Managementul calitatii - Firma IKEA

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Managementul calitatii - Firma IKEA.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 45 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Management

Cuprins

INTRODUCERE 3
1.GENERALITĂȚI 4
2.STUDIUL DE CAZ LA FIRMA IKEA S.A. 11
2.1.Scurt istoric 11
2.2.Localizarea geografică 12
2.3.Obiectul de activitate al firmei conform Cod CAEN 13
2.4.Organigrama de ansamblu a firmei 13
2.5.Prezentarea ofertei de produse 15
2.6.Analiza SWOT 17
2.7.Indicatorii economico-financiari 19
2.8.Anticiparea nevoilor clienților și adaptarea ofertei la aceasta 22
2.9.Etapa în care se află firma în raport cu modelul de creștere a întreprinderii 23
2.10.Utilizarea modelului lui M. Porter pentru analiza mediului înconjurător concurențial 24
3.MANAGEMENTUL CALITĂȚII ÎN CADRUL S.A IKEA 27
4.CONCLUZII 44
BIBLIOGRAFIE: 45

Extras din document

Introducere

"Calitatea produsului nu este totul, dar totul este nimic fără calitate."

(Peters și Waterman - "In search of Excellence").

Calitatea, ceea ce înseamnă calitatea proceselor și a rezultatelor, este și va fi întotdeauna un factor de competiție important, dacă nu cel mai important.

Implementarea și managementul sistemelor calității costă foarte mult, dar noncalitatea este mult mai costisitoare și este dăunătoare oricărei firme.

În cadrul acestui proiect, am ales firma IKEA deoarece, în viziunea mea este cea mai orginală companie de comerț al mobilei și decorațiunilor casnice la nivelul țării și de asemenea consider că fiecare dintre noi a achiziționat la un moment dat o piesă de mobilier, o decorațiune pentru casă, sau măcar a luat masa la restaurantul pus la dispoziția clienților din cadrul acesteia. Spun originală deoarece desgn-ul mobilei și al produselor oferite este unul foarte modern, gândit de desginerii din cadrul companiei. Conceptul IKEA contrazice legea cauza-efect: calitate ridicată la un preț mai ridicat. Oferă mobilă de foarte bună calitate la prețuri accesibile pentru marea masă a populației ce atrage clienții motivați de designul modern și original. De asemenea alegerea mea este motivată și de admirația pe care o am față de această companie. Astfel, IKEA dezvoltă proiecte ce urmăresc: protejarea mediului înconjurător, ajutarea copiilor săraci precum și crearea unor energii regenerabile.

Implementarea unui Sistem al Managementului Calitătii este impusă pe de o parte de cerinte ale mediului extern organizatiei iar pe de altă parte de cerinte impuse de mediul intern al organizatiei.

O conditie care tine de mediul extern al organizatiei este respectarea cerințelor clientului. Permisiunea de a vinde pe piata UE obținută prin convingerea autoritătilor Statului că cerintele esentiale sunt respectate nu inseamnă că produsele se vor și vinde pe aceste noi piețe. Mai trebuie să convingem și clientii să le cumpere. Clientii "vând" banii cu care cumpără satisfacție. Mereu mai multă satisfacție. Managementul calității , prin sistemul de management al calității, asigură creșterea continuă a satisfacției clienților. "Morala" certificatului de conformitate cu ISO 9001: am incredere in organizație că îmi va furniza mereu mai multă satisfacție pentru aceiași bani.

În ceea ce priveste cerintele din mediul intern al organizației, acestea vin de la angajați pe de o parte și de la proprietari pe de altă parte, toți aceștia doresc satisfacție. Creșterea satisfacției pentru clienții din afara organizației este generată de sporirea satisfacției clienților din interiorul acesteia- proprii angajati și angajatorii. Sistemul de Management al Calitătii furnizează mereu mai multă satisfactie- valoare adăugată- prin punerea in practică a principiilor managementului calității

Să fii mai bun decât concurentul tău - aceasta asigură succesul pe termen lung. Să fii mai bun îmseamnă să satisfaci cerințele tot mai diversificate ale clienților și aceasta într-un timp cât mai scurt și cu costuri minime. Să corectezi greșelile este bine - să nu faci greșeli este și mai bine. Un management sistematic al calității te ajută să obții și să-ți îmbunătățești permanent performanțele.

Baza pentru implementarea unui sistem de managementul calității o constituie claritatea și transparența structurii organizatorice și a proceselor întreprinderii. În acest mod pot fi recunoscute sursele de erori ceea ce constituie punctul de plecare pentru înlăturarea lor. Clienții așteaptă ca partenerii lor de afaceri să lucreze fără erori. De aceea un sistem eficient de managementul calității este o premisă importantă pentru competitivitatea unei firme.

Capitolul I:

1.1 Generalități în ceea ce privește managementul calității

Conform terminologiei ISO 9000: 2000, prin calitate se înțelege „ansamblul de proprietăți și caracteristici ale unui bun sau serviciu care îi conferă acestuia aptitudinea de a satisface necesitățile exprimate sau implicite”(www.iso.org);

Prin credibilitatea și recunoașterea internațională pe care le conferă, implementarea si certificarea unui sistem al calității în conformitate cu standardul ISO 9001:2000 au devenit un imperativ pentru orice organizație de succes indiferent că aparține domeniului fabricatie, prestatie de servicii, servicii publice, etc. Conform declarațiilor ISO, la sfirsitul anului 1999, in intreaga lume erau emise 343.643 certificate ISO 9000 în 150 de tari.

Adoptarea unui sistem de manangement al calității ar trebui sa fie o decizie strategică a unei organizații, proiectarea si implementarea unui sistem de management al calității al unei organizatii este influențată de diverse neceistăti, de obiective specifice, de produse furnizate, de procesele utilizate si de marimea si structura organizatiei. ISO 9001:2000 este standardul in raport cu care se confirma existenta unui sistem de management al calității.

Implementarea sistemelor de management al calitatii trebuie facuta cu scopul de a creste eficienta, productivitatea si competitivitatea organizatiei. Ea trebuie sa includa aspecte umane si manageriale.

Principalele înțelesuri ale termenului de calitate

Caracteristicile produselor care raspund nevoilor clientilor Absenta deficientelor

Calitatea mai buna creeaza firmelor posibilitatea : Calitatea mai buna creeaza firmelor posibilitatea:

- Sa creasca satisfactia clientilor

- Sa fabrice produse vandabile

- Sa faca fata concurentei

- Sa mareasca segmentul de piata pe care-l ocupa

- Sa aiba venituri din vanzari

- Sa ofere preturi reduse

Efectul principal se manifesta asupra vanzarilor

De obicei, calitatea mai buna costa mai mult - Sa reduca rata erorilor

- Sa reduca activitatea de refacere, rebuturile

- Sa reduca defectiunile in exploatare, costul garantiilor

- Sa reduca insatisfactia clientilor

- Sa reduca verificarile, testele

- Sa scurteze ciclul de lansare al unui produs

- Sa mareasca randamentul, capacitatea

- Sa imbunatateasca conditiile de livrare

Efectul principal se manifesta asupra costurilor

De obicei, calitatea mai buna costa mai putin

Exista o multitudine de factori, care conduc la necesitatea abordarii managementului calitatii, dintre care mentionam:

Fisiere in arhiva (1):

  • Managementul calitatii - Firma IKEA.docx

Bibliografie

- Ursachi, I., Năftănăilă, I., Deac, V., Management, Lito A.S.E., București, 1993
- Mihuleac, E., Știința conducerii și profilul conducătorului, Editura Didactică și Pedagogică,
- București, 1997 Petrescu, I., Management, Editura Holding Reporter, București, 1991 Stăncioiu,
- I., Militaru, Gh., Management. Elemente fundamentale, Editura Teora, București, 2015
- Ionită, I., Mangementul calitătii sistemelor tehnico-economice, Biblioteca digitală ASE Bucuresti.