Management internetional - Marea Britanie

Proiect
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 37 în total
Cuvinte : 12735
Mărime: 742.54KB (arhivat)
Publicat de: Miron Bucur
Puncte necesare: 9
Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor iasi

Extras din proiect

Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord este un stat independent în Europa de Vest. Este compus din patru ţări tradiţionale: Anglia, Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord, precum şi din mai multe teritorii dependente.

Regatul Unit este numit în mod obişnuit în româneşte Marea Britanie, chiar dacă acest nume nu este perfect corect; Marea Britanie desemnează doar Anglia, Scoţia şi Ţara Galilor. Regatul Unit nu trebuie însă confundat cu Anglia - una din ţările constituente.

Cea mai mare parte a sa este situată lângă coasta continentală de nord-vest a Europei continentale, regatul fiind înconjurat de Marea Nordului, Canalul Mânecii şi de Oceanul Atlantic.

Regatul Unit de acum s-a construit în jurul regatelor independente ale Angliei şi Scoţiei, ambele existente încă din secolul al X-lea. Ţara Galilor face parte din Regatul englez începînd cu 1535. Prin Legea Uniunii din 1707, Anglia şi Scoţia se unesc de drept sub un singur monarh, formînd Regatul Marii Britanii; cele două regate fuseseră conduse de acelaşi monarh încă din 1603. Unirea Scoţiei cu Anglia nu a fost bine primită de populaţia băştinaşă scoţiană.

Irlanda, care între secolele al XII-lea şi al XVII-lea fusese treptat adusă sub controlul englez, este anexată oficial la Regatul britanic prin Legea Uniunii din 1800, astfel luînd naştere Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei. Nici această unire nu a avut sprijinul popular al populaţiei native irlandeze.

Istorie

Treptat, beneficiind de puterea sa maritimă, ca şi de revoluţia industrială, Regatul englez şi mai apoi britanic s-a extins masiv atît înspre răsăsit (India, Oceania) cît şi înspre apus, în America nu demult descoperită de Columb. La mijlocul secolului al XIX-lea, Regatul britanic era cea mai importantă putere economică şi militară a lumii. Multe din ideile contemporane ale lumii occidentale despre democraţie parlamentară, economie de piaţă şi libertate au luat naştere în Imperiul britanic, pentru a nu mai aminti de progresele înregistrate în domeniul literaturii şi ştiinţei. La apogeul său, Imperiul ocupa un sfert din suprafaţa Pămîntului.

Împreună cu Franţa şi Rusia creează Antanta. Regatul Unit este învingător în Primul Război Mondial.

De la începutul secolului al XX-lea, influenţa britanică s-a diminuat constant. Al doilea război mondial a adus, pe lîngă serioase probleme economice, şi dezmembrarea Imperiului, prin separarea coloniilor în state independente. Aceasta a condus la reinventarea Regatului Unit ca un stat european modern şi prosper.

Regatul Unit este membru al Comunităţii Economice Europene din 1973, însă atitudinea britanicilor faţă de piaţa unică europeană este mai degrabă rezervată. Regatul Unit încă refuză adoptarea monedei euro, iar euroscepticismul se menţine la cote ridicate.

Reforma politică în Regatul Unit este în plină desfăşurare. În 1997 a fost recreat Parlamentul regional scoţian, iar în 1999 s-au înfiinţat Parlamente în Ţara Galilor şi Irlanda de Nord. Monarhia se bucură în continuare de popularitate, în vreme ce republicanii adună între 15% şi 25% popularitate.

Regatul Unit este membru în Commonwealth, membru permanent în Consiliul de Securitate al ONU, şi de asemenea un membru cheie al NATO. Este de asemenea una dintre puţinele puteri nucleare (4 submarine clasa Vanguard cu 384 de focoase termonucleare MIRV pe rachete Trident II).

Politică

Regatul Unit este o monarhie constituţională, în care puterea executivă este atribuită Guvernului ("Guvernul Majestăţii Sale") şi provine de la Parlament. Este una din puţinele ţări actuale care nu au o Constituţie. Primul ministru este şeful Guvernului şi este responsabil în faţa Camerei Comunelor, camera inferioară a Parlamentului. Acest sistem de guvernare a fost emulat şi în alte părţi ale lumii şi este cunoscut sub numele de modelul Westminster.

Suveranul are teoretic puteri largi, însă în practică îndeplineşte doar funcţii ceremoniale. Suveranul este cel care promulgă legile emise de Parlament. De asemenea el deschide în fiecare an sesiunea Parlamentului cu aşa-numitul Mesaj al Coroanei, care este de fapt un program de guvernare. Suveranul Regatului Unit este monarh de drept şi în alte 15 ţări ale Commonwealth-ului.

Preview document

Management internetional - Marea Britanie - Pagina 1
Management internetional - Marea Britanie - Pagina 2
Management internetional - Marea Britanie - Pagina 3
Management internetional - Marea Britanie - Pagina 4
Management internetional - Marea Britanie - Pagina 5
Management internetional - Marea Britanie - Pagina 6
Management internetional - Marea Britanie - Pagina 7
Management internetional - Marea Britanie - Pagina 8
Management internetional - Marea Britanie - Pagina 9
Management internetional - Marea Britanie - Pagina 10
Management internetional - Marea Britanie - Pagina 11
Management internetional - Marea Britanie - Pagina 12
Management internetional - Marea Britanie - Pagina 13
Management internetional - Marea Britanie - Pagina 14
Management internetional - Marea Britanie - Pagina 15
Management internetional - Marea Britanie - Pagina 16
Management internetional - Marea Britanie - Pagina 17
Management internetional - Marea Britanie - Pagina 18
Management internetional - Marea Britanie - Pagina 19
Management internetional - Marea Britanie - Pagina 20
Management internetional - Marea Britanie - Pagina 21
Management internetional - Marea Britanie - Pagina 22
Management internetional - Marea Britanie - Pagina 23
Management internetional - Marea Britanie - Pagina 24
Management internetional - Marea Britanie - Pagina 25
Management internetional - Marea Britanie - Pagina 26
Management internetional - Marea Britanie - Pagina 27
Management internetional - Marea Britanie - Pagina 28
Management internetional - Marea Britanie - Pagina 29
Management internetional - Marea Britanie - Pagina 30
Management internetional - Marea Britanie - Pagina 31
Management internetional - Marea Britanie - Pagina 32
Management internetional - Marea Britanie - Pagina 33
Management internetional - Marea Britanie - Pagina 34
Management internetional - Marea Britanie - Pagina 35
Management internetional - Marea Britanie - Pagina 36
Management internetional - Marea Britanie - Pagina 37

Conținut arhivă zip

  • Management Internetional - Marea Britanie.doc

Alții au mai descărcat și

Management Comparat în Europa

Subiectul diferentelor culturale prezinta importanta atat pentru specialistii in economie mondiala, in afaceri internationale sau in stiinte...

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Managementul Proiectelor Europene

Managementul proiectelor europene se adreseaza în primul rând studentilor Facultatii de Relatii Internationale si Studii Europene; manualul este...

Ai nevoie de altceva?