Managementul intercultural la SC Dacia Automobile SA

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 18 în total
Cuvinte : 5985
Mărime: 67.89KB (arhivat)
Publicat de: Petrisor C.
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Constantin Petrisor

Extras din proiect

Rezumat:

Tema principală a acestui proiect este diagnosticarea din punct de vedere cultural a 3 ţări, scopul fiind rezolvarea problemelor apărute din cauza diferenţelor interculturale într-o afacere multinaţională. Cele 3 ţări vizate în acest proiect sunt: România, Peru şi Statele Unite ale Americii. Firma care a comandat acest diagnostic intercultural este S.C. Dacia Automobile S.A. având ca obiectiv promovarea autoturismelor româneşti în Statele Unite şi Peru în vederea exportării spre aceste ţări. “Dacia Automobile S.A.” este o companie românească ce se ocupă cu producţia şi vânzarea de autoturisme care a înregistrat o cifră de afaceri în anul 2012 de 12,74 miliarde lei. Aceasta reprezintă varianta optimă dintre cele trei ţări deoarece deja există în aceasta ţară un centru de producţie foarte dezvoltat. De asemenea costurile de producţie sunt reduse datorită costurilor scăzute referitor la forţa de muncă şi materia primă.

Introducere

Problema apare în momentul în care această firmă se decide să exporte autoturisme către America, şi anume în Statele Unite şi în Peru. Această problemă constă în aflarea preferinţelelor cetăţenilor din cele două ţări cu privire la modelul autovehiculului dorit. Pentru ,vicepreşedintele consiliului de administraţie, Constantin Stroe, a desemnat pe managerul Pruteanu Camelia, responsabilă pe departamentul relaţiilor internationale ale firmei, să formeze o echipa cu managerul american Jack Winchester şi managerul peruvian Antonio Hernandez în scopul elaborării unei statistici referitoare la preferinţele clienţilor din cele doua ţări în vederea exportului de autoturisme. Ulterior, decizia va prezenta atat avantaje cât şi dezavantaje cauzate de diferenţele interculturale ale celor trei state implicate.

I. Echipa multiculturală

Pruteanu Camelia - reprezentant al departamentului relaţiilor internaţionale al Companiei Dacia Automobile S.A.

Lucrează pentru compania Dacia Automobile S.A. de 7 ani, obţinând o poziţie după absolvirea studiilor superioare. Avănd trăsături specifice româneşti,este o fire deschisă,comunicativă şi mereu în cautare de noi provocări.Este o femeie frumoasă , sensibilă dar în acelaşi timp autoritară,dorind să obţină maximul,chiar dacă apare vreun impediment.

Camelia este în vârstă de 35 de ani,absolventă a Universităţii de Vest din Timisoara,pe specializarea Management. Doctorandă în resurse umane este specialistă în vederea relaţiilor cu ceilalţi, având un spirit de echipă dezvoltat şi altruist.

Camelia este o persoană pragmatică,cu o capacitate enormă de muncă, stresându-se pentru orice detaliu ca să iasa totul bine.

Fără îndoială este o personă ospitalieră ,fiind deschisă şi transparentă cu oricine îi va trece pragul. Mamă a unui copil în vârstă de 2 ani,reuşeşte în continuare să se menţină în formă şi să evolueze,fiind foarte importantă plăcerea acordată lucrurilor care trebuie rezolvate,astfel punând suflet şi pasiune ,dedicându-se în totalitate. Totodată, îi place simplitatea,dar nu este comună deloc,carismatică şi misterioasă ştie tot timpul să îşi facă simţită prezenţa până în cel mai mic detaliu.

Pe parcursul întâlnirilor este destul de prietenosă, încercând ca niciun conflict să nu îşi facă prezenţa şi să creeze o atmosferă cât mai placută şi ambientală. Consideră că respectul, încrederea şi cinstea sunt esenţiale într-o relaţie de afaceri utilă şi prosperă.

Ca şi hobby-uri are: dansul şi karaoke, bucurându-se de asemenea şi de plimbările lungi şi călatoriile cu prietenii.

Antonio Hernandez – manager al departamentului de import-export pentru America de Sud

Angajat pentru compania Dacia Automobile S.A. cu ocazia acestui proiect, nu deţine experienţă în această companie şi are puţine cunoştinţe cu privire la cultura organizaţională românească. A fost angajat pentru a ajuta la adaptarea autoturismelor Dacia la cerinţele pieţei sud-americane, implicit celei peruviene.

Este un tânar ambiţios, în vârstă de 29 de ani ce provine din oraşul Lima. A absolvit Universitatea San Marcos şi şi-a început cariera ca manager de linie pentru agenţii de turism din Peru.

Alegerea carierei de manager a fost inspirată de tatal sau, director al unei mici firme din Peru. Are o familie în oraşul natal şi un copil în vârstă de 3 ani. Este o fire uşor autoritară, el încearcă să se impună şi să îşi caştige respectul oriunde se află.

Mereu dornic de mai mult, caută să evolueze continuu din punct de vedere profesional. Este totuşi o fire agreabilă printre subordonaţi, acesta îşi câştigă încrederea prin deciziile favorabile pe care este capabil să le ia.

Principalele sale abilităţi constau în puterea de persuasivitate şi convingere şi în capacitatea de anticipare a evoluţiei fiecărei situaţii.

Are ca hobby-uri muzica, el îşi dorea să fie un DJ; de asemenea îi plac puzzle-urile şi şahul, fiind un admirator al logicii.

Jack Winchester angajat al companiei General Motors este un bărbat în vârstă de 30 de ani ambiţios, tipul mereu optimist şi încrezător în forţele sale ,gata mereu să înfrunte provocări şi să îşi asume responsabilităţi în domeniul său . Ocupă funcţia de manager al departamentului de resurse umane şi exporturi de 8 ani şi 3 luni , fiind reunoscut în companie pentru deciziile sale , curajul şi rezultatele formidabile care l-au făcut un om de încredere şi de bază în cadrul companiei din Texas.

Un bun strateg şi cunoscător al culturii organizaţionale din Statele Unite ale Americii, Jack este recunoscut în special pentru abordările sale liberale şi pentru usoara comunicare cu personalul angajat şi conducerea .

Încă de pe băncile universităţii, Jack a fost manager la propria afacere ,dezvoltând-o şi obţinând rezultate foarte bune într-un timp foarte scurt; acesta din dorinţa sa de a avansa a lăsat afacerea în grija familiei sale şi a optat pentru postul de manager în cadrul recunoscutei companii General Motors.

Ca un prim hobby , Jack este pasionat de Gaming ,jocuri de tip MMORPG (massive multiplayer online role playing game) , urmând muzica şi sportul.

Bibliografie

The Hofstede Center - http://geert-hofstede.com/peru.html

The Hofstede Center - http://geert-hofstede.com/romania.html

The Hofstede Center - http://geert-hofstede.com/united-states.html

Hofstede, Geert, Gert Jan Hofstede and Michael Minkov.Cultures and Organizations: Software of the Mind, 3rd ed. New York: McGraw-Hill. 2010.

Kwintessential - Dimensiunile lui Hofstede -masculinitatea http://www.kwintessential.co.uk/intercultural/masculinity.html

Instituto Nacional de Estadística e Informática, Censos Nacionales 2007: XI de Población y VI de Vivienda, Primeros Resultados, pp. 7–9.

^ Instituto Nacional de Estadística e Informática, Censos Nacionales 2007: XI de Población y VI de Vivienda, Primeros Resultados, pp. 8–9.

^ Instituto Nacional de Estadística e Informática, Censos Nacionales 2007: XI de Población y VI de Vivienda, Primeros Resultados, p. 13.

http://razvan-codrescu.blogspot.ro/2011/09/julius-evola-civilizatia-americana.html

Preview document

Managementul intercultural la SC Dacia Automobile SA - Pagina 1
Managementul intercultural la SC Dacia Automobile SA - Pagina 2
Managementul intercultural la SC Dacia Automobile SA - Pagina 3
Managementul intercultural la SC Dacia Automobile SA - Pagina 4
Managementul intercultural la SC Dacia Automobile SA - Pagina 5
Managementul intercultural la SC Dacia Automobile SA - Pagina 6
Managementul intercultural la SC Dacia Automobile SA - Pagina 7
Managementul intercultural la SC Dacia Automobile SA - Pagina 8
Managementul intercultural la SC Dacia Automobile SA - Pagina 9
Managementul intercultural la SC Dacia Automobile SA - Pagina 10
Managementul intercultural la SC Dacia Automobile SA - Pagina 11
Managementul intercultural la SC Dacia Automobile SA - Pagina 12
Managementul intercultural la SC Dacia Automobile SA - Pagina 13
Managementul intercultural la SC Dacia Automobile SA - Pagina 14
Managementul intercultural la SC Dacia Automobile SA - Pagina 15
Managementul intercultural la SC Dacia Automobile SA - Pagina 16
Managementul intercultural la SC Dacia Automobile SA - Pagina 17
Managementul intercultural la SC Dacia Automobile SA - Pagina 18

Conținut arhivă zip

  • Managementul intercultural la SC Dacia Automobile SA.docx

Alții au mai descărcat și

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Analiza culturii organizaționale și a personalității managerului general - Tesla Inc. și Elon Musk

1. Analiza culturii organizationale in cadrul unei companii Tesla Motors este denumita dupa inginerul electric si fizician Nikola Tesla. Tesla...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Management Intercultural în SUA

Statele Unite ale Americii sunt o țară diversificată rasial și etnic. Sunt recunoscute șase rase : rasa albă, rasa indiană din America, rasa nativă...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Te-ar putea interesa și

Marketing intercultural Romania-Ungaria

Tema acestui proiect este diagnosticarea culturală a două ţări și anume România și Ungaria, iar scopul final este reprezentat de rezolvarea...

Ai nevoie de altceva?