Importanța strategiilor în cadrul organizației

Proiect
9/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 21 în total
Cuvinte : 10627
Mărime: 41.41KB (arhivat)
Publicat de: Florina Filip
Puncte necesare: 8
Universitatea din Bacau Facultatea de Stiinte Economice Specializare C.I.G

Cuprins

  1. Introducere
  2. Conceptul de strategie 3
  3. Capitolul I.
  4. 1.1 Componentele strategiei 4
  5. 1.2 Tipologia strategiilor 5
  6. 1.3 Definirea managementului strategic 9
  7. 1.4 Procesul managementului strategic 11
  8. 1.5 Avantaje ale managementului strategic 12
  9. 1.6 Limite ale managementului strategic 12
  10. Capitolul II
  11. 2.1 Strategiile de afaceri 13
  12. 2.1.1 Tipuri de strategii la nivelul unităţilor de afaceri strategice 13
  13. 2.2 Aplicarea strategiei 14
  14. 2.3 Strategii adecvate diferitor industrii şi situaţii competitive 16
  15. 2.4 Crearea şi menţinerea avantajelor competitive 17
  16. 2.4.1 Crearea şi menţinerea avantajului competitiv prin strategii ofensive 18
  17. Bibliografie 21

Extras din proiect

Introducere

Conceptul de strategie

Termenul “strategie” are o istorie multimilenară. Utilizat pentru prima dată pentru a defini “arta războiului” în China antică, în urmă cu circa 2500 de ani de către Sun-Tzu, termenul nu le-a fost străin nici istoricilor antici Tucidide şi Xenofon, sau împăratului roman Cezar. De altfel, în antichitatea greacă, termenul se folosea încă referitor la rolul

comandantului unei armate. Excepţia a fost reprezentată de “secolul lui Pericle”, cca 400-500 Î.H, când termenului i s-a atribuit şi sensul de abilitate de conducere şi administrativă, putere şi convingere prin oratorie. Un secol mai târziu, în timpul lui Alexandru Macedon (cca 330-300 Î.H.), strategia se referea la abilitatea desfăşurării forţelor pentru a copleşi duşmanul şi a putea crea un sistem unitar de guvernare în imensul, dar efemerul său imperiu.

Literatura de specialitate cuprinde un mare număr de interpretări date termenului de strategie, neexistând până în prezent o definiţie universală, unanim acceptată. În continuare, vom prezenta câteva dintre cele mai reprezentative definiţii.

A. Chandler (1962) defineşte strategia ca fiind “determinarea pe termen lung a scopurilor şi obiectivelor unei întreprinderi, adoptarea cursului de acţiune şi alocarea resurselor necesare pentru realizarea obiectivelor”.

I. Ansoff (1965) tratează strategia ca “axul comun al acţiunilor organizaţiilor şi produselor/pieţelor ce definesc natura esenţială a activităţilor economice pe care organizaţia le realizează sau prevede să o facă în viitor”. În viziunea sa, strategia cuprinde patru componente: vectorul de creştere geografică, bazat pe cuplul produs/piaţă, care precizează orientarea şi mărimea activităţilor viitoare ale firmei;

- avantajul competitiv, care se referă la câştigarea unei poziţii competitive mai puternice, prin identificarea proprietăţilor fiecărui cuplu produs/piaţă;

- sinergia utilizării resurselor firmei;

- flexibilitatea strategică, bazată pe resurse şi competenţe transmisibile de la un domeniu de activitate la altul.

K. Andrews (1971) consideră strategia ca fiind “sistemul de scopuri şi obiective, de politici şi de planuri pentru atingerea acestor obiective, exprimate într-o manieră care să contribuie la definirea sectorului de activitate în care se află firma sau în care acceptă să intre, ca şi a tipului de firmă care doreşte să devină “.

H. Mintzberg (1987) consideră că strategia nu poate fi redusă la o simplă definire, de aceea propune prezentarea conceptului în cinci moduri, într-o manieră complexă:

1. Strategia ca plan , prin care desemnează un curs prestabilit de acţiune, o linie directoare sau un set de linii directoare pentru a soluţiona o situaţie. Astfel definită, strategia prezintă două caracteristici:

- premerge situaţia căreia i se aplică;

- este dezvoltată conştient şi cu un anumit scop.

2. Strategia ca tactică, manevră, aplicată în scopul dejucării intenţiilor concurenţilor sau oponenţilor ;

3. Strategia ca model, ce stabileşte o suită de acţiuni în plan comportamental, deoarece strategia rezultă din acţiunile oamenilor şi nu din intenţiile lor;

4. Strategia ca poziţie, care specifică modalităţile de identificare a locului pe care-l ocupă organizaţia în mediul său, cel mai adesea pe piaţă. Prin această definire, strategia devine o forţă de mediere între contextual intern şi extern al organizaţiei.

5. Strategia ca perspectivă, care implică nu doar o poziţionare pe piaţă, dar şi o modalitate proprie de a percepe mediul extern. Această ultimă definiţie sugerează că, înainte de toate, strategia rămâne un concept, o reprezentare abstractă.

O. Nicolescu (1999) consideră că strategia poate fi definită ca “ansamblul obiectivelor majore ale organizaţiei pe termen lung, principalele modalităţi de realizare împreună cu resursele alocate, în vederea obţinerii avantajului competitiv potrivit misiunii organizaţiei”.

Mai sunt şi alte definiţii prezentate de diferite grupuri de autori asupra cărora nu mă voi opri aici, acestea fiind destinate unui studiu diferit, ce nu ţine de avantajele competitive în managementul strategic.

Capitolul I

1.1 Componentele strategiei

R. Daft consideră că strategia are patru componente: scopul, alocarea resurselor, competenţele caracteristice (distinctive) şi sinergia. Scopul se referă la numărul şi specificul afacerilor firmei, la produsele şi serviciile care definesc domeniul în care organizaţia intră în corelaţie cu mediul.

Alocarea resurselor se referă la nivelul resurselor şi la modelul folosit de organizaţie pentru distribuirea resurselor în vederea îndeplinirii obiectivelor strategice. Se poate stabili şi provenienţa resurselor.

Competenţele distinctive se referă la poziţia pe care o firmă o dezvoltă faţă de competitorii săi prin deciziile sale referitoare la alocarea resurselor sau la scop.

Sinergia defineşte condiţiile care există atunci când părţile componente ale organizaţiei interacţionează, producând un efect mai mare decât cel obţinut prin acţiunea separată a părţilor.

Şase sunt componentele misiunii organizaţiei: filozofia, imaginea externă, autodefinirea, câmpul de acţiune, tehnologia, modalităţile de supravieţuire în condiţiile concurenţei.

O. Nicolescu detaliază astfel componentele strategiei:

A. Misiunea firmei (vocaţia, “credo-ul”, carta), punctul de plecare în elaborarea strategiei, reprezintă un ansamblu de principii care ghidează activitatea acesteia, expresia generală a raţiunii sale de a exista, enunţând direcţia de evoluţie a organizaţiei, în concordanţă cu aşteptările fireşti ale “stakeholderilor”. Abordată ca produs al colaborării/conlucrării acestora, ea urmăreşte asigurarea consensului în ceea ce priveşte obiectivele prevăzute, în contextul conceperii şi promovării unor politici adecvate de utilizarea a resurselor. Misiunea generează imaginea firmei, scopurile, intenţiile, aspiraţiile fundamentale pentru un orizont mare de timp.

B. Obiectivele strategiei reprezintă o exprimare în termeni cantitativi a unor stări viitoare dorite pentru organizaţie. Acestea, împreună cu sistemul de valori al managementului şi cu misiunea firmei definesc un set de valori fundamentale şi de autoconstrângeri relativ durabile în timp, care precizează filozofia de bază a firmei şi cadrul de referinţă fundamental pentru alegerea obiectivelor şi pentru acţiunile acesteia.

C. Opţiunile strategice, numite şi vectori de creştere a firmei, reprezintă acele direcţii de acţiune pe care le poate aborda o firmă în scopul realizării obiectivelor strategice, cu implicaţii asupra tuturor activităţilor firmei sau a unei părţi relevante a acestora.

Dintre cele mai frecvent utilizate opţiuni strategice menţionăm: diversificarea producţiei, specializarea în producţie, pătrunderea pe noi pieţe, asimilarea de noi produse. În cazul firmelor mari şi foarte mari aflate în proprietatea statului sau în cea publică şi care au funcţionat într-o economie centralizată, menţionăm că acestea trebuie să se adapteze la cerinţele economiei de piaţă, iar o importanţă deosebită trebuie să se atribuie

restructurării şi privatizării.

Preview document

Importanța strategiilor în cadrul organizației - Pagina 1
Importanța strategiilor în cadrul organizației - Pagina 2
Importanța strategiilor în cadrul organizației - Pagina 3
Importanța strategiilor în cadrul organizației - Pagina 4
Importanța strategiilor în cadrul organizației - Pagina 5
Importanța strategiilor în cadrul organizației - Pagina 6
Importanța strategiilor în cadrul organizației - Pagina 7
Importanța strategiilor în cadrul organizației - Pagina 8
Importanța strategiilor în cadrul organizației - Pagina 9
Importanța strategiilor în cadrul organizației - Pagina 10
Importanța strategiilor în cadrul organizației - Pagina 11
Importanța strategiilor în cadrul organizației - Pagina 12
Importanța strategiilor în cadrul organizației - Pagina 13
Importanța strategiilor în cadrul organizației - Pagina 14
Importanța strategiilor în cadrul organizației - Pagina 15
Importanța strategiilor în cadrul organizației - Pagina 16
Importanța strategiilor în cadrul organizației - Pagina 17
Importanța strategiilor în cadrul organizației - Pagina 18
Importanța strategiilor în cadrul organizației - Pagina 19
Importanța strategiilor în cadrul organizației - Pagina 20
Importanța strategiilor în cadrul organizației - Pagina 21

Conținut arhivă zip

  • Importanta Strategiilor in Cadrul Organizatiei.doc

Alții au mai descărcat și

Management strategic și marketing în administrația publică locală

INTRODUCERE În mod traditional administratia publica a fost prea putin preocupata de aspectele strategice ale activitatii sale; tratarea...

Etica și Profesionalismul în Afaceri

CAP. I. PROFESIONALISMUL - COMPONENTĂ DE BAZĂ A ETICII ÎN AFACERI Profesionalismul este socotit o ideologie relevantă pentru cei care lucrează în...

Strategia de Dezvoltare a Orașului Pecica

Capitolul I - Introducere Strategia de dezvoltare locală a localităţii Pecica este o lucrare complexă, care propune dezvoltarea economico-socială...

Strategii de organizare în managementul internațional

1. CONCEPTUL DE STRATEGIE 1.1 Definitie si concept Conceptul de strategie s-a impus în teoria și practica managementului în cel de al șaselea...

Planificare Strategică

Poziţia pe care o firmă o poate avea pe piaţa depinde pe de o parte de dimensiunea pieţei globale şi a domeniului de activitate, care se poate...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Management Strategic

Doval E., Analiza strategica a mediului concurential, Editura Fundatiei Romania de Maine, 2009 1. MANAGEMENT STRATEGIC. STRATEGIA ŞI COMPONENTELE...

Managementul Firmei

1. CONCEPTUL DE FIRMĂ 1.1. Firma ca organizație economică Pentru a defini firma, este necesar să definim mai întâi organizaţia. Ştiinţa...

Te-ar putea interesa și

Managementul Resurselor Umane

INTRODUCERE În această lucrare am încercat să evidenţiez rolul deosebit de important pe care resursele umane îl au în dezvoltarea şi buna...

Comunicarea în cadrul organizațiilor economice

Relatiile publice reprezinta o modalitate de comunicare intre o organizatie si "publicurile" sale. Activitatea de relatii publice, pe de o parte ii...

Impactul Managementului Resurselor Umane asupra Performanțelor Economice ale Firmei

SCOPUL ŞI OBIECTIVELE LUCRĂRII Lucrarea de faţă este structurată în două părţi , care conţin în total 10 capitole. Prima parte oferă definiţiile...

Întreprinderea în mediu competitiv - studiu de caz realizat la SC Royaln SRL

CAPITOLUL 1 PREZENTAREA GENERALA A FIRMEI 1.1 SCURT ISTORIC S.C ROYALN S.R.L s-a infiintat la data de 30 aprilie 1993 ca societate cu raspundere...

Studiu de Caz - Danone

INTRODUCERE Termenul de marketing este de origine anglo-saxona (to market) si presupune a desfasura tranzactii pe piata, a cumpara si a vinde....

Program educațional - inițierea elevilor de clasa a 12-a în fundamentele managementului

Titlul Iniţierea elevilor de clasa a 12-a în fundamentele managementului Solicitantul Colegiul Economic Transilvania Scopul Acest program...

Managementul Resurselor Umane

Aparitia managementului ca stiinta Termenul de management vine din limba engleza, semantica sa fiind foarte complexa insemnanad stiinta conducerii...

Particularități ale politicii de prețuri la nivelul firmei de comerț - Hotel Nu Mă Uita

CAP.1.POLITICILE DE PRETURI IN TURISM 1.1. Preţuri şi tarife în turism: concepte, sfera de cuprindere Preţul, expresia bănească a valorii sau...

Ai nevoie de altceva?