Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 8 fișiere: doc
Pagini : 114 în total
Cuvinte : 30361
Mărime: 736.09KB (arhivat)
Publicat de: Cons G.
Puncte necesare: 10
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Prof. Marin Andreica
ASE, Management

Cuprins

  1. Cap. I Conceptul de eficienta în societatea contemporane
  2. 1.1. Relaţia eficienta - eficacitate 1
  3. 1.2. Tipuri de eficienta în activitatea umana 2
  4. 1.3. Modalităţi de cuantificare a eficientei 3
  5. 1.4. Tipologia eforturilor si a efectelor 7
  6. 1.5. Eficienta si creşterea economica 8
  7. 1.6. Raportul dintre optim si eficient 10
  8. Cap. II Investitiile, factor de crestere economica
  9. 2.1. Investiţiile în economia contemporana 13
  10. 2.2. Conceptul de investiţii 15
  11. 2.3. Caracteristicile investiţiilor 16
  12. 2.4. Clasificarea investiţiilor 17
  13. 2.5. Rolul investiţiilor în economia naţionala 20
  14. Cap. III Modalitatati de evaluare a eficientei economice a investiţiilor
  15. 3.1. Sistemul indicatorilor de eficienta economica a investiţiilor 23
  16. 3.2. Indicatori cu caracter general 24
  17. 3.3. Indicatori de baza 25
  18. 3.4.Indicatori de evaluare a eficientei pentru activitatea de comert exterior. 29
  19. 3.5 Indicatori dinamici de evaluare a eficientei economice a investiţiilor 35
  20. 3.6 Indicatori specifici metodologiei B.I.R.D 39
  21. Cap. IV Riscul economic si riscul valutar în activitatea agenţilor economici 47
  22. 4.1. Riscul în activitatea economica 48
  23. 4.2. Riscul valutar 54
  24. Cap. V Consideraţii teoretice privind evaluarea eficientei investiţiilor în condiţii de risc valutar
  25. 5.1. Investiţiile internaţionale în contextul economic actual 56
  26. 5.2.Influenta fluctuaţiilor valutare asupra indicatorilor de eficienta economica 60
  27. Cap.VI Studiu de caz. Fundamentarea deciziei de investiţii la S.C. Europlast S.A.
  28. 6.1. Analiza preliminară a variantelor de investiţii 66
  29. 6.2. Calculul principalilor indicatori de eficienta 84
  30. Concluzii 105
  31. Bibliografie 107

Extras din proiect

Capitolul I

Conceptul de eficienţă în societatea contemporana

1.1 Relaţia eficienţă - eficacitate

Activitatea umana se bazează pe grija permanenta pentru o utilizare a resurselor limitate astfel încât sa se obţină o cât mai deplina acoperire a nevoilor. Raţionalitatea acesteia reliefează nevoia de asigurare permanenta a condiţiilor de viata si de îmbunătăţire a acestora, bazata pe capacitatea omului de a obţine mai mult cu acelaşi efort sau chiar cu un efort mai mic.

În sistemul concurenţial al pieţei libere, activitatea agenţilor economici poate fi considerata performanta în măsura în care înregistrează o eficienta ridicata. Orice activitate umana este, în acelaşi timp, consumatoare de eforturi (resurse) si producătoare de efecte. Dezvoltarea economico – sociala s-a bazat mult timp pe concepţia ca omenirea dispune de un adevărat “corn al abundentei” din punct de vedere al resurselor naturale. Şocurile produse de crizele de energie si de materii prime, precum si degradarea tot mai evidenta a mediului natural datorita exploatării sale neraţionale au condus la conturarea unei concepţii tot mai realiste cu privire la disponibilităţile de resurse la nivel mondial, cât si la nivelul fiecărei tari în parte. Protejarea rezervelor de resurse naturale, utilizarea lor cât mai raţionala, au devenit coordonate fundamentale ale activităţii în perioada actuala, criterii de eficienta in adoptarea deciziilor economice. Din aceasta cauza, în contextul unor resurse limitate si al unor nevoi din ce în ce mai diversificate, societatea contemporana a fost pusa în situaţia de a elabora noi metode de raţionalizare a activităţii umane, care sa fundamenteze obiectivele si sa eficientizeze activitatea pe baza cuantificării rezultatelor. Din aceasta cauza, noţiunea de eficienţă a căpătat în ultimul timp (pe măsura accentuării decalajului nevoi – resurse o importanta deosebita. În consecinţa, eficienta este o noţiune complexa, care exprima, în modul cel mai cuprinzător, rezultatele ce se obţin într-o activitate, evaluate prin prisma resurselor consumate pentru desfăşurarea acelei activităţi. Prin intermediul ei se stabileşte legătura dintre volumul si calitatea eforturilor,ca factori generatori de efecte si rezultatele ce se obţin într-o anumita perioada, ca o consecinţa a realizării eforturilor respective.

În ceea ce priveşte relaţia dintre eficienta si eficacitate, exista, pe plan mondial, doua viziuni distincte :

- o prima viziune realizează o distincţie clara între eficacitate si eficienta. În acest context, prin eficacitate se înţelege capacitatea unui produs sau a unei activităţi umane de a produce efecte (de a obţine rezultate), indiferent de resursele consumate (eforturile depuse), în timp ce prin eficienta se înţelege obţinerea rezultatelor cu un consum raţional (optim) de resurse.

Ca urmare, raportul dintre eficienta si eficacitate este ca si raportul de la parte la întreg (întotdeauna exista activităţi / produse eficace, dar numai un număr mai mic dintre ele sunt si eficiente);

- a doua viziune considera ca cele doua noţiuni sunt sinonime. Eficienta este sinonima cu eficacitatea, termeni folosiţi încă din antichitate. Ambele cuvinte provin din latina: eficienta deriva din efficere (a efectua), iar eficacitatea din effices – efficacis (care are efecte dorite). Noţiunea de eficienta, ca atare, se întâlneşte, de asemenea, la greci. În teoria cazualităţii lucrurilor si acţiunilor, Aristotel a distins patru tipuri de cauze: materiale, ormale, eficiente si finale. Prin eficienta, el înţelegea capacitatea cauzelor de a produce efecte; o cauza eficienta este acea cauza unica pe care o găsim la originea unui lucru sau a unui fenomen. Prin extensie, eficienta reprezintă proprietatea unei acţiuni de a produce efectul dorit.

1.2 Tipuri de eficienta în activitatea umana

În literatura de specialitate exista ideea potrivit căreia teoria generala a eficientei are doua componente: eficienta economica (caracteristica sferei - economice) şi eficienta socială (întâlnită cu precădere în sfera social culturala). Fără îndoiala ca între cele doua tipuri de eficienta exista o relaţie de complementaritate, dar nu de puţine ori concluziile lor sunt contradictorii, în sensul ca una conduce la adoptarea unor decizii total diferite faţă de cealaltă.

Analiza gradului de dezvoltare a unei societăţi în ansamblul său, a directiei de dezvoltare finala presupune definirea si măsurarea exacta eficientei economice. De aceea un rol important revine conceptului de eficienţa economică, aceasta realizând legătura dintre resursele alocate pentru desfăşurarea unei acţiuni si rezultatele obţinute de pe urma acesteia. Astfel definit, conceptul de eficientă economica orientează dozarea resurselor spre acele domenii de activitate unde se asigură o utilizare raţională a lor, în condiţiile unei dezvoltări armonioase a economiei naţionale. Eficienţa economică trebuie sa guverneze orice activitate umană, iar prin intermediul ei se urmăreşte fundamentarea riguroasa si corectă a deciziilor, astfel încât resursele disponibile sa fie consumate în modul cel mai favorabil pentru societate. Eficienta sociala presupune un accent deosebit pe efectele unei activităţi, în detrimentul eforturilor depuse.

Aprofunzând analiza celor doua tipuri de eficienta, trebuie sa subliniem faptul ca eficienţa economică dispune de metodologii de evaluare bine puse la punct, de un instrumentar de metode si tehnici bine conturat, de un sistem de indicatori cantitativi si calitativi precis determinat; acest lucru conferă un plus de exactitate în evaluare. La polul opus, eficienţa socială nu prezintă metodologii perfecţionate de evaluare, tehnicile si metodele folosite au o aplicabilitate restrânsa, iar sistemul de indicatori nu dispune de calcule precise.

Decalajul care se manifesta între evaluarea celor doua tipuri de eficiente nu se datorează atât lipsei de preocupare a cercetătorilor privind eficienta sociala,ci mai ales domeniu lui de analiza. Astfel, daca în sfera economica omul acţionează asupra mijloacelor de munca pentru a obţine efectul dorit, în sfera social–culturală omul acţionează asupra omului. Din aceasta cauza, efectele obţinute sunt evaluate în mod subiectiv. În general, în cadrul oricărei entităţi colective este necesar sa se evalueze resursele de orice natura (eforturi ) care vor fi utilizate în diferite procese si activităţi generatoare de bunuri si servicii (efecte).Aceasta necesitate este si mai accentuata în sfera social–culturala, datorita impactului pe care aceasta îl are asupra societăţii, prin efectele generate.

Preview document

Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 1
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 2
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 3
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 4
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 5
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 6
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 7
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 8
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 9
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 10
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 11
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 12
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 13
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 14
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 15
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 16
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 17
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 18
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 19
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 20
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 21
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 22
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 23
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 24
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 25
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 26
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 27
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 28
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 29
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 30
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 31
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 32
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 33
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 34
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 35
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 36
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 37
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 38
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 39
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 40
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 41
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 42
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 43
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 44
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 45
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 46
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 47
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 48
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 49
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 50
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 51
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 52
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 53
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 54
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 55
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 56
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 57
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 58
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 59
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 60
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 61
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 62
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 63
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 64
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 65
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 66
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 67
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 68
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 69
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 70
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 71
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 72
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 73
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 74
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 75
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 76
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 77
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 78
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 79
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 80
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 81
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 82
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 83
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 84
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 85
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 86
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 87
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 88
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 89
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 90
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 91
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 92
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 93
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 94
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 95
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 96
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 97
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 98
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 99
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 100
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 101
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 102
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 103
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 104
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 105
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 106
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 107
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 108
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 109
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 110
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 111
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 112
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 113
Fundamentarea deciziei de investiții la societatea comercială Europlast SA - Pagina 114

Conținut arhivă zip

  • Bibliografie_.doc
  • Cap1.doc
  • Cap2.doc
  • Cap3.doc
  • Cap4.doc
  • Cap5.doc
  • Cap6.doc
  • cuprins(1).doc

Alții au mai descărcat și

Baze Managementul Proiectelor - Conceperea, Planificarea și Monitorizarea unui Proiect

I. CONCEPEREA PROIECTULUI Înainte de a începe completarea propriu-zisă a formularului, descrieţi contextul pentru care propuneţi implementarea...

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Ai nevoie de altceva?