Importanța Certificării după Calitate

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 6131
Mărime: 59.36KB (arhivat)
Publicat de: Marian Isidor Ignat
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ilies Camelia

Cuprins

  1. Introducere.1
  2. CAPITOLUL 1. ELEMENTE TEORETICE PRIVIND MANAGEMENTUL
  3. CALITĂŢII ŞI DOMENIULUI CONSTRUCŢIILOR…….2
  4. 1.1 Calitatea. Scurt istoric şi definire.2
  5. 1.2 Managementul Calităţii.3
  6. 1.3 Importanţa certificării calităţii în contextul economic actual.4
  7. 1.3.1 Sistemul calităţii în domeniul construcţiilor din România.6
  8. 1.3.2 Beneficiile certificării calităţii.7
  9. CAPITOLUL II. MANAGEMENTUL CALITĂŢII ÎN CADRUL
  10. S.C. Contranscom Benţa S.A.8
  11. 2.1 Prezentarea firmei.8
  12. 2.2 Certificat de calitate.9
  13. 2.3 Sistemul de conducere şi asigurare a calităţii în cadrul
  14. S.C. Contranscom Benţa S.A.10
  15. 2.4 Planul calităţii şi garanţiile.11
  16. Concluzie.13
  17. Bibliografie.14

Extras din proiect

Introducere

Încă din cele mai vechi timpuri omul a fost preocupat să îmbunătăţescă, să corecteze ceea ce este greşit şi să modifice ceea ce nu se încadrează în standarde, norme şi principii, într-un cuvânt a fost şi este în continuare preocupat de calitate.

În prezent calitatea şi managementul calităţii sunt foarte importante în toate domeniile de activitate, nici o organizaţie nu mai poate funcţiona fără să aibă implementat un sistem de Management al Calităţii.

Tema lucrării mele se bazează pe Importanţa Certificării după Calitate în cadrul unei firme de construcţii care îşi desfăşoară activitatea în Nazna, Judeţul Mureş. Firma activează pe o piaţă regională şi naţională, domeniul construcţiilor ocupând un segment important, deci este necesar ca firma în cauză adică S.C. Contranscom Benţa S.A. să aibă implementat un Management al Calităţii pentru a-şi putea desfăşura activitatea în bune condiţii şi pentru a putea contribui la creşterea economică şi socială a zonei în care îşi desfăşoară activitatea.

Construcţiile sunt un domeniu în care nu poti supravieţui şi nu îţi poţi desfăşura activitatea fără a avea Certificări în Calit ate, totodată este un domeniu care trebuie să creeze şi şă genereze siguranţă, durabilitate şi confort şi tocmai de aceea am ales să dezvolt această temă având ca model de referinţă această societate comercială.

Lucrarea cuprinde două capitole mari. În primul capitol se regăsesc elemente teoretice specifice managementului calităţii. În cadrul căruia se regăsesc două subcapitole, în care am descris domeniul construcţiilor în România şi am enumerat beneficiile certificării calităţii, precum şi necesitatea lor.

În capitolul doi am descris firma la care am elaborat studiul, firma fiind înfiinţată în anul 1991, cu capital autohton integral privat. În primul subcapitol, este descris managementul calităţii în cadrul firmei, ce se ocupă de înbunătăţirea continuă a sistemului calităţii bazat pe metodologia „Planifică-Efectuează-Verifică-Acţionează”. Apoi în următorul subcapitol am detaliat sistemul de conducere şi asigurare a calităţii la firmă, cum funcţionează acest proces de garantare a calităţii beneficiarului, care este costul, responsabilul şi reglementările.

În ultimul subcapitol am redat informaţii referitoare la Planul Calităţii întocmit de biroul CTC, precum şi garanţiile oferite de către constructor, conform contractului. Lucrarea fiind finalizată cu concluzii privind importanţa certificării calităţii şi beneficiile aduse acestei societăţi comerciale.

Capitolul 1. Elemente privind Managementul Calităţii în domeniul construcţiilor

1.1 Calitatea. Scurt istoric şi definire

Preocuparea pentru calitatea produselor realizate este străveche, începuturile înfiripării în conştiinţa oamenilor a semnificaţiei utilităţii obiectelor utilizate datând din perioada timpurie a epocii primitive.

Aceste prime concepte referitoare la calitate se cristalizează în cadrul relaţiilor specifice acelei perioade şi anume :

- producătorul şi utilizatorul direct al obiectului sunt identici;

- producătorul şi utilizatorul direct al obiectului realizat sunt în contact nemijlocit într-o relaţie de schimb în natură.

Odată cu apariţia comunităţilor umane şi cu diversificarea relaţiilor dintre oameni, se dezvoltă şi semnificaţiile conceptului de calitate iar modul de apreciere a acesteia se face în cadrul relaţiei producător - piaţă de desfacere - utilizator direct.

Aprecierea calităţii se face în această perioadă prin intermediul simţurilor proprii ale oamenilor iar criteriile de apreciere erau: nevoia utilizatorilor direcţi, gradul de acoperire a nevoii şi impresia asupra acestora.

Apariţia aşezărilor construite (case, turnuri, piramide, cetăţi, oraşe etc.), a mijloacelor de transport, diversificarea rapidă a mărfurilor şi relaţiile de schimb ale acestora, apariţia apoi a structurilor organizate de producţie a mărfurilor (manufacturi antice, ateliere, bresle) şi a căilor comerciale de transport şi desfacere a mărfurilor, fac ca treptat să apară reglementări, tehnici şi metodologii specifice (de multe ori confidenţiale) de realizare şi comercializare a produselor .

Aprecierea calităţii în acest context se făcea prin utilizarea diverselor mijloace de verificare şi măsurare iar la criteriile de apreciere precizate anterior se adaugă uneori şi gradul de conformitate al produselor realizate cu mărimile, instrucţiunile sau reglementările stabilite. Este apreciată şi măiestria artizanală a meseriaşilor. Trecerea la producţia şi consumul de masă al produselor precum şi diversificarea extrem de mare a acestora, a avut un impact deosebit asupra lărgirii conceptului de calitate. La obţinerea calităţii în acest nou context conta modul de proiectare, punerea la punct şi menţinerea proceselor şi modul de ambalare şi livrare al produselor. Terminologia şi semnificaţia calităţii se dimensionează acum în raport cu toate aceste aspecte. Se diferenţiază o calitate proiectată, o calitate fabricată şi o calitate livrată. Noţiunea de calitate devine din ce în ce mai complexă iar preocuparea pentru definirea ei, este considerabilă.

Se impun treptat diverse definiţii (fără a se ajunge la un punct de vedere unitar) cum ar fi:

• satisfacerea unei necesităţi;

• conformitatea faţă de specificaţie;

• gradul de satisfacere al consumatorului;

• conformitatea cu caietul de sarcini;

• un cost mic pentru o utilizare dată;

• capacitatea de a îndeplini o trebuinţă;

• ansamblul mijloacelor pentru realizarea unui produs viabil;

• conformitatea cu un model dat;

• respectarea caietelor de sarcini cu cele mai mici costuri de fabricaţie;

• satisfacerea în totalitate a beneficiarilor;

• reflectarea mărcii fabricii în ansamblul necesităţilor beneficiarilor;

• corespunzător pentru utilizare şi conformanţa faţă de cerinţe;

• expresia gradului de utilitate socială a produsului, măsura în care satisface nevoia pentru care a fost creat şi în care respectă restricţiile şi reglementările sociale în contextul unei eficienţe economice.

Bibliografie

1) Ioniţă Ion, Managementul calităţii şi ingineria valorii-manual universitar, Ed. ASE, Bucureşti, 2008, pag 38

2) Bisgaard Soren, Quality Management and Juran’s legacy, Volume 20, Issue 4, 2009

3) Ioniţă Ion, Managementul calităţii şi ingineria valorii-manual universitar, Ed. ASE, Bucureşti, 2008, pag 44

4) Loushine W Todd, Hoonakker Pascale Carayon, Michael J. Smith, „Quality and safety in management constructions, Issue 6, 2009

5) Legea nr 10/1995 privind calitatea în construcţii publicată în Monitorul Oficial pe data de 24 ianuarie 1995

6) Arditi David, Construction Quality Management: Principles and Practice,, Volume 30, Issue 6, 2012

7) http://www.premier-management.ro/articol17.html

8) http://www.constructii.ro/realizare%20proiect/calitate.htm

Preview document

Importanța Certificării după Calitate - Pagina 1
Importanța Certificării după Calitate - Pagina 2
Importanța Certificării după Calitate - Pagina 3
Importanța Certificării după Calitate - Pagina 4
Importanța Certificării după Calitate - Pagina 5
Importanța Certificării după Calitate - Pagina 6
Importanța Certificării după Calitate - Pagina 7
Importanța Certificării după Calitate - Pagina 8
Importanța Certificării după Calitate - Pagina 9
Importanța Certificării după Calitate - Pagina 10
Importanța Certificării după Calitate - Pagina 11
Importanța Certificării după Calitate - Pagina 12
Importanța Certificării după Calitate - Pagina 13
Importanța Certificării după Calitate - Pagina 14
Importanța Certificării după Calitate - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Importanta Certificarii dupa Calitate.docx

Alții au mai descărcat și

Introducerea managementului calității totale în cadrul firmei SC Kota Konstruct SA

Capitolul 1. Managementul Calităţii Totale 1.1 Managementul calităţii În contextul actual, în care nevoile consumatorilor cresc şi se diversifică...

Planificarea Proiectelor și Managementul Calității Proiectelor

Capitolul 1.Planificarea proiectelor În alte lucrări s-a vorbit de costul ridicat care echivalează cu eşecul unui proiect. Aproape toate studiile...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Managementul European Comparat la SC Tirrena Scavi SA

MENEGEMENTUL CALITATII LA S.C. Tirrena Scavi S.A. 1. PREZENTARE GENERALĂ Societatea Tirrena Scavi S.A. este o firmă de construcţii, reabilitare...

Managementul Calității Proiectelor

Managementul calităţii proiectelor Crearea şi menţinerea calităţii procesului şi produsului într-un proiect necesită o abordare sistematică....

Managementul Calității

1. DEFINIŢII, DEZVOLTARE ISTORICĂ ŞI PERSONALITĂŢI ALE TQM 1.1. Definiţii ale calităţii Conceptul de „calitate” a reprezentat şi continuă să fie...

Managementul și Ingineria Calității

Capitolul.1 ISTORICUL DEZVOLTĂRII CONCEPTULUI DE CALITATE 1.1.Abordarea istorică. COMUNA PRIMITIVĂ: selecţia hranei diferenţa între alimente...

Managementul Calității

Introducere în “Calitate” si “Managementul calitatii” 1.1. Prezentare generala a problemei calitatii Pe masura ce tehnologiile evolueaza, oferta...

Te-ar putea interesa și

Implementarea unui Sistem Integrat Calitate-Mediu - Studiu de Caz Realizat la SC Petrotel-Lukoil SA

Capitolul I Standardizarea Internaţională în domeniul Managementului Calităţii Standardizarea reprezintă activitate de elaborare şi implementare...

Contribuții privind asigurarea calității în serviciile bancare din România

Introducere 16 CAPITOLUL 1 – PREOCUPARI ACTUALE PRIVIND ASIGURAREA CALITATII PRODUSELOR SI SERVICIILOR ÎN UNIUNEA EUROPEANA SI LA NIVEL...

Avantajele implementării ISO 9000

1.1. Prezentarea generală a S.C. COMPA S.A. S.C. COMPA S.A. este o societate pe acţiuni, persoană juridică înregistrată la Camera de Comerţ si...

Ciclul calitate - produs - piață

I. CALITATEA Introducere „Măsura exactă a sănătăţii mentale constă în dispoziţia de a găsi ceva bun în toate” R.W.Emerson* România este o ţară...

Crearea unui Site Comercial pe Internet

Introducere Dezvoltarea rapidă din ultima perioadă a resurselor software şi hardware din domeniul tehnologiei informaţiei are meritul de a oferi o...

Managementul calității

CAPITOLUL I CADRUL GENERAL PRIVIND MANAGEMENTUL CALITĂŢII 1.1. Sistemul de management al calităţii 1.1.1. Aspecte generale Noţiunea de...

Metodologia și evaluarea comerțului exterior al Republici Moldova

Introducere In Republica Moldova, se simte о lipsa acuta de literatura stiinţifica şi elaborari metodice privitoare la aspectele metodologice ale...

Managementul Calității

Introducere În lucrarea dată se analizează şi se creează modelul Sistemului Managementului Calităţii. Realizarea unei cotituri radicale în...

Ai nevoie de altceva?