Încălzirea globală și România

Proiect
9/10 (3 voturi)
Domeniu: Management
Conține 2 fișiere: doc, ppt
Pagini : 40 în total
Cuvinte : 9506
Mărime: 1.80MB (arhivat)
Publicat de: Henrieta Alexe
Puncte necesare: 10
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Prof.univ.dr. Constantin GHIGA
UNIVERSITATEA BUCUREŞTI FACULTATEA DE ADMINISTRAŢIE ŞI AFACERI ADMINISTRAREA AFACERILOR

Cuprins

  1. Introducere pg.2
  2. Capitolul 1
  3. Ciclurile climatice pg.3
  4. 1.1 – Ciclul solar pg.3
  5. 1.2 – Ciclul glaciar pg.4
  6. Capitolul 2
  7. Evolutia climei pg.4
  8. 2.1 – Evolutia climei in perioada actulala pg.4
  9. Capitolul 3
  10. Cauze ale incalzirii pg.4
  11. 3.1 – Clima. pg.4
  12. 3.2 – Planeta Eris pg.5
  13. Capitolul 4
  14. Efectul de sera pg.6
  15. 4.1 – Vapori de apa pg.6
  16. 4.2 – Dioxidul de carbon pg.6
  17. 4.3 – Metanul pg.7
  18. 4.4 – Ozonul pg.7
  19. 4.5 – Alte gaze cu efect de sera pg.7
  20. 4.6 – Fenomene sinergice pg.8
  21. 4.7 – Efectul antropic pg.8
  22. Capitolul 5
  23. Efecte ale incalzirii globale pg.8
  24. 5.1 – Efecte generale pg.8
  25. 5.1.1 – Efecte asupa atmosferei pg.8
  26. 5.1.2 – Efecte asupra hidrosferei pg.9
  27. 5.1.3 – Efecte asupra litosferei pg.9
  28. 5.1.4 – Efecte asupra biosferei pg.9
  29. 5.2 – Efecte extreme pg.10
  30. Capitolu 6
  31. Consecinte pg.14
  32. Capitolul 7
  33. Masuri pg.15
  34. 7.1 – Economia de energie pg.15
  35. 7.2 – Energiile alternative pg.15
  36. 7.3 – Biomasa pg.15
  37. 7.4 – Energia nuclear pg.16
  38. Capitolul 8 Concluzii pg.17
  39. Capitolul 9
  40. Incalzirea in Romania pg.17
  41. 9.1 – Efectele incalzirii globale in Romania pg.17
  42. 9.1.1 – Zona de risc pg.17
  43. 9.1.2 – Nivelul Marii Negre pg.18
  44. 9.1.3 – Desertificari pg.19
  45. 9.2 – Efecte pg.21
  46. 9.3 – Ce e de facut? pg.21
  47. Capitolul 10
  48. Bibliografie pg.21

Extras din proiect

INTRODUCERE

Încălzirea globală este fenomenul de creştere continuă a temperaturilor medii înregistrate ale atmosferei în imediata apropiere a solului, precum şi a apei oceanelor, constatată în ultimele două secole, dar mai ales în ultimele decenii.Temperatura medie a aerului în apropierea suprafeţei Pământului a crescut în ultimul secol cu 0,74 ±0,18 °C.

Fenomenul de incalzire globala a inceput sa ingrijoreze dupa anii '60, in urma dezvoltarii industriale masive si a cresterii concentratiei gazelor cu efect de sera care sunt considerate in mare masura responsabile de acest fenomen.

Modelele climatice elaborate de specialistii in domeniu estimeaza ca clima globala se va incalzi cu 1,1 - 6,4°C in cursul secolului al 21-lea. Estimarile variaza din cauza faptului ca nu poate fi prevazuta evolutia emisiilor de gaze care cauzeaza efectul de sera. De altfel, tendinta de incalzire continua a planetei in secolul XXI este relevata de foarte multe studii in domeniu. Foarte ingrijorator este insa faptul ca aceste scenarii climatice arata ca zonele polare se vor incalzi cel mai mult, ceea ce ar putea avea consecinte dramatice.

Cauza principala a incalzirii globale este cresterea concentratiei de CO2 in atmosfera in ultimele secole. Aceasta a fost de 280 ppm inainte de revolutia industriala, fiind acum de 430 ppm, adica aproape dubla, iar in anul 2035 ar putea fi de 550 ppm, daca fluxul emisiilor actuale de gaze cu efect de sera (GES) s-ar mentine peste capacitatea naturala de absorbtie. Aceasta ar putea duce in imediata perioada la o crestere cu inca 2°C. Aceasta este probabil sa se intample daca tinem seama de dezvoltarea impetioasa a economiilor in China, India, Brazilia, Australia, Asia de Sud-Est sau in Europa rasariteana si de faptul ca SUA nu a ratificat inca Protocolul de la Kyoto, in timp ce utilizarea surselor inlocuitoare regenerabile curate de energie si retinerea CO2 la centralele pe combustibili fosili avanseaza greu.

Pe langa dezvoltarea industriala, o alta cauza la fel de importanta o reprezinta defrisarile masive ale padurilor. Acestea duc la o crestere a concentratiei de noxe ceea ce provoaca efectul incalzirii globale si epuizarea stratului de ozon. Pentru a stopa efectele negative provocate de aceste defrisari, specialistii spun ca ar fi nevoie de o impadurire cu 20% fata de totalul deja existent la nivelul intregului glob.

Efectele incalzirii globale. Expertii Grupului Interguvernamental asupra Evolutiei Climei (GIEC) au lansat un diagnostic alarmant asupra pericolelor incalzirii globale. Potrivit acestora, o incalzire cu 2 sau 3 grade Celsius pe plan global fata de nivelul mediu de temperatura din 1990 va avea un impact negativ urias asupra tuturor regiunilor planetei.

Pana in anul 2080, circa 3,4 miliarde de oameni vor suferi de pe urma penuriei grave de apa provocata de topirea ghetarilor, iar alti 600 de milioane de oameni vor suferi de foame de pe urma secetei, degradarii si salinizarii solului. Seceta va afecta regiuni intinse din sudul Africii, America Latina, zona mediteraneeana, Orientul Mjlociu si Africa de Nord. Unele studii prezic spre exemplu ca padurile amazoniene s-ar putea usca pur si simplu, antrenand pieirea unui numar urias de specii de animale si plante. Expertii spun ca la fel s-a intamplat acum 55 de milioane de ani, la sfarsitul Paleocenului, cand o crestere cu 5 grade Celsius a temperaturilor medii a pustiit planeta.

Pentru a se putea salva, speciile trebuie sa se adapteze acestor schimbari sau sa migreze odata cu zonele climatice. Acele specii care nu se pot adapta sau nu pot sa migreze, risca sa dispara din cauza schimbarilor climatice din habitatul lor. De exemplu, speciile din zonele montane nu vor avea unde sa se mute in zone mai inalte si mai reci ceea ce ar duce la disparitia lor daca acestea nu se vor adapta. O situatie similara se va inregistra in regiunea arctica. Flora si fauna din zona nu se pot muta mai spre nord pentru a se feri de incalzirea globala si risca sa dispara.

Valurile de caldura - consecinta a incalzirii globale - implica unele riscuri pentru sanatatea populatiei, mai ales in zonele urbane, unde temperaturile sunt mai ridicate.

Se cunoaste ca vremea caniculara poate creste riscul de deces, indeosebi la persoanele susceptibile de sensibilitate la efectele stresului termic. Cea mai mare vulnerabilitate o au, in general persoanele din grupele de varsta care depasesc 65 de ani.

Canicula poate cauza de asemenea si dezastre naturale. Aceasta poate produce incendii, sau poate intretine incendiile de padure provocate din neglijenta omului. In acest caz sunt distruse suprafete insemnate de padure (uneori, zeci de mii de ha), punand, totodata, in pericol viata persoanelor aflate in apropiere. De asemenea, ele provoaca nori de fum care impiedica desfasurarea in conditii bune a transporturilor.

Pentru a evita un viitor sumbru al planetei, ar trebui ca, pana in 2050, emisia gazelor cu efect de sera sa scada de doua ori la nivel mondial si de patru ori pentru tarile industrializate.

Exista si un scenariu optimist, conform caruia, pana in 2100, temperatura va creste cu 1,1 - 2,9 grade Celsius. Insa specialistii considera ca e putin probabil acest lucru, de vina fiind inertia sistemelor ecologice si cantitatile de dioxid de carbon adunate in atmosfera de-a lungul ultimelor sute de ani.

1. CICLURILE CLIMATICE

Clima Pământului a suferit dintotdeauna modificări ciclice, cu perioade de răcire şi încălzire. Modificările au diferite durate, precum şi diferite amplitudini. Se menţionează următoarele tipuri de cicluri:

- ciclul zi-noapte (ciclul circadian), în care temperaturile pot varia de la câteva grade, până la câteva zeci de grade. Acest ciclu este prea rapid pentru a fi luat în considerare în cazul schimbărilor climatice.

-ciclul anual (anotimpuri), în care variaţia temperaturii şi a altor parametri, (de exemplu a concentraţiei de dioxid de carbon) este sesizabilă pe un grafic care arată influenţa industrializării.

- ciclul solar, cu o durată de cca. 11 ani, indică o variaţie periodică a temperaturilor, care poate masca încălzirea globală.

- Ciclul glaciar, care se întinde pe durate de mii până la sute de mii de ani şi determină mari variaţii climatice.

1.1 Ciclul solar

Ciclul solar este o variaţie a activităţii solare cu o durată medie de 11,2 ani, însă se cunosc cicluri solare cu durate între 8 şi 15 ani. Se presupune că un ciclu solar este determinat de câmpul său magnetic, care se inversează o dată la 11 ani, un ciclu magnetic complet durând de fapt 22 de ani. Activitatea solară este caracterizată prin numărul de pete solare, numărul de erupţii solare şi radiaţia solară.

Preview document

Încălzirea globală și România - Pagina 1
Încălzirea globală și România - Pagina 2
Încălzirea globală și România - Pagina 3
Încălzirea globală și România - Pagina 4
Încălzirea globală și România - Pagina 5
Încălzirea globală și România - Pagina 6
Încălzirea globală și România - Pagina 7
Încălzirea globală și România - Pagina 8
Încălzirea globală și România - Pagina 9
Încălzirea globală și România - Pagina 10
Încălzirea globală și România - Pagina 11
Încălzirea globală și România - Pagina 12
Încălzirea globală și România - Pagina 13
Încălzirea globală și România - Pagina 14
Încălzirea globală și România - Pagina 15
Încălzirea globală și România - Pagina 16
Încălzirea globală și România - Pagina 17
Încălzirea globală și România - Pagina 18
Încălzirea globală și România - Pagina 19
Încălzirea globală și România - Pagina 20
Încălzirea globală și România - Pagina 21
Încălzirea globală și România - Pagina 22

Conținut arhivă zip

  • Incalzirea Globala si Romania
    • Incalzirea Globala si Romania.doc
    • Ppt0000057.ppt

Alții au mai descărcat și

Modernizare fermă vegetală - SC Agroplant SRL

Masura 121 „Modernizarea exploatatiilor agricole” se incadreaza in „Cresterea competitivitatii sectorului agricol si silvic” si are ca obiectiv...

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Încălzirea globală și dezvoltarea durabilă

I. Dezvoltarea durabilă (definiţie, conferinţe) Conceptul de dezvoltare durabilă desemnează totalitatea formelor şi metodelor de dezvoltare...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Te-ar putea interesa și

Marea Neagră - Trecut Prezent Viitor

INTRODUCERE Motivul pentru care am ales această temă de licență este acela că Marea Negră reprezintă un factor important pentru țara românească...

Rezervația biosferei Delta Dunării

„Cat vezi cu ochiul, verde, papurisul Se-ndoaie-n vantul serii, fosnitor. Din cand in cand si-arata luminisul Un ochi de apa moarta. Un cocor...

Poluarea Aerului

1.DEFINITIE Poluarea aerului consta in schimbarea compozitiei aerului prin introducerea in atmosfera a chimicalelor,cu sau fara aparitia de noi...

Încălzirea globală actuală

Notiuni introductive referitoare la incalzirea globala Notiuni introductive referitoare la incalzirea globala Încălzirea globală este creşterea...

Încălzirea globală

1.Consideratii generale In cea de-a doua parte a secolului al XX-lea, incalzirea climei s-a manifestat prin cresterea temperaturii medii globale...

Inundațiile - fenomenul tarlisua 2006

Inundaţiile – fenomene hidrometeorologice extreme În România – în ciuda executării a numeroase lucrări hidrotehnice destinate reducerii debitelor...

Globalizare

INTRODUCERE Îndelung discutată şi analizată, globalizarea a devenit astăzi un fenomen obiectiv, fără precedent în istoria universală, prin...

Economia Mediului și Gestiunea Resurselor Naturale

Realităţile zilelor noastre arată că secolul XX este perioada celor mai mari descoperiri şi transformări ale civilizaţiei omeneşti, dar şi cele mai...

Ai nevoie de altceva?