Management - proiect de tip C - bursa română de mărfuri

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 20 în total
Cuvinte : 4550
Mărime: 991.46KB (arhivat)
Publicat de: Titus Dragomir Puiu
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Niculaesei

Extras din proiect

I. 1. Descrierea firmei

a) Domeniu de activitate si tendinte

Bursa Romana de Marfuri SA (BRM) este o institutie romanesca, avand capital integral privat care actioneaza pe piata ca o societate de bursa de marfuri, acreditata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), organismul de reglementare in acest domeniu.

Scurt istoric

1992 - Se lanseaza Bursa Romana de Marfuri la Bucuresti. Pe data de 20 noiembrie 1992 are loc festivitatea de deschidere oficiala a BRM, cu participarea Presedintelui Romaniei si a Primului Ministru, iar prima sedinta de tranzactionare in ringul BRM se desfasoara pe 10 decembrie 1992.

1993 - Adoptarea de catre Guvernul Romaniei a Hotararii de Guvern nr. 54 din 3 februarie 1993 "cu privire la stabilirea preturilor in cadrul tranzactiilor bursiere ce fac parte din categoria celor ale caror preturi se negociaza sub supravegherea autoritatilor administratiei publice locale", are un rol important in integrarea bursei in activitatea economica.

1994 - Se lanseaza contractele spot in valuta.

1995 - BRM in colaborare cu Reuters Ltd. organizeaza Conferinta Internationala "Bursele de marfuri si restructurarea economica in Europa Centrala si de Est". Are loc lansarea contractelor forward in lei si in valuta.

1996 - Se realizeaza reorientarea activitatii si reorganizarea interna a BRM, datorata modificarilor pozitive care au avut loc la nivel macroeconomic.

1997 - Este anul relansarii BRM si anul relansarii financiare. Se adopta primul act legislativ dedicat burselor de marfuri: Ordonanta nr. 69/1997 privind bursele de marfuri.

1998 - Se lanseaza tranzactiile cu contracte futures pe diferenta de curs valutar, respectiv Dolar BRM si Marca BRM.

1999 - Se lanseaza un nou activ pentru contractele futures pe diferenta de curs. Este introdus la tranzactionare contractul futures EURO / USD BRM.

2000 - BRM lanseaza in premiera pentru piata romaneasca contractul futures pe rata dobanzii: BUBOR3 BRM. BRM decide schimbarea sistemului de tranzactionare, prezentand agentiilor bursiere sistemul de tranzactionare electronica. Este promulgata Legea nr. 129 pentru aprobarea OG nr. 69/1997 privind bursele de marfuri. Se introduce tranzactionarea electronica pentru piata futures.

2001 - Se lanseaza primele tranzactii cu optiuni. Sunt lansate spre tranzactionare doua noi contracte futures: Kwh BRM si Gaz Natural BRM.

2002 - Se aproba Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 27/2002 privind pietele reglementate de marfuri si instrumente financiare derivate. BRM este certificata ISO 9001. Este promulgata Legea nr. 512/2002 pentru aprobarea OUG nr. 27/2002 privind pietele reglementate de marfuri si instrumente financiare derivate. BRM aniverseaza 10 ani de la infiintare.

2003 - BRM este atestata de CNVM ca organism de formare profesionala. BRM este autorizata ca societate de bursa de catre CNVM, in conditiile noii legislatii. Valoarea de tranzactionare atinge un nivel de 581 milioane dolari, iar daca se iau in considerare si licitatiile organizate pentru S.N.P. Petrom S.A., se ajunge la aproape 1,30 miliarde dolari, ceea ce echivaleaza cu o crestere record cu 600% fata de anul 2002.

2004 - BRM se extinde pe intreg teritoriul tarii, consolidandu-si pozitia de lider pe piata bursiera. Valoarea de tranzactionare a BRM, daca se iau in considerare si licitatiile organizate pentru S.N.P. Petrom S.A., totalizeaza 1,31 miliarde dolari, in timp ce diferenta totala favorabila de pret obtinuta depaseste 57 milioane dolari.

2005 - Numarul terminalelor BRM din teritoriu creste la paisprezece, cu acoperire pe intreg teritoriul tarii. BRM gazduieste a opta editie a Conferintei anuale Association of Futures Markets (AFM), la care Presedintele BRM, Mircea Filipoiu, este desemnat Presedinte AFM. BRM devine membru cu drepturi depline in cadrul Association of European Commodities Exchange. BRM primeste "Diploma pentru promovarea excelentei manageriale" in cadrul celei de a V-a editii a competitiei "Premiul Roman pentru Calitate" organizata de Fundatia J.M. Juran. Este promulgata Legea 357/2005 privind bursele de marfuri.

b) Cifra de afaceri si produse/servicii principale

Cifra de afaceri la 31.12.2007 : 10.246.203 RON

Produse/servicii principale, oferite de catre BRM :

A. PIATA LA DISPONIBIL

Ringurile pietei la disponibil sunt create in jurul principalelor categorii de marfuri fungibile. Astfel in cadrul pietei la disponibil sunt organizate urmatoarele ringuri:

- ringul cerealelor;

- ringul energiei electrice;

- ringul produselor petroliere;

- ringul carbunelui;

- ringul marfurilor generale;

Rezultatele obtinute in perioada 30.06.2006, respectiv de la lansarea pietei la disponibil, pana la data de 31.03.2007 si evolutia tranzactiilor pe fiecare dintre ringuri impun accelerarea dezvoltarii.

Astfel:

Sursa veniturilor a fost asigurata din punct de vedere al ringurilor pietei la disponibil dupa cum urmeaza :

B. PIATA LICITATIILOR

Piata licitatiilor are in vedere in fapt oferirea unui pachet complet de servicii. Astfel principalii consumatori ai pietei sunt reprezentati de entitatile ce sunt obligate sa cheltuie fondurile prin prisma legislatiei achizitiilor publice. Dezvoltarea pietei la disponibil trebuie sa se bazeze si pe transferul unei parti masive din tranzactiile ce se derulau pe piata licitatiilor. Alimentarea pietei la disponibil are ca sursa si actuala piata a licitatiilor, fapt pentru care se propune o mentinere a acesteia de natura a alimenta cresterea pietei la disponibil. Strategia ia in calcul factori ce vizeaza organizarea interna si factori ce vizeaza mesajul catre terti.

Preview document

Management - proiect de tip C - bursa română de mărfuri - Pagina 1
Management - proiect de tip C - bursa română de mărfuri - Pagina 2
Management - proiect de tip C - bursa română de mărfuri - Pagina 3
Management - proiect de tip C - bursa română de mărfuri - Pagina 4
Management - proiect de tip C - bursa română de mărfuri - Pagina 5
Management - proiect de tip C - bursa română de mărfuri - Pagina 6
Management - proiect de tip C - bursa română de mărfuri - Pagina 7
Management - proiect de tip C - bursa română de mărfuri - Pagina 8
Management - proiect de tip C - bursa română de mărfuri - Pagina 9
Management - proiect de tip C - bursa română de mărfuri - Pagina 10
Management - proiect de tip C - bursa română de mărfuri - Pagina 11
Management - proiect de tip C - bursa română de mărfuri - Pagina 12
Management - proiect de tip C - bursa română de mărfuri - Pagina 13
Management - proiect de tip C - bursa română de mărfuri - Pagina 14
Management - proiect de tip C - bursa română de mărfuri - Pagina 15
Management - proiect de tip C - bursa română de mărfuri - Pagina 16
Management - proiect de tip C - bursa română de mărfuri - Pagina 17
Management - proiect de tip C - bursa română de mărfuri - Pagina 18
Management - proiect de tip C - bursa română de mărfuri - Pagina 19
Management - proiect de tip C - bursa română de mărfuri - Pagina 20

Conținut arhivă zip

  • Management - Proiect de Tip C - Bursa Romana de Marfuri.doc

Ai nevoie de altceva?