manager în România - Pagina 9
Femeia Manager în România - Pagina 10
Femeia Manager în România - Pagina 11
Femeia Manager în România - Pagina 12
Femeia Manager în România - Pagina 13
Femeia Manager în România - Pagina 14
Femeia Manager în România - Pagina 15
Femeia Manager în România - Pagina 16
Femeia Manager în România - Pagina 17
Femeia Manager în România - Pagina 18
Femeia Manager în România - Pagina 19
Femeia Manager în România - Pagina 20

Conținut arhivă zip

  • Femeia Manager in Romania.doc

Alții au mai descărcat și

Identitatea Vizuală Feminină și Limbajul Trupului în Afaceri

Introducere Toate privirile sau gesturile pot fi interpretate şi pot transmite un mesaj clar interlocutorului. Uneori, ca femeie de afaceri,...

Comportament Managerial - Stiluri de Conducere

CONCEPTUL DE MANAGEMENT Este unanim acceptata afirmatia: - conducerea stiintifica este principala cale de ridicare pe o treapta superioara a...

Femeia Manager

Chiar daca pana de curand, eram obisnuiti ca barbatii sa conduca, sa ia decizii intr-o companie, in ultima vreme din ce in ce mai multe femei ocupa...

Femeia Manager în România

1. Introducere ,,Femeile tind să dea o altă definiţie puterii .definiţiile tradiţionale ale puterii vorbesc despre abilitatea de a domina...

Stilul de Munca al Managerilor

1.Importanţa studiului Stilul de muncă este strâns legat de calităţile şi personalitatea celui ce îl exercită şi de modul în care foloseşte...

Personalitatea și Stiluri de Management

1. Personalitatea Definirea conceptului de personalitate a constituit preocuparea unui număr mare de psihologi, în dicţionarele de specialiate...

Femeia Manager de Succes

INTRODUCERE Managementul modern implică un mare număr de abilităţi şi orientări, dintre care multe presupun abilităţi legate de statistică,...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Te-ar putea interesa și

Studiul privind percepțiile românilor despre femeia manager în România

Această lucrare are ca obiectiv scoaterea în evidență a diferențelor minore dintre grupul de bărbați și femei în ceea ce privește leadership-ul în...

Identitatea Vizuală Feminină și Limbajul Trupului în Afaceri

Introducere Toate privirile sau gesturile pot fi interpretate şi pot transmite un mesaj clar interlocutorului. Uneori, ca femeie de afaceri,...

Discriminarea în organizații

TEMA CERCETARII Problemele privind discriminarea in organizatii sunt foarte grave in Romania, sustin reprezentantii Centrului Parteneriat pentru...

Antreprenoriatul Feminin - Femeia Manager în România

1. Managementul în afaceri 1.1. Managementul şi antreprenoriatul Cuvântul „management” derivă din latinescul „manus” (mână) şi reprezintă ca...

Femeia Manager

Capitolul I - Noțiuni teoretice 1. Noțiunea de ” management” „Managementul este cea mai nouă dintre ştiinţe şi cea mai veche dintre arte” [J. J....

Femeia Manager

Chiar daca pana de curand, eram obisnuiti ca barbatii sa conduca, sa ia decizii intr-o companie, in ultima vreme din ce in ce mai multe femei ocupa...

Femeia Manager în România

1. Introducere ,,Femeile tind să dea o altă definiţie puterii .definiţiile tradiţionale ale puterii vorbesc despre abilitatea de a domina...

Etică profesională - Colegialitatea dintre bărbați și femei

Introducere În perioada actuală, diversitatea de gen în mediul de business și, cu precădere, în cadrul echipelor de conducere a devenit un subiect...

Ai nevoie de altceva?