Instituții și politici europene

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 27 în total
Cuvinte : 9769
Mărime: 40.21KB (arhivat)
Publicat de: Dacian Baciu
Puncte necesare: 9

Cuprins

  1. Partea I
  2. I Concepte de baza privind politica de dezvoltare regionala
  3. 1.Definirea si necesitatea politicii de dezvoltare regionala
  4. 2.Obiectivele si principiile politicii de dezvoltare regionala
  5. 3.Tipuri de politici de dezvoltare regionala
  6. 4.Caracteristicile politicii de dezvoltare regionala
  7. II Modul de abordare a problemei regionale in perioada 1957-1987
  8. III Instrumentele politicii de dezvoltare regionala
  9. IV Actorii dezvoltarii regionale
  10. V Reformele politicii regionale ale Uniunii Europene
  11. 1.Reforma din anul 1988
  12. 2.Reforma din anul 1993
  13. 3.Reforma din anul 1999
  14. VI Viitorul politicii regionale al Uniunii Europene
  15. 1.Oportunitatea aplicarii in continuare a unei politici regionale comune
  16. 2.Necesitatea imperativa a unei noi reforme
  17. 3.Divergente puternice intre tarile membre in privinta marimii bugetului politicii regionale comune
  18. 4.Propuneri ale comisiei privind o noua reforma
  19. VII Bibliografie
  20. Partea a II-a
  21. I Evolutia politicii de dezvoltare regionala in Romania
  22. II Organizarea politicii de dezvoltare regionala in Romania
  23. 1.Cadrul legislativ al dezvoltarii regionale in Romania
  24. 2.Obiective ale dezvoltarii regionale in Romania
  25. 3.Institutii de dezvoltare regionala la nivel national si la nivel regional
  26. 4.Conformitatea cu acquis-ul comunitar
  27. III Noul cadru institutional determinat de aderarea la Uniunea Europeana
  28. IV Provocari pentru perioada post-aderare
  29. V Bibliografie
  30. Partea a III-a
  31. Concluzii (analiza si propuneri: ce s-a realizat pana in prezent in domeniu, sectoarele care trebuie imbunatatite, cum trebuie sa actioneze).

Extras din proiect

Partea I

I Concepte de baza privind politica de dezvoltare regionala

Dezvoltarea regionala este un concept nou ce urmareste impulsionarea si diversificarea activitatilor economice, stimularea investitiilor in sectorul privat, contributia la reducerea somajului si nu in cele din urma sa conduca la o imbunatatire a nivelului de trai.

Pentru a putea fi aplicata politica de dezvoltare regionala s-au infiintat opt regiuni de dezvoltare, care cuprind tot teritoriul Romaniei. Fiecare regiune de dezvoltare cuprinde mai multe judete. Regiunile de dezvoltare nu sunt unitati administrativ-teritoriale, nu au personalitate juridica, fiind rezultatul unui acord liber intre consiliile judetene si cele locale.

Dezvoltarea Regiunilor unei ţări are loc diferit generându-se inegalităţi între nivelurile respective. Inegalităţile intervenite sunt generate fie de modificări ale condiţiilor economice prin dezvoltarea unor noi ramuri economice, fie drept urmare a concentrării creşterii economice în anumite regiuni, fie prin existenţa unei regiuni slab populate sau cu producţie provenită în majoritate din sectoarele primare.

Bineînţeles că în momentul în care discrepanţele au devenit inacceptabile

autoritatea centrală caută prin diverse mijloace să înlăture atât cauzele cât şi efectele generate de acestea. Reducerea discrepanţelor în dezvoltarea uniformă a teritoriului a condus la diverse încercări, cea mai importantă fiind o politică de favorizare a regiunilor candidate să ajungă în dificultate. În acest scop, punctul de pornire a fost identificarea regiunilor cu probleme de dezvoltare, analizându-se situaţia economico-socială generatoare a discrepanţei.

Diferenţele de dezvoltare din interiorul fiecărei ţări au început să se resimtă în momentul apariţiei ideii de creare a unui spaţiu european unit şi a unei pieţe unice pentruderularea schimburilor comerciale.

Odată cu prima extindere a Comunităţii Europene, s-a născut nevoia de elaborare şi implementare a unei politici de dezvoltare regională pentru a promova dezvoltarea armonioasă peste tot. Comunitatea urmăreşte să reducă diferenţele dintre nivelurile de dezvoltare ale diverselor regiuni şi creşterea înceată a regiunilor noi puţin favorizate, incluzând zonele rurale.

Practic, fiecare ţară tinde să susţină că răspunderea creării unei politici de dezvoltare regională revine Guvernului fiecărei ţări, însă în condiţiile actuale realizarea obiectivelor acesteia nu se poate concepe fără o colaborare între autorităţile publice naţionale şi comunitare, agenţi economici şi alte ţări.

Autorităţile publice ale ţărilor europene au încercat să rezolve problema decalajelor în dezvoltarea economiilor naţionale prin preluarea obiectivelor politicii de dezvoltare aplicate în ţările membre ale UE, adoptându-le în legislaţia proprie, în funcţie de situaţia economică şi socială a fiecăreia.

În acest context, obiectivele politicii de dezvoltare regională au pornit la început de la crearea cadrului administrativ-instituţional necesar implementării acestei politici, precum şi alegerea unui număr de zone cu probleme de dezvoltare. După crearea instituţiilor responsabile de implementarea acestei politici, măsurile pentru dezvoltarea economică vizau ameliorarea activităţii în sectorul productiv şi încurajarea restructurării industriale, dezvoltarea resurselor umane şi îmbunătăţirea infrastructurii de afaceri.

Atingerea acestor obiective se realizează prin conlucrarea fondurilor de tip structural acordate de UE precum şi fondurile alocate prin programele PHARE, ISPA şi SAPARD cu fondurile alocate de la bugetul de stat în vederea dezvoltării economice.

1.Definirea si necesitatea politicii de dezvoltare regionala

Politica de dezvoltare regionala reprezinta un ansamblu de masuri planificate si promovate de autoritatile administratiei publice locale si centrale, in parteneriat cu diversi actori (privati, publici, voluntari), in scopul asigurarii unei cresteri economice, dinamice si durabile, prin valorificarea eficienta a potentialului regional si local, in scopul imbunatatirii conditiilor de viata.

Principalele domenii care pot fi vizate de politicile regionale sunt: dezvoltarea intreprinderilor, piata fortei de munca, atragerea investitiilor, transferul de tehnologie, dezvoltarea sectorului I.M.M.-urilor, imbunatatirea infrastructurii, calitatea mediului inconjurator, dezvoltare rurala, sanatate, educatie, invatamant, cultura.

Dezvoltarea rurala ocupa un loc distinct in cadrul politicilor regionale si se refera la urmatoarele aspecte: inlaturarea/diminuarea saraciei in zonele rurale; echilibrarea oportunitatilor economice si a conditiilor sociale dintre mediul urban si cel rural; stimularea initiativelor locale; pastrarea patrimoniului spiritual si cultural.

Cadrul de implementare si de evaluare a politicii de dezvoltare regionala il reprezinta regiunea de dezvoltare, constituita ca o asociere benevola de judete vecine. Regiunea de dezvoltare nu este unitate administrativ-teritoriala si nu are personalitate juridica.

Concepută ca o politică a solidarităţii la nivel european, politica regională se bazează în principal pe solidaritate financiară, adică pe redistribuirea unei părţi din bugetul comunitar realizat prin contribuţia Statelor Membre către regiunile şi grupurile sociale mai puţin prospere. De fapt, se poate spune că politica de dezvoltare regională are un pronunţat caracter instrumental, iar prin fondurile sale de solidaritate (Fondul de coeziune, Fondurile structurale, Fondul de solidaritate) contribuie la finanţarea altor politici sectoriale – cum ar fi politica agricolă, politica socială, politica de protecţie a mediului.

Problemele dezvoltarii regionale sunt prezente in majoritatea tarilor, indiferent de nivelul lor de dezvoltare economica. Diferentierile regionale s-au nascut si s-au dezvoltat in decursul istoriei, fiind determinate de conditiile geografice, pe de o parte, sau de modificarile conditiilor economice, pe de alta parte. Dupa cel de-al doilea razboi mondial, dinamica deosebita pe care o inregistreaza economia aduce dupa sine schimbari sectoriale importante (dezvoltarea/decaderea unor industrii, deplasari de populatie din mediul rural in cel urban), ce se manifesta diferentiat regional. Politicile regionale au aparut atunci cand necesitatea lor a fost justificata de o diferenta inacceptabila intre regiuni, actionand, intr-o prima etapa, atat asupra cauzelor cat si a efectelor.

Preview document

Instituții și politici europene - Pagina 1
Instituții și politici europene - Pagina 2
Instituții și politici europene - Pagina 3
Instituții și politici europene - Pagina 4
Instituții și politici europene - Pagina 5
Instituții și politici europene - Pagina 6
Instituții și politici europene - Pagina 7
Instituții și politici europene - Pagina 8
Instituții și politici europene - Pagina 9
Instituții și politici europene - Pagina 10
Instituții și politici europene - Pagina 11
Instituții și politici europene - Pagina 12
Instituții și politici europene - Pagina 13
Instituții și politici europene - Pagina 14
Instituții și politici europene - Pagina 15
Instituții și politici europene - Pagina 16
Instituții și politici europene - Pagina 17
Instituții și politici europene - Pagina 18
Instituții și politici europene - Pagina 19
Instituții și politici europene - Pagina 20
Instituții și politici europene - Pagina 21
Instituții și politici europene - Pagina 22
Instituții și politici europene - Pagina 23
Instituții și politici europene - Pagina 24
Instituții și politici europene - Pagina 25
Instituții și politici europene - Pagina 26
Instituții și politici europene - Pagina 27

Conținut arhivă zip

  • Institutii si Politici Europene.doc

Alții au mai descărcat și

Organizarea dezvoltării regionale și locale în România

Capitolul 1. DEZVOLTAREA REGIONALA SI LOCALA Dezvoltarea regionala este un concept nou ce urmareste impulsionarea si diversificarea activitatilor...

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Performanță managerială și implicarea angajatului

Importanta performantei manageriale in activitatile organizatiilor ; Performanta organizationala este determinata de performanta individuala si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Te-ar putea interesa și

Politica comercială a României în conextul aderării la UE

INTRODUCERE Politica comercială determină în general un impact semnificativ asupra nivelului competitivităţii, aspect care stă la baza majorităţii...

Instituții și politici europene

Partea I I. Scurt istoric al politicii culturale Europa este continentul numeroaselor comunitati nationale, cu fizionomii, culturi si limbi...

Bugetul de Venituri și Cheltuieli a Uniunii Europene

Capitolul 1 Bugetul Uniunii Europene – generalităţi 1.1. Noţiuni elementare Termenul “buget” îşi are originea în vechea limbă francenză, şi...

Instituții și organe europene, mecanisme instituționale, politica managerială a Uniunii Europene

Introducere Înainte de a deveni un adevărat obiectiv politic, ideea unificării Europei nu era decât un vis al filozofilor şi vizionarilor....

Instituții politice europene

Ideea unei Europe unite a fost sustinuta de-a lungul secolelor de împarati si intelectuali deopotriva, dar numai dupa cel de-al doilea razboi...

Politicile Uniunii Europene

DATE GENERALE DESPRE EUROPA Ca teritoriu, Europa reprezintă cam 7% din totalul Terrei şi este locuită doar de 10% din populaţia lumii. Europa este...

Instituțiile și politicile Uniunii Europene pe scena politică internatională. Uniunea Europeană și rolul său în mediul internațional de securitate

I. Introducere Uniunea Europeană este un parteneriat politic și economic singular in lume, ce contribuie la meținerea păcii, stabilirea...

Subiecte posibile instituții și politici europene

1. Explicati obiectivele si principiile initiale ale PAC. Initial, obiectivele PAC, stabilite prin Tratatul de la Roma din 1957, au fost...

Ai nevoie de altceva?