Indicatori de performanță - managementul în organizația viitorului

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 3751
Mărime: 49.54KB (arhivat)
Publicat de: Sever Rusu
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Bogdan Ioan
Proiectul a fost prezentat in cadrul facultatii de Stiinte Economice UNIVERSITATEA “LUCIAN BLAGA” SPECIALIZAREA “MANAGEMENT” FORMA DE INVATAMANT:ZI

Cuprins

  1. INTRODUCERE
  2. CAPITOLUL I:
  3. 1.1 Conceptul de management in organizatia viitorului.
  4. 1.2 Rolul si importanta managementului in organizatia viitorului.
  5. CAPITOLUL II:
  6. 2.1Functiile managementului.
  7. 2.2Impactul societatii bazate pe cunoastere asupra functiilor managementului
  8. organizatiei.
  9. CAPITOLUL III:
  10. Concluzii,opinii solutii.
  11. Bibliografie selectiva.
  12. Cuvinte cheie.

Extras din proiect

INTRODUCERE

Cuvantul “proiect poate fi utilizat pentru a descrie o incercare de conducere si coordonare a unui anumit numar de activitati pentru atingerea unui obiectiv specific.

Proiectul este intotdeauna expresia unei politici :el vizeaza ca prin intermediul unui ansamblu de actiuni sa produca o “transformare”.El implica resurse umane,resurse materiale si resurse financiare si se desfasoara intotdeauna intr-un context spatio-temporal particular.Se observa deci ca definirea ca definirea unui proiect este determinate de mediul in care se situeaza,proiectul fiind in fapt,un proces global si integrator.

Cu toate ca prezinta o diversitate infinita, proiectele dupa care ne conducem au intotdeauna un anumit numar de traiecte atat in ce priveste problemele de rezolvat cat si solutiile pe care le punem in aplicare.

In ansamblul sau,un proiect poate prezenta doua etape: o faza de inginerie si o faza de realizare incluzand momentul delicat al montajului.

Un proiect implica unul sau mai multe obiective, un demers specific care permite structurarea progresiva a realitatii viitoare din punct de vedere metodologic, a actiunilor de intreprins in functie de resursele date.Prin urmare un proiect nu reperezinta doar o intentie vaga sau doar o schita.

Specialistii in management de notorietate mondiala, considera in umanimitate,SCHIMBAREA, ca fiind caracteristica esentiala dominant a secolului XXI, care accentueaza reinoirea, dar si incertitudinea si riscul.

Reinoirea, comprimarea incertitudinii si gestiunea riscului, nu se pot face decat prin amplificarea cunoasterii.

Schimbarile previzibile prezentate de Peter Drucker, considerat de catre The Economist ca fiind “Cel mai mare ganditor pe care stiinta managementului l-a creat vreodata”, unui interlocutor al sau, l-au facut pe acesta din urma sa exclame: “Ce mi-ai spus imi taie respiratia”.

Replica marelui savant a fost semnificativa si fara echivoc: “Invata sa respire altfel si ne vom mai putea intalni si in viitor”.Sunt situatii multiple in care ce zic unii ca e nou, specific secolului XXI, era si mai inainte, chiar la inceputurile industrializarii.Noi am urmarit cu atentie sa nu cadem in aceasta capcana la selectarea mutatiilor previzibile.Sec XXI este secolul revolutiei performantei.Obiectivul fundamental al managementului si managerilor este de a crea o viziune competitiva, viabila, prin organizatie.Firma este locul in care lumea depune cea mai mare parte a eforturilor si aproape toti traim, intr-un fel sau altul, de pe urma activitatii firmelor.Peste 40% dintre lucrarile stiintifice aparute in ultimii ani au ca obiectiv firma si managementul acesteia.

In viziunea prezentata, tipologia organizatiilor viitorului reprezinta de asemenea o mare provocare, studierea ei ofera managerilor posibilitatea combinarii avantajelor, pe care acestea le ofera, dar si posibilitatea evitarii dezavantajeloc care le insotesc.

Obiectivele pe care le-am abordat in proiect sunt: “Conceptul de management in organizatia viitorului” , “Rolul si importanta managementului in organizatia viitorului”, “Functiile managementului”, “Impactul societatii bazate pe cunoastere asupra functiilor managementului organizatiei”.

Obiectivul: “Conceptul de management in organizatia viitorului” a fost tratat in capitolul I, subcapitolul 1.1.

La tratarea lui am tinut seama de caracteristica fundamentala a conceptului si de schimbarile prezentate de Peter Drucker.

Al doilea obiectiv: “Rolul si importanta managementului in organizatia viitorului”a fost tratat in capitolul I, subcapitolul 1.2.

Al treilea concept: “Functiile managementului”a fost tratat in capitolul II, subcapitolul 2.1.La tratarea lui s-a tinut seama de factorii acestuia.

Al patrulea concept: “Impactul societatii bazate pe cunoastere asupra functiilor managementului organizatiei” a fost tratat in capitolul II, subcapitolul 2.2.

Tema proiectului este deosebit de complexa, de mare actualitate si importanta in organizatia viitorului.

CAPITOLUL I

1.1. Conceptul de management in organizatia viitorului

Economia si organizatia bazate pe cunostinte, sunt construite din sisteme si, firesc, trebuie sa

fie abordate, în continuare, sistemic. Ori, este cunoscut si recunoscut faptul ca principala caracteristica a sistemelor este ca se autoregleaza, iar autoreglarea se realizeaza prin management. Este, deci, indubitabil, ca sunt d1 ne abordat, economia si organizatia bazate pe cunostinte, fara un management bazat pe cunostinte. Definirea, conceptuala, a acestui nou tip de management, însa, este mult mai complicata si mai dificila, cumulând dificultatile din abordarea celor doua concepte noi, mentionate ( economia si organizatia bazate pe cunostinte) si din acumularile de pâna acum si din mutatiile previzibile în managementul organizatiei, pornind de la acceptiunea larg însusita în zilele noastre, respectiv de la faptul ca managementul a devenit principala cale de crestere economica.

Specialistii în management definesc managementul bazat pe cunostinte ca fiind dedicarea organizatiilor pentru a dezvolta productia si fluxul de cunostinte, de a transmite si utiliza cunostintele pentru a crea valoare economica.

Distinsul nostru specialist în domeniu, Ovidiu Nicolescu, abordeaza mai larg si mai profund

problematica managementului bazat pe cunostinte, definindu-l, firesc, în primul rând, ca stiinta, apoi ca activitate practica, ca obiect, functii si principii si ca implicatii în componentele sistemului de management al organizatiei.

Managementul bazat pe cunostinte, ca stiinta, în acceptiunea mentionata ,, consta în studierea proceselor si relatiilor manageriale bazate pe cunostinte, în descoperirea legitatilor care le guverneaza si

în conceperea de noi sisteme, metode, tehnici, etc, în vederea cresterii performantelor si functionalitatii organizatiilor, valorificând marile valori ale cunostintelor".

Bibliografie

1.Ovidiu Nicolescu, “Abordari modern in managementul economiei si organizatiei”, Editura Economica, Bucuresti 2004, vol I-IV.

2.Ovidiu Nicolescu si Luminita Nicolescu, “Economia, firma si managementul bazate pe economie”, Editura Economica, Bucuresti 2005.

3.Fundatia Drucker, “Organizatia viitorului”, Editura Teora, Bucuresti 2000.

4.Peter Drucker, “Managementul strategic”, Editura Teora, Bucuresti2001.

5.Peter Drucker, “Realitatile lumii de maine”, Editura Teora, Bucuresti 2004.

6 Drucker, P., Inovare si spirit intreprinzator, Editura Teora, Bucuresti, 1993.

7.Schumpeter, I., Teoria evolutiei economice, Editura Stiintifica, Bucuresti, 1991.

8.Smith, A., Avutia natiunilor, Editura Politica, Bucuresti, 1985.

9. Filip Radu, Popa Ioan : Management internaţional , Ed. Economică, Bucureşti, ed.III-a , 2006;

10. Prof.univ.dr Ioan Bogdan , Citate;

www.investing.businessweek.com

11. . www.referatele.com

12. www.scribd.com

13. www.ub.ro/internationalizare

14. www.poscce.mimmcma.ro

15. www.wikipedia.org.

Preview document

Indicatori de performanță - managementul în organizația viitorului - Pagina 1
Indicatori de performanță - managementul în organizația viitorului - Pagina 2
Indicatori de performanță - managementul în organizația viitorului - Pagina 3
Indicatori de performanță - managementul în organizația viitorului - Pagina 4
Indicatori de performanță - managementul în organizația viitorului - Pagina 5
Indicatori de performanță - managementul în organizația viitorului - Pagina 6
Indicatori de performanță - managementul în organizația viitorului - Pagina 7
Indicatori de performanță - managementul în organizația viitorului - Pagina 8
Indicatori de performanță - managementul în organizația viitorului - Pagina 9
Indicatori de performanță - managementul în organizația viitorului - Pagina 10
Indicatori de performanță - managementul în organizația viitorului - Pagina 11
Indicatori de performanță - managementul în organizația viitorului - Pagina 12
Indicatori de performanță - managementul în organizația viitorului - Pagina 13
Indicatori de performanță - managementul în organizația viitorului - Pagina 14
Indicatori de performanță - managementul în organizația viitorului - Pagina 15
Indicatori de performanță - managementul în organizația viitorului - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Indicatori de Performanta - Managementul in Organizatia Viitorului.docx

Alții au mai descărcat și

Planul Campaniei de Informare Publică pentru Ministerul Culturii și Patrimoniului National

INTRODUCERE A devenit aproape un truism faptul că omenirea intră, începând cu sfârşitul acestui secol, într-o nouă eră – era informaţională....

Evaluarea Performanțelor Profesionale

CAPITOLUL I NECESITATEA ŞI ROLUL RESURSELOR UMANE ÎN CADRUL ORGANIZAŢIEI 1.1. CONCEPTUL DE RESURSE UMANE „Omul este măsura tuturor lucrurilor”,...

Îmbunătățirea performanțelor angajaților. studiu de caz - compania Sensiblu

CAPITOLUL 1 SEMNIFICAŢIA MANAGEMENTULUI RESURSELOR UMANE ÎN ECONOMIA DE PIAŢĂ 1.1CONCEPTUL DE MANAGEMENT AL RESURSELOR UMANE Definirea...

Managementul performanței în cadrul SC FEPA SA Bârlad

INTRODUCERE Preocupările tot mai accentuate ale managerilor pentru performanţă au condus la conturarea unui nou concept, acela al managementului...

Studiul de Caz privind Calculul Capacității de Producție în Industria Textilă

1. Prezentarea verigilor organizatorice pentru care se calculează capacitatea de producţie Pentru calculul capacitătii de producţie a S.C....

Rolul și Importanța Evaluării Performanțelor Individuale ale Personalului

I NOŢIUNI TEORETICE DESPRE EVALUAREA PERFORMANŢELOR INDIVIDUALE O coordonată permanentă a managementului resurselor umane o reprezintă aprecierea...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Evaluarea performanțelor

Evaluarea performantelor urmareste crearea unor sisteme motivante de apreciere a performantelor angajatilor Evaluarea performantelor este necesara...

Te-ar putea interesa și

Echitate și Discriminare în Managementul Resurselor Umane

Introducere Nici o organizaţie nu poate funcţiona bine fără existenţa unei resrse umane valoroase , la fiecare nivel organizaţional. Cheia pentru...

Management și Leadership

Introducere Această lucrare doreşte să definească conceptele „management” respectiv „leadership” dar şi „manager” şi „leader” pentru a face mult...

Sistemul de Management Integrat de Mediu al Firmei

Etapa I. Pregatirea organizatiei pentru implementarea unui sistem de management de mediu (SMM) 1. Descrierea unei organizatii (profil de...

Managementul Resurselor Umane

DEFINIREA RESURSELOR UMANE ADECVATE Expresia resurse umane adecvate se refera la persoanele dintr-o organizatie care isi aduc o importanta...

Responsabilitate socială Henkel România

Capitolul I. Filosofia campaniei Henkel Romania Filosofia companiei: "In cei 14 ani ani de activitate, Henkel Romania a demonstrat ca este un...

Managementul Resurselor Umane

DEFINIREA RESURSELOR UMANE ADECVATE Expresia resurse umane adecvate se refera la persoanele dintr-o organizatie care isi aduc o importanta...

Implementarea Strategiilor de Succes - Balanced Scorecard

Repere introductive Deschiderea pietei romanesti catre Uniunea Europeana a dus la o maturizare rapida in multe domenii si prin aceasta la...

Management Strategic Metro Cash&Carry

CAPITOLUL I –INTRODUCERE Din ce în ce mai mult şi în cele mai diverse situaţii se vorbeşte despre marketing ca fiind o schimbare de concepţie la...

Ai nevoie de altceva?