Managementul calității în cadrul Companiei Heineken

Proiect
9/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 97 în total
Cuvinte : 22453
Mărime: 8.70MB (arhivat)
Publicat de: Simona Buzatu
Puncte necesare: 13
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Tomescu Crenguta
Universitatea din Pitesti, Facultatea de Stiinte Economice Specializarea Management

Cuprins

  1. CAPITOLUL I: Generalitati privind managementul calitatii 3
  2. 1.1. Conceptul de calitate 3
  3. 1.2. Definirea managementului calităţii 4
  4. 1.3. Funcţiile managementului calităţii 4
  5. CAPITOLUL II: Implementarea sistemului calitatii ISO 7
  6. 2.1. Certificari ISO Heineken 7
  7. 2.1.1. ISO 9001:2008 8
  8. 2.1.2. ISO 22000: 2005 9
  9. 2.1.3. ISO 14001: 2004 10
  10. 2.1.4. OHSAS 18001:2007 11
  11. 2.2. Certificate ISO Heineken 12
  12. CAPITOLUL III: Studiu de caz 15
  13. 3.1. Scurt istoric 15
  14. 3.2. Heineken Romania 18
  15. 3.3. Organigrama si fisa postului 22
  16. 3.4. Situaţia economică 28
  17. 3.5. Analiza Swot 31
  18. 3.6. Salariatii 33
  19. 3.7. Clientii si furnizorii 34
  20. 3.8. Concurentii 38
  21. 3.9. Paleta sortimentala 39
  22. 3.10. Promovarea vanzarilor 48
  23. CAPITOLUL IV: Manualul calitatii 52
  24. BIBLIOGRAFIE 97

Extras din proiect

CAPITOLUL I: Generalitati privind managementul calitatii

1.1. Conceptul de calitate

Termenul provine din limba latină, de la cuvântul „qualis”, care poate fi tradus prin expresia „fel de a fi”. Noţiunea de calitate are în conştiinţa oamenilor o istorie îndelungată. Ne referim, evident, la interpretarea filosofică a acesteia. Astfel, o întâlnim în antichitate la Aristotel, apoi în filosofia clasică germană la Hegel, în lucrările lui Dimitrie Cantemir care foloseşte expresia „feldeinţă”, probabil o traducere în stil personal a termenului din limba latină, şi, bineînţeles, la filosofii contemporani.

Odată cu progresele înregistrate în industrie, calitatea nu mai este doar un concept filosofic, ci şi unul economic. Rolul calităţii în economie a crescut considerabil începând cu anii ’80, când datorită reducerii accentuate a resurselor de materii prime, calitatea devine un factor important de economisire.

Impactul calităţii asupra economiei a avut, de sigur, consecinţe de altă natură şi amploare decât în filosofie. În concepţia actuală calitatea a devenit o preocupare generală a tuturor organizaţiilor şi se realizează prin intermediul managementului.

Conceptul de calitate în economie se bazează pe teoria semnificaţiei elaborată de Ioachim Von Uexküll. Corespunzător acestei teorii imaginea unui produs este reprezentată de caracteristicile acestuia. Caracteristica reprezintă o însuşire a produsului care îl diferenţiază de altele şi derivă din valoarea sa de întrebuinţare, deci din proprietatea produsului de a satisface o nevoie socială. Caracteristicile calitative exprimă tocmai modul în care se realizează utilitatea, nivelul de satisfacţie pe care o resimte utilizatorul produsului. De aceea în managementul calităţii se urmăreşte identificarea şi măsurarea acestora pentru a cunoaşte nivelul la care oferta producătorului se încadrează în cerinţele utilizatorilor. Analiza calităţii produselor necesită mai întâi o împărţire a acestora pe clase de calitate, în interiorul cărora produsele au caracteristici tipologice comune1. Diferenţierea calitativă se face între clase.

Pentru stabilirea caracteristicilor bunurilor şi serviciilor este necesară cunoaşterea tuturor celor implicaţi în realizarea şi utilizarea acestora, care sunt: clientul, furnizorul, şi societatea în ansamblul său. În teoria semnificaţiei, aceştia sunt cei care îşi pot expune punctele de vedere cu privire la produs. Pentru toţi calitatea se manifestă în perioada de utilizare a produsului, dar analiza calităţii nu se poate rezuma numai la această perioadă, ci trebuie extinsă şi la celelalte2: conceperea şi fabricarea, unde caracteristica de apreciere este cantitatea de muncă încorporată în produs; realizarea comercială, caracteristica produsului fiind aici competitivitatea; perioada de utilizare, care concretizează efectiv utilitatea produsului, caracterizată prin atingerea parametrilor proiectaţi şi fiabilitate.

Rezultă că producătorul nu poate face abstracţie de competitivitate şi munca înglobată în produs, atunci când analizează calitatea şi utilitatea, că beneficiarul acordă atenţie în primul rând utilităţii produsului, dar analizează şi situaţia pieţei şi comportarea în timp a produsului, iar societatea, la rândul ei, este interesată de protecţia consumatorilor şi de existenţa unei concurenţe reale pe piaţă.

Pornind de la aceste precizări, putem defini calitatea ca fiind imaginea bunului studiat, alcătuită din caracteristicile calitative tipologice şi alte caracteristici mai puţin semnificative. Standardul ISO 9000/2000, în care se prezintă terminologia calităţii, defineşte calitatea ca o mulţime de proprietăţi şi caracteristici ale unui produs sau serviciu, care îi conferă capacitatea de a satisface exigenţele explicite şi pe cele implicite.

Din cele prezentate până aici rezultă că prin calitatea produsului nu trebuie să se înţeleagă numai nivelul tehnic al acestuia, care îi asigură funcţionarea corespunzător cerinţelor, ci şi aspectele legate de impactul produsului asupra mediului, eficienţa şi competitivitate corespunzător intereselor producătorului etc.

1.2. Definirea managementului calităţii

Pentru definirea MC, vom apela mai întâi la punctele de vedere ale specialiştilor, exprimate în literatura de specialitate, iar în final la formulările din standardul ISO 9000/2000.

J.M. Juran, unul dintre marile personalităţi mondiale care au lansat conceptul de MC , îl defineşte prin funcţiile sale : planificarea calităţii, ţinerea sub control a calităţii şi îmbunătăţirea calităţii. .

Un alt specialist, J. Kèlada defineşte MC ca: ,,un ansamblu de activităţi desfăşurate în scopul realizării unor obiective, prin folosirea optimă a resurselor”. Activităţile la care se referă Kèlada sunt: planificarea, coordonarea, organizarea, controlul şi asigurarea calităţii.

Definiţia cu circulaţia cea mai mare în rândul specialiştilor, şi pe care o vom reţine şi noi dat fiind caracterul ei oficial, este prezentată de standardul ISO 9000/2000. Potrivit standardului, MC reprezintă ansamblul activităţilor funcţiei generale de management, care determină politica în domeniul calităţii, obiectivele, responsabilităţile şi le implementează în sistemul calităţii prin mijloace cum sunt planificarea, ţinerea sub control, asigurarea şi îmbunătăţirea calităţii. După cum se constată, elementele care definesc esenţial MC sunt planificarea, ţinerea sub control, asigurarea şi îmbunătăţirea calităţii. De asemenea, reţinem că toate activităţile menite să realizeze calitatea se regăsesc în sistemul calităţii – concept definit ca reprezentând structura organizatorică, procedurile, procesele şi resursele necesare pentru implementarea MC- definiţie formulată tot în standardul 9000/2000.

1.3. Funcţiile managementului calităţii

Existenţa mai multor puncte de vedere cu privire la definirea MC (noi am reţinut doar trei), a avut consecinţe şi asupra stabilirii funcţiilor acestuia. Astfel, dacă ne referim la conceptul lui Juran, MC are trei funcţii principale: planificare, ţinere sub control, îmbunătăţire. Procesele funcţiei de planificare au ca obiectiv realizarea produselor şi serviciilor în conformitate cu cerinţele clienţilor. Ţinerea sub control, cea de a doua funcţie, presupune asigurarea unor toleranţe minime de abatere de la nivelul calitativ precizat în documentaţia de proiect. Pentru a le menţine se intervine pe tot parcursul procesului de fabricaţie cu măsurători, verificări, cu ceea ce este CTC-ul, luându-se, dacă este cazul, măsuri de corectare. Funcţia îmbunătăţirea calităţii este, în concepţia lui Juran, cea mai importantă şi prin procesele sale specifice trebuie să asigure obţinerea unor performanţe superioare nivelurilor prevăzute în standarde, adică un nivel efectiv superior celui planificat.

Preview document

Managementul calității în cadrul Companiei Heineken - Pagina 1
Managementul calității în cadrul Companiei Heineken - Pagina 2
Managementul calității în cadrul Companiei Heineken - Pagina 3
Managementul calității în cadrul Companiei Heineken - Pagina 4
Managementul calității în cadrul Companiei Heineken - Pagina 5
Managementul calității în cadrul Companiei Heineken - Pagina 6
Managementul calității în cadrul Companiei Heineken - Pagina 7
Managementul calității în cadrul Companiei Heineken - Pagina 8
Managementul calității în cadrul Companiei Heineken - Pagina 9
Managementul calității în cadrul Companiei Heineken - Pagina 10
Managementul calității în cadrul Companiei Heineken - Pagina 11
Managementul calității în cadrul Companiei Heineken - Pagina 12
Managementul calității în cadrul Companiei Heineken - Pagina 13
Managementul calității în cadrul Companiei Heineken - Pagina 14
Managementul calității în cadrul Companiei Heineken - Pagina 15
Managementul calității în cadrul Companiei Heineken - Pagina 16
Managementul calității în cadrul Companiei Heineken - Pagina 17
Managementul calității în cadrul Companiei Heineken - Pagina 18
Managementul calității în cadrul Companiei Heineken - Pagina 19
Managementul calității în cadrul Companiei Heineken - Pagina 20
Managementul calității în cadrul Companiei Heineken - Pagina 21
Managementul calității în cadrul Companiei Heineken - Pagina 22
Managementul calității în cadrul Companiei Heineken - Pagina 23
Managementul calității în cadrul Companiei Heineken - Pagina 24
Managementul calității în cadrul Companiei Heineken - Pagina 25
Managementul calității în cadrul Companiei Heineken - Pagina 26
Managementul calității în cadrul Companiei Heineken - Pagina 27
Managementul calității în cadrul Companiei Heineken - Pagina 28
Managementul calității în cadrul Companiei Heineken - Pagina 29
Managementul calității în cadrul Companiei Heineken - Pagina 30
Managementul calității în cadrul Companiei Heineken - Pagina 31
Managementul calității în cadrul Companiei Heineken - Pagina 32
Managementul calității în cadrul Companiei Heineken - Pagina 33
Managementul calității în cadrul Companiei Heineken - Pagina 34
Managementul calității în cadrul Companiei Heineken - Pagina 35
Managementul calității în cadrul Companiei Heineken - Pagina 36
Managementul calității în cadrul Companiei Heineken - Pagina 37
Managementul calității în cadrul Companiei Heineken - Pagina 38
Managementul calității în cadrul Companiei Heineken - Pagina 39
Managementul calității în cadrul Companiei Heineken - Pagina 40
Managementul calității în cadrul Companiei Heineken - Pagina 41
Managementul calității în cadrul Companiei Heineken - Pagina 42
Managementul calității în cadrul Companiei Heineken - Pagina 43
Managementul calității în cadrul Companiei Heineken - Pagina 44
Managementul calității în cadrul Companiei Heineken - Pagina 45
Managementul calității în cadrul Companiei Heineken - Pagina 46
Managementul calității în cadrul Companiei Heineken - Pagina 47
Managementul calității în cadrul Companiei Heineken - Pagina 48
Managementul calității în cadrul Companiei Heineken - Pagina 49
Managementul calității în cadrul Companiei Heineken - Pagina 50
Managementul calității în cadrul Companiei Heineken - Pagina 51
Managementul calității în cadrul Companiei Heineken - Pagina 52
Managementul calității în cadrul Companiei Heineken - Pagina 53
Managementul calității în cadrul Companiei Heineken - Pagina 54
Managementul calității în cadrul Companiei Heineken - Pagina 55
Managementul calității în cadrul Companiei Heineken - Pagina 56
Managementul calității în cadrul Companiei Heineken - Pagina 57
Managementul calității în cadrul Companiei Heineken - Pagina 58
Managementul calității în cadrul Companiei Heineken - Pagina 59
Managementul calității în cadrul Companiei Heineken - Pagina 60
Managementul calității în cadrul Companiei Heineken - Pagina 61
Managementul calității în cadrul Companiei Heineken - Pagina 62
Managementul calității în cadrul Companiei Heineken - Pagina 63
Managementul calității în cadrul Companiei Heineken - Pagina 64
Managementul calității în cadrul Companiei Heineken - Pagina 65
Managementul calității în cadrul Companiei Heineken - Pagina 66
Managementul calității în cadrul Companiei Heineken - Pagina 67
Managementul calității în cadrul Companiei Heineken - Pagina 68
Managementul calității în cadrul Companiei Heineken - Pagina 69
Managementul calității în cadrul Companiei Heineken - Pagina 70
Managementul calității în cadrul Companiei Heineken - Pagina 71
Managementul calității în cadrul Companiei Heineken - Pagina 72
Managementul calității în cadrul Companiei Heineken - Pagina 73
Managementul calității în cadrul Companiei Heineken - Pagina 74
Managementul calității în cadrul Companiei Heineken - Pagina 75
Managementul calității în cadrul Companiei Heineken - Pagina 76
Managementul calității în cadrul Companiei Heineken - Pagina 77
Managementul calității în cadrul Companiei Heineken - Pagina 78
Managementul calității în cadrul Companiei Heineken - Pagina 79
Managementul calității în cadrul Companiei Heineken - Pagina 80
Managementul calității în cadrul Companiei Heineken - Pagina 81
Managementul calității în cadrul Companiei Heineken - Pagina 82
Managementul calității în cadrul Companiei Heineken - Pagina 83
Managementul calității în cadrul Companiei Heineken - Pagina 84
Managementul calității în cadrul Companiei Heineken - Pagina 85
Managementul calității în cadrul Companiei Heineken - Pagina 86
Managementul calității în cadrul Companiei Heineken - Pagina 87
Managementul calității în cadrul Companiei Heineken - Pagina 88
Managementul calității în cadrul Companiei Heineken - Pagina 89
Managementul calității în cadrul Companiei Heineken - Pagina 90
Managementul calității în cadrul Companiei Heineken - Pagina 91
Managementul calității în cadrul Companiei Heineken - Pagina 92
Managementul calității în cadrul Companiei Heineken - Pagina 93
Managementul calității în cadrul Companiei Heineken - Pagina 94
Managementul calității în cadrul Companiei Heineken - Pagina 95
Managementul calității în cadrul Companiei Heineken - Pagina 96
Managementul calității în cadrul Companiei Heineken - Pagina 97

Conținut arhivă zip

  • Managementul Calitatii in Cadrul Companiei Heineken.doc

Alții au mai descărcat și

Calitățile și rolurile managerilor

I. NOTIUNI GENERALE 1. Despre management Managementul este un termen englezesc de origine franceza. Autorul francez Jean Chevalier, in lucrarea...

Analiza managementului calității la SC Michelin România SA

Introducere În cadrul sistemului de management al unei organizaţii, o deosebită importanţă este acordată sistemului de management al calităţii,...

Managementul inovării în cadrul companiei Heineken România SA

CAPITOLUL I: Notiuni generale privind managementul inovarii 1.1. Creativitate şi inovare Unii definesc creativitatea ca o generare de noi idei şi...

Dosar practică - SC Carrefour România SA

Argument Avand in vedere faptul ca fac parte din Liga Studentilor Economisti si am fost implicat in proiectul Practic’a Ta, cautand locuri de...

Politici de Gestionare a Deșeurilor

INTRODUCERE Salubrizarea mediului urban constituia, până în urmă cu puţin timp, o temă care se discuta doar în dezbaterile publice, odată cu...

Management Comparat - Italia și China

CAPITOLUL I. Fundamentele managementului comparat 1.1 Conceptul de management comparat internaţional E. Burduş consideră că managementul comparat...

Elaborarea unui sistem de management de mediu integrat pentru organizația sc Ceramica SA Iași

Elaborarea unui sistem de management de mediu integrat pentru organizaţia “S.C. Ceramica S.A” Iaşi Cap.I. Pregatirea organizatiei pentru...

Leadershipul și managementul - analiză comparativă

Introducere În această lucrare voi defini conceptele „management” ‚ „ leadership” respectiv „manager”‚ „ leader”. Managementul este o disciplina...

Te-ar putea interesa și

Studiu de Fezabilitate pentru Lansarea unui Produs Nou

Introducere Astăzi, când suntem martorii unor transformări extraordinare care au loc în societatea românească, este important pentru dezvoltarea...

Tehnici Manageriale

1.Expunerea Introductiva Prezentarea firmei: Compania BRAU UNION Romania a fost infiintata in ianuarie 1998 ca subsidiara a grupului BBAG. In mai...

Ai nevoie de altceva?