Managementul fidelizarii clienților la nivel internațional

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 21 în total
Cuvinte : 5765
Mărime: 589.08KB (arhivat)
Puncte necesare: 7
Universitatea „Lucian Blaga” Facultatea de Științe Economice Specializarea Afaceri Internaționale

Cuprins

  1. Cuprins
  2. INTRODUCERE 5
  3. 1. ORIENTAREA SPRE CLIENȚI CA PRINCIPIU DE BAZĂ ÎN PROCESUL FIDELIZĂRII CLIENȚILOR 6
  4. 1.1 CONCEPTUL DE FIDELIZARE INTERNATIONALĂ 7
  5. 1.2 MODEL DE FIDELIZARE A AFACERII 7
  6. 2. FIDELIZAREA CLIENȚILOR ÎN LUMEA CONTEMPORANĂ 9
  7. 3. CERCETARE DOCUMENTARA PRIVIND IMPACTUL MANAGEMENTULUI FIDELIZARII ASUPRA MARILOR COMPANII MULTINAȚIONALE 11
  8. 4. CONCLUZII 15
  9. GLOSAR DE TERMENI 16
  10. BIBLIOGRAFIE SELECTIVĂ: 17
  11. ANEXA - THE WORLD’S TOP 100 NON-FINANCIAL TNCS, RANKED BY FOREIGN ASSETS, 2008 18

Extras din proiect

Motto : A-i face productivi pe oamenii instruiţi este

prima dintre provocările epocii noaste

pentru că ,, timp de secole, a fi instruit

însemna a fi neproductiv”.

Jack Beaty

Fidelizarea pe piața globală în contextul orientării spre client

Introducere

În lumea contemporană resursele umane reprezintă cesa mai importantă resursă strategică iar investițiile în aceasta sunt foarte importante deoarece acestă resursă indispensabilă poate elabora și iniția programe și sisteme atân în domeniul producției cât și al serviciilor. Drept urmare în lucrarea de față am analizat comportamentul firmelor multinaționale și a angajațiilor acestora în procesul lor de fidelizare, păstrare și atragere a clienților.

Titlul lucrării reprezintă în tocmai cea mai importantă viziune a marilor companii care în momentul de față, în contextul crizei economice globale, trebuie să i-a diferite măsuri în relație cu concurența pentru a nu înregistra pierderi semnificative. Piața globală este un amifiteatru enorm în centrul căruia se află consumatorul, ca și client al companiilor multinaționale iar relația de fidelizare reprezintă oarecum locul pe care acestea îl reprezintă pentru clienți, fie în primul rând sau poate în ultimul.

Tema lucrării reprezintă în ultimii ani principala preocupare a companiilor competitive și performante. Orientarea spre clienții și inplicit spre piață fiind absolut necesară.

Cercetarea realizată are la bază analizarea strategiilor de fidelizare a companiilor de telefonie mobilă în special și practica aplicată de acestea pentru reținerea sau atragerea cliențiilor în cadrul programului de portabilitate a numerelor de telefon, program intrat în aplicare în anul 2008.

Ca și obiective în cadrul cercetării au fost: descoperirea principaliilor operatori de telefonie mobilă competitivi pe piața din România și pe piața globală, analizarea acestora, analizarea și studierea ofertelor și programelor de orientare spre piață, depistarea principalelor avantaje și dezavantaje pe care aceștia le întâmpină pe piață precum și clasificarea acestor companii în urma desfășurării programului de portabilitate a numerelor de telefon. Prin acest program clientul are posibilatea de a schimba operatorul de telefonie fără a fi nevoit să renunțe la numărul său de telefon.

În cadrul lucrării am încercat să ating toate obiectivele propuse printr-o documentare amănunțită și culegerea de informații oficile și precise elaborate în urma analizei realizate de către Agenția Națională de Comunicații și alte instituții.

1. Orientarea spre clienți ca principiu de bază în procesul fidelizării clienților

Globalizarea modalităților de satisfacere a nevoilor la nivel planetar determină o orientare spre performanță prin calitate și nu prin cantitate a activității firmelor.

Orientarea firmei spre clienții săi presupune: realizarea unor legături de interdependență de lungă durată între firmă si cumpărători; implicarea consumatorilor în conceperea produselor destinate satisfacerii nevoilor, în procesul de rezolvare al eventualelor reclamații; realizarea unor legături bazate pe cunoaștere și încredere reciprocă între firmă și consumator, care să conducă la atașarea clientului față de produsele firmei respective; existența unei baze de date cuprinzătoare cu privire la clienți, ceea ce impune o activitate sistematică la culegere, analiză și interpretare a datelor ce caracterizează nevoile, dorințele, exigențele cumpărătorilor.

Orientarea spre clienţi înseamnă identificarea şi analiza continuă şi cuprinzătoare a aşteptărilor clienţilor,transpunerea acestora în realizarea produselor şi serviciilor,în modul de desfăşurare a interacţiunii cu clienţii,cu scopul dezvoltării şi menţinerii unor relaţii pe termen lung şi economic avantajoase cu clienţii.

„Orientarea către client: organizațiile depind de clienții lor și de aceea ar trebui să înțeleagă necesitățile curente și viitoare ale clienților, ar trebui să satisfacă cerințele clientului și ar trebui să se preocupe să depășească așteptările clientului”.

Procesul general al orientării spre clienți se imparte în patru faze.

Punctul de plecare îl constituie faza de analiză. În această etapă se obțin informațiile care ajută la o mai bună înțelegere a nevoilor și așteptărilor clienților față de oferta întreprinderii și comunicarea cu aceasta. Prelevarea informațiilor referitoare la clienți se realizează, de regulă, în cadrul unor anchete cu suport scris sau prin telefon, care urmăresc evaluarea unor variabile privind gradul de satisfacție al clienților și atașamentul acestora față de firmă.

Alături de analiza informațiilor privind clienții actuali se recomandă și o analiză asupra foștilor clienți ai întreprinderii, în special a motivelor care au determinat migrarea lor, pentru a descoperi căile de îmbunătățire a orientării spre clienți și a evita migrarea acestora, în viitor. Analiza structurii clienților poate aduce indicii importante asupra segmentelor de clienți în care merită investit. Pe lângă aceste patru tipuri de analize clasice, pentru cercetarea așteptărilor și dorințelor clienților se pot utiliza și alte metode și procedee complementare cum ar fi: analiza de imagine, studii de benchmarking sau analize Gap.

Planificarea orientării spre clienți constituie punctul central al celei de-a doua faze din cadrul conceptual analizat. Ca elemente de palnificare au fost selectate șapte componente fundamentale care contribuie în diferite moduri la orientarea întreprinderii spre clienți, începând cu managementul calității și până la comunicarea integrată.

Preview document

Managementul fidelizarii clienților la nivel internațional - Pagina 1
Managementul fidelizarii clienților la nivel internațional - Pagina 2
Managementul fidelizarii clienților la nivel internațional - Pagina 3
Managementul fidelizarii clienților la nivel internațional - Pagina 4
Managementul fidelizarii clienților la nivel internațional - Pagina 5
Managementul fidelizarii clienților la nivel internațional - Pagina 6
Managementul fidelizarii clienților la nivel internațional - Pagina 7
Managementul fidelizarii clienților la nivel internațional - Pagina 8
Managementul fidelizarii clienților la nivel internațional - Pagina 9
Managementul fidelizarii clienților la nivel internațional - Pagina 10
Managementul fidelizarii clienților la nivel internațional - Pagina 11
Managementul fidelizarii clienților la nivel internațional - Pagina 12
Managementul fidelizarii clienților la nivel internațional - Pagina 13
Managementul fidelizarii clienților la nivel internațional - Pagina 14
Managementul fidelizarii clienților la nivel internațional - Pagina 15
Managementul fidelizarii clienților la nivel internațional - Pagina 16
Managementul fidelizarii clienților la nivel internațional - Pagina 17
Managementul fidelizarii clienților la nivel internațional - Pagina 18
Managementul fidelizarii clienților la nivel internațional - Pagina 19
Managementul fidelizarii clienților la nivel internațional - Pagina 20
Managementul fidelizarii clienților la nivel internațional - Pagina 21

Conținut arhivă zip

  • Managementul Fidelizarii Clientilor la Nivel International.doc

Te-ar putea interesa și

Cercetarea Imaginii Băuturilor Răcoritoare în Rândul Consumatorilor

NTRODUCERE Dintre cele patru elemente primordiale, apa a fost probabil cea mai preţuită de către umanitate de-a lungul veacurilor. Apa a fost...

Cercetarea de piață privind activitățile comerciale profilate în vânzarea camioanelor de marfă

Introducere Ultimele decenii ale acestui secol au impus un nou concept, marketing, folosit cu o mare frecvenţă atât în teorie cât şi în practica...

Studiu Aplicativ - Compania Coca-Cola

I . Descrierea firmei 1.1 Domeniul de activitate şi tendinţele existente Oriunde aifi, oriunde ai locui, sigur ai auzit de Coca Cola. Este cea...

Certificarea Sistemelor de Management al Calității

CAPITOLUL I CERTIFICAREA CALITĂŢII PRODUSELOR ŞI SERVICIILOR Până în '80 atestarea calităţii s-a realizat aproape exclusiv de producător prin...

Ai nevoie de altceva?