Managementul International al RU - Carrefour

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Managementul International al RU - Carrefour.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 2 fisiere doc de 24 de pagini (in total).

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Management

Cuprins

Capitolul 1 Prezentarea firmei 3
Capitolul 2 Prezentare parcursului profesional al angajatului Carrefour Focsani 5
2.1. Recrutarea si Selectia Internationala 6
Capitolul 3 Politici de asigurare cu personal 8
3.1. Politici de asigurare cu personal a filialei locale 8
3.2. Selectarea angajatilor din tara-gazda pentru transferul la sediul central 9
Capitolul 4 Criterii utilizate pentru evaluarea performantelor angajatilor 10
Capitolul 5 Dezvoltarea personalului international si a echipelor internationale 11
Capitolul 6 Recompensarea personalului 12
Concluzii – diferentele esentiale dintre managementul resurselor umane (intr-o firma romaneasca) si managementul international al resurselor umane (intr-o multinationala) 14
Bibliografie 18

Extras din document

Capitolul 1

Prezentarea firmei

Carrefour (ro. intersectie) este un lant francez de hypermarketuri cu sediul central in Levallois-Perret, Franta; acesta fiind cel mai mare lant de hypermarketuri din lume in materie de marime. Carrefour are sedii in principal in Europa, Argentina, Brazilia, China, Columbia si republica Dominicana dar de asemenea are filial in America de Nord si alte parti din Asia.

Primul magazin Carrefour a fost deschis pe 3 iunie 1957 in suburbia Annecy, Franta, chiar langa o intersectie – de aici provenind si numele. Grupul a fost format de catre Marcel Fournier, Denis Defforey si Jacques Defforey si s-a transformat intr-un imens lant de magazine din acest acest prim magazine de solduri. In anul 1999 Carrefour a fuzionat cu Promodès, cunoscut ca si Continent, care era la vremea aceea unul din principalii concurenti pe piata franceza.

Cei trei fondatori, Marcel Fournier, Denis Defforey si Jacques Defforey au urmat cateva seminarii in Statele Unite tinute de catre supranumitul “Papa distributiei modern”, si anume Bernardo Trujillo, care a avut o influenta puternica si asupra altor executivi faimosi din Franta cum sunt Édouard Leclerc de la E.Leclerc, Gérard Mulliez de la Auchan, Paul Dubrule si Gérard Pélisson de la Accor, iar sloganul acestora era “No parking, no business”(ro. “Nu ai parcare, nu ai afaceri.”).

Grupul Carrefour au pus bazele conceptului de “hypermarket”,conceptul trimitand la idea de a se afla un mare supermarket cat si un magazin universal sub acelasi acoperis. In urma adoptarii conceptului, grupul a deschis primul hypermarket Carrefour pe 15 iunie, 1963 in Sainte-Geneviève-des-Bois, langa Paris, Franta.

In anul 1976, Carrefour a lansat o marca proprie “Produits Libres” (rom. Produse gratuite), o linie de 50 de produse alimentare printer care: ulei, biscuit, prajituri, lapte, paste,etc. vandute in pachete alte fara nici un logo la un prêt substantial mai mic.

Critici si controverse

In data de 1 mai 2007 mai mult de 30 de angajati din fostul Carrefour Ratu Plazza din Jakarta, Indonezia au fost dusi la spital in urma unei intoxicatii cu CO2.Hypermarket-ul era amplasat la subsolul unui mall si nu s-a asigurat o ventilatie potrivita amplasarii.

Pe 26 iunie 2007 compani a fost acuzata de catre tribunalul francez de publicitate falsa. In acest process s-a pretins ca hypermarketul nu suplinea niciodata cantitatea suficienta de produse carora li se facea reclama ca ar fi fost la reducere. In urma acestui process Carrefour a platit o amenda de 2 milioane de Euro pentru publicitate falsa.

Carrefour România a fost proprietate a grupului francez Hyparlo până în 2006. Grupul Hyparlo este unul dintre cei mai importanți francizați Carrefour, fiind o afacere de familie.

Carrefour România a vândut, în anul 2006, prin cele șapte magazine, produse în valoare de 608,9 milioane de euro, reprezentând o creștere cu 39% față de 2005. Carrefour avea în decembrie 2007 zece hipermarketuri în România, cinci în București și câte unul în Ploiești, Constanța, Brașov, Brăila, Iași, Cluj-Napoca, Pitesti.

Carrefour România a preluat, în toamna lui 2007, lanțul de supermarketuri Artima, pentru 55 milioane de euro, cu scopul de a-și consolida poziția pe piața. Reteaua Artima deținea 21 de magazine, concentrate în vestul țării, cu o suprafață totală de vânzări de 21.000 de metri pătrați.

Carrefour operează în România o rețea de 22 de hipermarketuri Carrefour și 21 de supermarketuri Carrefour Express (iulie 2009).

Capitolul 2

Prezentare parcursului profesional al angajatului Carrefour Focsani

Angajatul ocupa pozitia de Manager Raion “Alte Produse de larg Consum – APLS in cadrul Departamentului Food.

In ceea ce priveste studiile angajatului acesta este absolvent al liceului Economic nr 2 din Iasi, urmand un profil de Finante-Contabilitate. Studiile universitare au fost urmate pe aceeasi traiectorie, absolvind specializarea Economia Comertului, Turismului si Serviciilor din cadrul Facultatii de Economie si Administrarea Afacerilor de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi. Studiile Universitare au fost urmate de studii aprofundate ale specializarii urmate in cadrul facultatii. Tema studiilor aprofundate a fost Creearea si Administrarea Afacerilor.

Fisiere in arhiva (2):

  • Managementul International al RU - Carrefour.doc
  • Proiect MIRU - Carrefour - Anexe.doc

Alte informatii

Proiect prezentat in cadrul Universitatii A. I. Cuza, Iasi, Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor, 2010