Managementul Conflictelor și Stresului

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 25 în total
Cuvinte : 9036
Mărime: 216.03KB (arhivat)
Publicat de: Caius Lupu
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Bonciu Catalina

Cuprins

  1. INTRODUCERE
  2. CAPITOLUL I. CONCEPTUL GENERAL DE STRES
  3. 1. Ce este stresul?
  4. 2. Tipologie - stres
  5. CAPITOLUL II. STRESUL ORGANIZAŢIONAL
  6. 1. Cauzele stresului organizațional
  7. 2. Efectele stresului organizațional
  8. 3. Reacţii la stresul organizațional
  9. 4. Strategii de reducere a reacţiilor la stres
  10. 4.1 Rolul organizaţiei în strategiile antistres
  11. STUDIU DE CAZ
  12. CONCLUZII
  13. BIBLIOGRAFIE

Extras din proiect

INTRODUCERE

Profesia şi locul de munca reprezintă un aspect important în viața fiecaruia dintre noi. ȋn afară de aspectul evident de a fi principala sursa de venituri locul de muncă contează şi din multe alte puncte de vedere, ca imagine de sine, ca viața sociala, etc. Din toate aceste motive un loc de munca constituie adeseori (şi) o importanta sursa de stres.

Chiar si locurile de munca cele mai bune au termene-limita, evaluari periodice si responsabilitati. La acestea se va adauga si stresul corespunzator acestora...

In anumite limite stresul poate fi un factor motivator insa atunci cand depaseste o anumita limita poate sa scape de sub control. Apare ceea ce numim "anxietatea de performanta" si tindem sa punem jobul mai presus decat orice alte considerente, familie, viata personala sau viata sociala.

Multe din aspectele vieții companiei, schimbarile la vârf, restructurările sau simplele zvonuri se adaugă la stresul obișnuit legat de locul de muncă, amplificându-l.

S-au facut studii care au arătat de exemplu că accidentele de muncă tind să crească în organizațiile care își diminuează activitatea.

Stresul prelungit la locul de munca poate să afecteze pe termen lung, în primul rând, sănătatea, inducându-se un stil de viață nepotrivit: obiceiuri alimentare vicioase , un mediu social perceput ca fiind ostil, multe ore efectuate peste program, etc. Apoi stresul cauzat de locul de muncă este principalul factor pentru sindromul burnout, o formă de epuizare emoțională asociată cu atitudini negative, cinice față de sine sau de ceilalți.

Stresul poate fi combătut mai întotdeauna printr-o combinație potrivită de exerciții de relaxare, mișcare, o alimentație corecta, o mai bună gestionare a timpului și îmbunătățirea abilităților sociale.

În ceea ce privește timpul, cel mai simplu sfat pe care vi-l pot da este să respectați pauzele pe are vi le puteti permite. 15 minute de “timp personal” pot face minuni. O plimbare scurtă, o discuție cu un coleg pe alte teme decât locul de muncă sau o tehnică de relaxare simplă.

Îmbunătățirea abilităților sociale (iar aici am putea vorbi mult și despre asertivitate) de asemenea poate face minuni în reducerea sentimentului de mediu ostil și implicit a stresului.

În Uniunea Europeana, stresul în munca reprezintă a doua problemă de sănătate legată de activitatea profesională, după afecțiunile dorsale, printre cele mai des întâlnite problemele de sănătate de la locul de muncă. Acesta afectează 28% dintre angajații UE. Stresul în muncă poate fi cauzat de riscuri psihosociale cum ar fi proiectarea activităților, organizarea muncii și management, de exemplu: solicitări profesionale deosebite și posibilități reduse de control asupra propriei activități sau probleme cum ar fi violența și hărțuirea la locul de muncă. Unele riscuri fizice cum sunt zgomotul și temperatura din mediul de munca pot, de asemenea, să cauzeze stresul în muncă. Prevenirea stresului în munca constituie unul din obiectivele formulate în Comunicatul Comisiei Europene privind noua strategie în domeniul securității și sănătații în muncă.

Agenția Europeană pentru Securitate și Sanatate în Muncă a elaborat o serie de fișe informative destinate să ajute la abordarea stresului în muncă și a cauzelor acestuia. Aceste fișe informative prezintă o metodă de evaluare și prevenire a riscului, care poate fi aplicată stresului la locul de muncă, precum și cauzelor acestuia. Fișa este destinată celor care doresc să trateze problema stresului la locul de muncă. Paragraful „Informații suplimentare”, de la sfârsitul acestei fise, conține trimiteri la resurse informative existente, inclusiv la alte fișe informative elaborate de Agenție.

CAPITOLUL I. CONCEPTUL GENERAL DE STRES

Regula de aur a contemporaneității occidentale – “Time is money” – presează omul zilelor noastre la o continuă “fugă” după succes, după îndeplinirea a cat mai ultor obiective într-o perioadă cât mai scurtă. Fiind o resursa limitata ea a fost tratată, ca orice alta resursa limitată descoperită de om de-a lungul istoriei – a început să fie exploatată la maxim.

Tensiunea aceasta continuă la care sunt supuse persoanele care lucrează, precum și alți factorii despre care vom discuta în continuare, dau naștere fenomenului generalizat al stresului.

De aceea din ce în ce mai mulți angajatori încep să acorde o atenție mai mare decât în trecut, efectelor produse de stres asupra personalului lor.

1. Ce este stresul?

Stresul – definit ca o reacție adversă, în plan psihic şi fiziologic, pe care o are o persoană atunci când nu este capabilă să facă față solicitărilor la care este supusă.

Stresul este declanșat mai puțin de problemele externe cu care ne confruntăm, cât de modul în care facem față (sau nu reușim să facem față) acestor probleme. Astfel, majoritatea oamenilor se confruntă cu o mare diversitate de factori de presiune în cursul întregii lor existențe, iar despre unii s-ar putea spune că sunt simulați și dau maximum de randament doar când se află “sub tensiune”, mai ales la serviciu. Dar din momentul în care încetăm să facem față în mod adecvat tensiunii, simptomele de stres vor începe să-și facă apariția.

Ultimele cinci decenii a fost marcate de preocuparea științelor umaniste pentru definirea, caracterizarea și teoretizarea adaptării individului la cerințele vieții moderne. Nu este de mirare că, în aceste condiții, o serie de termeni nevroză, stres, sindrom de neadaptare, au fost transferați din limbajul științific în cel cotidian.

De origine engleză, cuvȃntul„stress” circumscrie o serie de substantive înrudite ca înţeles, dar cu nuanţe uşor diferite : presiune, apăsare, efort, solicitare, tensiune, constrȃngere, încordare nervoasă.

Cel care lansează în limbajul medical, încă din 1936, conceptul de stres este savantul canadian Hans Selye. Potrivit acestei prime concepții, stresul este reacția nespecifică a organismului la orice solicitare.

Preview document

Managementul Conflictelor și Stresului - Pagina 1
Managementul Conflictelor și Stresului - Pagina 2
Managementul Conflictelor și Stresului - Pagina 3
Managementul Conflictelor și Stresului - Pagina 4
Managementul Conflictelor și Stresului - Pagina 5
Managementul Conflictelor și Stresului - Pagina 6
Managementul Conflictelor și Stresului - Pagina 7
Managementul Conflictelor și Stresului - Pagina 8
Managementul Conflictelor și Stresului - Pagina 9
Managementul Conflictelor și Stresului - Pagina 10
Managementul Conflictelor și Stresului - Pagina 11
Managementul Conflictelor și Stresului - Pagina 12
Managementul Conflictelor și Stresului - Pagina 13
Managementul Conflictelor și Stresului - Pagina 14
Managementul Conflictelor și Stresului - Pagina 15
Managementul Conflictelor și Stresului - Pagina 16
Managementul Conflictelor și Stresului - Pagina 17
Managementul Conflictelor și Stresului - Pagina 18
Managementul Conflictelor și Stresului - Pagina 19
Managementul Conflictelor și Stresului - Pagina 20
Managementul Conflictelor și Stresului - Pagina 21
Managementul Conflictelor și Stresului - Pagina 22
Managementul Conflictelor și Stresului - Pagina 23
Managementul Conflictelor și Stresului - Pagina 24
Managementul Conflictelor și Stresului - Pagina 25

Conținut arhivă zip

  • Managementul Conflictelor si Stresului.docx

Alții au mai descărcat și

Stresul și bournout în poliție

Introducere Odată cu definirea stresului în anii '50 s-au făcut numeroase cercetări pe această temă. În zilele noastre este un fapt binecunoscut...

Stresul Organizațional

INTRODUCERE Lucrarea de faţă îşi propune să prezinte succint una dintre cele mai importante probleme cu care se confruntă organizaţiile în...

Conflictele în Organizație și Modalitățile de Soluționare a Lor

Introducere Actualitatea investigaţiei: La momentul actual, societatea modernă poate fi percepută ca o reţea de organizaţii, în care conflictele...

Comportament organizațional - stresul organizațional

1 STRESUL 1.1 Stresul in general Stresul poate fi definit atat din perspectiva cauzei cat si din cea a efectului. In fizica, stresul este acea...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Stresul la Locul de Muncă

Stresul la locul de muncă Stresul este o experiență care dezbină starea emoțională și psihică a persoanei, de pildă avand prea mult de lucru, ceea...

Satisfacția în muncă

Satisfactia si motivatia in munca a angajatilor este o preocupare esentiala a organizatiilor care doresc o performanta crescuta. Satisfactia in...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Te-ar putea interesa și

Gestionarea conflictelor în școală

Școala românească a traversat o perioadă de reforme menite să consolideze sistemul de învățământ, iar acum se află în faza în care ar trebui să se...

Managementul stresului profesional în cadrul organizațiilor - BC Moldova Agroindbank SA

Introducere Stresul face parte din viața noastră de zi cu zi. Înainte ca să învățăm să-l recunoaștem și să evităm urmările lui, deseori se...

Formare și perfecționare profesională a salariaților în cadrul firmei SC Continental Automotive România SRL

Introducere Scopul lucrării constă în studierea procesului de “Formare şi perfecţionare profesională a salariaţilor în cadrul firmei S C....

Managementul Conflictului și Managementul Stresului în Cadrul Echipei de Proiect

Introducere În general, conflictul apare ca o formă a interacţiunii umane prin care doi sau mai mulţi membri ai unei colectivităţi intră în...

Stres organizațional

STRESUL ORGANIZATIONAL Stresul profesional a devenit una dintre cele mai importante probleme ale organizaţiilor din ţările dezvoltate....

Managementul instituțiilor publice - Primăria Sectorului 2

1.PREZENTAREA INSTITUTIEI Primarul, Viceprimarul, Secretarul, împreuna cu aparatul propriu de specialitate al consiliului local, constituie o...

Conflictul organizațional

Introducere - Actualitatea temei. Rasa umană a demonstrat în mod repetat o incompetență incredibilă în rezolvarea conflictelor. Conflictul este o...

Comunicarea și cunoașterea interpersonală

Comunicarea umana imbraca doua forme- interpersonala si mediata. Comunicarea interpersonala, respective directa, se realizeaza intre doua sau mai...

Ai nevoie de altceva?