Management strategic

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 2 fișiere: docx, pptx
Pagini : 21 în total
Cuvinte : 5661
Mărime: 392.16KB (arhivat)
Publicat de: Bartolomeu Sava
Puncte necesare: 9
Facultatea de Stiinte Economice si Administratie Publica
Universitatea "Stefan cel Mare", Suceava

Cuprins

  1. 1. Noțiuni introductive
  2. 2. Funcțiile planului și rolul acestuia
  3. 3. Avantajele întocmirii unui plan de afaceri
  4. 4. Etapele întocmirii unui plan de afaceri
  5. 5. Cuprinsul planului de afaceri
  6. 6. Greșeli la întocmirea planului de afaceri al firmei
  7. 7. concluzii

Extras din proiect

Noțiuni introductive

Se remarcă în ultima perioadă o evoluție din ce în ce mai accelerată a economiei în ansamblul ei, evoluție susținută de apariția unor noi idei de afaceri, a unor noi societăți, de dezvoltare și perfecționarea celor deja existente.

Planul de afaceri este un instrument managerial decizional destinat pe de o parte managerilor din cadrul firmei, în vederea creșterii eficienței activității și, pe de altă parte investitorilor, bancherilor, partenerilor comerciali.

Rolul său este nu de a demonstra că afacerea merită finanțată, ci și de a ghida întreprinzătorul începând cu primul an de operare a afacerii. Implementarea lui înseamnă control și adaptare în funcție de evoluția reala. Acest control exercitat de-a lungul derulării afacerii va viza toate elementele critice ale entității economice (stocurile, costurile de producție, controlul calității, vânzările, plățile efectuate, etc.).

Planul de afaceri este deci un document scris care descrie natura afacerii, piața-ținta, avantajele pe care afacerea le va avea asupra competitorilor , precum și resursele și aptitudinile de care dispun proprietarii afacerii. Pentru întocmirea lui este necesar să se analizeze cu atenție produsele/serviciile oferite, competiția, resursele financiare necesare și alte detalii operaționale.

Totodată, planul de afaceri este un instrument de lucru ce se folosește pentru a începe și derula o afacere, care necesită resurse materiale, financiare și umane. Prin intermediul său este valorificată experiența și realizările din trecut cu scopul de a proiecta viitorul prin cele mai adecvate metode de estimare și aproximare.

Planul de afaceri este un valoros instrument de management care poate fi utilizat într-o multitudine de situații. În majoritatea firmelor din tări cu economie de piață, planul de afaceri este folosit pentru:

- Fixarea scopurilor și obiectivelor firmei;

- Prevederea unei baze pentru evaluarea și controlul performanței firmei;

- Comunicarea unui mesaj lansat de firmă către managerii de la nivelul ierarhic mediu al firmei, către directorii altor companii, ctre furnizori și potențiali investitori , precum și către băncile finanțatoare.

Orice plan de afaceri presupune o anumita succesiune de operațiuni. Pentru întocmirea sa e necesară parcurgerea următoarelor 3 etape:

1) culegerea informațiilor necesare (prețuri, concurenți, furnizori, date tehnice, juridice, etc.);

2) planificarea efectivă a activităților respective - alegerea strategiei potrivite și găsirea căilor de atingere a obiectivelor stabilite;

3) redactarea planului (etapa de alegere a formei optime de prezentare către destinatar a rezultatului etapei anterioare).

Funcțiile planului de afaceri și rolul acestuia

Planul de afaceri are patru funcții:

a) de cristalizare și dezvoltare a ideilor privitoare la cum ar trebui condusă afacerea;

b) de realizare a unei evaluări retrospective a performanțelor reale ale unei afaceri de-a lungul timpului;

c) de evaluare a unei noi idei de afacere;

d) de a obține finanțare.

Funcția de cristalizare și dezvoltare a ideilor privitoare la cum ar trebui condusă afacerea presupune ca planul de afaceri să definească clar scopurile și obiectivele afaceri să stabilească metode de atingere (îndeplinire) a acestora, să identifice riscurile implicite. Astfel, alocarea resurselor se va face după criterii de maximizare a eficienței, strategiile sunt cizelate, afacerea este examinată din toate punctele de vedere (marketing, producție, suport financiar), iar greșelile sunt comise mai degrabă pe hârtie decât în realitate.

Funcția de realizare a unei evaluări retrospective a performanțelor reale ale unei afaceri de-a lungul timpului presupune identificarea cauzelor, direcției și amplitudinii abaterilor de plan, precum și modalităților de acțiune a companiei în viitor. Managerii și întreprinzătorii își vor îmbunătății experiența profesională și cunoștințele, vor fi mai puțin expuși unor pericole neprevăzute, vor supraveghea și controla performanțele companiei și vor fi în măsură să ia măsuri corective în timp util atunci când realizarea obiectivelor este amenințată.

Funcția de evaluare a unei idei de afaceri derivă din capacitatea planului de afaceri de a analiza , evolua, compara și clasifica proiectele de investiții. Totodată, acest instrument de lucru conferă încredere în forțele proprii, poate compensa lipsa capitalului și experienței în cazul în care există alte avantaje (ideea afacerii, oportunități de piață considerabile, etc).

Funcții de generator de finanțare - cei mai mulți creditori și investitori vor finanța firma numai după ce-i vor studia planul de afaceri, vor vedea abilitatea planului de a genera încasări necesare operațiunilor zilnice, plății datoriilor și generării profitului. Sursele de capital vor dori să știe de câți bani are nevoie firma , când are nevoie de ei, cum ar fi alocați, dacă și când va fi capabilă să recompenseze alocarea de fonduri. Finanțatorii vor putea aprecia capacitatea de a diagnostica situația prezentă, de a-și alege strategia optimă pentru atingerea acestora.

Planul de afaceri pate fi comparat cu o hartă rutieră: va arăta unde se află firma și unde vrea să ajungă. El cuprinde puncte de repere și alte elemente ajutătoare pentru orientarea în mediul economic.

Planul de afaceri este primul document scris ce va fi citit de potențial investitor sau creditor. De aceea el trebuie să fie scris cât se poate de clar și convingător. În ultimă instanță, cel care se gândește să investească într-o afacere nu va fi convins de complexitatea tabelelor și amănuntelor furnizate, ci de acuratețea analizei, ideea în sine, gradul de detaliere a planificării, calitatea managementului și modul în care produsul se transformă în bani.

Un plan de afaceri bine fundamentat va trebui să fie capabil să determine necesarul de capital suplimentar și momentul în care se va realiza infunzia acestuia, convingând asupra capacității solicitantului de a conduce afacerea. Invenstitorii vor să se asigure că s-a făcut o analiză competentă a punctelor tari și a punctelor slabe ale afacerii, a riscurilor și oportunităților asociate. De asemenea, ei vor trebui convinși că multe riscuri legate de afacerea respectivă au fost identificate și s-au găsit metode de diminuare a lor la niveluri acceptabile.

Deoarece planul de afaceri are rolul de a prezenta afacerea în fața destinatarului, stilul de prezentare a planului trebuie urmărit cu atenție. O scriere confuză sugerează o gândire confuză. Rezultatele bune ale unei planificări valoroase vor fi compromise printr-o prezentare necorespunzătoare. Limbajul folosit trebuie să fie clar, direct, evitând stilul pasiv și detaliile excesive.

În concluzie, conceperea unui plan de afaceri este un excelent mod de a obține credibilitate și arăta că a avea succes este foarte important pentru dezvoltarea firmei.

Preview document

Management strategic - Pagina 1
Management strategic - Pagina 2
Management strategic - Pagina 3
Management strategic - Pagina 4
Management strategic - Pagina 5
Management strategic - Pagina 6
Management strategic - Pagina 7
Management strategic - Pagina 8
Management strategic - Pagina 9
Management strategic - Pagina 10
Management strategic - Pagina 11
Management strategic - Pagina 12
Management strategic - Pagina 13
Management strategic - Pagina 14
Management strategic - Pagina 15
Management strategic - Pagina 16
Management strategic - Pagina 17
Management strategic - Pagina 18
Management strategic - Pagina 19
Management strategic - Pagina 20
Management strategic - Pagina 21

Conținut arhivă zip

  • Management strategic.docx
  • Management strategic.pptx

Alții au mai descărcat și

Determinarea Riscurilor în Cazul Implementării Campaniei Black Friday pe Site-ul Emag

1. Obiective Obiectivele urmărite prin realizarea proiectului sunt: - stabilirea riscurilor implicate de implementarea campaniei online Black...

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Te-ar putea interesa și

Managementul Strategic în Organizațiile Publice

Introducere M-am oprit asupra acestei teme întrucât consider strategia ca fiind factor cheie al dezvoltarii unei organizaţii, fie ea publică sau...

Managementul Organizației

Introducere Una dintre caracteristicile definitorii ale societăţii contemporane este schimbarea în sens general, manifestată pe toate planurile...

Management strategic la Dacia SA

INTRODUCERE "Managementul eficient creează viitorul, nu îl aşteaptă. Mai bine zis el acţionează, nu reacţionează" J. Keith Lounden Fiecare...

Strategii de Management în Vânzarea cu Amănuntul

CAPITOLUL 1. CONSIDERENTE GENERALE PRIVIND MANAGEMENTUL STRATEGIC ŞI IMPLEMENTAREA STRATEGIEI 1.1. Cadrul conceptual al managementului strategic...

The strategic management în telecommunications industry

INTRODUCTION Strategic management is the detailed organizing of the sources from different categories within the following departments: financial,...

Managementul strategic în industria de telecomunicații

INTRODUCERE La strategie se face referire ori de câte ori se iau deciziile care determină cursul evoluției unei societăți sau a unei organizații....

Managementul Strategic al unui Colegiu Tehnic

1. Particularităţi ale managementului strategic educaţional în sectorul public Managementul indică o anumită mentalitate, o manieră proprie, dar...

Metode și Tehnici Specifice Managementului Strategic Aplicabile la Firma SC Diana SRL în Vederea Depășirii Actuale Etape Economice

CAPITOL 1 : STRATEGIA DE FIRMĂ 1. Conceptul de strategie În conceperea şi fundamentarea activităţilor firmelor un rol esenţial îl au strategiile...

Ai nevoie de altceva?