Managementul calității în cadrul BCR

Proiect
8/10 (5 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 92 în total
Cuvinte : 37689
Mărime: 178.35KB (arhivat)
Puncte necesare: 11
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Cristian Diaconu
Universitatea Transilvania Brasov

Extras din proiect

ASPECTE PRIVIND MANAGEMENTUL CALITATII LA BANCA COMERCIALA ROMANA

Introducere

Competitia intensa pentru clienti, atat locala cat si globala, a condus la o accentuare puternica a problemei calitatii, atat pentru produse cat si pentru servicii. Corecta identificare a nevoilor consumatorului si satisfacerea lor sunt considerate, in momentul de fata, avantaje competitive cheie. Pentru a obtine aceste avantaje multe organizatii au inceput sa urmareasca managementul calitatii la cel mai mic cost posibil.

In contextul standardului conceptul calitate are multe semnificatii si implicatii, de la calitatea proiectului si a fabricatiei de produse la calitatea serviciilor si la calitatea organizatiilor care realizeaza aceste produse si servicii. Totusi, indiferent de entitatea avuta in vedere, calitatea reprezinta un mijloc utilizabil intr-un anumit scop si nu un scop in sine. Datorita calitatii, o organizatie exista pe piata si se poate mentine intr-un mediu aflat in permanenta schimbare. Simplu definita, calitatea reprezinta conformitatea cu cerintele.

Desi calitatea, ca concept, a fost mult abordata de catre specialistii din diferite domenii de activitate si de-a lungul istoriei, inca mai exista pareri contradictorii, chiar la definirea conceptuala a acesteia.

Probleme cu atat mai mari sunt disputate in zona nivelurilor de calitate ce nu pot fi generalizate si unanim acceptate de toata lumea. Ratiunea perceptiei diferientiate sau chiar diferite a acestor aspecte rezida din varietatea multipla a beneficiarului acesteia- clientul.

Experienta a demonstrat ca existenta organizatiilor este rezultatul mentinerii unor stari de echilibru, in conditiile unor dezechilibre puternice cauzate de actiunea constrangerilor interne si externe pentru obtinerea profitului, acest rezultat al procesului organizational care justifica supravietuirea.

In acest context, organizatiile isi concentreaza strategiile manageriale, astfel incat eforturile sa fie focalizate pe client, pe satisfacerea cerintelor si nevoilor acestuia, in conditiile in care increderea actorilor interesati in realizarea produsului sa fie demonstrata de asigurarea calitatii.

In conditiile accentuarii concurentei in toate domeniile, ale largirii spatiilor economice si eliminarii barierelor fiscale, vamale si de alt gen din calea fluxurilor comerciale, un produs/serviciu poate patrunde pe o piata sau isi poate mentine/imbunatati pozitia de piata doar daca aduce un plus de calitate fata de produsele/serviciile concurentilor (calitate care se poate concretiza in oricare dintre caracteristicile produsului dar si in alte aspecte) si un raport calitate/pret superior celui al produselor oferite de concurenti. Ca o consecinta a acestui fapt vom putea constata tot mai mult personalizarea unor produse, care vor fi mai cunoscute decat numele multor tari de pe globul pamantesc. Aceasta personalizare de produse se va impune in lumea intreaga numai prin atingerea unui nivel de calitate care le pozitioneaza in topul unui portofoliu de produse similare.

Pentru a atinge acest nivel de competitivitate intr-o economie concurentiala, in care oferta este tot mai mare in raport cu cererea, eforturile organizatiilor sunt considerabile. In aceasta situatie managementul calitatii dezvoltat si implementat la nivel organizational constituie un mijloc important pentru atingerea obiectivelor din planurile strategice ale organizatiilor.

Perspectiva integrarii Romaniei la Uniunea Europeana, un vast spatiu in care functioneaza principiile liberei circulatii a produselor/serviciilor si in care exista o ampla legislatie si numeroase standarde de calitate, ne obliga sa acordam o importanta mult mai mare calitatii produselor/serviciilor.

Sectorul bancar este unul din domeniile in care interesul pentru calitate si folosirea metodelor moderne de imbunatatire a calitatii au inregistrat progrese la nivel international. Aceasta situatie este legata de tendintele de globalizare a pietelor financiare: in Romania ca pretutindeni de altfel, mentinerea in competitie a institutilor bancare impune o strategie a calitatii care sa duca la satisfacerea cerintelor clientilor, in paralel cu realizarea unui anumit nivel al eficientei activitatilor bancare.

Calea de solutionare simultana si eficienta a acestor probleme consta in implementarea in organizatiile bancare a managementului calitatii. Managementul calitatii sintetizeaza abordarea moderna a calitatii ce s-a impus in ultimele decenii, realizarile in acest domeniu fiind impulsionate de aparitia standardelor internationale de calitate, din familia ISO 9000.

Conceptul de calitate si-a largit cnsiderabil semnificatia pe parcursul secolului XX. Abordarea ei a evoluat de la controlul calitatii la abordarea managementului calitatii. Aceasta, ca element strategic el managementului general al unei intreprinderi, este astazi indispensabila in competitia pentru supravietuire pe pietele globalizate.

Conform prevederilor standardelor internationale ISO 9000 managementul calitatii reprezinta ansamblul activitatilor functiei generale de management care determina politica si strategia in domeniul calitatii

Fundamentele teoretice ale managementului calitatii au fost definite pe baza cercetarilor si lucrarilor elaborate de pionierii miscarii pentru calitate- oameni de stiinta, dar si practicieni, incepand mai ales cu anii 50.

Discipol al faimosului statistician W.A. Shewhart ale carui idei le dezvolta in lucrarea On the Statiscal Theory of Errors(1934), Deming si-a castigat un prestigiu deosebit prin cursurile si prin activitatea pe care a desfasurat-o in domeniul perfectionarii profesionale a lucratorilor din industria japoneza timp de 30 de ani.

Programul sau de ameliorare a calitatii este cunoscut sub numele PDCA: Plan-Do-Check-Act Cycle (ciclul: planifica- executa- verifica- actioneaza). Reluarea continua a succesiunii acestor activitati inseamna in conceptia lui Deming obtinerea apropierii maxime de calitatea asteptata de client, dar si eficientizarea modului de obtinere a acestuia.

Cele patru etape ale ciclului Deming au urmatoarea semnificatie:

- Planificarea: Analiza situatiei existente si stabilirea obiectivelor (raportate la cerintele clientilor), a mijloacelor, resurselor, informatiilor si a termenelor (in functie de prioritati).

- Executia: Aplicarea sistematica a planului si urmarirea atingerii obiectivelor planificate.

- Verificarea: Verificarea modului in care obiectivele planificate au fost atinse.

- Actionarea: Analizarea gradului de ameliorare rezultat si actualizarea documentatiei sistemului de lucru pentru mentinerea castigului.

Managementul calitatii in cadrul sistemului BCR se realizeaza dupa metodologia PDCA (modelul statisticianului american Dr. W. Edwards Deming), care cuprinde 4 etape in care se regasesc cerintele standardului ISO 9001:2001.

Cele patru faze vor fi analizate in detaliu in capitolul Sistemul de management al calitatii la Banca Comerciala Romana.

Preview document

Managementul calității în cadrul BCR - Pagina 1
Managementul calității în cadrul BCR - Pagina 2
Managementul calității în cadrul BCR - Pagina 3
Managementul calității în cadrul BCR - Pagina 4
Managementul calității în cadrul BCR - Pagina 5
Managementul calității în cadrul BCR - Pagina 6
Managementul calității în cadrul BCR - Pagina 7
Managementul calității în cadrul BCR - Pagina 8
Managementul calității în cadrul BCR - Pagina 9
Managementul calității în cadrul BCR - Pagina 10
Managementul calității în cadrul BCR - Pagina 11
Managementul calității în cadrul BCR - Pagina 12
Managementul calității în cadrul BCR - Pagina 13
Managementul calității în cadrul BCR - Pagina 14
Managementul calității în cadrul BCR - Pagina 15
Managementul calității în cadrul BCR - Pagina 16
Managementul calității în cadrul BCR - Pagina 17
Managementul calității în cadrul BCR - Pagina 18
Managementul calității în cadrul BCR - Pagina 19
Managementul calității în cadrul BCR - Pagina 20
Managementul calității în cadrul BCR - Pagina 21
Managementul calității în cadrul BCR - Pagina 22
Managementul calității în cadrul BCR - Pagina 23
Managementul calității în cadrul BCR - Pagina 24
Managementul calității în cadrul BCR - Pagina 25
Managementul calității în cadrul BCR - Pagina 26
Managementul calității în cadrul BCR - Pagina 27
Managementul calității în cadrul BCR - Pagina 28
Managementul calității în cadrul BCR - Pagina 29
Managementul calității în cadrul BCR - Pagina 30
Managementul calității în cadrul BCR - Pagina 31
Managementul calității în cadrul BCR - Pagina 32
Managementul calității în cadrul BCR - Pagina 33
Managementul calității în cadrul BCR - Pagina 34
Managementul calității în cadrul BCR - Pagina 35
Managementul calității în cadrul BCR - Pagina 36
Managementul calității în cadrul BCR - Pagina 37
Managementul calității în cadrul BCR - Pagina 38
Managementul calității în cadrul BCR - Pagina 39
Managementul calității în cadrul BCR - Pagina 40
Managementul calității în cadrul BCR - Pagina 41
Managementul calității în cadrul BCR - Pagina 42
Managementul calității în cadrul BCR - Pagina 43
Managementul calității în cadrul BCR - Pagina 44
Managementul calității în cadrul BCR - Pagina 45
Managementul calității în cadrul BCR - Pagina 46
Managementul calității în cadrul BCR - Pagina 47
Managementul calității în cadrul BCR - Pagina 48
Managementul calității în cadrul BCR - Pagina 49
Managementul calității în cadrul BCR - Pagina 50
Managementul calității în cadrul BCR - Pagina 51
Managementul calității în cadrul BCR - Pagina 52
Managementul calității în cadrul BCR - Pagina 53
Managementul calității în cadrul BCR - Pagina 54
Managementul calității în cadrul BCR - Pagina 55
Managementul calității în cadrul BCR - Pagina 56
Managementul calității în cadrul BCR - Pagina 57
Managementul calității în cadrul BCR - Pagina 58
Managementul calității în cadrul BCR - Pagina 59
Managementul calității în cadrul BCR - Pagina 60
Managementul calității în cadrul BCR - Pagina 61
Managementul calității în cadrul BCR - Pagina 62
Managementul calității în cadrul BCR - Pagina 63
Managementul calității în cadrul BCR - Pagina 64
Managementul calității în cadrul BCR - Pagina 65
Managementul calității în cadrul BCR - Pagina 66
Managementul calității în cadrul BCR - Pagina 67
Managementul calității în cadrul BCR - Pagina 68
Managementul calității în cadrul BCR - Pagina 69
Managementul calității în cadrul BCR - Pagina 70
Managementul calității în cadrul BCR - Pagina 71
Managementul calității în cadrul BCR - Pagina 72
Managementul calității în cadrul BCR - Pagina 73
Managementul calității în cadrul BCR - Pagina 74
Managementul calității în cadrul BCR - Pagina 75
Managementul calității în cadrul BCR - Pagina 76
Managementul calității în cadrul BCR - Pagina 77
Managementul calității în cadrul BCR - Pagina 78
Managementul calității în cadrul BCR - Pagina 79
Managementul calității în cadrul BCR - Pagina 80
Managementul calității în cadrul BCR - Pagina 81
Managementul calității în cadrul BCR - Pagina 82
Managementul calității în cadrul BCR - Pagina 83
Managementul calității în cadrul BCR - Pagina 84
Managementul calității în cadrul BCR - Pagina 85
Managementul calității în cadrul BCR - Pagina 86
Managementul calității în cadrul BCR - Pagina 87
Managementul calității în cadrul BCR - Pagina 88
Managementul calității în cadrul BCR - Pagina 89
Managementul calității în cadrul BCR - Pagina 90
Managementul calității în cadrul BCR - Pagina 91
Managementul calității în cadrul BCR - Pagina 92
Managementul calității în cadrul BCR - Pagina 93

Conținut arhivă zip

  • Managementul Calitatii in Cadrul BCR.doc

Alții au mai descărcat și

Managementul calității - Banca Transilvania

Introducere în “Calitate” şi “Managementul calităţii” Prezentare generală a problemei calităţii Pe măsură ce tehnologiile evoluează, oferta de...

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Te-ar putea interesa și

Managementul calității totale cu aplicație în serviciile bancare

Managementul calitatii reprezinta un ansamblu de activitati având ca scop realizarea unor obiective, prin utilizarea optima a resurselor. Acest...

Managementul calității în domeniul bancar - studiu de caz la BCR Sucursala județeană Covasna

Introducere Tema lucrării de faţă o constituie «Managementul calităţii in domeniul banca - studiu de caz la B.C.R. Sucursala Judeţeană Covasna »....

Auditul calității în BCR Pașcani

Prezentarea generală a organizaţiei “VIZIUNEA BANCII COMERCIALE ROMANE IN CEEA CE PRIVESTE ABORDAREA CALITATII SUB TOATE ASPECTELE EI ESTE DE A...

Practică BCR

Banca Comerciala Româna îsi inscrie numele pe lista bancilor comerciale nou create si reorganizate dupa 1989. Ea este o institutie speciala, ce...

Marketingul în Cadrul BCR

INTRODUCERE În condiţiile economiei contemporane, ale sporirii şi diversificării neîntrerupte a bunurilor şi serviciilor destinate satisfacerii...

Dosar de practică la BCR

Introducere Criteriile în baza cărora am ales sa efectuez stagiul de practica la Banca Comerciala Romana au tinut de faptul ca este una dintre...

Practică profesională la BCR

I. Scurt istoric al Băncii Comerciale Române Banca Comercială Română îşi inscrie numele pe lista băncilor comerciale nou create şi reorganizate...

Modele de Management ale Riscului Bancar

INTRODUCERE Noţiunea de risc poate fi definită ca un angajament care poartă o incertitudine datorită probabilităţii de câştig sau pierdere. În...

Ai nevoie de altceva?