Managementul Calității

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 20 în total
Cuvinte : 8915
Mărime: 504.08KB (arhivat)
Publicat de: Gabi Fodor
Puncte necesare: 7

Cuprins

  1. 1. Evidențiați contribuția lui Joseph Juran la studierea calității
  2. 2. Explicați noțiunea de ”stakeholder” (părți interesate)
  3. 3. Care dintre tipurile de defecte ce pot fi identificate la un produs sunt sesizabile de către beneficiari și generează reclamații ? De ce?
  4. 4. Cine a fost Armand Feigenbaum și care au fost conceptele promovate de el?
  5. 5. Prezentați succint ce este abordarea pe bază de proces în managementul calității
  6. 6. Ce condiții trebuie să îndeplinească o organizație pentru a-și certifica sistemul de management al calității?
  7. 7. Prezentați pe scurt metoda Taguchi privind realizarea calității
  8. 8. Prezentați structura (componența) actuală a familiei de standarde ISO 9000
  9. 9. Abordarea ”Șase sigma” – concept, importanța avută la îmbunătățirea managementului calității (se poate pune și un exemplu de aplicare, dar nu este obligatoriu)
  10. 10. Dați exemple de costuri directe necuantificabile ale non-calității
  11. 11. Punctați elementele de bază ale metodei KAIZEN
  12. 12. Care sunt elementele specifice ale metodei QFD ?
  13. 13. Premiul european pentru calitate
  14. 14. Prezentați pe scurt tehnica de management al calității numită Benchmarking
  15. 15. Care sunt ipostazele calității unui serviciu ?

Extras din proiect

Răspuns întrebări:

1. Evidențiați contribuția lui Joseph Juran la studierea calității.

Joseph Moses Juran, cel care este supranumit astăzi «seniorul calităţii mondiale» s-a născut în Brăila, la 24 decembrie 1904, ca fiu al lui Jacob şi Gitel Juran; în 1907 se muta cu familia sa la Gura Humorului.

Tatăl său, Jacob, de meserie cizmar, a emigrat în anul 1909 în «lumea nouă», în căutarea unei vieţi mai bune, trei ani mai târziu alăturându-i-se şi ceilalţi membri ai familiei, soţia Gitel şi cei trei copii Joseph, Nathan şi Minerva.

Astfel, în 1912, la vârsta de 8 ani, Joseph Juran se stabileşte cu familia în nordul S.U.A., în statul Minnesota, la Minneapolis.

Aceasta nu schimbă imediat în bine situaţia materială a familiei Juran, unii dintre copii, incluzându-l pe tânărul Joseph fiind nevoiţi să muncească în diferite locuri. Conform memoriilor sale, în primii 12 ani de viaţă în S.U.A. (perioada 1912-1924) tânărul Joseph a avut nu mai puţin de 16 locuri de muncă, începând cu cea de vânzător ambulant al ziarului local "Minneapolis Tribune", la vârsta de 8 ani.

Joseph M. Juran, profesor american de origine română, a inițiat și coordonat, la începutul anilor '50, cursurile de perfecționare a lucrătorilor din industria japoneză, sub deviza "calitatea este o problemă a tuturor".

Juran a fost preocupat să identifice, să cerceteze și să formuleze principiile în baza cărora se desfășoară toate activitățile de management eficient. Aplicând aceste principii în domeniul managementului calității, Juran a elaborat lucrări de referință precum: Managerial Breakthroug în care enunța principiile schimbării avantajoase și ale prevenirii reacțiilor adverse, Quality Planing and Analysis în care, printre altele, definește conceptele aptitudine de utilizare, subliniind faptul că fără o planificare adecvată, calitatea nu se poate realiza.

Începand din 1966, J. M. JURAN a avertizat în mod continuu pe managerii întreprinderilor americane și vest-europene în legătură cu perspectivele evoluției întreprinderilor japoneze: « Atenție! Japonezii conduc deja în cursa pentru leadership-ul mondial al calității astfel încât, este foarte probabil ca în următoarele două decenii, ei să devină lideri mondiali ai calității! » Și asa s-a și întâmplat!..

În 1969, J. M. JURAN a atras atenția în legătură cu dependența tot mai accentuată a societății industriale de efectivitatea controlului calității. El se referea adesea la ceea ce el numea "transeele calității" ca fiind menite să constituie o protecție eficientă contra consecințelor marilor "catastrofe ale calității" de tipul celor de la Cernobâl și Bhopal.

În 1973, J. M. JURAN a declarat - argumentând că deobicei, în mod cât se poate de convingător – ca modelul de "organizare și conducere științifică a muncii" în întreprinderi -model datorat lui F. Taylor, care l-a elaborat în 1911 - devenise complet perimat și trebuia să fie înlocuit. În același an, el a început să afirme public că toate conceptele calității - dezvoltate inițial doar în legătură cu produsele – rămân valabile și aplicabile și în cazul serviciilor....

În 1979, după 28 de ani de « viață fericită ca autor, conferențiar și consultant internațional », J. M. JURAN a fondat la Wilton, în statul Connecticut, INSTITUTUL JURAN, învingându-și temerea că acest institut l-ar fi putut preocupa într-atât încât să devină "stăpânul" său și să nu-și realizeze misiunea ce-i fusese stabilită: de-a acționa ca un instrument eficient de promovare a managementului calității în SUA și pe plan mondial. Scopul inițial al Institutului JURAN era de-a asigura promovarea ideilor lui JURAN prin intermediul unor programe educativ-instructive înregistrate pe videocasete. Seria de videocasete intitulată « JURAN on Quality Improvement » a avut un mare succes și profiturile rezultate din vânzări au fost utilizate pentru finanțarea altor activități. Cu toate noile sale responsabilități în cadrul acestui institut, dr. JURAN a continuat să scrie, să conferențieze, și să presteze servicii de consultanță.

În 1986 el a extins considerabil analiza referitoare la rolul pe care ar trebui să-l joace managerii în procesul de obținere și îmbunătățire a calității, prin realizarea și publicarea cărții

intitulate « Quality Trilogy » . În același an, el a contribuit la crearea și instituirea « Premiului

Național pentru Calitate – Malcolm Baldridge » al SUA., prezentând în fața Congresului SUA

(CARE A APROBAT LEGEA DE ÎNFIINȚARE A ACESTUI PREMIU!) rolul și importanța

acestei inițiative și făcând parte din juriu.

În 1987, dr. JURAN a renunțat – probabil cu un suspin de ușurare! – să se mai ocupe

public de Institutul JURAN, pentru a-și putea consacra timpul și energia altor proiecte. Avea

totuși 83 de ani!

După o serie de conferințe organizate între anii 1993-1994 sub genericul « Ultimul

cuvânt », dr. J.M. JURAN a decis să nu mai apară deloc în public pentru a-și putea dedica integral forțele și timpul pe care le mai avea realizării unor publicații (inclusiv “Memorii” ) precum și obligațiilor familiale. În decembrie 1994 împlinise 90 de ani!…

Pertinența și clarviziunea gândirii dr. J.M. JURAN, precum și amploarea și intensitatea influenței sale pe plan modial au făcut ca mii de manageri generali, sute de mii de manageri ai calității precum și colegii săi toreticieni și practicieni celebri de la Institutul JURAN și filialele sale, să-l considere ca pe una din cele mai importante și valoroase personalități ale managementului calității, pe plan mondial, personalitate care a știut și putut să contribuie în mod esențial și decisiv la fundamentarea teoretică a managementului calității.

Cu toată amploarea și importanța contribuției sale (unice în lume!), dr. J.M. JURAN consideră astăzi că nu a făcut decât să pătrundă în mod superficial într-un imens și încă prea puțin explorat domeniu, managementul calității. « Ceea ce vreau eu să fac este de fapt fără sfârșit … » - mărturisea el – «… întrucât mă situez la frontierele infinite ale unui vast domeniu al cunoașterii. Voi putea deci continua să progresez doar atât timp cât îmi vor permite anii pe care-i mai am de trăit! »

În prezent, dr. J.M. JURAN și-a stabilit o nouă preocupare căreia îi dedică o mare parte a timpului său . Este vorba de ‘plata’ unei anumite datorii morale pe care el o resimte față de SUA, țara care i-a oferit atâtea oportunități, experiențe și succese. Vechile sale nemulțumiri din copilărie – pricinuite de dificultățile inițiale ale vieții de emigrant – au fost demult uitate și înlocuite cu sentimente de gratitudine, afecțiune și respect față de "țara emigranților și a tuturor posibilităților", Statele Unite ale Americii…

Prin crearea Institutului JURAN, el a urmărit atât "cercetarea și analizarea impactului calității asupra societății" cât și valorificarea propriilor sale contribuții în managementul calității (ca și pe cele ale altora), în beneficiul societății , "în mod pozitiv" și cât mai eficient posibil.

2. Explicați noțiunea de ”stakeholder” (părți interesate)

Originea și evoluţia istorică

Studiul stakeholder-ilor este asociat cu etica în afaceri. Importanţa sa a fost semnalată de A. Berle și G. Means (1932), R. Coase (1937) și C. Bernard (1968). Henry Mintzberg (2004), care afirma că, „pe lângă acţionari și cererile lor de rentabilizare a capitalului investit, alţi parteneri joacă un rol important în organizaţie”. Scopul organizaţiei devine, astfel, conștientizarea și adaptarea la cerinţele acestor grupuri de interesaţi.

Analizând istoric evoluţia conceptului, în 1963 într-un raport al Standford Research Institute, termenul de stakeholder a fost definit astfel: „acele grupuri fără suportul cărora organizaţia ar înceta să mai existe” (Steward R., Allen J.K., Cavender J.M., 1963). În anii 1970, Russel Ackoff (1974) evidenţiază importanţa acestor grupuri de parteneri, care pot juca un rol în firmă, și , propune luarea în seamă pentru interesul general al firmei. În aceeași perioadă, aducerea conceptului într-un loc central în organizaţie îi aparţine lui William Dill (1975), susţinut de cercetătorii de la Wharton School, care a iniţiat un proiect de cercetare cu privire la stakeholderii organizaţiei, având ca scop formularea și interpretarea unei strategii într-un mediu turbulent.

Preview document

Managementul Calității - Pagina 1
Managementul Calității - Pagina 2
Managementul Calității - Pagina 3
Managementul Calității - Pagina 4
Managementul Calității - Pagina 5
Managementul Calității - Pagina 6
Managementul Calității - Pagina 7
Managementul Calității - Pagina 8
Managementul Calității - Pagina 9
Managementul Calității - Pagina 10
Managementul Calității - Pagina 11
Managementul Calității - Pagina 12
Managementul Calității - Pagina 13
Managementul Calității - Pagina 14
Managementul Calității - Pagina 15
Managementul Calității - Pagina 16
Managementul Calității - Pagina 17
Managementul Calității - Pagina 18
Managementul Calității - Pagina 19
Managementul Calității - Pagina 20

Conținut arhivă zip

  • Managementul Calitatii.docx

Alții au mai descărcat și

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Managementul calității

1. Introducere Sistemul de management este partea vizibila a managementului, fiind alcatuit din elemente de natura metodologica, decizionala,...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Te-ar putea interesa și

Managementul calității totale cu aplicație în serviciile bancare

Managementul calitatii reprezinta un ansamblu de activitati având ca scop realizarea unor obiective, prin utilizarea optima a resurselor. Acest...

Implementarea managementului calității la SC Rolast SA Pitești

INTRODUCERE Etimologic cuvântul “calitate” provine din latinescul ”qualitas”, care înseamna fel de a fi. La originea natiunii exista mai multe...

Managementul calității în cadrul Primăriei Galați

CAPITOLUL 1. PARTICULARITATI ALE SISTEMULUI SERVICIILOR PUBLICE 1.1 DEFINIREA SERVICIULUI PUBLIC În limbaj curent, notiunea de serviciu public...

Sistemul calității la Avicena Computers

Competitia intensa pentru clienti, atat locala cat si globala, a condus la o crestere semnificativa a importantei calitatii, atat pentru produse...

Metode și tehnici utilizate în managementul calității totale

1. Definirea si principiile managementului calitatii totale Managementul calitatii totale (TQM) este o strategie organizationala fundamentata pe...

Managementul calității în domeniul alimentar

Scopul studiului Obiectivul acestei lucrari a fost studiul procesului de managementul calitatii. In debutul lucrarii s-au enuntat componentele...

Managementul calității Kaizen

CAPITOLUL 1 Calitate– Coordonate Metodologice 1.1.Conceptul de calitate, relaţia utilitate-calitate - valoare Preocuparea pentru calitatea...

Aspecte specifice privind managementul calității în transportul maritim

INTRODUCERE Transportul maritim este o activitate economica vasta s i complexa, atât ca volum al marfurilor aflate în traficul anual, cât si ca...

Ai nevoie de altceva?