Gestiunea stocurilor la SC Suma SA

Proiect
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 51 în total
Cuvinte : 28699
Mărime: 213.92KB (arhivat)
Publicat de: Gabriela Iacob
Puncte necesare: 9

Cuprins

  1. INTRODUCERE 1
  2. CAPITOLUL I
  3. CONSIDERAŢII PRIVIND STOCURILE DE RESURSE
  4. MATERIALE ŞI NECESITATEA GESTIONĂRII LOR 2
  5. 1.1. Rolul şi tipologia stocurilor 2
  6. 1.2. Corelaţii şi factori de influenţă a nivelului stocurilor de producţie 11
  7. 1.3. Gestiunea economică a stocurilor 14
  8. 1.3.1. Metode de gestiune a stocurilor 14
  9. 1.3.2. Lipsa de stoc, suprastocarea, stocurile cu mişcare lentă şi
  10. fără mişcare – stocuri neeconomice 19
  11. CAPITOLUL II
  12. EFECTELE UTILIZĂRII DIFERITELOR METODE DE CALCUL
  13. A STOCURILOR DE PRODUCŢIE LA S.C. SUMA S.A 22
  14. 2.1. Informaţii generale despre S.C. SUMA S.A 22
  15. 2.2. Metode de calcul a stocurilor de resurse materiale
  16. pentru producţie 23
  17. 2.3. Posibilităţi de optimizare a mărimii stocurilor de producţie 25
  18. 2.4 Dimensionarea financiară a mărimii stocurilor de producţie 34
  19. CAPITOLUL III
  20. POSIBILITĂŢI DE PERFECŢIONARE A GESTIUNII
  21. STOCURILOR DE PRODUCŢIE LA S.C. SUMA S.A 40
  22. 3.1 Utilizarea metodelor de gestiune a stocurilor 40
  23. 3.2. Necesitatea utilizării a noi posibilităţi de optimizare a
  24. mărimii stocurilor de producţie 44
  25. CONCLUZII 48
  26. BIBLIOGRAFIE 50

Extras din proiect

Introducere

Aprovizionarea regrupează ansamblul operaţiunilor care au ca scop punerea la dispoziţia întreprinderii a produselor şi serviciilor pe care trebuie să la procure din afară, în vederea realizării obiectivelor sale. Ea include cumpărarea resurselor materiale şi gestionarea stocurilor.

Lucrarea tratează o problematică de mare importanţă şi anume gestiunea economică a stocurilor, deoarece pentru buna desfăşurare a activităţii, întreprinderile constituie stocuri de materiale pentru producţie. Conducerea şi controlul stocurilor de resurse materiale reprezintă în economia de piaţă o activitate căreia i se acordă o atenţie deosebită datorită implicaţiilor economico-financiare importante pe care le determină formarea şi deţinerea lor.

Formarea stocurilor de materiale şi produse asigură condiţii optime pentru desfăşurarea, după un sistem raţional a activităţii fiecărei unităţi economice; fără stocuri nu se poate obţine utilizarea judicioasă a capacităţilor de producţie, nu se pot satisface cererile clienţilor în strictă concordanţă cu pretenţiile pe care le emit, nu se pot desfăşura o serie de operaţii din sistemele de aprovizionare şi desfacere cu cheltuieli rezonabile şi toate acestea pentru că stocurile îndeplinesc o “funcţie vitală”.

Problemele de gestiune a stocurilor implică utilizarea unui volum deosebit de mare de informaţii, atât în planificarea, cât şi în urmărirea realizării proceselor de stocare, aceasta pentru că în societăţile economice se foloseşte un număr important de sortodimensiunio de materiale, pentru o gamă largă de produse şi destinaţii de utilizare, iar resursele de aprovizionare sunt foarte diferite.

Practica a confirmat o serie de sisteme de gestiune diferenţiată a stocurilor, în funcţie de importanţa economică a fiecărui material, care s-au dovedit eficiente şi utile.

Gestiunea economică a stocurilor nu se limitează numai la dimensionarea acestora, la determinarea mărimii şi structurii lor, aceasta cuprinde şi tehnicile şi instrumentele de conducere a proceselor de stocare, de urmărire a dinamicii stocurilor efective în raport cu limitele estimate, astfel încât să se cunoască situaţia reală şi să se intervină preventiv şi operativ pentru menţinerea lor la nivelul stabilit.

Dimensionarea economică a stocurilor reprezintă o acţiune de actualitate şi de importanţă pentru îmbunătăţirea situaţiei financiare a unităţilor din domeniul tehnologic.

În cele trei capitole care constituie lucrarea se prezintă pentru început concepte şi idei de bază de natură să formeze o imagine asupra gestiunii economice a stocurilor. Această imagine este realizată prin prezentarea teoretică a aspectelor principale în Capitolul I al lucrării, printre care: rolul şi tipologia stocurilor de producţie; corelaţii şi factorii de influenţă a nivelului stocurilor de producţie; gestiunea economică a stocurilor. În realizarea acestui capitol am folosit în cea mai mare parte material de referinţă din literatura română.

În Capitolul II are loc o prezentare practică a aspectelor principale din gestiunea economică a stocurilor la S.C. SUMA S.A. Prezentarea societăţii şi gestiunii economice a stocurilor a fost constituită pe baza informaţiilor primite de la societate.

În Capitolul III se încearcă prezentarea de noi idei pentru a ajuta la perfecţionarea gestiunii economice a stocurilor la societatea SUMA S.A.

În finalul lucrării se prezintă concluziile cu privire la capitolul practic.

Abordarea problematicii gestiunii stocurilor, în lucrare, este suficientă pentru a oferi o viziune de ansamblu şi a evidenţia importanţa deosebită a acesteia pentru economia de piaţă.

CAPITOLUL I

Consideraţii privind stocurile de resurse materiale

şi necesitatea gestionării economice a acestora

1.1 Rolul şi tipologia stocurilor de producţie.

Conducerea şi controlul stocurilor de resurse materiale reprezintă în economia de piaţă o activitate căreia i se acordă o atenţie deosebită datorită implicaţiilor economico-financiare importante pe care le determină formarea şi deţinerea lor.

Stocurile sunt cantităţi de resurse materiale care se acumulează în depozitele şi magaziile unităţilor economice, într-un anumit volum şi într-o anumită structură, pe o perioadă de timp determinată, cu un anumit scop.

Stocurile sunt de fapt rezultatele activităţii de aprovizionare şi desfacere, ale activităţii comerciale, în general, care este dependentă de natura şi caracteristicile materialelor şi produselor, de condiţiile şi modalităţile de furnizare şi asigurare-transport, de strategiile care se elaborează pe această linie, în scopul îndeplinirii obiectivului de bază pe care fiecare agent economic şi l-a propus.

Scopul formării stocurilor este diferit, la nivelul economiei guvernul constituie stocuri sub forma rezervei naţionale la resursele materiale strategice sau deficitare pentru a pune la adăpost economia naţională de influenţa unor factori de forţă majoră (seisme, inundaţii, stare de necesitate, evitare conjuncturilor economice nefavorabile sau a penuriei).

Agenţii economici îşi constituie stocuri de resurse materiale sau de produse pentru a asigura alimentarea continuă a subunităţilor de consum sau servirea clienţilor în vederea desfăşurării normale a activităţii şi realizării obiectivelor ce şi le-au propus.

În abordarea problematicii stocurilor se au în vedere câteva „elemente” de mare interes şi anume:

- Care este nivelul cererilor constante şi cel al cererilor variabile?

- Ce influenţă prezintă cererea asupra nivelului stocurilor de materiale sau produse?

- Ce servicii trebuie asigurate pentru cumpărarea, aducerea şi stocarea materialelor şi produselor sau pentru livrarea - revânzarea acestora din stoc?

- Cât de mari trebuie să fie stocurile?

- Se poate accepta fenomenul de epuizare a stocurilor în anumite secvenţe de timp ale perioadei de gestiune?

- Care este nivelul protecţiei pentru a se preveni fenomenul de lipsă de stocuri?

- Ce sistem de conducere-control al stocurilor trebuie adoptat?

- Este bine să se aprovizioneze materiale în loturi mici sau mari?

- Cum trebuie ajustate stocurile când cererile sau vânzările de produse se abat de la previziuni?

- Cum programăm fabricaţia pentru a forma stocuri care să asigure ritmicitate livrărilor către clienţii constanţi sau vânzări la clienţi întâmplători?

- Care sunt răspunsurile la aceste întrebări în cazul producţiei continue sau discontinue?

Formarea stocurilor de materiale şi produse asigură condiţii optime pentru desfăşurarea, după un sistem raţional, activităţii fiecărei unităţi economice; fără stocuri nu se poate obţine utilizarea judicioasă a capacităţilor de producţie, nu se pot satisface cererile clienţilor în stricta concordanţă cu pretenţiile pe care le emit, nu se pot desfăşura o serie de operaţii din sistemele aprovizionare şi desfacere cu cheltuieli rezonabile. Toate acestea pentru ca „stocurile” îndeplinesc o „funcţie vitală”, aceea de „decuplare şi amortizare” a fluxului: cumpărarea, aducerea (transportul, recepţia-depozitarea), pregătirea pentru consum-utilizare a materialelor, trecerea acestora prin fazele de prelucrare până la magazia de produse finite, expedierea sau livrarea produselor la clienţi, în magazinele proprii sau ale distribuitorilor specializaţi pentru desfacere-vânzare.

Preview document

Gestiunea stocurilor la SC Suma SA - Pagina 1
Gestiunea stocurilor la SC Suma SA - Pagina 2
Gestiunea stocurilor la SC Suma SA - Pagina 3
Gestiunea stocurilor la SC Suma SA - Pagina 4
Gestiunea stocurilor la SC Suma SA - Pagina 5
Gestiunea stocurilor la SC Suma SA - Pagina 6
Gestiunea stocurilor la SC Suma SA - Pagina 7
Gestiunea stocurilor la SC Suma SA - Pagina 8
Gestiunea stocurilor la SC Suma SA - Pagina 9
Gestiunea stocurilor la SC Suma SA - Pagina 10
Gestiunea stocurilor la SC Suma SA - Pagina 11
Gestiunea stocurilor la SC Suma SA - Pagina 12
Gestiunea stocurilor la SC Suma SA - Pagina 13
Gestiunea stocurilor la SC Suma SA - Pagina 14
Gestiunea stocurilor la SC Suma SA - Pagina 15
Gestiunea stocurilor la SC Suma SA - Pagina 16
Gestiunea stocurilor la SC Suma SA - Pagina 17
Gestiunea stocurilor la SC Suma SA - Pagina 18
Gestiunea stocurilor la SC Suma SA - Pagina 19
Gestiunea stocurilor la SC Suma SA - Pagina 20
Gestiunea stocurilor la SC Suma SA - Pagina 21
Gestiunea stocurilor la SC Suma SA - Pagina 22
Gestiunea stocurilor la SC Suma SA - Pagina 23
Gestiunea stocurilor la SC Suma SA - Pagina 24
Gestiunea stocurilor la SC Suma SA - Pagina 25
Gestiunea stocurilor la SC Suma SA - Pagina 26
Gestiunea stocurilor la SC Suma SA - Pagina 27
Gestiunea stocurilor la SC Suma SA - Pagina 28
Gestiunea stocurilor la SC Suma SA - Pagina 29
Gestiunea stocurilor la SC Suma SA - Pagina 30
Gestiunea stocurilor la SC Suma SA - Pagina 31
Gestiunea stocurilor la SC Suma SA - Pagina 32
Gestiunea stocurilor la SC Suma SA - Pagina 33
Gestiunea stocurilor la SC Suma SA - Pagina 34
Gestiunea stocurilor la SC Suma SA - Pagina 35
Gestiunea stocurilor la SC Suma SA - Pagina 36
Gestiunea stocurilor la SC Suma SA - Pagina 37
Gestiunea stocurilor la SC Suma SA - Pagina 38
Gestiunea stocurilor la SC Suma SA - Pagina 39
Gestiunea stocurilor la SC Suma SA - Pagina 40
Gestiunea stocurilor la SC Suma SA - Pagina 41
Gestiunea stocurilor la SC Suma SA - Pagina 42
Gestiunea stocurilor la SC Suma SA - Pagina 43
Gestiunea stocurilor la SC Suma SA - Pagina 44
Gestiunea stocurilor la SC Suma SA - Pagina 45
Gestiunea stocurilor la SC Suma SA - Pagina 46
Gestiunea stocurilor la SC Suma SA - Pagina 47
Gestiunea stocurilor la SC Suma SA - Pagina 48
Gestiunea stocurilor la SC Suma SA - Pagina 49
Gestiunea stocurilor la SC Suma SA - Pagina 50
Gestiunea stocurilor la SC Suma SA - Pagina 51

Conținut arhivă zip

  • Gestiunea Stocurilor la SC Suma SA.doc

Alții au mai descărcat și

Semnificația logisticii în cadrul procesului de planificare strategică a întreprinderii

1. SISTEMUL LOGISTIC (S.L.) DEFINIŢIE, STRUCTURĂ, TIPOLOGIE 1.1. Definiţie, terminologie utilizată în S.L. Pornind de la elementele componente...

Modernizarea gestionării stocurilor - SC Sbains SRL

Introducere Provocarile impuse de globalizare, de o piata tot mai dinamica, de o cerere tot mai calificata, mai pretentioasa, de o oferta...

Stocurile de Materiale

I. Introducere „Conducerea si controlul stocurilor de resurse materiale reprezinta, in economia de piata, o activitate careia i se acorda o...

Managementul Provizionarii și Desfacerii

MANAGEMENTUL APROVIZIONĂRII ŞI DESFACERII: CONCEPT, CONŢINUT, TRĂSĂTURI Managementul aprovizionării reprezintă activitatea entităţilor economice...

Definirea Costului

Introducere Economia de piata este o realitate deosebit de complexa care trebuie condusa cu pricepere si gestionata eficient pornind de la premisa...

Managementul lanțului logistic ecologic în turism - cazul marilor operatori de turism

Managementul lantului logistic ecologic in turism: Cazul marilor operatori de turism Dezvoltarea extensiva a turismului si semnalele efectelor...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Subiecte managementul cumpărării

1. Elemente generale privind mg aprov Aprovizionarea constă în totalitatea activităţilor implicate de obţinerea materiilor prime, materialelor,...

Te-ar putea interesa și

Conținutul și modul de întocmire al bilanțului contabil

Introducere O dată cu trecerea RM la economia de piaţă a generat creşterea considerabilă a rolului informaţiei financiare. Aceasta se datorează...

Aspecte privind aplicarea marketingului direct la SC Agastia Serv SRL

INTRODUCERE În întreprinderea modernă care îşi desfăşoară activitatea în optica de marketing, comerţ s-au prestări servicii, funcţiunea de...

Gestiunea Stocurilor în Cadrul Întreprinderii

Introducere În activitatea curentă a agenţilor economici apar probleme operative de producţie, de planificare sau proiectare, care se cer...

Evaluarea și gestiunea stocurilor de marfă la SC Suma Sport SRL

Prezentul proiect urmăreşte analiza contabilă a stocurilor în cadrul unei societăţi comerciale din România. Am ales să tratez această temă...

Evidența mărfurilor în comerțul en-gros

ARGUMENT Pentru a-si realiza obiectul de activitate în vederea obtinerii de profit , orice firma cu activitate comerciala , de servicii sau de...

Modelarea contabilității și gestionarea stocurilor la SC N A Grup SRL

Societatea comercială N.A. GROUP SRL a fost înfiinţată în anul 2007, în localitatea Miercurea Ciuc, B-dul Fratiei 11, jud. Harghita, înregistrată...

Analiza gestiunii stocurilor la Romiag SA Brașov

CAPITOLUL I PROBLEME TEORETICE SPECIFICE DOMENIULUI FINANCIAR – CONTABIL 1.1. Legea Contabilităţii nr. 82/1991,republicatǎ şi modificatǎ...

Studiu de Caz privind Analiza unui Credit Bancar pe Termen Scurt pentru Persoane Juridice

În cele ce urmează vom prezenta modul de evaluare la BANCA X sucursala Câmpina, a cererii de credit a solicitantului SC LAMAR SRL Câmpina,...

Ai nevoie de altceva?