Managementul Calității Totale

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 2 fișiere: doc
Pagini : 86 în total
Cuvinte : 35207
Mărime: 159.37KB (arhivat)
Publicat de: Liviu M.
Puncte necesare: 11
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Prof. Universitar Dr. Falnita Eugen

Cuprins

  1. Capitolul I – Managementul Calităţii Totale
  2. 1.1. Conceptul de calitate totală.1
  3. 1.2. Definirea managementului calităţii totale.3
  4. 1.3. Principiile de bază ale MCT.10
  5. 1.3.1. Orientarea spre client.11
  6. 1.3.2. Internalizarea relaţiei client – furnizor.13
  7. 1.3.3. Calitatea pe primul plan.14
  8. 1.3.4. “Zero defecte” şi îmbunătăţire continuă.17
  9. 1.3.5. Viziunea sistemică.18
  10. 1.3.6. Argumentare cu date.19
  11. 1.4. Factori critici în implementarea principiilor MCT.19
  12. 1.5. Modele de evaluare a performanţelor obţinute prin MCT.24
  13. 1.5.1. Premiul naţional pentru calitate Deming.24
  14. 1.5.2. Premiul naţional pentru calitate Malcolm Baldrige.25
  15. 1.5.3. Modelul european de evaluare a performanţelor obţinute prin MCT.28
  16. 1.6. Abordări critice privind managementul calităţii(MC) şi managementul calităţii totale(MCT).31
  17. 1.6.1. Critica managerială.31
  18. 1.6.2. Critica umanistă.32
  19. 1.6.3. Critica comunicaţională.33
  20. Capitolul II – Cultura organizaţională
  21. 2.1. Calitate- cultură- etică.34
  22. 2.1.1. Cultura.34
  23. 2.1.2. Calitatea totală şi etica.44
  24. 2.2. Cultura organizaţională – factor decisiv în reuşita implementării practicilor managementului calităţii.50
  25. 2.2.1. Conducerea.51
  26. 2.2.2. Dezvoltarea resurselor umane.52
  27. 2.2.3. Orientarea spre client.53
  28. 2.3. De la managementul tot mai integrat la cultura organizaţională.51
  29. 2.3.1. Introducerea.55
  30. 2.3.2. Organizarea se îndreaptă spre cultură.56
  31. 2.3.3. Managementul calităţii totale şi cultura companiei.63
  32. Capitolul III – Implementarea MCT la S.C. “MONDOSTAR” S.A.
  33. 3.1. Istoricul S.C. “MONDOSTAR S.A”.71
  34. 3.1.1. Forma juridică de organizare a firmei şi cadrul legal.71
  35. 3.1.2. Volumul afacerii şi structura producţiei.72
  36. 3.1.3. Personal structură şi grad de calificare.73
  37. 3.1.4. Exportul, structura şi orientarea programelor strategice şi tactica firmei în domeniul exportului pe termen scurt, mediu şi lung.75
  38. 3.1.5. Strategia firmei.73
  39. 3.2. Chestionar realizat în legătură cu relaţia existentă între modul de implementare a MCT şi opiniile angajaţilor. Studiul realizat asupra S.C. “MONDOSTAR” S.A. .77
  40. Capitolul IV – Concluzii şi propuneri .85

Extras din proiect

Managementul Calităţii Totale

1.1. Conceptul de calitate totală

Cu toate că încercările sunt numeroase, nu s-a reuşit până în prezent, să se stabilească exact originea expresia “calitate totală”. Se pare că această expresie s-a impus treptat, printr-un consens implicit.

În ultimii ani ea a căpătat o largă extindere. Vorbind de “calitate totală”, mulţi se raportează la Deming şi Juran, doi dintre cei mai importanţi precursori ai managementului calităţii. Aceştia nu folosesc încă expresia calitate totală nici măcar în cele mai recente lucrări.

Freigenbaum, iniţiatorul conceptului Total Quality Control, este singurul reprezentant al orientării tehnico-manageriale care utilizează această expresie.

Definiţiile conceptului de calitate totală sunt relativ recente. Pentru unii, calitate totală înseamnă calitatea produsului, pentru alţii, satisfacerea clientului. Calitatea totală este, o filozofie, un demers, un ansamblu de procedee, o strategie, sau chiar o politică a întreprinderii. Menţionăm că utilizarea acestei expresii este preponderentă în medii francofone.

Luând în considerare opiniile exprimate în literatura de specialitate, putem pune în evidenţă următoarele orientări principale în definirea calităţii totale:

- calitatea totală este o politică sau o strategie a întreprinderii în domeniul calităţii;

- calitatea totală este o filozofie;

- conceptul de calitate totală şi managementul total al calităţii, sunt echivalente;

- calitatea totală reprezintă scopul, iar managementul total al calităţii, mijlocul pentru realizarea ei.

Marea majoritate a autorilor, printre care Merli, Iannaccone, Galvano, definesc acest concept ca o strategie a calităţii. (Ionescu S., Excelenţa industrială. Practica şi teoria calităţii. Ed. Economică, Bucureşti, 1998, Pag. 301)

În unele definiţii se accentuează ideea că este vorba de o “strategie globală” a calităţii, ca în cazul celei formulate de AFCERQ: “calitatea totală reprezintă un ansamblu de principii şi de metode de organizare într-o strategie globală, vizând mobilizarea întregii întreprinderi pentru a obţine o mai bună satisfacere a clientului, la un cost cât mai mic”.

Potrivit altor opinii, calitatea totală reprezintă pentru întreprindere o politică, prin care aceasta tinde la mobilizarea permanentă a tuturor membrilor săi, pentru a îmbunătăţii calitatea produselor şi serviciilor pe care le realizează, precum şi calitatea funcţionării şi obiectivelor sale, în relaţie cu mediul său.

Scopul acestei politici l-ar constitui satisfacerea cerinţelor clienţilor, în condiţii de rentabilitate pentru întreprindere şi în spiritul respectului interesului general (al societăţii).

Unii autori consideră calitatea totală ca reprezentând “o filozofie”, în sensul de teorie implicită a întreprinderii, care descrie obiectivele sale în domeniul calităţii. (Conti, T. Come Construire la Qualita Totale, Ed. Sperling, Milano 1992)

Există şi tendinţa ca expresiile Total Quality Control, Company Wide Quality Control, Total Quality Management să fie considerate concepte de calitate totală, caracterizate prin promovarea unor strategii integratoare în domeniul calităţii.

O accepţiune diferită dă acestui concept Kèlada. În opinia lui, calitatea totală reprezintă “satisfacerea nevoilor clienţilor în ceea ce priveşte calitatea produsului sau serviciului (Q), livrarea calităţii cerute (V), la momentul (T) şi locul (L) dorite, la un cost (C) cât mai mic pentru client, în condiţiile unor relaţii agreabile şi eficiente cu aceasta şi ale unui sistem administrativ (A) fără erori, începând cu elaborarea comenzii şi până la plata facturii”. (Kelada, J. La gestion integrale de la qualite. Pour une qualite totale, Ed. Quafee, Quebec, 1990, pag. 16)

Calitatea totală este, prin urmare, o noţiune mult mai largă decât calitatea produsului (serviciului), ea se referă la satisfacerea nevoilor clientului extern, exprimate în termenii QVTLCRA, anterior menţionaţi.

Mai mult, Kèlada consideră că satisfacerea clientului nu este suficientă, trebuie depăşite aşteptările acestuia, promovând conceptul “Above Costomer Expectation”. Produsul oferit trebuie să-l entuziasmeze pe client, el trebuie să fie încântat de serviciul care i se oferă.

Pe de altă parte, în realizarea acestui deziderat, nu trebuie pierdute din vedere necesităţile întreprinderii, asigurându-se îndeplinirea cerinţelor de rentabilitate. Kèlada face deosebire clară între conceptele de “calitate totală” şi “gestiunea integrală a calităţii”(GIQ). În opinia lui calitatea totală reprezintă scopul, iar GIQ (MCT) este mijlocul pentru atingerea acestui scop.

O accepţiune relativ asemănătoare dă acestor concepte Corning. El defineşte relaţia dintre “calitate”, “calitate totală” şi MCT în următorii termeni:

- calitate – înseamnă satisfacerea continuă a cerinţelor clienţilor;

- calitate totală - înseamnă satisfacerea continuă a cerinţelor clienţilor în condiţiile unor costuri minime;

- prin MCT se asigură satisfacerea acestor cerinţe, în condiţiile unor costuri minime, cu implicarea întregului personal al întreprinderii. (Zink, K., Qualitat als Managementaufgabe. Total Quality Management, Ed. Verlang – 1994, pag. 118)

Dacă nu până demult calitatea era considerată o tehnică, un compromis, ea este în prezent o valoare la nivel de întreprindere în care clientul este un personaj central.

Chiar şi aşa, toate realizările civilizaţiei noastre, avându-şi rădăcinile în antichitate, cu cele şapte minuni ale lumii, templele greceşti, piramidele şi până în zilele noastre cu căi ferate, televiziune, automobile şi informatică, nu ar fi fost posibile fără o anumită idee despre calitate, “valoare fundamentală şi necesară progresului, indispensabilă pentru stăpânirea viitorului, bazată pe excelenţa individuală şi colectivă”.

Nevoia de calitate a dat naştere la această mişcare numită Managementul calităţii totale (MCT), începând cu anii “80 sub presiunea concurenţei internaţionale, pe fondul puternicei crize energetice declanşată încă din anii “70.

Acest concept a căpătat o rezonanţă mai mare în lumea industrială occidentală atunci când aceasta a început să-şi pună întrebări în legătură cu succesul industriei japoneze. Experţii în domeniul de calitate au recunoscut că managementul calităţii totale practicat în Japonia a fost unul din factorii determinanţi ai competitivităţii acestei ţări.

Iată deci cum rolul gândirii americanilor a fost pus în aplicare mai repede în Japonia decât în propria lor ţară.

În opinia unor autori, managementul calităţii totale reprezintă “o schimbare a modului de funcţionare a întreprinderii ca şi a managementului în ansamblul său începând cu Directorul General şi urmărind propagarea ei de la vârf spre bază”.

Preview document

Managementul Calității Totale - Pagina 1
Managementul Calității Totale - Pagina 2
Managementul Calității Totale - Pagina 3
Managementul Calității Totale - Pagina 4
Managementul Calității Totale - Pagina 5
Managementul Calității Totale - Pagina 6
Managementul Calității Totale - Pagina 7
Managementul Calității Totale - Pagina 8
Managementul Calității Totale - Pagina 9
Managementul Calității Totale - Pagina 10
Managementul Calității Totale - Pagina 11
Managementul Calității Totale - Pagina 12
Managementul Calității Totale - Pagina 13
Managementul Calității Totale - Pagina 14
Managementul Calității Totale - Pagina 15
Managementul Calității Totale - Pagina 16
Managementul Calității Totale - Pagina 17
Managementul Calității Totale - Pagina 18
Managementul Calității Totale - Pagina 19
Managementul Calității Totale - Pagina 20
Managementul Calității Totale - Pagina 21
Managementul Calității Totale - Pagina 22
Managementul Calității Totale - Pagina 23
Managementul Calității Totale - Pagina 24
Managementul Calității Totale - Pagina 25
Managementul Calității Totale - Pagina 26
Managementul Calității Totale - Pagina 27
Managementul Calității Totale - Pagina 28
Managementul Calității Totale - Pagina 29
Managementul Calității Totale - Pagina 30
Managementul Calității Totale - Pagina 31
Managementul Calității Totale - Pagina 32
Managementul Calității Totale - Pagina 33
Managementul Calității Totale - Pagina 34
Managementul Calității Totale - Pagina 35
Managementul Calității Totale - Pagina 36
Managementul Calității Totale - Pagina 37
Managementul Calității Totale - Pagina 38
Managementul Calității Totale - Pagina 39
Managementul Calității Totale - Pagina 40
Managementul Calității Totale - Pagina 41
Managementul Calității Totale - Pagina 42
Managementul Calității Totale - Pagina 43
Managementul Calității Totale - Pagina 44
Managementul Calității Totale - Pagina 45
Managementul Calității Totale - Pagina 46
Managementul Calității Totale - Pagina 47
Managementul Calității Totale - Pagina 48
Managementul Calității Totale - Pagina 49
Managementul Calității Totale - Pagina 50
Managementul Calității Totale - Pagina 51
Managementul Calității Totale - Pagina 52
Managementul Calității Totale - Pagina 53
Managementul Calității Totale - Pagina 54
Managementul Calității Totale - Pagina 55
Managementul Calității Totale - Pagina 56
Managementul Calității Totale - Pagina 57
Managementul Calității Totale - Pagina 58
Managementul Calității Totale - Pagina 59
Managementul Calității Totale - Pagina 60
Managementul Calității Totale - Pagina 61
Managementul Calității Totale - Pagina 62
Managementul Calității Totale - Pagina 63
Managementul Calității Totale - Pagina 64
Managementul Calității Totale - Pagina 65
Managementul Calității Totale - Pagina 66
Managementul Calității Totale - Pagina 67
Managementul Calității Totale - Pagina 68
Managementul Calității Totale - Pagina 69
Managementul Calității Totale - Pagina 70
Managementul Calității Totale - Pagina 71
Managementul Calității Totale - Pagina 72
Managementul Calității Totale - Pagina 73
Managementul Calității Totale - Pagina 74
Managementul Calității Totale - Pagina 75
Managementul Calității Totale - Pagina 76
Managementul Calității Totale - Pagina 77
Managementul Calității Totale - Pagina 78
Managementul Calității Totale - Pagina 79
Managementul Calității Totale - Pagina 80
Managementul Calității Totale - Pagina 81
Managementul Calității Totale - Pagina 82
Managementul Calității Totale - Pagina 83
Managementul Calității Totale - Pagina 84
Managementul Calității Totale - Pagina 85
Managementul Calității Totale - Pagina 86

Conținut arhivă zip

  • Cuprins si bibliografie.doc
  • Managementul Calitatii Totale.doc

Alții au mai descărcat și

Implementarea Sistemului Integrat de Management - Calitate - Mediu în Domeniul Produselor Electrocasnice

1.1. Generalitati Prin credibilitatea si recunoasterea internationala pe care le confera, implementarea si certificarea unui sistem al calitatii...

Managementul calității - Germanos

1.CAPITOLUL 1 Aspecte generale ale Managementului Calitatii 1.1.Conceptul de calitate Termenul provine din limba latină, de la cuvântul...

Managamentul calității

Introducere Calitatea poate fi definita ca un ansamblu de proprietati si caracteristici ale unui produs sau serviciu, care ii confera acestuia...

Standardele calității

ARGUMENT În prezent foarte mulţi conducători de întreprinderi asimilează asigurarea calităţii cu o regulă impusă din exterior şi cu un act...

Managementul calității totale (TQM) în practica internațională

1. Calitatea in prezent si viitor Calitatea in prezent a devenit un element strategic al managementului global al intreprinderilor, pentru ca...

Fabricație virtuală

Introducere Fabricatia virtuala este definita ca fiind mediul sintetic si integrat pentru exersarea dezvoltarii unui produs simulat la toate...

Managementul calității în domeniul alimentar

Scopul studiului Obiectivul acestei lucrari a fost studiul procesului de managementul calitatii. In debutul lucrarii s-au enuntat componentele...

Reproiectarea Sistemului de Management la SC Lido Girbea SRL

I. Prezentare generală a S.C Lido Gîrbea S.R.L S.C. LIDO GÎRBEA S.R.L. este o societate cu răspundere limitată, înregistrată la Registrul...

Te-ar putea interesa și

Managementul calității totale cu aplicație în serviciile bancare

Managementul calitatii reprezinta un ansamblu de activitati având ca scop realizarea unor obiective, prin utilizarea optima a resurselor. Acest...

Managementul Calității Totale

I. CONCEPTUL DE CALITATE TOTALĂ Vorbind de ,,calitate totală’’ mulţi se raportează la Deming şi Juran, doi dintre cei mai importanţi precursori ai...

Managementul calității totale - sistemul TQM

SISTEMUL TQM Dupa o evolutie care a marcat mai multe etape , conceptul calitatii tinde sa se absolutizeze prin amprenta pe care o pune asupra...

Implementarea managementul calității în cadrul Primăriei Sectorului 2

Capitolul I. Managementul calitatii totale 1.1 .Conceptul de calitate, managementul calitatii totale Etimologic cuvântul “calitate” provine din...

Managementul calității totale (TQM) în practica internațională

1. Calitatea in prezent si viitor Calitatea in prezent a devenit un element strategic al managementului global al intreprinderilor, pentru ca...

Importanța resurselor umane în aplicarea managementului total al calității în serviciile culturale

Introducere Managementul resurselor umane este considerat a fi un ansamblu de activități ce au loc la nivel organizațional, permițând astfel...

Managementul Calității Totale la Întreprindere

INTRODUCERE “Deficienţele calitative ale produselor destinate satisfacerii cerinţelor umane pot să conducă şi chiar conduc la serioase nemulţumiri...

Metode și tehnici utilizate în managementul calității totale

1. Definirea si principiile managementului calitatii totale Managementul calitatii totale (TQM) este o strategie organizationala fundamentata pe...

Ai nevoie de altceva?