Managementul activității bancare

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 5682
Mărime: 24.93KB (arhivat)
Publicat de: Georgia Alida Manea
Puncte necesare: 9

Cuprins

  1. 1. Analiza managementului activitatii bancare.2
  2. 1.1 Organizarea activitatii bancilor comerciale din Romania.4
  3. 2. Marketing-ul financiar – bancar.5
  4. 3. Strategiile bancare.7
  5. 4. Analiza portofoliului de credite al bancilor comerciale.7
  6. 4.1. Stabilirea performantei financiare a imprumutului.8
  7. 4.2. Clasificari privind utilizarea creditului.8
  8. 5. Deficientele sistemului bancar.9
  9. 6. Tendinte in evolutia sistemului bancar roman.10
  10. 7. Evolutia activitatii BCR.12
  11. 8. Politica de management a BCR.14
  12. Bibliografie.15

Extras din proiect

1. ANALIZA MANAGEMENTULUI BANCAR

Managementul bancar, ca parte componenta a managementului economic, are ca mobil buna organizare si functionare a bancilor. Comertul cu bani nu poate fi lasat pe seama intamplarii, nu se poate desfasura dupa criteriul liberului arbitru.

Literatura de specialitate confirma cresterea rolului managementului in sectorul bancar, comparativ cu alte sectoare ale economiei. Cauza consta in complexitatea activitatii bancare ai in faptul ca, uneori, o banca comerciala are relatii de afaceri cu foarte multiagenti economici si personae fizice a caror activitate si bonitate trebuie foarte bine cunoscuta si evaluata. Astfel, managementul bancar inseamna in mai mare masura decat in alte sectoare economice, sa obtii rezultate prin altii. Rezultatele activitatii unei banci sunt si urmare a rezultatelor clientilor sai. Activitatea bancara comporta un risc, ceea ce confera, deasemenea, o anumita specificitate procesului de manegement.

In cazul bancilor adoptarea deciziilor privind relatia rezultat – risc constituie un obiectiv central al managementului, care se considera rezolvat in masura in care s-a atins un anumit grad de profitabilitate care poate permite dezvoltarea si consolidarea bancii.

Functiile mamagementului in sistemul bancar se manifesta intr-un cadru specific de manifestare a functiilor bancilor. In acest caz functiile bancilor au o impoprtanta deosebita, ele fiind structurate astfel:

a) functia de intermediar principal in relatia economii – investitii;

b) functia de protejare a resurselor financiare disponibile la un moment dat, prin pastrare in depozite bancare;

c) functia de transfer a fondurilor intre titularii de cont, functie prin care bancile determina si controleaza fluxurile circulatiei monetare scripturale.

Functia de previziune cuprinde ansamblul activitatilor prin care se determina principalele obiective ale bancii, precum si resursele si mijloacele necesare realizarii lor. Rezultatele previziunii se impart in functie de orizont, grad de detaliere si obligativitate, in trei categorii principale: prognozele, planurile si programele. In perioada actuala, functia de previziune se axeaza mult pe cercetarea pietei, pe cerintele efective ale clientilor apeland la instrumente specifice pentru aceasta, in principal la instrumentul de marketing.

Planificarea manageriala cumuleaza activitati de cunoastere a locului unde se afla fiecare banca, unde vrea sa ajunga si care vor fi obiectivele. Planificarea trebuie sa fie cea dintai preocupare a managerului bancar; prin ea managerul isi propune sa realizeze un anumit obiectiv, mai apropiat sau mai indepartat de activitatea sa curenta.

Planurile pe care si le fac managerii difera in functie de nivelul la care acestia se gasesc cat si in raport de natura obiectivului pe care si l-au propus sa-l realizeze. In general toti managerii au palnuri pe termen scurt care se refera la activitatea curenta a bancii. Astfel, presedintele unei centrale bancare isi planifica sa realizeze activitati manageriale curente cum ar fi: o intalnire cu presedintii celorlalte banci, o teleconferinta cu directorii sucursalelor bancare din teritoriu sau o sedinta de lucru cu executivul centralei. Cele mai indepartate orizonturi ale planificarii bancare sunt pe termen mediu. Cele mai fracventa planuri sunt pa termen scurt iar pe masura ce se coboara in ierarhia manageriala, frecventa planurilor pe termen scurt si al celor cu caracter curent se extinde.

Strategiile si programele manageriale reprezinta componente de baza ale manage-mentului bancar. Strategia reprezinta determinarea si evaluarea diferitelor alternative de actiune pentru realizarea unui anumit scop sau obiectiv deja stabilit precum si alegerea, in acest sens a unei singure alternative de urmat.

In practica se disting trei categorii de strategii:

- marile strategii sau masters strategiile, care se refera la misiunea, scopul, obiectivele si utilizarea de ansamblu a resurselor bancii;

- strategiile program, reprezinta un mijloc de realizare a unei misiuni sau obiectiv deja stabilit;

- substrategiile, care reprezinta o detaliere a utilizarii resurselor pentru realizarea unor obiective specifice.

Programele manageriale sunt un complex de politici, reguli, proceduri, sarcini, etape de infaptuit, resurse de utilizat si alte elemente necesare pentru a urma un anumit curs de actiune. Intentia unei banci de a realiza o restructurare a cunostiintelor manageriale a tuturor lucratorilor sai incepand de la sefii formatiunilor de la ghiseu pana la nivelul presedintelui exclusiv, reprezinta un program.

Functia de organizare este cea de-a doua functie a mangementului bancar, care presupune doua diviziuni principale: organizarea de ansamblu a bancii si organizarea principalelor componente ale institutiei.

Dupa derfinirea obiectivelor care urmeaza a fi realizate se impune precizarea institutiilor si persoanelor care le vor executa, precum si a celor care raspund de realizarea lor.

Unul din rolurile organizarii manageriale este sa stabileasca departamentele care vor executa anumite genuri de activitati. Pe de alta parte centrala mai realizeaza o departamentare teritoriala concretizata in reteaua de sucursala judetene. Sucursalele, la randul lor, realizeaza o departamentare interna care se concretizeaza in servicii si birouri functionale, concomitent cu departamentarea teritoriala concretizata in filiale si agentii bancare.

Departamentarea bancara este un proces destul de complex si nu atat de usor de realizat deoarece realizarea ei presupune luarea in considerare a mai multor criterii, pentru a da functionalitate sistemului bancar in toata amploarea sa.

Managementul bancar performant trebuie sa fie generator de initiative eficiente, subordonate satisfacerii cerintelor clientilor, angajatilor, actionarilor, realizarii obiectivelor bancii in ansamblul lor.

Cerintele manageriale se structureaza astfel incat sa satisfaca in mod diferentiat cele teri niveluri de competenta distincte:

- nivelul 1 – conducerea la nivel superior (numar mic de oam,eni care controleaza banca, care stabilesc obiectivele institutiei, strategia globala si politicile operationale);

- nivelul 2 – conducerea la nivel mediu (oameni care au raspunderea implementarii politicilor si planurilor operationale elaborate de prima categorie de manageri);

- nivelul 3 – conducerea la nivelul de baza care supravegheaza si coordoneaza activitatile personalului operativ.

Desigur ca acestea nu sunt toate aspectele implicate de un management bancar performant, dar imporatnt este faptul ca rolul sau creste de la o perioada la alta, ca promovarea unui management bancar performant eset solutia succesului activitatii bancare viitoare.

1.1 Organizarea activitatii bancilor comerciale din Romania

Activitatea bancilor comerciale din Romania este reglementata de legislatia specifica domeniului, respectiv Legea bancara si este supusa autorizarii si supravegherii Bancii Centrale. In tabelul urmator, este prezentata situatia unora dintre cele mai imporatnte banci comerciale din Romania.

Preview document

Managementul activității bancare - Pagina 1
Managementul activității bancare - Pagina 2
Managementul activității bancare - Pagina 3
Managementul activității bancare - Pagina 4
Managementul activității bancare - Pagina 5
Managementul activității bancare - Pagina 6
Managementul activității bancare - Pagina 7
Managementul activității bancare - Pagina 8
Managementul activității bancare - Pagina 9
Managementul activității bancare - Pagina 10
Managementul activității bancare - Pagina 11
Managementul activității bancare - Pagina 12
Managementul activității bancare - Pagina 13
Managementul activității bancare - Pagina 14
Managementul activității bancare - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Managementul Activitatii Bancare.doc

Alții au mai descărcat și

Fundamentarea Strategiei la Banca Comercială Română

Conceptul de strategie. Strategia reprezintă stiinţa şi arta de a stabili obiectivele generale ale organizaţiei pe termen mediu şi lung şi de a...

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Considerații privind funcția de planificare în companiile private sau în instituțiile publice

1.Funcţia de planificare 1.1 Scopul şi necesitatea planificării Pentru ca organizaţia economicã sã obţinã rezultate prin care sã supravieţuiascã,...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Te-ar putea interesa și

Managementul organizării și desfășurării activității de creditare la nivelul unei bănci

I N T R O D U C E R E Evoluţia actuală a României obligă la o atentă politică de măsurare a riscurilor provenite din activitatea de creditare,...

Analiza financiară a activității bancare

Cap.1 SISTEMUL BANCAR ROMANESC SI ROLUL BANCILOR COMERCIALE IN CADRUL ACESTUIA 1.1 EVOLUTIA SISTEMULUI BANCAR Structura sistemului bancar...

Studiul Statistic al Riscului Activității Bancare de Creditare

domenii ale activitatii economice. Activitatea de creditare bancara prezinta importanta atqt in tarile dezvoltate, cqt si in tarile aflate in...

Studiul privind Rolul Managementului în Activitatea Bancară

CAPITOLUL I Managementul in activitatea bancară 1.1. Sectorul bancar modern - evoluţie şi factori de influentă Originea activităţii bancare se...

Managementul activelor și pasivelor bancare. optimizarea performanțelor bancare la BCR

SISTEMUL BANCAR ROMÂNESC ACTUAL I.1. ROLUL SISTEMULUI BANCAR ÎN ECONOMIE Metamorfoza sistemului bancar românesc de la structura rigidă ce îl...

Activitatea de creditare - posibilități de perfecționare la MISR Romanian Bank

INTRODUCERE Creditul este operatiunea prin care se iau in stapanire imediata resurse, in schimbul unei promisiuni de rambursare viitoare, in mod...

Managementul activelor și pasivelor în bănci

INTRODUCERE Managementul activelor si pasivelor reprezinta o parte integranta din procesul de planificare al bancilor si a altor institutii...

Managementul Riscului privind Activitatea Băncii de Economii

INTRODUCERE Cu începuturile puse la finele anului 1940, trecutǎ prin transformǎri şi reforme, Banca de Economii a reuşit cu brio sǎ facǎ faţǎ...

Ai nevoie de altceva?