Managementul Mediului - Deteriorarea Stratului de Ozon

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 23 în total
Cuvinte : 9530
Mărime: 55.18KB (arhivat)
Publicat de: Cornel Filip
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

Aspecte generale

Realităţile zilelor noastre arată că secolul XX este perioada celor mai mari descoperiri şi transformări ale civilizaţiei omeneşti, dar şi cele mai complexe şi uneori nebănuite efecte asupra vieţii.

Până nu demult resursele naturale regenerabile ale Terrei erau suficiente pentru nevoile omenirii. În prezent, ca urmare a exploziei demografice şi a dezvoltării fără precedent a tuturor ramurilor de activitate, necesarul de materie primă şi energie pentru producţia de bunuri a crescut mult, iar exploatarea intensă a resurselor pământului relevă, tot mai evident, un dezechilibru ecologic.

Perfecţionarea şi modernizarea proceselor tehnologice, utilizând cele mai noi cuceriri ştiinţifice, au redus mult consumurile specifice de materii prime, dar nu şi pe cele energetice. Ca urmare a industrializării şi creşterii producţiei de bunuri au sporit mult materialele ce afectează mediul ambiant.

Schimbările care au avut şi vor avea loc, creează, într-o viziune optimistă, speranţe şi pentru remedierea fie şi treptată a mediului înconjurător. În tumultul generalizat al schimbărilor, trebuie să tragem încă un semnal de alarmă legat de mediul înconjurător şi de supravieţuirea omului şi a existenţei vieţii pe Terra.

“Mediul natural”, adică aerul, oceanele, mările, lacurile, apele curgătoare, solul şi subsolul şi formele de viaţă pe care aceste ecosisteme le creează şi le susţin este imaginea cea mai comună pe care omul obişnuit şi-o face atunci când vorbeşte despre mediul înconjurător.

O pădure, o baltă sau un lac, de exemplu, formează fiecare în parte un “ecosistem” care se intercondiţionează reciproc şi se readaptează continuu în căutarea unui anumit echilibru. Totalitatea factorilor naturali, determină condiţiile de viaţă pentru regnurile vegetale, animale şi pentru exponentul său raţional – omul, reprezentând mediul natural.

Mediul înconjurător apare ca o realitate pluridimensională care include nu numai mediul natural, dar şi activitatea şi creaţiile omului, acesta ocupând o dublă poziţie: de “component” al mediului şi de “consumator”, de beneficiar al mediului.

Natura reuşea până la urmă să refacă pădurile tăiate, vântul care unfla velele, râurile care puneau în mişcare roţile, deci sursele de energie utilizate de civilizaţiile agricole erau regenerabile.

Odată cu sporirea populaţiei globului, ce a decurs paralel cu perfecţionarea organizării sociale şi, în special odată cu dezvoltarea industriei, a transporturilor mecanizate din ultimele două secole, încercarea omului de a domina în lupta aspră cu natura, de a-i smulge lacom bogăţiile ascunse, începe să aibă tot mai mult succes.

Alvin Toffler observă cu sarcasm: “Pentru prima dată o civilizaţie consumă din capitalul naturii, în loc să trăiască din dobânzile pe care le dădea acest capital!”.

Prin accelerarea ritmurilor de dezvoltare, bazată pe consumarea resurselor neregenerabile de energie, s-a ajuns, în unele ţări industrializate, la un grad de bunăstare ridicat, constatându-se practic că apare, cu iminenţă, ameninţarea consecinţelor acţiunii umane asupra mediului, poluarea lui la nivel global.

Deteriorarea mediului ambiant este cauzată de: existenţa prea multor automobile, avioane cu reacţie şi nave de mare tonaj, a prea multor fabrici care funcţionează după tehnlogii vechi, poluante, mari consumatoare de materii prime, apă şi energie, fenomene care sunt determinante, în ultima instanţă, de necesităţi crescânde ale unei populaţii aflate în stare de explozie demografică şi îndeosebi de existenţa marilor aglomerări urbane.

Mediul înconjurător reprezintă un element esenţial al existenţei umane şi reprezintă rezultatul interferenţelor unor elemente naturale – sol, aer, apa, climă, biosferă – cu elemente create prin activitatea umană. Toate acestea interacţionează şi influenţează condiţiile existenţiale şi posibilităţile de dezvoltare viitoare a societăţii.

Orice activitate umană şi implicit existenţa individului este de neconceput în afara mediului. De aceea, calitatea în ansamblu a acestuia, precum şi a fiecărei componente a sa în parte, îşi pun amprenta asupra nivelului existenţei şi evoluţiei indivizilor.

Ansamblul de relaţii şi raporturi de schimburi ce se stabilesc între om şi natură, precum şi interdependenţa lor influentează echilibrul ecologic, determină condiţiile de viaţă şi implicit condiţiile de muncă pentru om, precum şi perspectivele dezvoltării

societaţii în ansamblu. Aceste raporturi vizează atât conţinutul activităţii cât şi crearea condiţiilor de existenţă umană.

În concluzie, se poate afirma că mediul trebuie adaptat şi organizat pentru a răspunde nevoilor indivizilor, ceea ce presupune preluarea din natură a unor resurse şi prelucrarea lor pentru a deservi populaţia (pentru a satisface doleanţele acestora). Această dependenţă cunoaşte un mare grad de reciprocitate, datorită faptului că nevoile umane se adaptează într-o măsură mai mare sau mai mică mediului.

Asigurarea unei calităţi corespunzătoare a mediului, protejarea lui – ca necesitate supravieţuirii şi progresului – reprezintă o problema de interes major şi certă actualitate pentru evoluţia socială. În acest sens, se impune păstrarea calităţii mediului, diminuarea efectelor negative ale activităţii umane cu implicaţii asupra acestuia.

Protecţia mediului este o problemă majoră a ultimului deceniu dezbătută la nivel mondial, fapt ce a dat naştere numeroaselor dispute între ţările dezvoltate şi cele în curs de dezvoltare. Acest lucru a impus înfiinţarea unor organizaţii internaţionale ce au ca principale obiective adoptarea unor soluţii de diminuare a poluării şi creşterea nivelului calităţii mediului în ansamblu.

Presiunea activităţii omului asupra mediului natural creşte foarte rapid. De asemenea, se accelerează dezvoltarea industrială, schimburile, circulaţia mărfurilor, spaţiul ocupat, parcurs şi utilizat pentru activităţile umane este din ce în ce mai vast. Această evoluţie îşi pune amprenta în mod nefavorabil asupra mediului şi a componentelor sale. Prin dezvoltarea activităţii umane sunt afectate toate componentele mediului în proporţii diferite.

Preview document

Managementul Mediului - Deteriorarea Stratului de Ozon - Pagina 1
Managementul Mediului - Deteriorarea Stratului de Ozon - Pagina 2
Managementul Mediului - Deteriorarea Stratului de Ozon - Pagina 3
Managementul Mediului - Deteriorarea Stratului de Ozon - Pagina 4
Managementul Mediului - Deteriorarea Stratului de Ozon - Pagina 5
Managementul Mediului - Deteriorarea Stratului de Ozon - Pagina 6
Managementul Mediului - Deteriorarea Stratului de Ozon - Pagina 7
Managementul Mediului - Deteriorarea Stratului de Ozon - Pagina 8
Managementul Mediului - Deteriorarea Stratului de Ozon - Pagina 9
Managementul Mediului - Deteriorarea Stratului de Ozon - Pagina 10
Managementul Mediului - Deteriorarea Stratului de Ozon - Pagina 11
Managementul Mediului - Deteriorarea Stratului de Ozon - Pagina 12
Managementul Mediului - Deteriorarea Stratului de Ozon - Pagina 13
Managementul Mediului - Deteriorarea Stratului de Ozon - Pagina 14
Managementul Mediului - Deteriorarea Stratului de Ozon - Pagina 15
Managementul Mediului - Deteriorarea Stratului de Ozon - Pagina 16
Managementul Mediului - Deteriorarea Stratului de Ozon - Pagina 17
Managementul Mediului - Deteriorarea Stratului de Ozon - Pagina 18
Managementul Mediului - Deteriorarea Stratului de Ozon - Pagina 19
Managementul Mediului - Deteriorarea Stratului de Ozon - Pagina 20
Managementul Mediului - Deteriorarea Stratului de Ozon - Pagina 21
Managementul Mediului - Deteriorarea Stratului de Ozon - Pagina 22
Managementul Mediului - Deteriorarea Stratului de Ozon - Pagina 23

Conținut arhivă zip

  • Managementul Mediului - Deteriorarea Stratului de Ozon.docx

Alții au mai descărcat și

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Te-ar putea interesa și

Valorificarea Subproduselor și Minimizarea Deșeurilor din Industria Panificației

Valorificarea subproduselor și minimizarea deșeurilor din industria panificației 1. Introducere Industria de panificație este una din...

Dezvoltarea Durabilă - Modelul de Dezvoltare a Omenirii în Viitor

1.1. Scurt istoric al dezvoltării durabile În anii 60, un prim semn de exclamare apare odată cu apariţia unor cărţi precum “Primăvara liniştită”...

Drept European al Mediului

CONFERINTA INTERNATIONALA PRIVIND MEDIUL SI DEZVOLTAREA – RIO DE JANEIRO, 3 – 14 IUNIE 1992 Cea din urma mare manifestare a omenirii in privinta...

Poziția Județului Brăila în Cadrul Regiunii Sud-Est

Poziţia judeţului Brăila în cadrul Regiunii Sud-Est I. Regiunea Sud-Est - Date generale Sud-Est este o regiune de dezvoltare a României creată...

Kuweit

Cap.1: Prezentarea pe scurt a țării Istoric Începând cu secolul al XVIII-lea, Kuweitul a fost condus de dinastia AL-SABAH. Amenințarea invaziei...

Dimensiuni ale dezvoltării durabile

1.1. Provocări majore ale dezvoltării Lumea se confrunta în prezent cu o presiune extraordinara generata de insuficienta resurselor, în special în...

Mediul Firmei SC Bercan A&M Impex SRL

ARGUMENT Tema aleasă pentru “Lucrarea de atestare şi certificare a competenţelor profesionale” este “Mediul firmei”. Pentru orice firmă de success...

Poluarea Atmosferei

O mica istorie a poluarii si a oganizatiilor antipoluare Este interesant de remarcat ca atitudinea oamenilor fata de mediu nu s-a schimbat...

Ai nevoie de altceva?