Managementul Comparat in Europa

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Managementul Comparat in Europa.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 19 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Management

Extras din document

Sistem de management

R. Nath in lucrarea sa Comparative Management, a Regional View considera ca un sistem de management poate fi caracterizat in functie de cinci dimensiuni. Acestea sunt:

0 evaluare a naturii umane clasificata in rea, medie sau buna.

Relatia dintre om si mediul sau (relatie de subordonare, de armonie sau de dominare).

Orientarea in timp (spre trecut, spre prezent sau spre viitor).

Orientarea in ceea ce priveste activitatea (a fi, a fi spre a deveni, a face).

Relatiile cu ceilalti (relatii colective, relatii individuale).

In Europa, cele cinci dimensiuni sunt urmatoarele:

1. Atat in Estul cat si in Vestul Europei, natura umana poate fi caracterizata ca find de nivel mediu. In Europa, exista credinta ca oamenii reprezinta o combinatie de bine si rau. Mai mult, se presupune ca prin utilizarea unor stimulente specifice binele poate fi cultivat, iar raul descurajat.

2. In context european, relatia dintre om si natura este caracterizata prin dominarea naturii de catre om. Pe intreg teritoriul Europei, gradul de poluare este foarte ridicat si indica nivelul in care natura a fost exploatat de catre om in vederea obtinerii unor rezultate pe termen scurt.

3.Orizontul de timp in Europa tinde sa se "largeasca" continuu dinspre trecut spre prezent. De obicei, managerii europeni isi planifica activitatea pentru urmatorul trimestru sau, in cel mai bun caz, pe urmatorul an financiar. Interesul manifestat pentru obtinerea unor rezultate pe termen scurt poate fi atribuit, intr-o anumita masura, puterii exercitate de banci si de alte institutii financiare asupra pietelor de capital si burselor, care tin seama de tendintele de evolutie pe termen scurt. Necesitatea de a actiona pe termen scurt poate aparea si atunci cand planificarea la nivelul unei organizatii se bazeaza pe un management de criza, care presupune luarea in considerare a celor mai recente probleme si gasirea celor mai rapide solutii de rezolvare a acestora.

4. Activitatea umana pe intreg cuprinsul Europei este constituita, in cea mai mare parte, dintr-o stare care evolueaza de la "a fi" la "a deveni". Desi majoritatea europenilor doresc stabilitate, ei urmaresc si anumite schimbari in plan personal sau profesional.Acest lucru poate sa contrasteze cu modelul american, care este orientat catre actiune, si in care schimbarea este o valoare in sine.

5. Hofstede a descoperit ca majoritatea tarilor vest-europene (cu exceptia Portugaliei) sunt caracterizate de un grad ridicat de individualism. In schimb, persoanele din Europa Centrala si de Est sunt caracterizate printr-un grad ridicat de colectivism.

Modelul de management european are la baza valori si comportamente specifice modului de viata european. Avand in vedere diversitatea culturala a contextului european, managementul european este un management al diversitatii. Un astfel de model presupune un accent mai mare pus pe extinderea proceselor dincolo de granitele statale, pe dezvoltarea unor relatii de munca orizontale si mai putin pe cele ierarhice, trecerea de la un control ierarhic la forme mult mai subtile de natura informala, realizarea unei identitati proprii firmelor europene. Toate acestea conduc la ideea ca identitatea europeana a strategiilor, a structurilor organizatorice, a resurselor umane, a managementului, in general depinde de efortul depus pentru dezvoltarea unor organizatii transeuropene.

Managementul european, considerat un management al diversitatii, prezinta urmatoarele caracteristici:

-intelegerea si interpretarea diversitatii sociale, culturale si politice caracteristica mediului afacerilor in Europa.

-stabilirea unor obiective care sa depaseasca granitele statale

-structura organizatorica descentralizata in unitati de afaceri, coordonare orizontala, stabilirea unor relatii de munca preponderent de natura informala (intalniri, conferinte, etc) si crearea unor echipe de specialisti care sa conduca activitatea de cercetare-dezvoltare si sa depisteze oportunitatile de afaceri ce merita sa fie valorificate

-crearea unei identitati a organizatiilor europene bazate pe valori economice si sociale prin promovarea comunicarii si schimburilor transculturale

-acceptarea mobilitatii internationale a resurselor umane, astfel incat tot mai multi manageri sa isi realizeze o cariera europeana pornind de la o pregatire flexibila interculturala.

In conditiile diversitatii culturale, economice, politice si sociale ce caracterizeaza continentul european, devine din ce in ce mai stringenta necesitatea promovarii cooperarii pe toate planurile. De altfel, este binecunoscut faptul ca in Europa exista aliante strategice care depasesc granitele nationale, printre aceste numarandu-se companille Shell (companie anglo-olandeza), SAS (controlata de guvemele Norvegiei, Suediei si Danemarcei). 0 alta concretizare a colaborarii dintre tarile europene o constituie programul Erasmus din domeniul invatamantului superior, care permite studentilor din diferite tari ale Uniunii Europene sa studieze in alte tari europene.

Data fiind diversitatea culturala, sociala, politica si economica care caracterizeaza contextul european, este dificil sa se evidentieze elementele caracteristice managerilor din ansamblul intreprinderilor europene. De aceea, ne-am oprit asupra particularitatilor managerilor din unele tari europene cu traditie in management.

Franta. In mod traditional, in Franta predomina afacerile famliale, ceea ce determina o diminuare a diferentelor dintre manager si proprietar. In acest context, una dintre cele mai importante categorii de manageri este cea a mostenitorilor unor familii care detin drept de proprietate asupra unor firme, cum este cazul firmelor Peugeot, Michelin sau L'Oreal. Astfel, putem spune ca, in Franta, comunitatea de afaceri poate fi caracterizata printr-un capitalism familial. Latura negativa a acestei caracteristici este faptul ca promovarea in varful ierarhiei nu se mai realizeaza pe baza meritelor personale si a competentei profesionale.

In Franta, calitatea de manager profesionist fara a avea calitatea de proprietar al firmei, este de data mult mai recenta decat in alte tari cum este de exemplu, Anglia.

Relevant in acest sens este faptul ca in timp ce in Anglia cuvantul manager corespunde unei functii, in Franta semnificatia cuvantului cadre (conducator, director) corespunde unui rang social.

Fisiere in arhiva (1):

  • Managementul Comparat in Europa.docx