Grand Hotel Ceahlău - organigramă

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 2 fișiere: doc
Pagini : 25 în total
Cuvinte : 7019
Mărime: 58.02KB (arhivat)
Publicat de: Cristea Dumitriu
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Coste Viorel

Extras din proiect

I. Consideraţii teoretice

A. Despre organigramă şi cum se realizează ea

1. Ce este organigrama?

Când se referă la acest aspect, teoreticienii managementului îl definesc foarte vag, considerându-l banal, astfel încât redactarea organigramei este o îndeletnicire care stă la îndemâna oricui. Adesea, în lucrările de specialitate se fac referiri la structuri, lăsându-ne să înţelegem că este vorba despre organigramă. Alteori se vorbeşte despre diverse tipuri de structuri: funcţional, de produs, de client, matricial, lăsând în cele din urmă să se înţeleagă că tot despre organigrame este vorba. Toate reprezentările acestea grafice încearcă să evidenţieze într-o măsură mai mare sau mai mică relaţiile de autoritate ale acelei organizaţii. În practică, în organigramă se regăsesc relaţiile de subordonare care se stabilesc într-o organizaţie managerială.

Orice organigramă, oriunde şi oricând, trebuie să exprime relaţiile de subordonare, adică cine de cine ascultă într-o organizaţie managerială. Prin ascultare trebuie să se înţeleagă că ascultătorul execută ordinele celui de care ascultă.

Întrucât organigrama reprezintă o parte din sistemul de informare managerială, ea trebuie să fie cât mai explicită, pentru că ea reprezintă cea dintâi şi cea mai importantă trăsătură a oricărui sistem sau parte din sistemul de informare managerială.

2. Cum se obţine claritatea organigramei?

Claritatea unei organigrame, fiind trăsătura fundamentală a acestui instrument de informare managerială, se obţine respectând anumite reguli şi criterii de redactare. Cunoaşterea acestora presupune însă un îndelungat proces de studiu al literaturii de specialitate, o cunoaştere profundă a organizaţiei manageriale, a limitelor cunoaşterii în acest sens atribuite managerilor. Este de o importanţă vitală cunoaşterea criteriilor şi principiilor care să stea la baza stabilirii relaţiilor de autoritate ale organizaţiei.

3. Criteriile utilizate în alcătuirea organigramelor

Delimitări conceptuale

Criteriu înseamnă, în general, un element de conduită, adică de comportare, de atitudine. Prin urmare, cea dintâi întrebare pe care trebuie să şi-o pună inginerii sistemelor de informare managerială este definirea cu exactitate a criteriilor după care să alcătuiască organigrama.

Criteriul funcţional

Cel dintâi criteriu care stă la baza alcătuirii organigramei este cel funcţional, adică cel al naturii activităţilor. Atunci când este nevoie să se alcătuiască un grup formal trebuie să se precizeze ce activităţi va desfăşura acest grup formal numit în termeni manageriali departament. Utilizarea criteriului funcţional precizează calificarea pe care trebuie să o aibă indivizii care vor alcătui grupul.

Criteriul numărului

Este un criteriu la fel de popular ca şi cel funcţional, întrucât nici un proiectant de organigrame nu poate renunţa la utilizarea sa. Acest criteriu impune delimitarea numerică a grupului managerial în funcţie de volumul de activitate de acelaşi fel (impus de criteriul funcţional) ce trebuie prestat.

În ceea ce priveşte delimitarea cantitativă a activităţii, aceasta se realizează cu grade diferite de dificultate în funcţie de natura muncii.

Pentru poziţiile de execuţie procesul este destul de uşor de realizat, întrucât caracterul concret al muncii este mai bine delimitat şi, prin urmare, poate fi mai uşor delimitat cantitativ.

Pentru activităţile de coordonare, concepţie, planificare şi control managerial delimitarea cantitativă, de genul „de aici până aici fac eu, de aici până acolo faci tu” este nu grea, ci imposibil de realizat. În situaţii de acest fel, delimitarea cantitativă se realizează mai degrabă sub forma: „de asta mă ocup eu, de cealaltă te ocupi tu”.

Datorită acestei specificităţi a muncii, în practica managerială apar dificultăţi în aprecierea managerilor. În caz de nerealizare, precizarea cu exactitate a acestui fapt se desfăşoară cu dificultate. Deobicei responsabilitatea coboară la nivelul imediat inferior.

În legătură cu delimitarea numărului de indivizi care alcătuiesc grupul managerial, de fiecare dată mărimea acestuia este determinată de volumul activităţii pe care trebuie să o presteze acest grup. Această afirmaţie este valabilă numai pentru poziţiile de execuţie. Pentru nivelurile de autoritate superioare dimensiunea grupului managerial nu mai este influenţată de cantitatea de muncă fizică, deoarece la aceste niveluri munca se concretizează în activităţi de concepţie, control prin observaţie directă, verificarea scriptică şi faptică în evoluţie a modului în care se îndeplinesc sau au fost îndeplinite obiectivele manageriale. Din această cauză mărimea grupurilor manageriale de la niveluri ierarhice superioare este mai restrânsă şi pe măsură ce se coboară în ierarhia managerială dimensiunea spaţiului managerial se extinde. În practică, însă, se pot întâlni situaţii cu totul altfel decât sunt prezentate ele în teorie.

Preview document

Grand Hotel Ceahlău - organigramă - Pagina 1
Grand Hotel Ceahlău - organigramă - Pagina 2
Grand Hotel Ceahlău - organigramă - Pagina 3
Grand Hotel Ceahlău - organigramă - Pagina 4
Grand Hotel Ceahlău - organigramă - Pagina 5
Grand Hotel Ceahlău - organigramă - Pagina 6
Grand Hotel Ceahlău - organigramă - Pagina 7
Grand Hotel Ceahlău - organigramă - Pagina 8
Grand Hotel Ceahlău - organigramă - Pagina 9
Grand Hotel Ceahlău - organigramă - Pagina 10
Grand Hotel Ceahlău - organigramă - Pagina 11
Grand Hotel Ceahlău - organigramă - Pagina 12
Grand Hotel Ceahlău - organigramă - Pagina 13
Grand Hotel Ceahlău - organigramă - Pagina 14
Grand Hotel Ceahlău - organigramă - Pagina 15
Grand Hotel Ceahlău - organigramă - Pagina 16
Grand Hotel Ceahlău - organigramă - Pagina 17
Grand Hotel Ceahlău - organigramă - Pagina 18
Grand Hotel Ceahlău - organigramă - Pagina 19
Grand Hotel Ceahlău - organigramă - Pagina 20
Grand Hotel Ceahlău - organigramă - Pagina 21
Grand Hotel Ceahlău - organigramă - Pagina 22
Grand Hotel Ceahlău - organigramă - Pagina 23
Grand Hotel Ceahlău - organigramă - Pagina 24
Grand Hotel Ceahlău - organigramă - Pagina 25

Conținut arhivă zip

  • Grand Hotel Ceahlau - Organigrama.doc
  • org.doc

Alții au mai descărcat și

Proiectarea unui sistem informatic cu ajutorul programelor Excel, Access și Visual Bsaic la S.C. Eurex Alimentare S.A.

1. PREZENTAREA ÎNTREPRINDERII S.C. EUREX ALIMENTARE S.A. Dulcea poveste a început cu peste șase decenii în urmă, în 1944. Atunci, Sabri Ulker și...

Impozitul pe Profit

1. De ce e nevoie de impozite? Instituirea şi perceperea de către stat a impozitelor determină o importantă redistribuire a produsului intern...

Caiet practică Hotel Ceahlău

1. Prezentare generala a S.C. “Grand Hotel Ceahlau “ S.A. Actuala societate comerciala “Grand Hotel Ceahlãu” S.A. Piatra Neamt a fost infiintatã...

Managementul producției și operațiilor - ciocolată

I. Motivarea alegerii produsului “Ciocolata îi face pe toţi să zâmbească. Chiar şi pe bancheri.” Benneville Strohecker Am ales ca produs pentru...

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Ai nevoie de altceva?