Management si Cultura in Turcia

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Management si Cultura in Turcia.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 13 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Management

Cuprins

1. ELEMENTE DE IDENTIFICARE 2
2. EDUCAȚIE 4
3. OBICEIURI ȘI SĂRBĂTORI 4
Festivaluri turcești 5
4. GASTRONOMIE 6
5. SPORTURI 7
6. ATITUDINE FAȚĂ DE STRĂINI 7
7. MEDIUL DE AFACERI 7
Cultura contemporană organizațională și stilul de management 8
Întâlniri de afaceri 9
8. SFATURI DACĂ AJUNGI ÎN TURCIA 10
9. REGULI ȘI ETICHETĂ CÂND CĂLĂTOREȘTI ÎN TURCIA 10
10. CE SĂ NU FACI ÎN TURCIA 11
11. Turcia a contribuit din plin la istoria și civilizația omenirii - Cele mai fascinante lucruri 12

Extras din document

1. ELEMENTE DE IDENTIFICARE

Turcia este întinsă pe două continente 97% se află în Asia (Anatolia) și 3% Europa (peninsula Balcanică). Are suprafața de 783 562 km2, populația de 77 804 122 locuitori, și o densitate de 94,1 locuitori/km2. Capitala sa este Ankara, limba oficiala este limba turca, iar din punct de vedere religios este împărțită în 99,8% musulmani și 0,2% alții. Turcia are granițe cu 8 țări: Grecia și Bulgaria la nord-est,Georgia,Armenia si Azebaidjan la nord-est,Iran (Persia) la est și Irak si Siria la sud. Denumirea sa oficială este Republica Turcia, având ca monedă națională Lira și sărbătorindu-și ziua națională în data de 29 octombrie.

Forma sa de guvernământ este Democrație republicană parlamentară, având ca putere legislativă Marea Adunare Națională (unicamerală), cu 550 de membri și un mandat de 4 ani. Puterea sa executivă este formată din:

• Șeful statului - Președintele, ales prin vot popular pentru un mandat de 5 ani

• Șeful guvernului - Primul Ministru, desemnat de Președinte

• Guvernul - miniștri numiți de Președinte

Câteva dintre obiectivele turistice ale Turciei sunt:

• Istambul

• Golfurile cristaline din Fethiye

• Kocademre (Myra) este oraşul natal al Sfântului Nicolae cunoscut ca Moş Nicolae

• Parcul naţional Goreme, Kappadokia

• Locul de veci al lui Ataturk şi Anitkabir

• Monumentul de artă al bătăliei de la Gallipoli, din Canakkale

• Cascada Manavgat din Antalya

• Rize

• Pumukale şi Denizli

• Ruinele antice din oraşele vechi ale Turciei: Izmir, Troia şi Efes

2. EDUCAȚIE

Sistemul de învățământ turc este asigurat de catre guvern, existând instituții de învățământ preşcolar, primar, secundar şi superior, precum și alte centre de formare în supravegherea Ministerului Educației Naționale. Instituţiile de învăţământ superior nu au taxe de școlarizare. În Turcia, in anul 2012, existau 168 universități, dintre care 2/3 sunt de stat și 1/3 private, conform Statisticii Naţionale pentru Educaţie. Ciclul de licență durează 4 ani, iar școlile profesionale 2 ani, existând și programe de masterat și doctorat.

3. OBICEIURI ȘI SĂRBĂTORI

Un obicei specific în Turcia este cel al ajutorului social şi instituţiilor de binefacere din partea statului,a persoanelor particulare sau a proprietăţilor religioase (vakifuri) pentru permise de boală,dezvoltarea agriculturii,editare de cărți,chletuieli de nuntă,construcţie de cetăţi, plata datoriilor,organizarea bairamului,împărţirea de haine.Ajutorul era dat de rude,vecini sau chiar întregul sat celor infirmi,bătrâni,bolnavi,sau minori.Un alt mod prin care ii ajutau era neridicarea unei părţi din cereale,legume,fructe de pe ogoare,livezi sau grădini,lăsate intenţionat pentru cei nevoiaşi.

O alta sărbătoare foarte interesantă este cea a anului nou,se sărbătoreşte la 21 martie în stil gregorian.Cu ocazia acestei sărbători se aprind focuri,numite tongar și sunt rostite cuvintele:bolile şi necazurile să ardă în acest foc.În fața caselor se bate câte un ţăruş,ca simbol aducator de noroc,dansandu-se la lumina torţelor,iar în casă începe petrecerea în familie,unde tata va pregati o tavă cu șapte tipuri de bunătăți.După terminarea mesei de revelion se trece la un alt moment de cumpănă:ghicirea viitorului.Fiecare persoană are un vas plin cu apă şi șapte chei,iar în functie de vorbele auzite de la vecini,va avea un an cu bucurii sau necazuri.Un alt obicei este vasf-i hal.Fetele aruncă într-un bazin cu apă de izvor 2 ace de cusut învelite în bumbac,iar dacă cele 2 ace se vor apropia,fetele se vor căsători cu cei pe care îi iubesc.Băieţii le fac cadouri iubitelor,prin horn,urcandu-se pe casă. Pe lângă obișnuitul pilaf,de anul nou se pregatesc și ouă roșii.

Privind căsătoriile,până în1926 un bărbat avea dreptul la 4 soţii.Turcii țin foarte mult la familie, iar feciorii își vor construi casele aproape de părinți.Fetele vor urma întotdeauna familia soțului.Moștenirea se va împărți prin tradiție.Fetele primesc mai puţin,pentru a nu se înstrăina averea.Părinții tinerilor se vor întelege privind căsătoriile,pot fi logodiți chiar și copii mici,iar prima nevastă era superioară celorlalte.Obiceiurile sunt păstrate mai mult în zonele rurale,unde miresele încă se îmbracă în haine tradiționale.Tradițiile de nuntă sunt mult mai păstrate în zonele rurale,acolo unde miresele încă poartă hainele tradiționale zonei în care trăiesc.

Musulmanii sunt obligați să se căsătorească,iar evenimentul durează câteva zile,cu foarte mulți invitați.Musulmanii nu au voie sa renunte la credința lor,în caz contrar vor fi pedepsiti cu moartea.O persoană de alta religie nu are voie să se căsătorească cu o musulmancă,dar un musulman are dreptul de a se căsători cu o femeie de altă religie.Aceasta va fi obligată să se convertească,iar copiii vor fi considerați direct musulmani.

Haremul reprezintă marea diferență dintre obiceiurile poporului şi cele ale aristocraţiei. Membrele haremului erau instruite strict, prin care învăţau limba turcă,manierele aristocrate, dans şi muzică.Cele mai frumoase erau alese pentru a servi în apartamentele sultanului,mamei sale,soţiilor suveranului,prinţilor. Mama sultanului era stăpâna tuturor femeilor.Acesta își va alege dintre acestea soțiile. Haremul era foarte bine organizat,fiecare își știa cu precizie atribuțiile.Femeile se ocupau de chestiunile administrative, astfel unele pregăteau masa,altele cafeaua,altele baia,etc.În harem mai existau cinci secretare care ţineau evidenţa bunurilor şi o serie de moaşe,doici şi femei de serviciu.

În fiecare an în a 9-a lună a calendarului islamic cea a Ramadanului,musulmanii celebrează luna în care a primit revelația Coranului de la Allah profetul Muhammad . Timp de aproximativ 30 de zile musulmanii adulți postesc din zori până la apusul soarelui fără băutură și relații sexuale.

Festivaluri turcești

-Cursele cu camile~~în satul Selcuk,la mijlocul lunii ianuarie

Festivalul internațional de Film~~de la Istanbul

-Festivalul lalelelor (floarea preferată din Imperiul Otoman)~~Istanbul la sfîrșitul lunii aprilie.

Festivalul de la Selçuk~~la începutul lui mai

Festivalul Caucazului~~pe înălțimile de deasupra orașelului Artvin la sfârșitul lunii iunie

-Sărbătoarea căpșunilor~~în Bartin,în luna iunie

Festivalul Internațional al vinului~~în Urgup,în luna iunie

-Festivalul de lupte~~la Sarayici,la începutul lunii iunie

Festivalul rustic Kafkasor~~aproape de Artvin,în a treia săptămână din Iunie

Festivalul de folclor și muzică~~din Bursa,la mijlocul lunii iulie

Festivalul internațional de Jazz~~Istanbul în primele două săptămâni din luna iulie

Troia reînviată~~începutul lui august

Festivalul sporturilor acvatice~~sfârșitul lunii iulie și începutul lui august

Festivalul pepenilor roșii de la Diyarbaki~~începând cu mijlocul lunii septembrie

Cursele de yachturi Bodrum Cup~~în Bodrum în cea de-a treia saptamana a lunii octombrie

-Sfântul Nicolae~~6-8 decembrie

Fisiere in arhiva (1):

  • Management si Cultura in Turcia.docx

Bibliografie

http://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/obiceiuri-traditii-turcesti
http://www.turcia-online.ro/index.php/sarbatori-turcesti
http://globus-tur.md/ro/country.php?id=101
http://viewofcultures-bridgesofsilkroad.blogspot.ro/2011_01_01_archive.html
http://magazinuldevacante.wordpress.com/
http://www.turcia-online.ro/index.php/gastronomia-turceasca
http://lucianhirsu.ro/deliciile-gastronomiei-turcesti/
http://launpahardeceaiturcesc.wordpress.com/2013/01/
http://timp-liber.acasa.ro/vacante-calatorii-291/reguli-si-eticheta-cand-calatoresti-in-turcia-7978.html
http://www.kanald.ro/Cele-mai-INTERESANTE-lucruri-care-NU-stiai-despre-Turcia_13489.html