Fundamentele decizionale prin metode ale cercetării operaționale

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 67 în total
Cuvinte : 20532
Mărime: 2.24MB (arhivat)
Publicat de: Olimpiu Tănasă
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Gradinaru Dorulet
Universitatea din Pitesti

Cuprins

  1. 1.Tehnicile de conducere Forrester in managementul sistemelor dinamice.Elemente de baza ale teoriei modelarii simulative a sistemelor cu autoreglare informationala
  2. 1.1 Introducerea in dinamica conexiunii convexe pag.3
  3. 1.1.1 Bucla conexiunii inverse negative de ordinul I şi de ordinul II pag.4
  4. 1.1.2 Bucla conexiunii inverse pozitive pag.7
  5. 1.2. Principiile de modelare simulativă a sistemelor pag.8
  6. 1.3. Modalităţi de scriere a ecuaţiilor de nivel, de ritm, auxiliare şi pentru constante şi valori iniţiale pag.15
  7. 1.4. Simboluri utilizate în reprezentarea diagramelor de flux pag.18
  8. 1.5. Modelarea simulativă a sistemelor sociale pag.22
  9. 2.Luarea deciziilor la nivelul managementului firmei pe baza modelării simulative prin tehnici Forrester în cadrul S.C WEST EUROTRANS S.R.L
  10. 2.1 Prezentarea generala S.C WEST EUROTRANS S.R.L pag.34
  11. 2.1.1 Obiectul de activitate.Organizarea structurala.Organigrama pag.34
  12. 2.1.2. Caracteristicile pieţei şi poziţia pe piaţă a firmei. Beneficiari pag.38
  13. 2.1.3 Prezentarea procesului tehnologic pag.40
  14. 2.1.4.Evolutia indicatorilor financiari pag.53
  15. 2.1.5 Situatia economico-financiara pag.54
  16. 2.2. Moderarea simulativa a organizaţiei SC WEST EUROTRANS
  17. 2.2.1 Modelul descriptiv managerial pag.55
  18. 2.2.2. Modelul descriptiv managerial al fluxului de comenzi şi al onorării acestora. Modalităţi cu ajutorul cărora managerul poate studia şi îmbunătăţi starea şi dinamica fluxului pag.56
  19. 2.2.3. Modelul descriptiv managerial al fluxului de personal şi evidenţiarea dinamicii personalului pag.58
  20. 2.2.4 Modelul descriptiv managerial al fluxului de bani folosit ca principala conexiune invers a activitatii organizatiei pag.60
  21. 2.2.5. Modelul descrivtic managerial al fluxului de materiale specifici tuturor sistemelor componente pag.61
  22. 2.2.6 Modelul descriptiv managerial al fluxului de utilaje, echipamente, instalaţii necesare subsistemelor,componente pag.63
  23. 3.CONCLUZII ŞI PROPUNERI DE ÎMBUNĂTĂŢIRE pag.64
  24. Bibliografie pag 67

Extras din proiect

CAPITOLUL I

Tehnicile de conducere Forrester în managementul sistemelor dinamice.Elemente de bază ale teoriei modelării simulative a sistemelor cu autoreglare informaţională

1.1 Introducere în dinamica conexiunii inverse

Efectul rezultat în urma activităţii din cadrul buclelor cu conexiune inversă negativă, poate varia de la atingerea “lină” a obiectivului spre care tinde bucla, la o fluctuaţie puternică în calea spre atingerea acestui obiectiv. Prin buclele conexiunii inverse pozitive se obţin creşteri sau declinuri. Cuplările nelineare ale buclelor pot determina o schimbare a dominantei de la o buclă la alta a sistemului.

Ca o introducere la comportarea dinamică (adică la variaţia în timp) a buclelor cu conexiune inversă, curbele redau variaţia în timp a valorilor variabilelor sistemului, odată cu creşterea variabilei timp, în reprezentare de la stânga la dreapta.

Curba A este caracteristică celui mai simplu tip de sistem cu conexiune inversă, în care variabila creşte într-un ritm lent către valoarea finală (valoarea finală fiind egală cu 3). Valoarea variabilei exprimată de curba A, poate fi nulă la început, începutul fiind definit la timpul zero (t=0). Valoarea devine 1,3 la timpul 1 (t=1), 2,05 la timpul 2 şi continuă să se apropie de valoarea ultimă, 3, fără propriu-zis a o atinge. O astfel de apropiere directă de starea de echilibru poate fi, de exemplu, creşterea numerică a unui grup de salariaţi prin noi angajări, care ar mări grupul până la un nivel stabilit.

Curba însă, mai poate reprezenta informaţia care dă nivelul aparent (condiţia sau starea) al unui sistem care îşi orientează creşterile către valoarea adevărată. Curba mai poate reprezenta modul în care apa dintr-un rezervor se apropie de nivelul plin. În toate aceste cazuri, variaţia variabilei către valoarea finală este mai rapidă la început dar se apropie din ce în ce mai încet de valoarea finală, pe măsură ce diferenţa dintre valoarea curentă şi cea finală descreşte.

Curba B, reflectă o apropiere mai complicată de valoarea finală (din nou 3); sistemul “ţinteşte” prea departe de valoarea finală apoi “cade“ prea jos în încercarea sa de a-şi reveni din această “ţintire“ greşită. O astfel de comportare poate rezulta dintr-o excesivă întârziere în bucla conexiunii inverse, sau din efortul prea brusc de a corecta diferenţa dintre nivelul aparent al sistemului şi cel propus. O astfel de fluctuaţie poate fi observată în viteza instabilă la care un regulator de viteză defect încearcă să regleze un motor, în avântul şi declinul producţiei industriale ce caracterizează ciclurile economice, în fluctuaţia preţurilor mărfurilor în funcţie de cerere şi ofertă pe piaţă.

Curba C, reflectă o creştere continuă a variabilei în fiecare interval de timp succesiv, cu valori determinate de valoarea avută în intervalul anterior. În figură, variabila aflată pe ordonată, se dublează în fiecare unitate de timp. O astfel de creştere “exponenţială“, se observă la diviziunea celulară, la creşterea vânzărilor unui produs pentru care se obţine un venit care permite angajarea mai multor vânzători, la reacţiile în lanţ ale unei explozii atomice.

Curba D prezintă în porţiunea iniţială o creştere exponenţială, urmată apoi de o aplatizare. Curba D este o combinaţie a unei secţiuni iniţiale similare curbei C, urmată de o secţiune având caracteristicile curbei B, ultima porţiune putând fi asemănată curbei A, adică având o evoluţie directă spre valoarea finală.

Un astfel de comportament se observă la creşterea unei fiinţe care, la început, este rapidă şi apoi încetineşte pe măsură ce aceasta se apropie de dimensiunea normală. Curba D se observă şi într-un proces nuclear din cadrul unei uzine de energie atomică unde ritmul de fisiune este accelerat până se atinge nivelul de funcţionare, fiind apoi micşorat de către sistemul de comandă.

Ea poate reprezenta şi creşterea iniţială a cererii unui produs, care apoi stagnează pentru că cererea pieţei a fost satisfăcută sau pentru că a fost atinsă capacitatea de producţie, sau pentru că a scăzut calitatea.

1.1.1 Bucla conexiunii inverse negative de ordinul I şi de ordinul II

Bucla conexiunii inverse negative de ordinul I

Un sistem cu autoreglare de ordinul I se caracterizează printr-un singur nivel, un singur ritm si o singură decizie. Obiectivul oricărui sistem de oridinul I este ajungerea la o stare necesară, stabilită de către manager, trecerea făcăndu-se printr-un ritm comandat de o decizie.

Cea mai simplă structură pe care o pot avea buclele cu reactie ( conexiune inversă), este reprezentată in figura 1.2. Aici, o singură decizie (ritmul de comandare), comandă intrarea pentru un nivel al sistemului (stocul curent). Nu există nici o întârziere sau distorsiune în canalul informational între stocul S si decizia de comanda RC, adică nivelul aparent al sistemului este presupus identic cu nivelul real.

Fig. 1.2. Bucla conexinunii inverse negative de ordinul I

Bucla din figura 1.2. este considerată ca reprezentând un sistem de ordinul I, pentru ca există o singură variabilă de nivel (stocul). Diagrama ilustrează un sistem elementar de comandă a stocului, în care nu există nici o întârziere între comandarea mărfurilor si receptionarea lor în stoc.

Obiectivul sistemului este de a mentine un stoc necesar, SN, care este desemnat pe diagramă ca o constantă a procesului de decizie.

Decizia privind ritmul de comandare, pentru a aduce stocul actual la cel necesar, trebuie să mărească ritmul de comandare când stocul actual este mai mic decât cel necesar. Dacă stocul devine mai mare decât cel necesar, ritmul de comandare trebuie să devină negativ, indicând faptul că mărfurile sunt refuzate.

Deci, concluzionăm faptul că o buclă feed-back trebuie să contină cel putin un ritm si un nivel.

Preview document

Fundamentele decizionale prin metode ale cercetării operaționale - Pagina 1
Fundamentele decizionale prin metode ale cercetării operaționale - Pagina 2
Fundamentele decizionale prin metode ale cercetării operaționale - Pagina 3
Fundamentele decizionale prin metode ale cercetării operaționale - Pagina 4
Fundamentele decizionale prin metode ale cercetării operaționale - Pagina 5
Fundamentele decizionale prin metode ale cercetării operaționale - Pagina 6
Fundamentele decizionale prin metode ale cercetării operaționale - Pagina 7
Fundamentele decizionale prin metode ale cercetării operaționale - Pagina 8
Fundamentele decizionale prin metode ale cercetării operaționale - Pagina 9
Fundamentele decizionale prin metode ale cercetării operaționale - Pagina 10
Fundamentele decizionale prin metode ale cercetării operaționale - Pagina 11
Fundamentele decizionale prin metode ale cercetării operaționale - Pagina 12
Fundamentele decizionale prin metode ale cercetării operaționale - Pagina 13
Fundamentele decizionale prin metode ale cercetării operaționale - Pagina 14
Fundamentele decizionale prin metode ale cercetării operaționale - Pagina 15
Fundamentele decizionale prin metode ale cercetării operaționale - Pagina 16
Fundamentele decizionale prin metode ale cercetării operaționale - Pagina 17
Fundamentele decizionale prin metode ale cercetării operaționale - Pagina 18
Fundamentele decizionale prin metode ale cercetării operaționale - Pagina 19
Fundamentele decizionale prin metode ale cercetării operaționale - Pagina 20
Fundamentele decizionale prin metode ale cercetării operaționale - Pagina 21
Fundamentele decizionale prin metode ale cercetării operaționale - Pagina 22
Fundamentele decizionale prin metode ale cercetării operaționale - Pagina 23
Fundamentele decizionale prin metode ale cercetării operaționale - Pagina 24
Fundamentele decizionale prin metode ale cercetării operaționale - Pagina 25
Fundamentele decizionale prin metode ale cercetării operaționale - Pagina 26
Fundamentele decizionale prin metode ale cercetării operaționale - Pagina 27
Fundamentele decizionale prin metode ale cercetării operaționale - Pagina 28
Fundamentele decizionale prin metode ale cercetării operaționale - Pagina 29
Fundamentele decizionale prin metode ale cercetării operaționale - Pagina 30
Fundamentele decizionale prin metode ale cercetării operaționale - Pagina 31
Fundamentele decizionale prin metode ale cercetării operaționale - Pagina 32
Fundamentele decizionale prin metode ale cercetării operaționale - Pagina 33
Fundamentele decizionale prin metode ale cercetării operaționale - Pagina 34
Fundamentele decizionale prin metode ale cercetării operaționale - Pagina 35
Fundamentele decizionale prin metode ale cercetării operaționale - Pagina 36
Fundamentele decizionale prin metode ale cercetării operaționale - Pagina 37
Fundamentele decizionale prin metode ale cercetării operaționale - Pagina 38
Fundamentele decizionale prin metode ale cercetării operaționale - Pagina 39
Fundamentele decizionale prin metode ale cercetării operaționale - Pagina 40
Fundamentele decizionale prin metode ale cercetării operaționale - Pagina 41
Fundamentele decizionale prin metode ale cercetării operaționale - Pagina 42
Fundamentele decizionale prin metode ale cercetării operaționale - Pagina 43
Fundamentele decizionale prin metode ale cercetării operaționale - Pagina 44
Fundamentele decizionale prin metode ale cercetării operaționale - Pagina 45
Fundamentele decizionale prin metode ale cercetării operaționale - Pagina 46
Fundamentele decizionale prin metode ale cercetării operaționale - Pagina 47
Fundamentele decizionale prin metode ale cercetării operaționale - Pagina 48
Fundamentele decizionale prin metode ale cercetării operaționale - Pagina 49
Fundamentele decizionale prin metode ale cercetării operaționale - Pagina 50
Fundamentele decizionale prin metode ale cercetării operaționale - Pagina 51
Fundamentele decizionale prin metode ale cercetării operaționale - Pagina 52
Fundamentele decizionale prin metode ale cercetării operaționale - Pagina 53
Fundamentele decizionale prin metode ale cercetării operaționale - Pagina 54
Fundamentele decizionale prin metode ale cercetării operaționale - Pagina 55
Fundamentele decizionale prin metode ale cercetării operaționale - Pagina 56
Fundamentele decizionale prin metode ale cercetării operaționale - Pagina 57
Fundamentele decizionale prin metode ale cercetării operaționale - Pagina 58
Fundamentele decizionale prin metode ale cercetării operaționale - Pagina 59
Fundamentele decizionale prin metode ale cercetării operaționale - Pagina 60
Fundamentele decizionale prin metode ale cercetării operaționale - Pagina 61
Fundamentele decizionale prin metode ale cercetării operaționale - Pagina 62
Fundamentele decizionale prin metode ale cercetării operaționale - Pagina 63
Fundamentele decizionale prin metode ale cercetării operaționale - Pagina 64
Fundamentele decizionale prin metode ale cercetării operaționale - Pagina 65
Fundamentele decizionale prin metode ale cercetării operaționale - Pagina 66
Fundamentele decizionale prin metode ale cercetării operaționale - Pagina 67

Conținut arhivă zip

  • Fundamentele Decizionale prin Metode ale Cercetarii Operationale.doc

Alții au mai descărcat și

Dezvoltarea Abilităților de Leadership

Motivarea alegerii temei Am ales tema “ Dezvoltarea abilitatilor de leadership “ deoarece liderii pot fi oriunde .în organigramă , în jurul nostru...

Luarea Deciziilor în Condiții de Risc

Introducere Alegerea acestei teme, a fost influenţată, de faptul că luarea deciziilor în condiţii de risc ne oferă informaţii multiple şi...

Leadership-ul transformațional în organizația militară

1.Introducere Care sunt calitatile necesare unui conducator pentru a obtine eficienta maxima in activitatea de conducere? De-a lungul timpului...

Leadership Orientat Spre Oameni

LEADERSHIP ORIENTAT SPRE OAMENI I. Scurtă introducere a leadership-ului Prin leadership înţelegem capacitatea unui leader, a unui cadru de...

Management Operațional

Locul managementului operațional în cadrul firmei Operaţiile sunt acele activităţi legate direct de obiectul principal de activitate al unei...

Abordarea structurală a deciziilor. managementul riscului

SUMAR Problematica referitoare la management-ul riscurilor şi al proceselor decizionale generează şi va continua să genereze dezbateri, în primul...

Teoria deciziei - aplicație privind optimizarea deciziilor în condiții de risc și incertitudine

INTRODUCERE „Abordările teoretice sunt necesităţi ale încercărilor practice. Orice explicaţie sau teorie nu face decât să pregătească terenul în...

Managementul Riscurilor

1. Elaborarea deciziilor in conditii de rationalitate Decizia = o alegere Pentru ca solutia aleasa sa conduca spre o stare de optim, trebuie sa...

Te-ar putea interesa și

Transporturile maritime - Contractul de agenturare

Datorita avantului economic al societatatii umane din ultima perioada, s-a inregistrat o crestere fara precedent a comertului mondial, a traficului...

Metode, Tehnici și Instrumente de Management

INTRODUCERE Acest proiect conţine informaţii cu privire la metodele, tehnicile şi instrumentele de management, iar în partea a doua este prezentat...

Metode și Tehnici în Procesul de Management

Mutaţiile complexe economice, sociale, politice determinate de trecerea la economia de piaţă demonstrează că în desfasurarea actuală a vieţii...

Metoda ABC

INTRODUCERE Schimbarile survenite in mediul economic, modernizarea tehnologiei (automatizare si robotizare), nevoia de informatii pertinente in...

Managementul și managerii - concepte, apariție, evoluție

1) INTRODUCERE Definiţie: Managementul este procesul întreprins de una sau mai multe persoane pentru a coordona activităţile altor persoane în...

Marketing

CAPITOLUL 1 CONCEPTUL, ROLUL ŞI FUNCŢIILE MARKETINGULUI 1.1. Conceptul de marketing Datorită complexităţii deosebite a activităţilor de...

Elaborarea Sistemului de Management al unei Firme

Introducere Prin management ca ştiinţă se înţelege “studierea procesului de management în vederea sistematizării şi generalizării unor concepte,...

Management

CAPITOLUL I MANAGEMENT. CONCEPT, EVOLUTIE, FUNCTII 1.1 Conceptul de management Termenul de management este de origine anglo-saxona si are la...

Ai nevoie de altceva?