Leadership-ul în organizații bazate pe cunoaștere

Proiect
9/10 (3 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 83 în total
Cuvinte : 29146
Mărime: 165.67KB (arhivat)
Publicat de: Florian Sîrbu
Puncte necesare: 12
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: coleman d

Cuprins

  1. INTRODUCERE 5
  2. CAPITOLUL 1 7
  3. FUNDAMENTE TEORETICE ALE ORGANIZAŢIILOR ÎNTEMEIATE PE CUNOAŞTERE 7
  4. 1.1. Consideraţii introductive asupra organizaţiilor întemeiate pe cunoaştere .7
  5. 1.2. Organizaţia întemeiată pe cunoaştere. Aspecte fenomenologice .8
  6. 1.3. Managementul cunoaşterii organizaţionale 12
  7. CAPITOLUL 2 16
  8. ROLUL LIDERILOR ÎN CULTURA ORGANIZAŢIONALĂ 16
  9. 2.1 Conexiuni între leadership, cultură organizaţională şi cultură managerială 16
  10. 2.2. Leadership-ul şi climatul organizaţional 19
  11. 2.3. Importanţa viziunii liderilor pentru cultura organizaţională şi cultura managerială 20
  12. 2.3.1 Conceptul de viziune managerială 20
  13. 2.3.2 Funcţiile culturii manageriale 23
  14. 2.3.3 Integrarea valorilor în viziunea liderilor 27
  15. 2.3.4. Viziunea liderilor ca sursă de putere managerială 28
  16. 2.4. Cultura organizaţională şi tehnologia informaţională 30
  17. 2.5 Leadership-ul cultural 34
  18. 2.5.1 Particularităţi ale leadership-ului cultural 36
  19. CAPITOLUL 3 40
  20. LEADERSHIP-UL ÎN CONTEXTUL ÎNTEMEIERII PE CUNOAȘTERE A ORGANIZAŢIILOR 40
  21. 3.1 Strategia si leadership-ul strategic 40
  22. 3.1.1 Leadership-ul strategic 42
  23. 3.1.2 Dificultăţi pentru leadershipul strategic 44
  24. 3.2. Leadership-ul si schimbarea organizaţională 48
  25. 3.2.1 Modele de schimbare organizaţională 50
  26. 3.2.3 Influenţa liderilor în procesele de schimbare 56
  27. 3.3 Leadershipul bazat pe cunoaştere ( Knowledge leadership) 57
  28. Capitolul IV 63
  29. STUDIU PRIVIND RELEVANȚA LEADERSHIP-ULUI ÎN FORMAREA CA OFIŢERI A ABSOLVENŢILOR DIN ACADEMIA FORŢELOR TERESTRE „NICOLAE BĂLCESCU” CA ORGANIZAȚIE BAZATĂ PE CUNOAȘTERE 63
  30. 4.1. Ipotezele şi obiectivele cercetării 63
  31. 4.2. Metodologia cercetării 65
  32. 4.2.1 Eşantionarea si universul poulatiei 65
  33. 4.2.2 Elaborarea instrumentelor 65
  34. 4.2.3 Metode şi tehnici de investigare 67
  35. 4.3. Prezentarea şi interpretarea rezultatelor; 68
  36. 4.4 Concluzii 72
  37. CONCLUZII ȘI PROPUNERI 74
  38. BIBLIOGRAFIE 76
  39. ANEXE 79

Extras din proiect

INTRODUCERE

Lucrarea de fată vine să răspundă problematicii vaste si complexe a lidership-ului în contextul exercitării în organizatia bazată pe cunoastere. Demersul investigativ este orientat, în primul capitol, asupra aspectelor fenomenologice a organizatiei bazate pe cunoastere si a aspectelor definitorii ale managementului cunoasterii. Conexiunile între cultura organizatională, cultura managerială si leadership surprind, în cel de-al doilea capitol, aspectele psihosociale ale leadership-ului si rolul pe care liderul îl are în promovarea culturii organizationale.Aspectele organizationale ale leadership-ului sunt nuantate în capitolul trei, subliniind, prin conexiunile făcute pe marginea proceselor de schimbare organizatională, si maniera în care este exercitat leadership-ul în contextul întemeierii pe cunoastere a organizatiei.

Leadershipul înseamnă cunoaştere şi practică. Înseamnă calităţi. Organizaţiile au nevoie de manageri, dar au nevoie şi de lideri. Este de dorit ca cele două domenii să se suprapună într-o pondere cât mai mare.

Leadershipul este despre fiecare dintre noi. Este dincolo de varianta clasică de comandă şi control. Este despre cum putem să (ne) conducem mai bine viaţa profesională şi viaţa personală. Despre cum putem să interacţionăm mai bine cu cei din jurul nostru pentru a le oferi oportunităţi pentru dezvoltare.

Liderii sunt persoane care fac diferenţa. Ei reuşesc să construiască şi să ofere o viziune atractivă despre cum va arăta viitorul, pentru organizaţie, pentru comunitate şi pentru fiecare membru al său.

Abordările moderne accentuează evoluţia acestor relaţii până în zona în care preocuparea şi legimitatea liderilor este justificată prin dezvoltarea şi promovarea altor lideri.

Pentru a obţine maximul de valoare este necesar ca fiecare membru să creadă în el, să creadă în liderii săi, să fie dispus să facă eforturi, indiferent dacă este vorba de învăţare, de împărtăşirea cunoştinţelor sau de utilizarea lor. Răsplata o reprezintă şansa de a deveni ei înşişi lideri, de a face ceea ce consideră că îi reprezintă pe ei şi pe cei din jur, într-un climat de emulaţie deosebită.

Liderii sunt persoane care îşi integrează valorile, credinţele, abordăriile spirituale în decizii şi acţiuni practice. Sunt cei care cred în ei cei cu care colaborează, fiind dispuşi la interacţiuni intense cu aceştia.

Leadershipul este un domeniu în care partea raţională este strâns conectată la zona emoţională. Liderii se adresează atât raţiunii, dar şi inimii, emoţiilor şi sentimentelor care, poate, uneori complică viaţa, dar care o fac atât de frumoasă. Şi de care nu este mai bine şi nu trebuie să facem abstracţie.

În organizaţiile de succes, leadershipul bazat pe cunoaştere ajunge la elementele definitorii ale organizaţiei în care activează. Liderii au disponibilitatea şi forţa necesară pentru a pătrunde adânc în cultura organizaţională şi, pe acest fundament, să-şi construiască viziunea specifică.

Transformarea organizaţiei în una foarte competitivă este posibilă printr-o atenţie deosebită acordată managementului bazat pe cunoaştere.

Liderii îşi încurajeaz colaboratorii să genereze, să partajeze, să obţină şi să uitilizeze cunoştinţele ncesare realizării obiectivelor organizaţionale, în conformitate cu valorile acesteia.

Dificultăţiile cu care o parte importantă a organizaţiilor se confruntă au alimentat şi mai mulă nevoie de cunoaştere şi luare înconsiderare a ledershipului.Este evident că un impact semnificativ îl au liderii de nivel superior. Dar, în prezent, pentru a fi cu adevărat competitivi, este necesar să considerăm şi să dezvoltăm Leadershipul la toate nivelele organizaţiei.

Eforturile pe care liderii le fac pentru a implementa principiile care le guvernează viaţa sunt considerabile, dar ele reflectă nu numai viziunea acestora ci şi valorile pe care cei din jur doresc să le promoveze. Sunt acţiuni care consolidează credibilitatea liderului şi calsifică regulile pe acre organizaţia îşi bazează evoluţia.

Interesul pentru lideri este evidenţiat de numeroasele publicaţii şi activităţi dedicate acestui domeniu special al vieţii organizaţionale şi sociale.Sunt organizate frecvent congrese, conferinţe, seminarii şi workshopuri la care participă adevărate legende din domeniul afacerilor.

Importanţa lidershipului este evidenţiată de cursuriel specializate în acest domeniu şi pe care le regăsim în programele MBA de la universităţiie de prestigiu din lume precum Harvard, Stanford, Oxford, London Business school, etc. Sunt programe care ajută membrii organizaţiilor să descopere şi să-şi dezvote calităţiile pe care colaboratorii le caută şi le apreciază cel mai mult la lideri.

Leadershipul este un factor critic pentru succesul unei persoane, al unei organizaţii.este de datoria noastră să ne îmbogăţim tezaurul de cunoştinţe pe care îl avem, să aplicăm valorile şi practicile propriului stil de leadership, astfel încât să răspundem corespunzător aşteptărilor colaboratoriilor şi să asigurăm performanţa aşteptată.

CAPITOLUL 1

FUNDAMENTE TEORETICE ALE ORGANIZAŢIILOR ÎNTEMEIATE PE CUNOAŞTERE

1.1. Consideraţii introductive asupra organizaţiilor întemeiate pe cunoaştere

Conceptul de organizaţie bazată pe cunoaştere, consacrat în lucrările lui George P. Huber, a cunoscut faze succesive de cristalizare. Astfel, acelaşi autor şi-a pus în mod explicit probleme legate de natura şi proiectarea organizaţiilor ”post-industriale”, sesizând necesitatea unui model organizaţional propriu noului tip de societate ce îi succede celei industriale .

Câţiva ani mai târziu, ideea de organizaţie bazată pe cunoaştere se regăseşte în cadrul a două abordări care îi explică determinismul fie pornind de la factori tehnologici, fie de la factori organizaţionali, fiecare din ele propunându- şi soluţii specifice de operaţionalizare.

De pe poziţiile promotorilor tehnologiei informatice, Holsapple şi Whinston definesc organizaţia bazată pe cunoaştere drept ”o colectivitate de lucrători cu muncă de concepţie, interconectaţi printr-o infrastructură computerizată” ; autorii consideră că existenţa unei asemenea organizaţii, prevăzută cu staţii de lucru locale, centre de suport, canale de comunicaţii şi colecţii distribuite de cunoştinţe, necesită un demers explicit de proiectare şi realizare, de natura unei informatizări avansate, cu aplicaţii ale inteligenţei artificiale.

Preview document

Leadership-ul în organizații bazate pe cunoaștere - Pagina 1
Leadership-ul în organizații bazate pe cunoaștere - Pagina 2
Leadership-ul în organizații bazate pe cunoaștere - Pagina 3
Leadership-ul în organizații bazate pe cunoaștere - Pagina 4
Leadership-ul în organizații bazate pe cunoaștere - Pagina 5
Leadership-ul în organizații bazate pe cunoaștere - Pagina 6
Leadership-ul în organizații bazate pe cunoaștere - Pagina 7
Leadership-ul în organizații bazate pe cunoaștere - Pagina 8
Leadership-ul în organizații bazate pe cunoaștere - Pagina 9
Leadership-ul în organizații bazate pe cunoaștere - Pagina 10
Leadership-ul în organizații bazate pe cunoaștere - Pagina 11
Leadership-ul în organizații bazate pe cunoaștere - Pagina 12
Leadership-ul în organizații bazate pe cunoaștere - Pagina 13
Leadership-ul în organizații bazate pe cunoaștere - Pagina 14
Leadership-ul în organizații bazate pe cunoaștere - Pagina 15
Leadership-ul în organizații bazate pe cunoaștere - Pagina 16
Leadership-ul în organizații bazate pe cunoaștere - Pagina 17
Leadership-ul în organizații bazate pe cunoaștere - Pagina 18
Leadership-ul în organizații bazate pe cunoaștere - Pagina 19
Leadership-ul în organizații bazate pe cunoaștere - Pagina 20
Leadership-ul în organizații bazate pe cunoaștere - Pagina 21
Leadership-ul în organizații bazate pe cunoaștere - Pagina 22
Leadership-ul în organizații bazate pe cunoaștere - Pagina 23
Leadership-ul în organizații bazate pe cunoaștere - Pagina 24
Leadership-ul în organizații bazate pe cunoaștere - Pagina 25
Leadership-ul în organizații bazate pe cunoaștere - Pagina 26
Leadership-ul în organizații bazate pe cunoaștere - Pagina 27
Leadership-ul în organizații bazate pe cunoaștere - Pagina 28
Leadership-ul în organizații bazate pe cunoaștere - Pagina 29
Leadership-ul în organizații bazate pe cunoaștere - Pagina 30
Leadership-ul în organizații bazate pe cunoaștere - Pagina 31
Leadership-ul în organizații bazate pe cunoaștere - Pagina 32
Leadership-ul în organizații bazate pe cunoaștere - Pagina 33
Leadership-ul în organizații bazate pe cunoaștere - Pagina 34
Leadership-ul în organizații bazate pe cunoaștere - Pagina 35
Leadership-ul în organizații bazate pe cunoaștere - Pagina 36
Leadership-ul în organizații bazate pe cunoaștere - Pagina 37
Leadership-ul în organizații bazate pe cunoaștere - Pagina 38
Leadership-ul în organizații bazate pe cunoaștere - Pagina 39
Leadership-ul în organizații bazate pe cunoaștere - Pagina 40
Leadership-ul în organizații bazate pe cunoaștere - Pagina 41
Leadership-ul în organizații bazate pe cunoaștere - Pagina 42
Leadership-ul în organizații bazate pe cunoaștere - Pagina 43
Leadership-ul în organizații bazate pe cunoaștere - Pagina 44
Leadership-ul în organizații bazate pe cunoaștere - Pagina 45
Leadership-ul în organizații bazate pe cunoaștere - Pagina 46
Leadership-ul în organizații bazate pe cunoaștere - Pagina 47
Leadership-ul în organizații bazate pe cunoaștere - Pagina 48
Leadership-ul în organizații bazate pe cunoaștere - Pagina 49
Leadership-ul în organizații bazate pe cunoaștere - Pagina 50
Leadership-ul în organizații bazate pe cunoaștere - Pagina 51
Leadership-ul în organizații bazate pe cunoaștere - Pagina 52
Leadership-ul în organizații bazate pe cunoaștere - Pagina 53
Leadership-ul în organizații bazate pe cunoaștere - Pagina 54
Leadership-ul în organizații bazate pe cunoaștere - Pagina 55
Leadership-ul în organizații bazate pe cunoaștere - Pagina 56
Leadership-ul în organizații bazate pe cunoaștere - Pagina 57
Leadership-ul în organizații bazate pe cunoaștere - Pagina 58
Leadership-ul în organizații bazate pe cunoaștere - Pagina 59
Leadership-ul în organizații bazate pe cunoaștere - Pagina 60
Leadership-ul în organizații bazate pe cunoaștere - Pagina 61
Leadership-ul în organizații bazate pe cunoaștere - Pagina 62
Leadership-ul în organizații bazate pe cunoaștere - Pagina 63
Leadership-ul în organizații bazate pe cunoaștere - Pagina 64
Leadership-ul în organizații bazate pe cunoaștere - Pagina 65
Leadership-ul în organizații bazate pe cunoaștere - Pagina 66
Leadership-ul în organizații bazate pe cunoaștere - Pagina 67
Leadership-ul în organizații bazate pe cunoaștere - Pagina 68
Leadership-ul în organizații bazate pe cunoaștere - Pagina 69
Leadership-ul în organizații bazate pe cunoaștere - Pagina 70
Leadership-ul în organizații bazate pe cunoaștere - Pagina 71
Leadership-ul în organizații bazate pe cunoaștere - Pagina 72
Leadership-ul în organizații bazate pe cunoaștere - Pagina 73
Leadership-ul în organizații bazate pe cunoaștere - Pagina 74
Leadership-ul în organizații bazate pe cunoaștere - Pagina 75
Leadership-ul în organizații bazate pe cunoaștere - Pagina 76
Leadership-ul în organizații bazate pe cunoaștere - Pagina 77
Leadership-ul în organizații bazate pe cunoaștere - Pagina 78
Leadership-ul în organizații bazate pe cunoaștere - Pagina 79
Leadership-ul în organizații bazate pe cunoaștere - Pagina 80
Leadership-ul în organizații bazate pe cunoaștere - Pagina 81
Leadership-ul în organizații bazate pe cunoaștere - Pagina 82
Leadership-ul în organizații bazate pe cunoaștere - Pagina 83

Conținut arhivă zip

  • Leadership-ul in Organizatii Bazate pe Cunoastere.doc

Alții au mai descărcat și

Dezvoltarea Abilităților de Leadership

Motivarea alegerii temei Am ales tema “ Dezvoltarea abilitatilor de leadership “ deoarece liderii pot fi oriunde .în organigramă , în jurul nostru...

Leadership și Culturi Organizaționale

INTRODUCERE Liderii acţionează conform unei moralităţi înalte, unei practici etice şi cu o înţelegere fundamentală a factorilor de o mare...

Strategia de diversificare a ofertei de servicii a agenției de turism Prestige Tours

CAPITOLUL 1: CADRUL CONCEPTUAL AL MANAGEMENTULUI STRATEGIC 1.1. MANAGEMENTUL STRATEGIC În ultimul deceniu, managementul strategic a devenit...

Cultura organizațională în multinaționale

Capitolul 1 . Cultura organizaţională „Termenul de cultură are un aspect deosebit de extins în definiţii. Prin termenul de cultură în accepţiunea...

Leadership - descoperiri ale cercetărilor - practici și deprinderi

REZUMAT Leadership-ul este un concept cheie în managementul comportamental organizanizaţional şi în psihologia organizaţională. Este subiect de...

Motivația în Muncă și Performanțele Individuale

Comportamentul uman trebuie considerat o activitate dirijată și nu o reacţie oarecare, scopul fiind cel care, în mare parte reglează această...

Relația Dintre Stilul de Leadership și Strategiile Motivaționale Aplicate de Leader

Introducere Procesul ce determină în mod indispensabil adaptabilitatea, mai cu seamă celor care conduc resursele umane şi inclusiv performanţele...

Managementul Resurselor Umane

CAPITOLUL I INTRODUCERE ÎN MANAGEMENTUL RESURSELOR UMANE 1.1. Organizaţiile şi resursele umane Analiza sistemică a organizaţiilor economice pune...

Te-ar putea interesa și

Strategia instituției prefectului - Județul Gorj privind implementarea managementului calității

INTRODUCERE Actualitatea temei: Consolidarea instituţională este un proces complex de întărire, adaptare la schimbări şi diversificare a...

leadership în Afacerile Economice

I LEADERSHIP-PREZENTARE GENERALA 1.1 Definitii ale leadership-ului. Leadership-ul a aparut în secolul al XIX-lea ca urmare a revolutiei...

Leadership

INTRODUCERE Leadership-ul reprezinta un atribut dorit si cerut de organizatii managerilor lor. Liderii au incredere in propriile forte si...

Leadership în Cadrul Sistemelor de Management

1. CE ESTE LEADERSHIP-UL? Leadership-ul înseamnă „a aduce viziunea oamenilor la un nivel superior, a creşte performanţa lor la un standard mai...

Dezvoltarea Funcției de Manager Public în UE - O Necesitate în Tranziția Către Noul Management Public

1. Motivarea temei – dezvoltarea funcţiei de manager public în UE – o necesitate în tranziţia către noul management public. Actualitatea şi...

Metode de management strategic pretabile în perioada actuală și strategii de adoptat la firma SC Salamandra SRL

CAPITOLUL I PREZENTAREA DE ANSAMBLU A S.C. SALAMANDRA S.R.L. I.1 Scurt istoric S.C. SALAMANDRA S.R.L. este o societate cu capital privat în...

Premisele Sistemului de Management Public Românesc

CAPITOLUL 1. PREMISELE SISTEMULUI DE MANAGEMENT PUBLIC ROMÂNESC 1.1.Noul management public Conceptul de management are semnificaţii multiple şi...

Rolul Puterii în Leadership - Studiu de Caz

Introducere Leadershipul este un subiect foarte popular în comportamentul organizational deoarece are un rol important în performanta grupurilor...

Ai nevoie de altceva?