Management comparat

Proiect
10/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 23 în total
Cuvinte : 11276
Mărime: 50.17KB (arhivat)
Publicat de: Octaviu Murariu
Puncte necesare: 8
Facultatea de Stiinte Economice si Administratie Publica
Universitatea "Stefan cel Mare", Suceava

Cuprins

  1. româneşti utilizând abordarea managementului structurilor multiculturale elaborată de Geert Hofstede.
  2. I.1. Introducere
  3. I.2. Definirea și componentele culturii organizaționale
  4. I.3. Modelul cultural al lui Geert Hofstede
  5. I.4. Cultura organizațională din România pe baza modelului cultural al lui Geert Hofstede
  6. I.5. Cultura unei organizații românești pe baza modelului cultural al lui Geert Hofstede: SC European Advertising Network SRL
  7. II.Tema nr. 2: Evidenţiaţi implicaţiile culturale, sociale şi economice de care trebuie să ţină cont antreprenorii/întreprinzătorii români care doresc să-şi extindă afacerile în exterior în două situaţii: într-o ţară cu o cultură relativ similară cu cea autohtonă; într-o ţară cu o cultură foarte diferită de a noastră
  8. II.1. Implicaţiile culturale, sociale şi economice de care trebuie să ţină cont antreprenorii/întreprinzătorii români care doresc să-şi extindă afacerile în exterior într-o ţară cu o cultură relativ similară cu cea autohtonă: Guatemala
  9. II.2. Implicaţiile culturale, sociale şi economice de care trebuie să ţină cont antreprenorii/întreprinzătorii români care doresc să-şi extindă afacerile în exterior într-o ţară cu o cultură total diferită de cea a României: Marea Britanie
  10. III.Concluzii
  11. IV.Bibliografie

Extras din proiect

I.1. Introducere

Fiecare persoană posedă anumite trăsături pe care psihologii le reunesc sub conceptul de personalitate. Toate aceste trăsături au un caracter relativ permanent şi stabil pentru posesorii lor. De asemenea, în cadrul oricărui popor se formează o cultură naţională. Ea însumează toate caracteristicile poporului respectiv. În acelaşi mod, şi o organizaţie deţine o cultură proprie.

Această cultură, numită cultură organizaţională, este pentru aceasta ceea ce personalitatea este pentru un individ sau cultura naţională pentru un popor. Prin urmare, folosim termenul de cultură organizaţională pentru a ne referi la trăsăturile distinctive ale unei organizaţii, definite printr-un un sistem de valori şi norme de comportament pecare le împărtaşesc membrii unei organizaţii. Cultura organizaţională explică felul de a fi, de a reacţiona al organizaţiei. Pe scurt, ea explică şi determină felul în care sunt realizate lucrurile în organizaţie.

În ultimii ani, interesul marilor companii pentru problemele referitoare la acest concept acrescut simţitor, aceasta deoarece, valorificată în mod corespunzător, cultura organizaţională poate reprezenta o importantă sursă de avantaj competitiv.

În cadrul acestei lucrări am urmărit atât prezentarea unor aspecte teoretice referitoare la conceptul de cultură, cât și identificarea practică a unor elemente de cultură la nivelul unei organizații de afaceri din România.

I.2. Definirea și componentele culturii organizaționale

În general, cultura unui popor se referă la comportamentul membrilor săi, la modul în care aceştia înțeleg valorile, credinţele, normele şi premisele care îi caracterizează. Această cultură este însuşită şi asumată de către membrii societăţii, având drept consecinţă o influenţă evidentă asupra comportamentului lor. La fel cum un popor deţine o cultură naţională, aşa şi în cadrul unei organizaţii de afaceri se conturează o cultură, denumită cultură organizaţională, care reflectă, simplu spus, modalităţile în care lucrurile sunt executate aici.

În cele ce urmează vom încerca realizarea unei imagini cât mai complete asupra semnificaţiei acestei noţiuni de cultură organizaţională cu ajutorul unor definiţii şi opinii de natură academică.

- Cultura organizaţională este personalitatea unei organizaţii

- Cultura organizaţională este un sistem unitar de gândire al membrilor unui grup care îi diferenţiază de alte grupuri.

- Cultura organizaţională este determinată istoric, reflectând evoluţia, în timp, a organizaţiei;

- Cultura organizaţională îmbină influenţa culturilor mai vaste (culturi ale domeniului sau a ţării din care organizaţia face parte) şi a celor care se manifestă în interiorul său (cultura grupurilor sociale, culturi de meserii etc.

Conceptul de cultură este acoperit aproape complet de patru elemente componente:

a)Simbolurile

Acestea sunt reprezentate de obiecte, acte, evenimente sau calităţi care servesc drept mijloc pentru transmiterea unui sens sau a unui mesaj. Acestea sunt primele criterii de apreciere şi caracterizare a unei organizaţii, de unde şi gradul înalt de subiectivism al primei impresii pe care acestea o generează. Simbolurile sunt uşor de observat de către orice persoană din afara organizaţiei respective. În categoria simbolurilor pot fi incluse: limbajul organizaţional, gesturile membrilor, obiectele organizaţiei (birouri, exteriorul sediului, maşinile de serviciu etc.), îmbrăcămintea angajaţilor etc.

b)Ritualurile şi ceremoniile

Ritualurile şi ceremoniile sunt activităţi planificate, elaborate relativ intenţionat pentru a transmite valorile culturale auditoriului şi participanţilor. Ele sunt activităţi colective, considerate esenţiale din punct de vedere social, chiar dacă sunt tehnic inutile. Exemple de ritualuri şi ceremonii, la nivel organizaţional, pot fi următoarele: modalităţile de salutare în diferite situaţii, petrecerile oferite cu anumite ocazii simbolice angajaţilor, training-urile sau sesiunile de discuţii cu angajaţii, analiza anuală a activităţii etc.

c)Istoriile (miturile)

O istorie sau o povestire este o naraţiune bazată pe evenimente adevărate, care uneori, dar nu întotdeauna, pot fi create de aşa manieră încât pun în lumină o valoare intenţionată. La nivel organizaţional, acestea constituie folclorul organizaţiei, sunt povestiri referitoare la evenimente organizaţionale trecute. Spuse în mod repetat la generaţii succesive de angajaţi, au rolul, de a sugera modalitatea în care se desfăşoară “lucrurile” în organizaţia respectivă. Povestirile reflectă, de cele mai multe ori, unicitatea culturii organizaţionale.

d)Eroii

Eroii sunt persoane cunoscute şi apreciate, care servesc drept modele de comportament organizaţional. Realizările lor sunt recunoscute cu preţiozitate şi admiraţie printre membrii organizaţiei. Printre aceşti eroi se numară şi fondatorii organizaţiei, ei fiind un exemplu de viziune şi curaj pentru angajaţi. Eroii sunt şi ei elemente culturale vizibile pentru cei din afara organizaţiei. Cele patru elemente componente ale culturii organizaţionale, prezentate mai sus, fac parte din mecanismele de suprafaţă ale culturii organizaţionale. Partea ascunsă, nucleul culturii organizaţionale, este reprezentată de, valorile culturale organizaţionale, adică acele credinţe despre căile corecte în comportament. Ele sunt cele care influenţează, în realitate, comportamentul şi fac să apară manifestările perceptibile.

I.3. Modelul cultural al lui Geert Hofstede

În literatura de specialitate, pe tema culturii organizaţionale se regăsesc numeroase modele, fiecare prezentând criterii specifice de diagnosticare a acesteia. Dintre acestea, cel mai cunoscut este modelul lui Geert Hofstede. Acest model a luat naştere în urma unui studiu realizat de autorul său la nivelul companiei IBM, în cele 72 de ţări în care existau filiale în momentul respectiv. Studiul a dus la conturarea a patru mari dimensiuni culturale, prezentate în continuare:

Distanţa faţă de putere

Aceasta dimensiune culturală se referă la măsura în care membrii unei organizaţii acceptă o distribuire inegală a puterii la nivelul organizaţiei. Ea face referire la modalitatea de răspuns oferită de angajaţi în ceea ce priveşte exercitarea puterii şi a autorităţii de către superiorii ierarhici. În organizaţiile unde distanţa puterii este mare, subordonaţilor le este frică de superiorii lor, iar aceştia manifestă tendinţe paternaliste şi autocratice. La polul opus, în organizaţiile unde distanţa puterii este redusă, angajaţii sunt cei care lansează provocări superiorilor, iar stilul de management preferat este cel participativ.

Individualism/colectivism

Cea de a doua dimensiune culturală a modelului are în vedere gradul de integrare al indivizilor în grupuri la nivelul organizaţiilor şi al societăţii căreia îi aparţin. În societăţile caracterizate de individualism, indivizii îşi poartă singuri de grijă, legăturile sociale dintre ei sunt aproape inexistente, iar solidaritatea este una organică, şi nu mecanică. Valorile preţuite de individualişti sunt: timpul personal, libertatea, competiţia. Membrii unei societăţi colectiviste sunt uniţi între ei printr-un profund sentiment de loialitate care se manifestă încă de la naştere, în sânul familiei, şi continuă, mai apoi, pe parcursul vieţii, în grupurile din care aceştia urmează să facă parte. Colectiviştii preţuiesc: liniştea spirituală, posibilitatea de a învăţa lucruri noi şi de a le pune în aplicare, loialitatea, competenţa etc.

Masculinitate/ feminitate

Valorile femeilor diferă de cele ale bărbaţilor, determinând astfel trăsături culturale de natură feminină sau masculină care caracterizează o organizaţie sau o întreagă societate. Valorile feminine cuprind bunătatea, apropierea în relaţiile cu ceilalţi, manifestarea sentimentelor, în timp ce valorile apreciate ca fiind masculine se referă la dorinţa de afirmare, căutarea competiţiei etc. Prin urmare, în ţările preponderent feminine sunt preţuite, în cadrul organizaţiilor, armonia relaţiilor de muncă, cooperarea între membrii organizaţiei, sentimentul de securitate şi linişte.

Evitarea incertitudinii

Bibliografie

1.https://www.academia.edu/11587198/Analiza_culturii_organizationale, ultima accesare: 15.06.2017

2.http://www.apubb.ro/wp-content/uploads/2011/02/Hofstede.pdf, ultima accesare: 15.06.2017

3.http://www.catchy.ro/ce-fel-de-popor-suntem-dupa-teoria-lui-geert-hofstede/29245 , ultima accesare: 17.06.2017

4.https://e-advertising.co/, ultima accesare: 17.06.2017

5.http://www.everyculture.com/Ge-It/Guatemala.html, ultima accesare: 17.06.2017

6.http://www.everyculture.com/wc/Tajikistan-to-Zimbabwe/English.html, ultima accesare: 17.06.2017

Preview document

Management comparat - Pagina 1
Management comparat - Pagina 2
Management comparat - Pagina 3
Management comparat - Pagina 4
Management comparat - Pagina 5
Management comparat - Pagina 6
Management comparat - Pagina 7
Management comparat - Pagina 8
Management comparat - Pagina 9
Management comparat - Pagina 10
Management comparat - Pagina 11
Management comparat - Pagina 12
Management comparat - Pagina 13
Management comparat - Pagina 14
Management comparat - Pagina 15
Management comparat - Pagina 16
Management comparat - Pagina 17
Management comparat - Pagina 18
Management comparat - Pagina 19
Management comparat - Pagina 20
Management comparat - Pagina 21
Management comparat - Pagina 22
Management comparat - Pagina 23

Conținut arhivă zip

  • Management comparat.docx

Alții au mai descărcat și

Metode și Tehnici de Cercetare Științifică

Capitol 1 Introducere 1.1. Motivaţia şi importanţa alegerii temei Prezenta lucrare îşi propune să expună etapele de implementare a unui proiect...

Analiza Culturii Antreprenoriale cu Ajutorul Modelului lui Hofstede

Cultura unei comunitati poate influenta serios nivelul spiritului întreprinzator. O comunitate care acorda cel mai înalt statut celor aflati în...

Management comparat

TEMA 1: Analizați comparativ cultura națională din România și cultura unei organizații românești având în vedere exclusiv dimensiunile culturale în...

Cultura națională din România și cultura unei organizații românești - Catena

TEMA 1 Analizaţi cultura naţională din România şi cultura unei organizaţii româneşti utilizând abordarea managementului structurilor...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Management comparat

Tema nr. 1. Analizati cultura nationala din Romania si cultura unei organizatii romanesti utilizand abordarea managementului structurilor...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Te-ar putea interesa și

Managementul Comparat al Resurselor Umane

Capitolul 1. Managementul comparat 1.1. Concepte O caracteristica des întâlnita dupa perioada 1960 este, în aproape toate domeniile cercetarii...

Abordări Comparative dintre Sistemul de Management nord-american și European

Introducere Actualitatea temei . Oricare ramură a activităţii omului are istoria sa. „Fără trecut nu există viitor”, iar fără înţelegerea clară a...

Management Comparat

CAPITOLUL I GENEZA MANAGEMENTULUI COMPARAT 1.1 Conceptul de management Ca şi în cazul altor ştiinţe, originea managementului comparat este...

Management Comparat - Italia și China

CAPITOLUL I. Fundamentele managementului comparat 1.1 Conceptul de management comparat internaţional E. Burduş consideră că managementul comparat...

Managementul în SUA

Logic, orice problemă indiferent de nivelul la care apare, naţional sau internaţional, este creată de om, dar în cele din urmă el este cel care o...

Managementul țărilor arabe

O trăsătură definitorie a perioadei de după 1960 o reprezintă, pe întregul frontul cercetării ştiinţifice, extinderea abordărilor comparatiste....

Management Comparat Anul 3

1. Indicati care din variantele de mai jos definesc conceptul de management european: a) managementul european are la baza diversitatea si...

Incursiune în Managementul Comparat

INTRODUCERE După cum spune și titlul ”Incursiune în managementul comparat”,în acest proiect se vorbește despre managementul comparat deoarece...

Ai nevoie de altceva?