Extras din document
1. Introducere
Orice activitate umana este generatoare de deseuri. Orice deseu produs ca urmare a unor activitati umane, daca este în cantitate suficienta de mare într-un anumit perimetru, poate genera stricaciuni asupra mediului. Mediul înconjurator are o anumita capacitate de absorbtie a deseurilor si de autoregenerare, cu pastrarea însusirilor sale principale. Numai daca aceasta capacitate de regenerare a mediului este depasita, atunci începe de degradare a mediului, proces care la un moment dat, într-un anumit stadiu poate deveni ireversibil si foarte accelerat.
Pornind de la aceste constatari, acceptate aproape unanim atât la nivelul organizatiilor internationale cât si la nivelul specialistilor si al administratiei la nivel local, s-au elaborat o serie de sisteme de management al deseurilor în scopul limitarii proceselor negative pe care acestea le produc asupra mediului. Se urmareste prin aceasta atât limitarea degradarii calitatii principalilor factori de mediu, aer, apa, sol, cât si limitare stricaciunilor asupra unor resurse care nu sunt regenerabile si care sunt deosebit de pretioase în asigurarea functionarii si dezvoltarii durabile a societatii umane.
Deseurile sunt generate în diferite stadii ale activitatii umane si reprezinta o caracteristica inevitabila a unei societati industrializate sau în curs de industrializare. Deseurile reprezinta o pierdere enorma de resurse, atât sub forma de materiale cât si de energie.
În cadrul managementului integrat al deseurilor solide s-au stabilit ierarhii în privinta directiilor de actiune generala, ierarhii care au evoluat cu timpul. Putem formula urmatoarele actiuni pe componente ale sistemului de management al deseurilor:
Prevenirea: - promovarea tehnologiilor curate;
- reducerea sau diminuarea naturii periculoase a deseurilor;
- stabilirea de standarde tehnice pentru fabricatie;
- stabilirea de standarde tehnice de calitate pentru materiile prime.
Recuperarea: - promovarea reutilizarii si reciclarii;
- recuperarea de energie numai ca actiune subsidiara reciclarii.
Tratarea si depozitarea finala: - tratarea prin tehnologiile cele mai adecvate;
- depozitarea finala a deseurilor ultime;
- realizarea depozitelor în conditii de siguranta.
O astfel de ierarhie reprezinta un element cheie în politicile de management al deseurilor.
Tinând cont de situatia actuala socio-economica, de reglementarile în vigoare, de constrângerile de toate felurile pentru gestionarea durabila a deseurilor, se poate realiza un sistem de management al deseurilor, care trebuie particularizata pentru fiecare tip de deseu si pentru fiecare unitate economica în parte.
Un astfel de sistem va cuprinde obligatoriu etapele de:
- producere si colectare a deseurilor;
- prevenirea si minimizarea deseurilor;
- reutilizarea;
- reciclarea;
- tratarea deseurilor;
- depozitarea deseurilor.
a. Producerea si colectarea deseurilor:
- actiunile si masurile pe care trebuie sa le luam sunt: evidentierea producerii deseurilor
(cantitati, sursele si locul de producere, natura deseurilor produse), masuri de colectare a deseurilor produse la sursa, masuri de depozitare pe sortimente, în conditii de securitate, masuri speciale de manipulare în conditii de siguranta.
- obiectivele sunt: minimizarea cantitatii de deseuri prin: îmbunatatirea calitatii materiilor prime (introducerea unor standarde de calitate), îmbunatatirea proceselor de fabricatie (cresterea randamentelor de utilizare a materiei prime), îmbunatatirea calitatii executiei prin masuri de motivare a personalului; asigurarea conditiilor pentru reutilizarea sau reciclarea unor materiale din deseuri: evitarea amestecarii deseurilor, depozitarea adecvata.
b. Reutilizare si reciclarea:
- Actiunile si masurile reutilizarii sunt: Masurile de reutilizare a unor componente în fabricarea produselor, masuri de reutilizare a unor ambalaje, organizarea sistemului de recuperare a materialelor refolosite. Actiunile si masurile de reciclare sunt: organizarea sistemului de reciclare, trening, informare, stabilire responsabilitatii si tinte, masuri de pregatire a materialelor înainte de reciclare (conditionare), masuri de stimulare a personalului pentru activitate de reciclare.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Managementul Deseurilor de Lemn
- COPERTA.doc
- ida.doc