Managamentul Turismului

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 4 fișiere: doc
Pagini : 21 în total
Cuvinte : 9410
Mărime: 43.41KB (arhivat)
Publicat de: Beatrice Popescu
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: V. Coste

Cuprins

  1. PARTEA I : CONSIDERATII TEORETICE
  2. MOTIVAREA FINANCIARA A ANGAJATILOR
  3. 1) Motivatia
  4. 2) Motivarea in cadrul organizatiilor
  5. 3) Teorii ale motivatiei
  6. 4) Viziuni contemporane privind motivatia
  7. PARTEA A II- A: STUDIU DE CAZ
  8. MOTIVAREA FINANCIARA A REPREZENTANTILOR DE VANZARI IN CADRUL FIRMEI PROGES
  9. 1) Studiul privind motivatia financiara a angajatilor
  10. 2) Motivarea financiara a reprezentantilor de vanzari lor in cadrul firmei Proges.

Extras din proiect

Motivatia de a munci reprezinta o importanta arie de preocupare atat pentru manageri cat si pentru toti cei implicati in a imbunatati implicarea productiva a oamenilor in organizatii.

Motivatia angajatilor determina in mare masura atat calitatea cat si cantitatea muncii pe care acestia o depun. Pentru a lucra bine oamenii trebuie sa fie puternic implicati in munca lor si dornici sa-si atinga anumite scopuri, chiar daca este vorba despre scopuri simple.

Pentru a obtine obiective de productie ridicate pe piata nord-americana, fabricantii japonezi de automobile au avut nevoie nu numai de materiile prime adecvate si de cele mai moderne echipamente de productie, ci si de motivarea angajatilor. Desi, din cand in cand, lucratorii devin nesatisfacuti, cei mai multi dintre angajatii firmelor japoneze sunt multumiti de munca lor si sunt motivati pentru a raspunde corect la standarde de productie ridicate (sub aspectul calitatii, al organizarii muncii, al productivitatii muncii, al salariului). Aceasta atitudine de inalt nivel motivational a lucratorilor deriva din practicile managementului companiilor, cum ar fi rotatia locurilor de munca, participarea angajatilor la luarea deciziilor, recompensarea performantelor echipelor de lucratori si o anume filozofie asupra calitatii muncii, care poate fi considerata ca derivand din cultura nipona.

Ce este motivatia? „Unui om este mult mai usor sa-i dezvolti calitatile decat sa-inlaturi defectele”, "Cultiva-i omului calitatile, ca sa-si inunde defectele”. Cuvantul motivatie este cel mai adesea folosit pentru explicarea comportamentului oamenilor. Succesele unui sportiv se spune ca sunt datorate motivarii sale ridicate, in timp ce un student care evita munca (sub forma efortului intelectual si al atitudinii participative la actul de transfer si aprofundare de cunostinte si informatii), se spune ca nu este motivat (sau ca este motivat sa nu munceasca) (este interesant ca, in lipsa unei motivatii pozitive, se dezvolta, fara prea mare efort, o motivatie negativa).

Putem defini motivatia ca un proces intern, individual, introspectiv,care energizeaza, directioneaza si sustine un anume comportament.Motivatia este o "forta" personala care determina un anume comportament si, atunci cand ne referim, spre exemplu, la metoda de rotatie a locurilor de munca pentru motivarea angajatilor, intelegem activarea acestei forte interioare.Majoritatea lucratorilor din fabricile de automobile japoneze din SUA sunt satisfacuti de locurile lor de munca si de companiile unde lucreaza. Dedicarea lor muncii pe care o fac reprezinta un indicator moral ridicat. Moralul unui angajat se refera la atitudinea fata de munca, fata de superiori si fata de organizatia din care face parte. Moralul ridicat - ca atitudine pozitiva in raporturile de munca – este rezultatul principal al satisfacerii nevoilor prin locul de munca, sau ca rezultat al locului de munca. O necesitate care ar putea fi satisfacuta prin locul de munca este recunoastea rolului important si contributia avute intr-o organizatie (satisfactia muncii). O alta nevoie, satisfacuta, de data aceasta, ca rezultat al locului de munca, este securitatea financiara. Un moral ridicat conduce la dedicare cvasi-totala si la loialitate in favoarea organizatiei, evidente in fabricile japoneze de automobile din SUA, la care se adauga dorinta de a lucra cat mai bine. Un moral scazut poate conduce la absenteism, dezinteres fata de munca, rata scazuta a productivitatii si, ca rezultat, angajatii parasesc compania pentru a cauta locuri de munca la alte firme, in speranta ca vor afla acolo mai multa satisfactie prin motivatie.

Motivatia, moralul si satisfacerea (implinirea) nevoilor angajatilor se intrepatrund si, impreuna cu productivitatea, sunt subiectele cel mai mult studiate. De cele mai multe ori, cercetatorii incep un studiu gandindu-se la cateva obiective inguste ca arie de cuprindere dar, dupa ce cercetarea subiectului se dezvolta si se contureaza, cercetatorii realizeaza ca, atat obiectivul, cat si cercetarea ar putea fi generale. Acelasi lucru s-a intamplat si cu multe din cercetarile intreprinse in domeniul muncii si al relatiilor de munca.

Motivarea in cadrul organizatiilor

Motivarea angajatilor este problema numarul unu cu care se confrunta astazi mediul economic.

Angajatii de astazi, nu mai sunt interesati sa lucreze ore suplimentare, sa fie punctuali, sunt lipsiti de personalitate. Vechea credinta era ca daca platesti oamenii in mod corespunzator, ei vor fi motivati. Totusi, astazi s-a realizat ca oamenii nu lucreaza doar pentru bani ci pentru a fi satisfacuti de ceea ce fac. Motivarea este o parte importanta a procesului de management.

Exista mai multe forme de descriere a motivatiei, in functie de obiectul la care ne raportam.

De exemplu, in cazul in care ne raportam la provenienta sursei ce genereaza motivatia, vom putea defini:

Motivatia intrinseca (directa) este generata, fie de surse interne, subiectului motivatiei - de nevoile si trebuintele sale - fie din surse provenite din activitatea desfasurata. Caracteristica acestei motivatii consta in obtinerea satisfactiei prin indeplinirea unei actiuni adecvate ei. Spre exemplu, atunci cand o persoana lucreaza la un proiect deoarece este interesata de tema, ori frecventeaza spectacolele de teatru si cinema deoarece ii face placere, practica un anumit sport pentru ca se simte atras de el, citeste sau invata din nevoia de a sti este motivatie intrinseca.

Motivatia extrinseca (indirecta) este generata de surse exterioare subiectului sau naturii activitatii lui. Ea poate fi sugerata sau impusa de alte persoane sau de concursuri de imprejurari favorabile sau nu. Spre exemplu, un student care elaboreaza un proiect pentru a obtine o nota de trecere, un individ care frecventeaza salile de spectacol pentru a-si intilni cunoscuti sau a crea imaginea unei persoane cultivate, practicarea unui sport pentru a slabi, constituie forme ale motivatiei extrinseci. In organizatie, motivatia extrinseca se intilneste in cazul promovarii pe un post considerat doar ca sursa de venituri.

In cazul in care ne referim la motivatie ca fiind legata de unele trebuinte imediate ale indivizilor, vom putea defini:

Motivatia cognitiva este legata de nevoia de a sti, de a cunoaste, de a fi stimulat senzorial. Se manifesta sub forma curiozitatii fata de nou, de inedit, de complexitate, ca si prin toleranta ridicata fata de risc. Denumirea de cognitiva este data de preponderenta proceselor de cunoastere, intelegere. Prin mecanismele perceptiei, gandirii, memoriei si imaginatiei au loc, progresiv: explorarea, reproducerea, intelegerea anumitor fenomene si dorinta de a crea ceva nou. Motivatia cognitiva isi gaseste satisfactia in a explica si a rezolva ca scopuri in sine.

Motivatia afectiva este determinata de nevoia omului de a obtine recunoasterea celorlalti si de a se simti bine in compania lor. Performantele sportivilor neprofesionisti sunt determinate de motivatia afectiva; elevii si studentii invata din dorinta de a satisface orgoliul parintilor sau pentru a nu le pierde dragostea sunt antrenati prin acest tip de motivatie. In organizatie, motivatia afectiva poate apare, spre exemplu, sub forma acceptarii unor sarcini si posturi din dorinta de a nu fi considerat incapabil sau rau intentionat.

Cea mai importanta clasificare a motivatiei, pune in valoare efectele laudei si recompenselor fata de cele ale dojanei si amenintarii. Astfel, deosebim motivatia pozitiva si motivatia negativa.

Preview document

Managamentul Turismului - Pagina 1
Managamentul Turismului - Pagina 2
Managamentul Turismului - Pagina 3
Managamentul Turismului - Pagina 4
Managamentul Turismului - Pagina 5
Managamentul Turismului - Pagina 6
Managamentul Turismului - Pagina 7
Managamentul Turismului - Pagina 8
Managamentul Turismului - Pagina 9
Managamentul Turismului - Pagina 10
Managamentul Turismului - Pagina 11
Managamentul Turismului - Pagina 12
Managamentul Turismului - Pagina 13
Managamentul Turismului - Pagina 14
Managamentul Turismului - Pagina 15
Managamentul Turismului - Pagina 16
Managamentul Turismului - Pagina 17
Managamentul Turismului - Pagina 18
Managamentul Turismului - Pagina 19
Managamentul Turismului - Pagina 20
Managamentul Turismului - Pagina 21

Conținut arhivă zip

  • bibliografie buna.doc
  • cuprins.doc
  • motivarea -teorie.doc
  • studiu de caz.doc

Alții au mai descărcat și

Motivarea angajaților - managementul sistemului de recompensare

INTRODUCERE Managementul resurselor umane presupune îmbunătăţirea continuă a activităţilor tuturor angajaţilor în scopul realizării misiunii şi a...

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Te-ar putea interesa și

Dezvoltarea economică a turismului sportiv în zona Cheile Turzii

INTRODUCERE Turismul se manifestă astăzi ca un domeniu distinct de activitate, cu o prezența tot mai activă în viața economică și socială, cu o...

Studiul Cererii de Turism în Zona Munțiilor Semenic

INTRODUCERE “SEMENIC, NUME DE FLOARE ŞI DE MUNTE” Floarea de Semenic (Helyerium orenarium) are ceva din nemurirea şi prestanta florilor de colt....

Influența motivării asupra calității serviciilor

CAPITOLUL 1 : MOTIVAREA ŞI PERFECŢIONAREA PERSONALULUI - FACTOR ESENŢIAL AL SERVICIILOR DE CALITATE Motivarea vine din interiorul fiecăruia, din...

Caiet de practică Our Travel

INTRODUCERE Turismul este definit ca fiind un fenomen ce este într-o continuă dezvoltare, reprezentând “o latură a sectorului terţiar al...

Capitolul I - rolul și importanța turismului în economia românească

Dezvoltarea turismului atât ca modalitate de petrecere într-un mod placut si instructiv a timpului liber, cât si ca activitati prestatoare de...

Ai nevoie de altceva?