Gestionarea resurselor umane în organizația militară

Proiect
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 67 în total
Cuvinte : 27912
Mărime: 96.58KB (arhivat)
Publicat de: Oliver Costin
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ilie Simion

Extras din proiect

INTRODUCERE

Analiza stării personalului armatei noastre evidenţiază existenţa a cel puţin două realităţi: în primul rând, absenţa managementului de personal bazat pe rigoare ştiinţifică şi opţiunea excesivă pentru evidenţa cadrelor militare şi, implicit, centrarea structurilor superioare de personal pe execuţie, în detrimentul concepţiei proiectării şi elaborării politicilor şi strategiilor de eficientizare a utilizării personalului, în consens cu evoluţiile din armată, societate şi din lume; în al doilea rând, existenţa unor fenomene şi procese generatoare de disfuncţii care, necorelate prin politici şi măsuri administrative riguros fundamentate, vor agrava starea resurselor umane ale armatei, într-un viitor nu prea îndepărtat.

Personalul Armatei Române trebuie privit ca o realitate dinamică, ce cumulează şi reproduce în structura sa internă toate opţiunile şi politicile, presiunile şi deciziile de personal luate în ultimii 20-30 de ani.

Defecţiunile şi empirismul deciziilor şi politicilor de planificare, selecţie, recrutare, pregătire şi utilizare, avansare şi promovare, gestiune a carierei militare se regăsesc în deficienţele de structură ale personalului armatei.

Absenţa unor modele teoretice şi practice coerente privind gestiunea resurselor umane, asociată cu voluntarismul unor decizii de sistem au dus la adoptarea de reguli, reglementări şi legi care au reprodus şi au amplificat, pe termen lung, aceste deficienţe de structură, conducând, în cele din urmă la o structură de personal atipică pentru o armată modernă.

Prin analizele care au precedat elaborarea lucrării de faţă, mi-am propus să clarific acele dificultăţi teoretice şi metodologice ale gestionării resurselor umane care decurg din problematica formării competenţelor necesare comandantului de subunitate pentru gestionarea resurselor umane.

Lucrarea încearcă să ofere noi repere necesare comandantului de subunitate pentru gestionarea resurselor umane în cadrul subunităţii. Deoarece în alcătuirea subunităţii intră, pe lângă militarii în termen, şi militari angajaţi pe bază de contract şi subofiţeri, comandantul de subunitate are nevoie să-şi formeze anumite competenţe necesare pentru o bună gestionare a resurselor umane astfel încât aceasta să nu se realizeze pe cale empirică ci punând în practică teoriile privitoare la gestiunea resurselor umane.

O deosebită importanţă o are în cadrul gestiunii resurselor umane procesul de socializare. Posibilitatea mai multor genuri de socializări, posibilitatea ca socializările să se concretizeze în asumări şi atribuiri de roluri sociale în modalităţi nu doar diferite dar şi incompatibile se află la originea multor dificultăţi de gestionare a personalului, inclusiv a unora dintre situaţiile conflictuale şi a multor comportamente agresive.

Primele patru capitole constituie elementele unui demers care încearcă să configureze reperele unei strategii de gestionare a resurselor umane, identificarea competenţelor necesare gestionării personalului şi conturarea bazei teoretice în concordanţă cu care se formează competenţele. În această primă parte am analizat câteva teorii şi m-am oprit asupra teoriei procesual-organice deoarece oferă repere noi cu privire la omul în procesualitatea socială. Rolul acestei prime părţi este, însă, de a oferi suport teoretic celei de-a doua părţi care este o particularizare a gestionării resurselor umane în mediul militar.

În partea a doua pledez pentru necesitatea gestionării ştiinţifice a resurselor umane în subunitatea militară şi am încercat să prezint acele competenţe care se doresc a le fi formate comandanţilor de subunităţi pentru o gestionare în variante ştiinţifice a resurselor umane.

Am elaborat această lucrare deoarece am dorit să prezint celor interesaţi de gestionarea resurselor umane în cadrul organizaţiei militare noi repere pentru o gestionare cât mai eficientă a resurselor umane şi să atrag atenţia că o gestionare empirică a resurselor umane poate avea efecte nefaste asupra organizaţiei militare.

CAPITOLUL I

INTERPRETĂRI TEORETICE DATE RESURSELOR UMANE

1.1. Definirea managementului resurselor umane

Dezvoltarea teoriei şi practicii în domeniul managementului resurselor umane necesită, în primul rând, cunoaşterea şi înţelegerea cât mai deplină a rolului şi particularităţilor resurselor umane în cadrul organizaţiei.

Societatea modernă se prezintă ca o reţea de organizaţii care apar, se dezvoltă şi dispar. Ne întrebăm adesea de ce unele organizaţii obţin un succes strălucitor, în timp ce altele înregistrează pierderi. Dacă în primul caz, de regulă, faptele sunt clare, în cel de-al doilea însă, din exterior se caută explicaţii, iar din interior se oferă un noian de justificări. De fapt, în ambele situaţii există o singură cauză majoră: managementul.

Se poate afirma fără teamă de a exagera, că toate problemele legate de procesul managerial al oricărei activităţi au ca factor comun resursele umane. Fie că este vorba de un proces de concepţie sau de unul de execuţie, fie că se urmăreşte aplicarea unui proces tehnic sau a unuia non-tehnic, prezenţa omului se găseşte în toate, fiind substanţial condiţionată de posibilităţile şi interesele acestuia.

Individul, prin structura sa, prin sentimente, mentalitate, cultură, motivaţie, dorinţe şi în special, prin conştiinţa de sine, se constituie într-o entitate biologică ce reprezintă întotdeauna marea necunoscută a unui sistem, putând împiedica sau dimpotrivă putând potenţa o acţiune, un proces, o activitate. Dar, totodată, prin natura sa de fiinţă sociabilă, omul trăieşte şi acţionează în colectivitate, simţindu-se mai ataşat de anumite grupuri care, la rândul lor interacţionează cu alte grupuri, depinzând unele de altele şi exercitându-şi influenţa asupra altora. Prin urmare, iniţierea şi desfăşurarea cu succes a activităţilor diferitelor organizaţii depind într-o măsură covârşitoare de gradul în care este înţeles, motivat şi coordonat factorul uman.

Managementul resurselor umane constituie astfel complexul de activităţi orientate către utilizarea eficientă a “capitalului uman”, în scopul realizării obiectivelor organizaţionale, simultan cu asigurarea condiţiilor ce garantează satisfacerea nevoilor angajaţilor, şi implicit motivarea acestora în a fi loiali organizaţiei din care fac parte 1.

Preview document

Gestionarea resurselor umane în organizația militară - Pagina 1
Gestionarea resurselor umane în organizația militară - Pagina 2
Gestionarea resurselor umane în organizația militară - Pagina 3
Gestionarea resurselor umane în organizația militară - Pagina 4
Gestionarea resurselor umane în organizația militară - Pagina 5
Gestionarea resurselor umane în organizația militară - Pagina 6
Gestionarea resurselor umane în organizația militară - Pagina 7
Gestionarea resurselor umane în organizația militară - Pagina 8
Gestionarea resurselor umane în organizația militară - Pagina 9
Gestionarea resurselor umane în organizația militară - Pagina 10
Gestionarea resurselor umane în organizația militară - Pagina 11
Gestionarea resurselor umane în organizația militară - Pagina 12
Gestionarea resurselor umane în organizația militară - Pagina 13
Gestionarea resurselor umane în organizația militară - Pagina 14
Gestionarea resurselor umane în organizația militară - Pagina 15
Gestionarea resurselor umane în organizația militară - Pagina 16
Gestionarea resurselor umane în organizația militară - Pagina 17
Gestionarea resurselor umane în organizația militară - Pagina 18
Gestionarea resurselor umane în organizația militară - Pagina 19
Gestionarea resurselor umane în organizația militară - Pagina 20
Gestionarea resurselor umane în organizația militară - Pagina 21
Gestionarea resurselor umane în organizația militară - Pagina 22
Gestionarea resurselor umane în organizația militară - Pagina 23
Gestionarea resurselor umane în organizația militară - Pagina 24
Gestionarea resurselor umane în organizația militară - Pagina 25
Gestionarea resurselor umane în organizația militară - Pagina 26
Gestionarea resurselor umane în organizația militară - Pagina 27
Gestionarea resurselor umane în organizația militară - Pagina 28
Gestionarea resurselor umane în organizația militară - Pagina 29
Gestionarea resurselor umane în organizația militară - Pagina 30
Gestionarea resurselor umane în organizația militară - Pagina 31
Gestionarea resurselor umane în organizația militară - Pagina 32
Gestionarea resurselor umane în organizația militară - Pagina 33
Gestionarea resurselor umane în organizația militară - Pagina 34
Gestionarea resurselor umane în organizația militară - Pagina 35
Gestionarea resurselor umane în organizația militară - Pagina 36
Gestionarea resurselor umane în organizația militară - Pagina 37
Gestionarea resurselor umane în organizația militară - Pagina 38
Gestionarea resurselor umane în organizația militară - Pagina 39
Gestionarea resurselor umane în organizația militară - Pagina 40
Gestionarea resurselor umane în organizația militară - Pagina 41
Gestionarea resurselor umane în organizația militară - Pagina 42
Gestionarea resurselor umane în organizația militară - Pagina 43
Gestionarea resurselor umane în organizația militară - Pagina 44
Gestionarea resurselor umane în organizația militară - Pagina 45
Gestionarea resurselor umane în organizația militară - Pagina 46
Gestionarea resurselor umane în organizația militară - Pagina 47
Gestionarea resurselor umane în organizația militară - Pagina 48
Gestionarea resurselor umane în organizația militară - Pagina 49
Gestionarea resurselor umane în organizația militară - Pagina 50
Gestionarea resurselor umane în organizația militară - Pagina 51
Gestionarea resurselor umane în organizația militară - Pagina 52
Gestionarea resurselor umane în organizația militară - Pagina 53
Gestionarea resurselor umane în organizația militară - Pagina 54
Gestionarea resurselor umane în organizația militară - Pagina 55
Gestionarea resurselor umane în organizația militară - Pagina 56
Gestionarea resurselor umane în organizația militară - Pagina 57
Gestionarea resurselor umane în organizația militară - Pagina 58
Gestionarea resurselor umane în organizația militară - Pagina 59
Gestionarea resurselor umane în organizația militară - Pagina 60
Gestionarea resurselor umane în organizația militară - Pagina 61
Gestionarea resurselor umane în organizația militară - Pagina 62
Gestionarea resurselor umane în organizația militară - Pagina 63
Gestionarea resurselor umane în organizația militară - Pagina 64
Gestionarea resurselor umane în organizația militară - Pagina 65
Gestionarea resurselor umane în organizația militară - Pagina 66
Gestionarea resurselor umane în organizația militară - Pagina 67

Conținut arhivă zip

  • Gestionarea Resurselor Umane in Organizatia Militara.doc

Alții au mai descărcat și

Considerații privind motivarea resurselor umane în mediul militar românesc

Introducere Sfârșitul secolului XX și acest început de secol XXI au marcat o dezvoltare explozivă a tuturor domeniilor de activitate pe glob....

Presiuni Exercitate de Tehnologii Asupra Formării Luptătorilor

Introducere Am conceput această lucrare de licenţă ca un studiu al utilizării tehnologiilor şi a presiunilor exercitate de tehnologii în formarea...

Bazele Teoretice ale Motivației Personalului

1.Conceptul de motivaţie a personalului Motivarea reprezintă o componentă majoră a managementului şi un subiect dintre cele mai frecvent tratate...

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Managementul logistic în cadrul unei unități militare pe timp de pace

CAPITOLUL 1 CORELAŢIA MANAGEMENT FINANCIAR-MANAGEMENT LOGISTIC ÎN UNITATEA MILITARĂ ÎN TIMP DE PACE Actualmente, planificarea şi programarea...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Te-ar putea interesa și

Strategii de Comunicare pe Timpul Gestionării Situțiilor de Criză

Introducere „La început a fost cuvântul. Dar nu la începutul lumii, ci la începutul culturii.” (Henri Wald) Secolul XX a cunoscut toate...

Procedură de Evaluare a Unei Organizații Folosind Reperele Teoriei procesual-organice

INTRODUCERE Organizaţiile sunt organizări sociale care sunt constituite din oameni pentru a satisface necesităţi ale oamenilor Dacă organizaţiile...

Rolul managementului educațional în România

INTRODUCERE Rolul managementul educaţional a căpătat în ultima vreme o importanţă tot mai mare atât în Romania, cât şi în societatea...

Aspecte Teoretice și Metodologice ale Activității Comandantului Pentru Dezvoltarea Creativității în Acțiunile de Luptă

Pretutindeni în lumea dezvoltată este acceptat faptul că în vederea obţinerii unor rezultate satisfăcătoare a acţiunilor umane un rol deosebit îl...

Dezvoltarea carierei polițiștilor din cadrul SPCEEPS Sibiu

1. Introducere Se poate spune, astăzi, că resursele umane sunt primele resurse strategice ale oricărui tip de organizaţie, întrucât sunt cele mai...

Perfecționarea activității manageriale privind utilizarea eficientă a resurselor umane

Introducere Pentru reuşita unei organizaţii în etapa de tranziţie, cea mai dificilă problemă este propria ei schimbare. Politica de schimbare este...

Gestionarea resurselor umane în Ministerul Apărării

INTRODUCERE În contextul direcţionării eforturilor euro – atlantice în Sud – Estul Europei, în spaţiul Mării Negre, precum şi în alte zone de...

Personalitatea luptătorilor în misiunile internaționale

INTRODUCERE Profesiile din domeniul militar solicită prin ansamblul competențelor pe care le implică ființa umană în integralitatea ei....

Ai nevoie de altceva?