Leadership-ul

Proiect
4.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 22 în total
Cuvinte : 8251
Mărime: 37.07KB (arhivat)
Publicat de: Visarion Croitoru
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Taucan Andrei

Cuprins

  1. 1. Precizari conceptuale – leader,manager sau conducator
  2. 2. Principii ale leadershipului
  3. 3. Atribute ale leaderului
  4. 4. Cele 9 comportamente ale leaderului
  5. 5. Rolul liderului si importanta leadership-ului
  6. 6. Abordari ale leadershipului

Extras din proiect

1. PRECIZĂRI CONCEPTUALE – LEADER, MANAGER SAU CONDUCĂTOR?

Leadershipul este un subiect foarte popular în comportamentul organizaţional deoarece are un rol important în performanţa grupurilor şi a organizaţiilor. Există o multitudine de abordări ale leadershipului şi multe interpretări ale înţelesului său. Intuitiv toată lumea înţelege că leadershipul înseamnă a conduce oamenii şi a influenţa ceea ce fac aceştia sau a-i determina pe alţii să te urmeze.

Leadershipul ar putea fi un atribut al poziţiei ierarhice sau ar putea proveni din inteligenţă sau cunoştinţe. Poate fi interpretat ca o funcţie a personalităţii sau ca o componentă comportamentală. S-au realizat foarte multe studii referitoare la leadership. Cifra acestora depăşeşte câteva mii şi fiecare perioadă de cercetare a eşuat în a produce o înţelegere integrată a leadershipului.

O controversă este legată de faptul dacă leadershipul este un fenomen individual sau de grup. Unii teoreticieni definesc leadershipul prin prisma acţiunilor pe care leaderii numiţi le întreprind, ceea ce orientează analiza spre personalitatea şi comportamentul acestora.

Alţii spun că leadershipul include toate eforturile pentru a influenţa comportamentul altora, ceea ce înseamnă că leadershipul este o funcţie exercitată în grup. Controverse apar şi faţă de definirea leadershipului în sine. Părerile sunt împărţite şi aici. Pe de o parte sunt cei care susţin că definiţia trebuie să fie limitată la influenţele liderului care au succes şi aduc cu sine implicarea celorlalţi.

În această viziune leadershipul ar trebui să aibă un efect profund asupra celor conduşi şi să nu folosească autoritatea formală, să manipuleze sau să se bazeze pe recompensă şi pedeapsă. Pe de altă parte există susţinători ai faptului că leadershipul include şi direcţionarea de rutină care să menţină o anumită stare de fapt – adică muncă de manager.

De multe ori în limbajul cotidian, conceptele de manager, conducător şi lider apar ca sinonime. Dumitru Iacob şi Diana-Maria Cismaru oferă câteva explicaţii pentru acest fenomen, referindu-se in special la România.

În primul rând, spun ei, există diverse dificultăţi de sedimentare a cuvintelor împrumutate din limbile străine moderne. Ei spun că limbajul are mereu nevoie de cuvinte noi, dar de multe ori (la fel ca şi cazul termenilor menţionaţi mai sus), acestea ajung să fie folosite în situaţii nejustificate, în cazul nostru, cu precădere conceptul de manager. Autorii mai atrag atenţia şi asupra faptului că de multe ori se evită folosirea termenului de conducător, ce tinde mereu să ia conotaţii autoritariste. Astfel, cei doi autori propun folosirea celor trei termeni pentru a desemna ipostazele conducerii unei organizaţii, după cum urmează.

Liderii, spun autorii, pot fi întâlniţi la orice nivel în organizaţie, datorită faptului că rolul lor principal este acela de influenţare umană; grupurile de oameni sunt prezente la toate nivelele unei organigrame, şi au nevoie de lideri pentru a le coordona activitatea, care realizează deci conducerea umană directă.

Managerii sunt cei care gestionează şi coordonează activităţile şi oamenii implicaţi în realizarea obiectivelor unei organizaţii, îmbinând rolul de execuţie cu rolul de conducere; astfel ei sunt întâlniţi mai ales la nivelele de mijloc ale organigramei.

Conducătorii sunt insă de cele mai multe ori simbolici, in accepţiunea autorilor, şi realizează conducerea de ansamblu a organizaţiei. De regulă termenul e folosit doar la singular, chiar dacă se face referire la echipa de conducere. Ipostaza de conducător şi-o pot însuşi doar acele persoane din organizaţie care urmăresc împlinirea misiunii şi care realizează legătura cu mediul extern. În realitate în România, conducătorul este denumit preşedinte sau director general, iar managerii departamentelor pe care le are in subordine iau de cele mai multe ori tot titulatura de directori.

Autorii au constatat de asemenea că de multe ori, denumirile unor posturi nu fac corect diferenţa ierarhică, şi drept urmare pot apărea foarte uşor diferite confuzii între aceste concepte. De fapt, Dumitru Iacob şi Diana-Maria Cismaru susţin că noţiunea de manager este dominantă şi mult mai des întâlnită in zilele noastre, chiar dacă e mai nouă şi nu a apărut decât la începutul secolului XX; este de asemenea de multe ori folosită inutil, pentru funcţii aflate chiar la primele nivele din organigramă. Deşi multe din caracteristicile acestor noţiuni se suprapun, diferenţele sunt mult mai numeroase.

Mulţi alţi cercetători în domeniu au sesizat şi ei că managementul şi lidershipul nu sunt acelaşi lucru. “[...] cel mai adesea, managerii se ocupă de sarcini, iar liderii de oameni. Aceasta nu înseamnă că cei din urmă ignoră sarcinile [...] Diferenţa constă în faptul că un lider îndeplineşte sarcinile cu ajutorul bunăvoinţei şi sprijinului celorlalţi, pe când un manager nu se bazează neapărat pe ele.”

Clegg şi Brich susţin că “organizaţia condusă de un lider este un loc de munca mai plăcut, insă rolul managerilor este unul foarte important deoarece acesta gestionează resursele organizaţiei. Totuşi, conducătorul ideal trebuie să poată fi şi manager şi lider în acelaşi timp, să poată inspira oamenii, dar să aibă timp şi pentru detalii”.

Tot aceşti autori afirmă că “liderii realizează mai mult decât managerii. Managerii îndeplinesc lucruri care s-ar putea face oricum. Liderii realizează lucruri care nu s-ar fi putut face fără ei. [...] Conducătorii au succes în vremuri de schimbare şi de încercare, pe când managerii au succes în vremuri de stabilitate.” Cei doi mai analizează şi diferenţiază rolurile managerilor şi liderilor, şi le prezintă sub forma următorului tabel:

Rolul LIDERULUI Rolul MANAGERULUI

- determină oamenii să urmeze o direcţie stabilită - organizează resursele pentru îndeplinirea sarcinilor

- face ca profitul să apară ca rezultat consecutiv al politicii companiei - face ca profitul să apară ca un scop unic al companiei

- inspiră şi încurajează oamenii să participe la luarea deciziilor - coordonează şi direcţionează activitatea oamenilor în funcţie de parametri tehnici ai obiectivelor

Tabelul 1 Rolurile managerilor şi liderilor

În mod asemănător, în lucrarea sa “Problemele lidershipului”, Maria Zaleska identifică două roluri ale conducătorului:

1. rol de instrument în realizarea obiectivelor intr-o anumită situaţie

2. rol de legătură şi influenţare în relaţia cu cei din jur.

Activităţile unui conducător au fost abordate în nenumărate feluri, după rolurile pe care acesta şi le asumă. Este insă destul de dificil de a le identifica şi separa, deoarece în realitate, acestea formează un întreg şi se influenţează reciproc. După Dumitru Iacob şi Diana-Maria Cismaru, un conducător are trei categorii de roluri, în funcţie de activităţile pe care le realizează:

roluri interpersonale: de reprezentare a organizaţiei, de lider şi de legătură cu exteriorul.

roluri informaţionale: de monitorizare a fluxului informaţional, de diseminator de date în interior şi exterior, de purtător de cuvânt.

roluri decizionale: antreprenorial, de îndepărtare a tensiunilor, de alocare a resurselor, de negociator.

Mihaela Dimitrescu scoate în evidenţă următorul lucru esenţial: “Managerii ar trebui să ştie ca lidership-ul nu este o poziţie în sine, ci ţine de comportament. Conducătorul care practică un stil de conducere autoritar îşi va concentra atenţia asupra îndeplinirii scopurilor, şi nu asupra nevoilor şi problemelor angajaţilor. Acesta poate obţine de multe ori rezultate bune insă nu va reuşi niciodată să fie popular şi apreciat in rândul subordonaţilor.”

Preview document

Leadership-ul - Pagina 1
Leadership-ul - Pagina 2
Leadership-ul - Pagina 3
Leadership-ul - Pagina 4
Leadership-ul - Pagina 5
Leadership-ul - Pagina 6
Leadership-ul - Pagina 7
Leadership-ul - Pagina 8
Leadership-ul - Pagina 9
Leadership-ul - Pagina 10
Leadership-ul - Pagina 11
Leadership-ul - Pagina 12
Leadership-ul - Pagina 13
Leadership-ul - Pagina 14
Leadership-ul - Pagina 15
Leadership-ul - Pagina 16
Leadership-ul - Pagina 17
Leadership-ul - Pagina 18
Leadership-ul - Pagina 19
Leadership-ul - Pagina 20
Leadership-ul - Pagina 21
Leadership-ul - Pagina 22

Conținut arhivă zip

  • Leadership'ul.doc

Alții au mai descărcat și

Leadership-ul

INTRODUCERE “Starea lipsita de stres se numeste moarte” Selye Stresul psihic însoţeşte orice activitate în care omul este angajat, fiind o...

Leadership și Culturi Organizaționale

INTRODUCERE Liderii acţionează conform unei moralităţi înalte, unei practici etice şi cu o înţelegere fundamentală a factorilor de o mare...

Leadership

INTRODUCERE Leadership-ul reprezinta un atribut dorit si cerut de organizatii managerilor lor. Liderii au incredere in propriile forte si...

Dezvoltarea Leadership-ului în Contextul unui Mediu în Schimbare

CAPITOLUL I. DIFERENŢE ÎNTRE MANAGEMENT ŞI LEADERSHIP 1.1 Management şi manageri Definirea noţiunii de management a întâmpinat destul de multe...

Rolurile Leadirilor

Introducere În încercarea de a înțelege conceptul de leadership, una dintre problemele care se ivesc este că poate fi privit fie ca un atribut,...

Leadership Orientat Spre Oameni

LEADERSHIP ORIENTAT SPRE OAMENI I. Scurtă introducere a leadership-ului Prin leadership înţelegem capacitatea unui leader, a unui cadru de...

Rolul Puterii în Leadership - Studiu de Caz

Introducere Leadershipul este un subiect foarte popular în comportamentul organizational deoarece are un rol important în performanta grupurilor...

Liderul și organizația

1. Nivele ierarhice 1.Leaderul motivator al întregii organizaţii Leaderul trebuie să interacţioneze cu adepţii săi precum şi cu alte persoane în...

Te-ar putea interesa și

Rolul viziunii în exercitarea leadership-ului în context organizațional militar

„Leadership-ul nu înseamnă comandă, ci gestionarea viitorului În multe firme din ziua de azi, unul dintre neajunsurile fundamentale este ca...

Matricea leadership-ului în secolul XXI

INTRODUCERE Definițiile care s-au dat de-a lungul timpului leadership-ului impresionează nu numai cantitativ, ci și prin diversitatea opiniilor...

Management și Leadership

Introducere Această lucrare doreşte să definească conceptele „management” respectiv „leadership” dar şi „manager” şi „leader” pentru a face mult...

Leadership și responsabilitate socială

Introducere Obiectivele urmărite prin realizarea acestei lucrări sunt indicarea importanței leadership-ului și implementarea campaniilor de...

Leadershipul și managementul - analiză comparativă pe baza materialelor SA Carmez

INTRODUCERE Actualitatea temei: Trecerea la econimia de piaţă este condiţionată, decisiv, de implementarea în toate componentele economiei a...

Leadership și cultură organizațională

INTRODUCERE „Cultura este <cheia> excelenței organizaționale, iar leadership-ul este unul dintre factorii care contribuie la crearea culturii.”...

Leadershipul în comportamentul organizațional

INTRODUCERE Leadershipul în zilele noastre este din ce în ce mai asociat cu conceptul de lucru în echipă, înțelegerea cu alte persoane, inspirație...

Leadership-ul participativ în organizația publică și efectele sale

I. PARTEA TEORETICĂ „Pentru a supravieţui in secolul XXI, avem nevoie de o nouă generaţie de lideri, nu de manageri.” Warren Bennis I....

Ai nevoie de altceva?