Management Comparat în Europa

Proiect
8/10 (2 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 61 în total
Cuvinte : 26143
Mărime: 2.57MB (arhivat)
Publicat de: Andrian Cornea
Puncte necesare: 11
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ioan Bogdan

Cuprins

  1. 1.1 Prezentare generala.5
  2. Evolutia integrarii vest-europene.7
  3. Evolutii in Europa rasariteana.11
  4. 1.2 Caracteristici culturale.12
  5. 1.3 Sistem de management.14
  6. Particularitati ale managerilor europeni.15
  7. Recrutarea si promovarea managerilor.20
  8. Limbajul managementului in Europa.23
  9. Structura organizationala si controlul in firmelor europene .25
  10. Motivarea personalului.27
  11. Cele patru dimensiuni ale lui Hofstede.29
  12. Franta.33
  13. Germania.40
  14. Italia.47
  15. Marea Britanie.51
  16. Concluzii.59
  17. Cuvinte cheie.60
  18. Bibliografie.61

Extras din proiect

Subiectul diferentelor culturale prezinta importanta atat pentru specialistii in economie mondiala, in afaceri internationale sau in stiinte sociaole, cat si pentru publicul larg. Succesul firmelor internationale dar si al celor nationale este tot mai mult conditionat de abilitatile de cooperare interculturala a membrilor lor. Globalizarea reprezinta o realitate. Lumea a intrat intr-o noua era a actitatii economice fara precedent, ce se caracterizeaza prin productie mondiala, distributie internationala si aliante strategice globale. Sfera de actiune a firmelor se masoara acum la nivel mondial, pietele si concurenta globala reprezentand principalele aspecte de interes al acestor firme. Fortele concurentiale se apreciaza deasupra granitelor nationale sau zonelor geopolitice, punand astfel managerii in fata unor noi provocari.

Mediul international al afacerilor presupune aparitia a numeroase dificultati. In afara problemelor pur tehnice sau practice, psihologia si caracteristicile nationale ale partenerilor de afaceri interactioneaza la nivel managerial., unde adaptarea deciziilor tinde sa fie mult mai complexa decat acordurile intre specialisti si tehnicieni. Gasirea celor mai potrivite metode de comunicare, organizare si coordonare a afacerilor multiculturale, care sa permita obtinerea unei eficiente maxime, solicita din partea managerilor respect fata de diversitatea umana, intelegere fata de alte culturi si dezvoltarea abilitatilor empatice. Relatiile umane, indiferent daca se desfasoara la nivel managerial, politic sau economic sunt puternic influentate de tiparele dominante de gandire, simtire si manifestare ale diferitelor grupuri sociale. Importanta lor pentru succesul parteneriatelor economice nu trebuie neglijata.

In plus, diferentele culturale din interiorul tarilor sunt in crestere. Grupurile etnice devin constiente de identitatea lor si cer o recunoastere politica a acestui fapt. Desigur, aceste diferente etnice au existat intotdeauna. Ceea ce s-a schimbat este intensitatea contactelor dintre diferite grupuri sociale, ce a permis membrilor gruplui confirmarea identitatii proprii. Cooperarea dar si dezamorsarea conflictelor impune cunoasterea valorilor promovata de membrii fiecarei culturi.

Acest proiect are ca scop sprijinirea managerilor si negociatorilor internationali in activitatea lor, prin dezvoltarea acelor abilitati si cunostinte care sa le faciliteze contactele cu persoanele din medii culturale diferite. Un alt obiectiv al acestui proiect consta in eficientizarea trasnferului de know-how international si accelerarea adaptarii si implementarii a celor mai recente noutati de pe plan mondial, indeosebi in domeniul managerial. Dezvoltarea capacitatii managerilor si viitorilor manageri de a asimila si aplica elementele manageriale utilizate in cele mai competitive tari poate contribui la dezvoltarea unei economii romanesti in acord cu criterile unei economii libere de piata.

In acest proiect pot fi intalnite cateva generalizari cu privire la caracteristicile nationale ale unui popor sau altul, ce implica riscul crearii unor stereotipuri culturale. Este evident ca oamenii pot fi foarte diferiti si ca nu exista persoane identice. Experienta demonstreaza ca locuitorii unei tari poseda anumite credinte si structuri mentale de percepere a realitatii care le marcheaza comportamentul. Cultura, totusi, nu este un fenomen strict national. In anumite tari, caracteristicile regionale pot prevala specificului national. Grupurile culturale pot chiar depasi granitele nationale sau regionaledelimitarea lor realizandu-se pe baza altor criterii decat cele geografice.

Acest proiect contribuie la formarea si promovarea unei mentalitati deschise dialogului international si asimilarii celor mai noi si eficiente metode manageriale din contextul international.

Ca orice alt proiect, si acesta este susceptibil de unele retusuri.

Europa este un continent in cadrul caruia se remarca o clara diviziune in doua sfere geopolitice. Viata economica este diferita, in functie de sistemele care au existat: comunist si capitalist. Caderea comunismului a inlaturat aceasta demarcatie, insa prin faptul ca tot mai multe popoare pot sa se manifeste liber, s-a accentuat si mai mult diversitatea culturala a continentului european. Iata de ce este dificil sa vorbesti despre Europa la modul general.

Europa de astazi este continuatoare a traditiilor a trei mari orase: atena, Roma si Constantinopol. Preluarea de o maniera incontestabila a culturilor existente in aceste trei orase a contribuit la formarea unei constiinte europene.

Un rol la fel de important in conturarea ideii de unitate europeana a revenit religiei. In acest seas, relevant este faptul ca vreme de 1500 de ani, Biblia a fost acceptata in exclusivitate numai in Europa.

Fiecare regiune a Europei a contribuit la ideea de unitate europeana ce avea sa se contureze in a doua jumatate a secolului XX: de la Italia, care a constituit punctul de plecare al Renasterii, la Anglia, care a reprezentat leaganul primei revolutii industriale — un factor hotarator in constituirea si dezvoltarea ulterioara a pietei continentului european, si pana la micile Tari Romane al caror domnitori au opus o darza rezistenta invaziei otomane - o adevarata primejdie pentru civilizatia Lumii Vechi.

Dezvoltarea stiintelor in Europa reprezinta rezultatul gandirii unor personalitati de geniu aparute atat in Vest, cat si in Est: italianul Galileo, englezul Newton, francezul Levoisier, dar si polonezul Copernic sau rusul Mendeleev. In mod analog, cultura europeana constituie rezultatul actiunii concertate a tuturor natiunilor Europei. Daca privim lucrurile prin prisma celor mentionate mai inainte, atunci dreptul de participare la institutiile europene de astazi s-ar cuveni tuturor statelor, Fara nici un fel de discriminare. Se pune insa intrebarea daca valorile fundamentale comune, la care ne-am referit, sunt suficiente pentru punerea in practica a ideii de unitate europeana.

Nu trebuie trecute cu vederea marile diferente existente in Europa, de la tara la tara., de la o regiune la alta. Statele Unite ale americii pot fi traversate de la est la vest fara ca peisajul sa se modifice vizibil. Dar, ce contrast Puternic exista in Europa, chiar intre regiuni vecine cum sunt Normandia si Bretania, Toscana si Umbria; si cat de diferita este Sicilia de tot restul Italiei! Europa nu se caracterizeaza numai prin diversitate geografica, der si prin diversitate dialectala si religioasa. Exista o Europa ortodoxa, intalnita la Salonic, la Belgrad, la Kiev sau la Bucuresti, o Europa luterana, grupata in jurul Marii Baltice, una catolica - incluzand Italia, Franta, Spania, si de asemenea, una calvina, din Scotia pana in Ungaria.

Procesul de formare a natiumtor s-a incheiat mult mai devreme in Occident decat in restul Europei. Revolutiile burgheze (indeosebi cea engleza, in secolul al XVII-lea si cea franceza in secolul al XVIII-lea) si-au atins scopul initial. In Estul Europei, aceste revolutii au inceput mult mai tarziu (la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului XX). In majoritatea cazurilor s-a ajuns la compromisuri istorice intre reprezentantii noului val - burghezia si cei al vechiului val - mosierimea. Procesul dezvoltarii a fost intarziat in Est, unde natiunile s-au costituit mult mai tarziu. De exemplu, in Romania, statul national unitar s-a format abia in anul 1918.

Decalajul dintre Est si Vest este incontestabil. Regimurile comuniste instaurate dupa cel de-al doilea razboi mondial au marit si mai mult distanta dintre aceste doua parti ale batranului nostru continent. Mai mult, dupd prabusirea comunismului, evolutia acestor doua parti ale Europei a avut loc in directii opuse pe planul relatiilor Interstatale: in Vest asistam la progresul evident al procesului de integrare interstatala, de apropiere intre natiuni, in timp ce in Est, dimpotriva, se produce o dezintegrare, fie ca este vorba de fosta Uniune Sovietica, de fosta lugoslavie sau, chiar de mica Cehoslovacie. Daca vreodata, intreaga Europa va putea fi reunita, unitatea se va realiza in diversitate.

Preview document

Management Comparat în Europa - Pagina 1
Management Comparat în Europa - Pagina 2
Management Comparat în Europa - Pagina 3
Management Comparat în Europa - Pagina 4
Management Comparat în Europa - Pagina 5
Management Comparat în Europa - Pagina 6
Management Comparat în Europa - Pagina 7
Management Comparat în Europa - Pagina 8
Management Comparat în Europa - Pagina 9
Management Comparat în Europa - Pagina 10
Management Comparat în Europa - Pagina 11
Management Comparat în Europa - Pagina 12
Management Comparat în Europa - Pagina 13
Management Comparat în Europa - Pagina 14
Management Comparat în Europa - Pagina 15
Management Comparat în Europa - Pagina 16
Management Comparat în Europa - Pagina 17
Management Comparat în Europa - Pagina 18
Management Comparat în Europa - Pagina 19
Management Comparat în Europa - Pagina 20
Management Comparat în Europa - Pagina 21
Management Comparat în Europa - Pagina 22
Management Comparat în Europa - Pagina 23
Management Comparat în Europa - Pagina 24
Management Comparat în Europa - Pagina 25
Management Comparat în Europa - Pagina 26
Management Comparat în Europa - Pagina 27
Management Comparat în Europa - Pagina 28
Management Comparat în Europa - Pagina 29
Management Comparat în Europa - Pagina 30
Management Comparat în Europa - Pagina 31
Management Comparat în Europa - Pagina 32
Management Comparat în Europa - Pagina 33
Management Comparat în Europa - Pagina 34
Management Comparat în Europa - Pagina 35
Management Comparat în Europa - Pagina 36
Management Comparat în Europa - Pagina 37
Management Comparat în Europa - Pagina 38
Management Comparat în Europa - Pagina 39
Management Comparat în Europa - Pagina 40
Management Comparat în Europa - Pagina 41
Management Comparat în Europa - Pagina 42
Management Comparat în Europa - Pagina 43
Management Comparat în Europa - Pagina 44
Management Comparat în Europa - Pagina 45
Management Comparat în Europa - Pagina 46
Management Comparat în Europa - Pagina 47
Management Comparat în Europa - Pagina 48
Management Comparat în Europa - Pagina 49
Management Comparat în Europa - Pagina 50
Management Comparat în Europa - Pagina 51
Management Comparat în Europa - Pagina 52
Management Comparat în Europa - Pagina 53
Management Comparat în Europa - Pagina 54
Management Comparat în Europa - Pagina 55
Management Comparat în Europa - Pagina 56
Management Comparat în Europa - Pagina 57
Management Comparat în Europa - Pagina 58
Management Comparat în Europa - Pagina 59
Management Comparat în Europa - Pagina 60
Management Comparat în Europa - Pagina 61
Management Comparat în Europa - Pagina 62

Conținut arhivă zip

  • Management Comparat in Europa.doc

Alții au mai descărcat și

Managementul European

1.Contextul European Este dificil sa se generalizeze managementul în Europa, deoarece în ultima parte a secolului al XX-lea, desi Europa a devenit...

Management Comparat - Germania

Managementul german Sub raport tehnic-tehnologic, social,economic,modelul german de management este unul dintre cele mai eficiente din lume....

Managementul calității totale (TQM) în practica internațională

1. Calitatea in prezent si viitor Calitatea in prezent a devenit un element strategic al managementului global al intreprinderilor, pentru ca...

Managementul Comparat în România

În decursul celor 16 ani de tranzitie, România, ca si celelalte tari din Europa Centrala si de Est, a importat principii, metode si tehnici de...

Metode și tehnici utilizate în managementul calității totale

1. Definirea si principiile managementului calitatii totale Managementul calitatii totale (TQM) este o strategie organizationala fundamentata pe...

Cehia - management internațional

1. Prezentarea ţării Cehia Locatie: Europa Centrală, la sud-est de Germania Coordonate geografice: 49°45’ lat.N, 15°30’ long.E Suprafata:...

Evoluția managementului calității la nivel global

1. Scurt istoric al evolutiei managementului calitatii la nivel mondial Timpul a demonstrat ca pentru a realiza calitatea produselor si...

Abordarea comparativă a managementului între Franța și Germania

Economia Germaniei Economia germană este una dintre cele mai solide şi mai puternice din lume. Localizată în centrul Europei, Germania a trecut...

Te-ar putea interesa și

Managementul Comparat al Resurselor Umane

Capitolul 1. Managementul comparat 1.1. Concepte O caracteristica des întâlnita dupa perioada 1960 este, în aproape toate domeniile cercetarii...

Abordări Comparative dintre Sistemul de Management nord-american și European

Introducere Actualitatea temei . Oricare ramură a activităţii omului are istoria sa. „Fără trecut nu există viitor”, iar fără înţelegerea clară a...

Cehia - management internațional

1. Prezentarea ţării Cehia Locatie: Europa Centrală, la sud-est de Germania Coordonate geografice: 49°45’ lat.N, 15°30’ long.E Suprafata:...

Managementul Comparat în Europa

Sistem de management R. Nath in lucrarea sa Comparative Management, a Regional View considera ca un sistem de management poate fi caracterizat in...

Particularitățile Modelului de Management din Marea Britanie

INTRODUCERE Începuturile managementului datează de mii de ani atunci când au avut loc primele acţiuni umane de grup care s-au desfăşurat în mod...

Incursiune în Managementul Comparat

INTRODUCERE După cum spune și titlul ”Incursiune în managementul comparat”,în acest proiect se vorbește despre managementul comparat deoarece...

Management Comparat

Capitolul I Primum vivere, deinde philosophari.* Cultura si influenta acesteia asupra managementului CUPRINS 1.1 Conceptul de cultura 1.2...

Managementul din Gemania comparat cu cel din Marea Britanie

Dimensiunile culturale ale lui Hofstede intr-o organizatie Identificaţi dimensiunile culturale ale lui Hofstede în organizaţia la care lucraţi....

Ai nevoie de altceva?