Impactul IT C asupra unei instituții publice

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 3895
Mărime: 63.97KB (arhivat)
Publicat de: Jenel Dicu
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Bercu Ana-Maria
Impactul IT&C asupra B.C.U. Iasi.

Cuprins

  1. 1.Procesul de informatizare.2
  2. 1.1. Scurt istoric.2
  3. 1.2. Conceptul de IT&C.2
  4. 1.3. Evolutia IT&C in managementul resurselor umane.2
  5. 1.3.1. Factori evolutivi.3
  6. 2.Impactul IT&C asupra B.C.U. Iasi.4
  7. 2.1. BC.U. Iasi – prezentare generala.4
  8. 2.2. B.C.U.Iasi- stadiul actual de informatizare al managementului resurselor umane.5
  9. 3.Scenarii evolutive ale informatizarii in cadrul managementului resurselor umane.8
  10. 3.1. Scenariu de evolutie optimista.8
  11. 3.2. Scenariu de evolutie pesimista.8
  12. 4. Concluzii si propuneri.9
  13. 5.Bibliografie.10

Extras din proiect

Cap 1. Procesul de informatizare

1.1.Scurt istoric

Înaintea celui de-al doilea război mondial şi până în anii ’60 ai secolului trecut copiile şi comunicarea pe suport de hârtie erau utilizate pe scara largă. Astăzi, aceste activităţi se bazează pe suporturi electronice şi pe utilizarea calculatoarelor legate în reţea. Serviciile electronice sunt orientate atât spre funcţionarii publici cât şi spre cetăţeni şi întreprinderi.

Începînd cu anii ’90, suntem martorii dezvoltărilor remarcabile asociate cu fuziunea dintre informaţie şi tehnologiile de comunicaţii (ITC) şi efectul acesteia asupra vieţii cotidiene. Impactul ITC asupra sferelor economice, culturale, politice şi în domeniul relaţiilor sociale este uriaş. Ascensiunea sistemelor reţelizate (Internetul fiind doar vârful aisbergului) creează necesitatea unor acţiuni la nivel administrativ care să modeleze aceste dezvoltări. Folosindu-se de politici adecvate administraţiile au posibilitatea accelerării proceselor economice.

1.2 Conceptul de IT&C

Information Technolgy & Communication(IT&C) este elemental esential care constituie si fundamentaza procesul de modernizare a sistemelor de informaţii .

Datorită posibilităţilor de comunicare mai eficientă şi de procesare a datelor, IT&C poate îmbunătăţi procesul general de planificare, organizare, coordonare, implementare şi control.

Efectele IT&C constau, în esenţă, în fluidizarea şi simplificarea proceselor de lucru. In administraţie, de pilda, un domeniu cu implicaţii majore în plan social, reconfigurarea infrastructurii informatice este responsabilă de o serie de schimbări benefice în derularea procesului administrativ.

1.3.Evolutia IT&C in cadrul managementului resurselor umane

Dintotdeauna omenirea şi-a dorit să-şi poată transmite valorile, pe care le considerau sacre, către generaţiile viitoare. O parte din aceste valori a fost transmisă prin viu grai sau prin scrierile rămase de la predecesori dar cea mai mare parte a vechilor scrieri s-au pierdut în negura timpului pentru totdeauna. Explozia informaţională care caracterizează perioada în care trăim modifică cerinţele de păstrare a acestor valori.

Asistăm la începutul secolului XXI la o explozie informaţională care generează uriaşe cantităţi de informaţie, într-o multitudine de forme, în toate domeniile societăţii, de la modalităţile de petrecere a timpului liber la cercetarea la nivel guvernamental şi redactarea rapoartelor de dezvoltare. Informatizare managementului resurselor umane a avut acelasi aspect evolutiv ca si informatizarea in general.

Odată cu adoptarea mijloacelor IT in cadrul managementului resurselor umane in instituţiile publice din România ,acestea şi-au îmbunătăţit vizibil performanţele, beneficiind, în prezent, de o mai mare disponibilitate a resurselor si o prestatie mai eficenta aacestora.

Informatizare managementului resurselor umane are rolul de a modela oamenii si activitatea acestora astfel incat sa se obtina un maximum de performanta. Informatizarea isi pune amprenta asupra activitatilor specifice in cadrul biroului de resurse umane urmarind gestionarea aspectelor referitoare la angajati atât din punct de vedere al sarcinilor,competentelor si responsabilitatilor posturilor ocupate, cât si sub aspectul salarizarii.

Un alt scop al implementarii IT&C in managementul resurselor umane din tara noastra este reprezentat de conditiile necesare pentru alinierea managementului resurselor umane din România la cerintele sistandardele existente pe piata Uniunii Europene .

Un management riguros al resurselor umane presupune eficacitate in toate activitatile intreprinse, dar si rapiditate.Acest management riguros poate fi posibil sub incidenta informatizarii, care asigura eficientizare , fluidizarea şi simplificarea proceselor de lucru.

Administraţia publică românească se află, la acest moment, în primele etape al unui amplu proces de transformare. O importantă componentă a acestei transformări o reprezintă implementarea celor mai recente tehnologii IT&C. Instituţiile publice au nevoie de soluţii software pentru un management eficient al activităţilor. Odată cu adoptarea mijloacelor IT moderne, instituţiile publice din România şi-au îmbunătăţit vizibil performanţele, beneficiind, în prezent, de o mai mare disponibilitate a resurselor şi a serviciilor adresate cetăţenilor.

Implementarea informatizarii in managementul resurselor umane isi continua evolutia, componentele IT&C fiind mereu actualizate si imbunatatite, stadiul actual al informatizarii fiind o etapa de a inceput al acestui proces care are preconizata o evolutie continua.

1.3.1 Factori evolutivi

Un sistem informatic pentru managementul resurselor umane urmareste în principal, sa

ofere instrumente si solutii software performante, prin care sa fie asigurata eficientizarea activitatii de personal desfasurate în cadrul organizatiei. In randurile urmatoare sunt prezentati cativa factori evolutivi care au stat la baza implementarii de componente ITC in managaemntul resurselor umane:

Necesitatile societatii de a obtine un maximum de performanta intr-un timp cat mai scurt si de a asigura transparenta cetatenilor a dus la adoptarea mijloacelor moderne si la transformarea Serviciile electronice permit realizarea obiectivelor prevăzute pentru

administraţiile publice. Datorită posibilităţilor de comunicare mai eficientă şi de

procesare a datelor, ICT poate îmbunătăţi procesul general de planificare,

organizare, coordonare, implementare şi control.

Odată cu extinderea utilizării dispozitivelor automate se reduce gradul de participare a omului la executarea procesului de producţie, determinând transformarea muncitorului prelucrător în muncitor operator. Aceasta conduce la reducerea accentuată a muncii fizice în favoarea muncii intelectuale, ceea ce atrage după sine modificări în conţinutul calificării şi sporeşte necesitatea cunoştinţelor tehnice în raport cu deprinderile practice. Resursele umane se vor constitui într-un centru de interes pentru orice firmă competitivă, iar problemele privind formarea profesională, calificarea, recalificarea, policalificarea vor constitui direcţii de cercetare şi dezvoltare a întreprinderii viitorului.

Principiul esential care trebuie luat în considerare în demersul de informatizare al

activitatilor de personal este cel care se refera la necesitatea conceperii aplicatiilor

informatice într-o maniera care sa permita corelarea cu celelalte module ale sistemului

integrat pentru management. De aceea, se iun kkt

totmpune constituirea unei baze de date de personal, structurata dupa criterii complexe, astfel încât informatiile sa poata fi folosite atât pentru activitatile de promovare, recrutare, selectie a personalului, cât si pentru cele de productie

sau logistica vânzarii.

Preview document

Impactul IT C asupra unei instituții publice - Pagina 1
Impactul IT C asupra unei instituții publice - Pagina 2
Impactul IT C asupra unei instituții publice - Pagina 3
Impactul IT C asupra unei instituții publice - Pagina 4
Impactul IT C asupra unei instituții publice - Pagina 5
Impactul IT C asupra unei instituții publice - Pagina 6
Impactul IT C asupra unei instituții publice - Pagina 7
Impactul IT C asupra unei instituții publice - Pagina 8
Impactul IT C asupra unei instituții publice - Pagina 9
Impactul IT C asupra unei instituții publice - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Impactul IT C asupra unei Institutii Publice.doc

Alții au mai descărcat și

Managementul instituțiilor publice - Primăria Sectorului 2

1.PREZENTAREA INSTITUTIEI Primarul, Viceprimarul, Secretarul, împreuna cu aparatul propriu de specialitate al consiliului local, constituie o...

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Sisteme informatice moderne utilizate în cadrul Ministerului Justiției

1.Sisteme informationale utilizate in institutiile publice Sistemele informatice sunt constructii complexe,realizate pe parcursul mai multor...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Managementul Schimbării

PARTEA I MANAGEMENTUL SCHIMBÃRII. STRATEGII ÎN PROCESUL SCHIMBÃRII 1.1 INTRODUCERE ÎN MANAGEMENTUL SCHIMBÃRII Charles Darwin ne aratã cã nu...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Te-ar putea interesa și

Managementul Activității de Audit Intern la Nivelul unei Instituții Publice

Capitolul I Caracterizarea activităţii de audit intern la nivelul unei instituţii publice 1.1. Conceptul de audit intern si rolul său in cadrul...

Managementul proiectelor de investiții

Argument “Comunicarea” este acel “fenomen de creare a realităţilor şi relaţiilor inedite care provoacă, plecând de la noile date, transformarea în...

Tendințe în evoluția sistemului de cheltuieli a Republicii Moldova

Actualitatea temei cercetate. În condiţiile actuale, cheltuielile publice nu sunt numai resurse de acoperire a necesităţilor statului, mai mult,...

Urmărirea și evaluarea activității de marketing din instituțiile publice

Urmarirea si evaluarea activitatii de marketing din institutiile publice. 1.Prezentarea temei Rolul institutiei publice este acela de a oferi...

Aplicațiile sistemului GIS comunal, folosite în activitatea cotidiană a administrației publice locale

1. INTRODUCERE Pe parcursul ultimelor trei decenii, o tehnologie puternică a schimbat modul în care oamenii trăiesc şi învată lucruri în...

Abordări ale leadership-ului în sectorul public

I. TEMA : ABORDARI ALE LEADERSHIP-ULUI IN SECTORUL PUBLIC II. PREZENTAREA PUNCTELOR DE VEDERE Abordarea 1 : J.M. Lindsay In lucrarea “Looking...

Reforma APC în Republica Moldova

INTRODUCERE Administraţia publică reprezintă o varietate de activităţi a unui ansamblu de organe investite prin legislaţie, în regim de putere...

Sistemul administrativ din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord

Principiile de guvernare se bazeaza pe traditie, conventii si proceduri specifice. Modificarile operate în decursul timpului au fost determinate de...

Ai nevoie de altceva?