Management strategic în cadrul Băncii Transilvania

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 29 în total
Cuvinte : 12348
Mărime: 70.70KB (arhivat)
Publicat de: Felix Edmond Iancu
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ogrean Claudia
Elemente de management strategic in cadrul BT

Extras din proiect

Produse şi servicii

În marketingul clasic este usor de înţeles şi definit diferenţa dintre produse si servicii. În termeni de marketing, un produs este un obiect palpabil care poate fi oferit pieţei pentru satisfacerea unei dorinţe sau necesităţi. Un serviciu reprezintă o activitate prestată sau un avantaj intangibil oferit unui consumator şi, prin urmare, nu rezultă din procesul cumpărării unui obiect fizic.

În domeniul financiar-bancar, există o diferenţă mai puţin evidentă între produse şi servicii. În termeni clasici de marketing, băncile nu au produse, ci numai servicii. Este dificil să se promoveze serviciile, întrucât acestea sunt intangibile şi, de aceea, dificil de prezentat pe piaţă. Băncile trebuie să asigure anumite aspecte de tangibilitate serviciilor oferite, astfel încât ele să poată fi vândute efectiv. Băncile trebuie să utilizeze elementele marketingului care să le permită promovarea acestor servicii. Ca rezultat, orice serviciu sau grupe de servicii primesc caracteristici tangibile ce pot fi folosite în marketing.

În cadrul serviciilor financiar-bancare, un produs poate fi definit ca „un grup de servicii, cu reguli şi condiţii stabilite, pe care un client le poate obţine şi folosi în orice moment”.

O bancă poate, de asemenea, crea produse dintr-un întreg portofoliu de produse. De exemplu, băncile vor vorbi despre produsele lor: credite, investiţii, economii, etc. Acesta este un element obişnuit în industria serviciilor finaciar-bancare. De fapt, ceea ce oferă băncile clienţilor sunt serviciile. În acest caz, mănunchiul acestor servicii formează produsele care constituie oferta. Produsul de referinţă asigură înţelesul şi defineşte scopul serviciului către client. Să luăm exemplul cardului de aur. Cardul este produsul tangibil care este accesibil clientului, serviciul este mulţimea avantajelor asociate unui astfel de card, de exemplu limite de credit mai mari, statutul de client preferenţial, posibile avantaje de asigurare, utilizarea ATM-ului, transferul de fonduri şi aşa mai departe.

În industria financiar-bancară noţiunile de produse si servicii au devenit independente şi interschimbabile, fiind folosite pentru a descrie ceea ce este oferit clientului.

De exemplu, în cazul serviciului bancar al constituirii unui depozit, ce insuşiri de marketing poate avea acest tip de produs în scopul promovării serviciului? Ca să devină tangibil, un serviciu trebuie să primeasca însuşirile unui produs, de exemplu, un carnet de cecuri, care poate fi pipăit, numărate filele. Acest lucru va permite personalului băncii să promoveze produsele tangibile şi, în acelaşi timp, să prezinte şi avantajele produsului.

Principala provocare pentru cei care se ocupă de marketingul serviciilor financiar-bancare este să cuantifice atribuţiile si eventualele avantaje pentru produsele si serviciile oferite, astfel încât tehnicile de marketing să poată fi aplicate. Elementul cheie de reţinut este faptul că în industria bancară vorbim de servicii, nu de produse şi că însuşirile de produs au fost date numai pentru scopuri de marketing.

Marketingul, în cazul serviciilor financiar-bancare, a devenit în ultimii zece ani din ce în ce mai important in Europa de Vest. Abordarea marketingului serviciilor financiar-bancare trebuie sa fie diferită de abordarea marketingului de produse. Caracteristicile particulare care diferenţiază serviciile de produse ce trebuie să fie luate în considerare, sunt: intangibilitatea, inseparabilitatea, perisabilitatea şi varietatea.

- Intangibilitatea

In cazul produselor, percepţia calităţii pe care acesta îl are poate fi făcută prin intemediul mai multor simţuri, formarea unei impresii, imagini, fiind mult mai facilă.

Pentru servicii intervine în plus şi calitatea individului, iar percepţia avantajelor este realizată numai după achiziţionarea acestuia şi întelegerea modalităţilor în care acesta a răspuns unei nevoi.

Principala caracteristică care diferenţiază serviciile de produse este aceea a intangibilităţii. O persoană nu poate vedea, auzi, atinge sau mirosi un serviciu.

Pentru că serviciile sunt intangibile, poate fi foarte dificil pentru un client să înţeleagă sau să evalueze valoarea lor înainte de cumpărare. Valoarea lor adevărată poate fi evaluată numai după cumpărare, atunci când clientul foloseşte serviciul şi îi sesizează avantajele.

În scopul achiziţionării serviciilor, clientul are nevoie de încredere şi siguranţa în cel care asigură serviciul sau în persoana care furnizează consultanţă financiară şi trebuie să înţeleaga, în mod clar, obligaţiile pe care are.

Băncile pot acţiona în mai multe feluri pentru a spori încrederea şi siguranţa serviciilor oferite, astfel ajutându-l pe client în luarea unei decizii judicioase:

- Ele pot prezenta avantajele serviciilor, în loc să enumere caracteristicile;

de exemplu, în cadrul reclamei împrumuturilor acordate pentru bunuri de consum, se pot prezenta sediile sucursalelor sau ATM-urile, în vederea ilustrării reţelei de distribuţie.

- Ele pot folosi produsele fizice pentru prezentarea serviciilor într-un mod mai

evident.

- Inseparabilitatea

Produsele pot fi ambalate, depozitate pentru a fi vândute. Serviciile nu pot fi create în vederea unui viitor consum, ele sunt produse şi consumate pe loc.

Acelaşi principiu se aplică la vănzarea serviciilor financiar-bancare. Băncile nu au rafturi pline de produse pe care consumatorul poate pur şi simplu să le cumpere şi să le ia cu el. Când un client doreşte să obţină unul dintre servicii, el trebuie să viziteze banca.

Personalul trebuie să fie prezent pentru asigurarea formalităţilor necesare, clientul

trebuie să fie disponibil pentru preluarea informaţiilor solicitate şi să semneze documentaţia solicitată.

- Perisabilitatea

Cum serviciile sunt produse şi vândute în acelaşi timp, ele nu pot fi depozitate pentru viitor. De aceea, este important să existe un canal simplu de distribuţie astfel încât serviciul să fie produs la cerere.

Serviciile pot fi retrase dacă nu sunt cereri sau pot fi subiectul cererii sezoniere. De exemplu, împrumutul în sectorul agricol: primăvara fermierul poate împrumuta bani să îşi cumpere seminţele necesare viitoarei recolte. Băncile trebuie să cunoască specificul activităţii în care sunt implicaţi clienţii lor.

Problema principala pe care perisabilitatea o poate crea unei bănci este livrarea la cerere. Dacă cererea pentru un serviciu este constantă, banca îşi poate planifica şi asigura personalul pentru ca acesta să fie disponibil pentru prestarea serviciului. Când cererea pentru servicii este disproporţionată, pot apărea probleme. Băncile pot dezvolta servicii complementare de asistenţă în momentele de vârf – de exemplu, un ATM poate fi instalat în sucursală pentru clienţi în vederea retreagerii de numerar, în loc să stea la coadă. Alte bănci pot, de asemenea, angaja personal cu jumătate de normă pentru perioadele aglomerate.

- Varietatea

Serviciile pot fi variate. Calitatea serviciilor depinde de cine le asigură, când, unde şi , de asemenea, de timpul necesar pentru asigurarea serviciului. Un client poate prefera să folosească o bancă în locul alteia, datorită rapidităţii serviciului. Mulţi oameni sunt conştienţi de faptul că serviciul poate fi diferit de la o bancă la alta, şi chiar, de la o sucursală la alta; ei ar putea ţine cont de opiniile celorlalţi, înainte de alegerea serviciului.

Preview document

Management strategic în cadrul Băncii Transilvania - Pagina 1
Management strategic în cadrul Băncii Transilvania - Pagina 2
Management strategic în cadrul Băncii Transilvania - Pagina 3
Management strategic în cadrul Băncii Transilvania - Pagina 4
Management strategic în cadrul Băncii Transilvania - Pagina 5
Management strategic în cadrul Băncii Transilvania - Pagina 6
Management strategic în cadrul Băncii Transilvania - Pagina 7
Management strategic în cadrul Băncii Transilvania - Pagina 8
Management strategic în cadrul Băncii Transilvania - Pagina 9
Management strategic în cadrul Băncii Transilvania - Pagina 10
Management strategic în cadrul Băncii Transilvania - Pagina 11
Management strategic în cadrul Băncii Transilvania - Pagina 12
Management strategic în cadrul Băncii Transilvania - Pagina 13
Management strategic în cadrul Băncii Transilvania - Pagina 14
Management strategic în cadrul Băncii Transilvania - Pagina 15
Management strategic în cadrul Băncii Transilvania - Pagina 16
Management strategic în cadrul Băncii Transilvania - Pagina 17
Management strategic în cadrul Băncii Transilvania - Pagina 18
Management strategic în cadrul Băncii Transilvania - Pagina 19
Management strategic în cadrul Băncii Transilvania - Pagina 20
Management strategic în cadrul Băncii Transilvania - Pagina 21
Management strategic în cadrul Băncii Transilvania - Pagina 22
Management strategic în cadrul Băncii Transilvania - Pagina 23
Management strategic în cadrul Băncii Transilvania - Pagina 24
Management strategic în cadrul Băncii Transilvania - Pagina 25
Management strategic în cadrul Băncii Transilvania - Pagina 26
Management strategic în cadrul Băncii Transilvania - Pagina 27
Management strategic în cadrul Băncii Transilvania - Pagina 28
Management strategic în cadrul Băncii Transilvania - Pagina 29

Conținut arhivă zip

  • Management Strategic in Cadrul Bancii Transilvania.doc

Alții au mai descărcat și

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Te-ar putea interesa și

Operațiuni pe Piața Monetară Destinate Finanțării imm-urilor

1. Întreprinderile mici şi mijlocii-prioritate strategică pentru Banca Transilvania Banca Transilvania este azi una dintre cele mai importante...

Managementul calității - Banca Transilvania

Introducere în “Calitate” şi “Managementul calităţii” Prezentare generală a problemei calităţii Pe măsură ce tehnologiile evoluează, oferta de...

Creditul Bancar

INTRODUCERE Creditul bancar apare ca un sistem de relaţii între întreprinderi şi bănci, în cadrul căruia mijloacele băneşti ale întreprinderii...

Managementul riscurilor în instituții financiare - Studiu de caz Banca Transilvania

CAPITOLUL 1 Noțiuni generale 1.1.Trăsăturile și componentele managementului bancar În zilele noastre, rolul băncilor și rolul sistemului bancar,...

Riscurile Bancare în Activitatea Băncii Translvania

1. Prezentarea Bancii Transilvania Banca Transilvania fost înfiinata în decembrie 1993, la Cluj-Napoca, ca societate pe actiuni, cu capital...

Analiza și evaluarea riscurilor bancare la Banca Transilvania

Introducere Datorita rolului şi importanţei pe care băncile le au în asigurarea bunei funcţionări a unităţilor, a economiei naţionale în ansamblul...

Particularități ale sistemului de management al calității în domeniul bancar

În actualul peisaj economico-social din țara noastră - marcat de instabilitatea vieții sociale și economice, de afirmarea unor noi "reguli de joc"...

Viziunea proprie asupra trecerii la organizația și managementul bazat pe cunoștințe cu exemplificări la o organizație din România

Premisele elaborarii lucrarii Aceasta lucrare se doreste a fi analiza unei societati comerciale din punct de vedere al managementului bazat pe...

Ai nevoie de altceva?