Managementul Operațiunilor de Creditare

Proiect
9.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 106 în total
Cuvinte : 33713
Mărime: 197.37KB (arhivat)
Publicat de: Ariana Puiu
Puncte necesare: 12

Cuprins

  1. CUPRINS 3
  2. INTRODUCERE 4
  3. CAPITOLUL I 6
  4. MANAGEMENTUL BANCAR 6
  5. 1.1. Sistemul bancar românesc actual 6
  6. 1.2. Conţinutul şi necesitatea unui management bancar performant 9
  7. 1.3. Structura managementului bancar 11
  8. CAPITOLUL II 19
  9. CREDITAREA, PRODUS BANCAR PRINCIPAL 19
  10. 2.1. Conceptul de credit şi trăsăturile creditului 19
  11. 2.2. Sferele creditului 21
  12. 2.3. Tipuri de credite acordate de băncile comerciale din România 23
  13. 2.4. Dobânda şi managementul ratei dobânzii 24
  14. 2.5. Tehnica determinării costului capitalului 33
  15. 2.6. Tehnica constituirii resurselor de creditare. Programul de credite 34
  16. CAPITOLUL III 39
  17. MANAGEMENTUL CREDITELOR PE TERMEN SCURT, MEDIU ŞI LUNG 39
  18. 3.1. Clienţii băncii 39
  19. 3.2. Surse de informare cu privire la clienţii băncii 39
  20. 3.3. Analiza economico-financiară a activităţii clienţilor 40
  21. 3.4. Aspecte nestatisfăcătoare privind clienţii băncii 52
  22. 3.5. Documentaţia de credite 54
  23. 3.6. Rambursarea creditelor 56
  24. CAPITOLUL IV 68
  25. RISCUL DE CREDIT ŞI GARANŢIILE CREDITELOR 68
  26. 4.1. Riscul în activitatea bancară 68
  27. 4.2. Riscul în activitatea de creditare 68
  28. 4.3. Evaluarea riscului în activitatea de creditare 73
  29. 4.4. Studiu de caz 76
  30. 4.5. Determinarea formelor de garanţie a creditelor 85
  31. CAPITOLUL V 92
  32. GESTIONAREA ŞI CONTROLUL CREDITELOR BANCARE 92
  33. 5.1. Gestionarea creditelor 92
  34. 5.4. Controlul creditelor bancare 97
  35. CAPITOLUL VI 101
  36. CONCLUZII ŞI PROPUNERI 101
  37. 6.1. Minusuri şi plusuri ale sistemului bancar românesc în prezent 101
  38. 6.1. Propuneri privind managementul creditelor şi a riscului de creditare. Recomandări pentru activitatea băncilor româneşti. 103
  39. BIBLIOGRAFIE 105

Extras din proiect

INTRODUCERE

Sistemul financiar-bancar formează baza economică a societăţii, iar sistemul bancar reprezintă componenta cea mai importantă a sistemului financiar-bancar.

Domeniul relativ nou pentru economia românească managementul bancar joacă un rol decisiv în dezvoltarea unei economii sănătoase, bazată pe principiile şi criteriile economiei de piaţă.

Plecând de la cerinţele managementului bancar, trebuie precizat că managerii se confruntă în general cu aceleaşi provocări indiferent de organizaţia din care fac parte. De aici concluzia că elementele fundamentale ale managementului sunt valabile şi în cazul băncilor, cu precizarea că, în partea sa aplicativă, managementul bancar capătă forme aparte, corelate cu specificul activităţii bancare.

Sistemul bancar este guvernat de legităţi specifice, dar se supune în final aceluiaşi obiectiv comun fiecărui domeniu de activitate: organizarea resurselor astfel încât acţiunile proprii să se finalizeze cu profit. Acest obiectiv este un atribut al managementului bancar, sprijinit pe instrumente adecvate fiecărui gen de activităţi.

După numeroşi economişti occidentali, în economia contemporană rolul băncilor este unic sau special, comparativ cu alţi agenţi economici din sectorul real sau financiar, dezvoltarea bancară asigurând, în ultimă instanţă, structura necesară funcţionării economiei de piaţă. Afirmarea rolului unic al băncii este dată, în noile condiţii, de funcţiile principale ale băncilor, care privesc: o eficientă alocare a disponibilităţilor băneşti, prin furnizarea de credit către economia reală, un transfer monetar între instituţii şi agenţi economici, potrivit unei politici monetare adecvate a Băncii Centrale prin intermediul cerinţelor sale de rezerve şi a operaţiunilor de „open market”, precum şi funcţia de a asigura operaţiuni de depozit pentru agenţi economici, ca o dovadă de încredere în stabilitatea şi lichiditatea sistemului bancar.

Toate acestea sunt preocupări ale managementului bancar şi nu fac decât să arate în rolul crucial al unui sistem bancar în economie, în general dar mai ales în condiţiile actuale din ţara noastră în susţinerea reformei, în mod special.

Tocmai datorită importanţei şi rolului major al sistemului bancar şi ca urmare şi a managementului acestuia am ales să abordez o serie de aspecte ale acestui domeniu.

Dar pentru că managementul bancar, în ansamblul său, este deosebit de vast lucrarea de faţă se ocupă doar de o componentă a managementului bancar, şi anume managementul operaţiunilor de creditare.

Am ales studiul acestui segment al managementului bancar întrucât creditul este considerat principalul produs al băncilor comerciale şi este interesant de văzut modul cum managerii de bancă gestionează în mod eficient creditele acordate, precum şi toate aspectele care ţin de operaţiunile de creditare.

Lucrarea de faţă intitulată „Managementul operaţiunilor de creditare” îşi propune să prezinte aspectele cele mai importante care ţin de operaţiunile de acordare a creditelor de către bănci: cine sunt clienţii băncii, sursele de informare cu privire la clienţii băncii, analiza economico-financiară a activităţii solicitanţilor de credite, calculul indicatorilor de bonitate, documentaţia de credite, rambursarea acestora etc.

Bineînţeles că nu a putut fi cuprinsă în lucrare toată problematica activităţii de creditare a băncilor comerciale şi toţi factorii direcţi şi indirecţi, interni şi externi care influenţează această activitate. Dar am încercat să prezentăm ceea ce este esenţial în acordarea creditelor de către băncile comerciale.

CAPITOLUL I

MANAGEMENTUL BANCAR

1.1. Sistemul bancar românesc actual

Sistemul bancar românesc s-a dezvoltat puternic în ultimul deceniu, comparativ cu anul 1990, moment caracterizat – din acest punct de vedere – prin existenţa unui sistem bancar centralizat, Banca Naţională a României cumulând majoritatea funcţiilor şi operaţiunilor bancare (excepţie făcând operaţiunile de comerţ exterior care cădeau în sarcina Băncii Române de Comerţ Exterior, în vreme ce Banca de Investiţii se ocupa de operaţiunile privind finanţarea pe termen lung a economiei, iar Banca Agricolă concentra operaţiunile în domeniul agriculturii şi industriei alimentare, Casa de Economii şi Consemnaţiuni preluând resursele disponibile ale populaţiei).

În anul 1999 se ajunsese la un număr de 45 de bănci autorizate să funcţioneze, iar în 2001 existau 40 de bănci, iar totalul activelor bancare atingând abia 10 miliarde de dolari. Din cele 40 de bănci, 32 sunt constituite cu capital integral sau majoritar românesc. Cifra poate fi considerată pozitivă, având în vedere anul 1989, însă numărul de bănci ce funcţionează în România azi pare de departe a fi insuficient, dacă ar fi să le comparăm cu cele 920 de bănci ce funcţionau în anul 1935 în ţară, ori cu cele 3050 bănci ce funcţionează în Belgia sau cele peste 4300 ce funcţionează în Germania.

Cu toate acestea, băncile din România par însă suficiente atâta vreme cât se manifestă un puternic recul al creditului, lucru datorat unor factori externi, dar care au afectat puternic situaţia băncilor româneşti în această perioadă.

Dezvoltarea cantitativă a sistemului bancar românesc este însă doar o caracteristică a acestei perioade de tranziţie. Principala trăsătură a sistemului bancar românesc actual este dezvoltarea structurală şi cantitativă a activităţii majorităţii băncilor, ca o reacţie comportamentală normală a acestora la cerinţele impuse de economia de piaţă.

Ieşirile din decor ale unor bănci pe parcursul acestui deceniu (reculul unor bănci ca Banca Dacia Felix sau Columna, falimentul Băncii Albina, Bankoop, Credit Bank, B.I.R.), nu caracterizează întreaga activitate bancară din România însă adaugă în mod evident o umbră peste calitatea şi stabilitatea celorlalte bănci, a căror imagine este puternic afectată de aceste sincope. Apare astfel, ca o reacţie normală, orientarea depunătorilor către alte categorii de plasamente (mai ales plasamentele în titluri de stat, garantate şi cu o rentabilitate mare, ce depăşeşte pe cea a plasamentelor la bănci – acesta fiind unul din gravele paradoxuri ale economiei româneşti, generat de foamea guvernamentală după resurse) şi, în consecinţă, creşterea concurenţei pe piaţa resurselor, slăbirea capacităţii băncilor mici de a rămâne pe piaţă, reducerea masei creditului în economie etc.

Preview document

Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 1
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 2
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 3
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 4
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 5
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 6
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 7
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 8
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 9
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 10
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 11
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 12
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 13
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 14
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 15
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 16
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 17
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 18
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 19
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 20
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 21
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 22
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 23
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 24
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 25
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 26
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 27
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 28
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 29
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 30
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 31
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 32
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 33
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 34
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 35
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 36
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 37
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 38
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 39
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 40
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 41
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 42
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 43
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 44
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 45
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 46
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 47
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 48
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 49
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 50
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 51
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 52
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 53
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 54
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 55
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 56
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 57
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 58
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 59
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 60
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 61
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 62
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 63
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 64
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 65
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 66
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 67
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 68
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 69
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 70
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 71
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 72
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 73
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 74
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 75
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 76
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 77
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 78
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 79
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 80
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 81
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 82
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 83
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 84
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 85
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 86
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 87
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 88
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 89
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 90
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 91
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 92
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 93
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 94
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 95
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 96
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 97
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 98
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 99
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 100
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 101
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 102
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 103
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 104
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 105
Managementul Operațiunilor de Creditare - Pagina 106

Conținut arhivă zip

  • Managementul Operatiunilor de Creditare.doc

Alții au mai descărcat și

Managementul operațional al producției

Cap. I Managementul operational al productiei – notiuni generale, componente 1.1 Managementul operational al productiei – componenta a...

Supply Chain Management în Electronic Businesses

INTRODUCTION All around us, due to advancing technology, evolve faster than ever before. Nothing has rocked the way in which companies do business...

Management operațional și performanțe ecologice Coca-Cola HBC

Etapa I- Definirea organizatiei I.1.Denumirea organizatiei, misiunea organizatiei Povestea bauturii legendare incepe la data de 8 mai 1886 in...

Îmbunătățirea Folosirii Potențialului Productiv prin Perfecționarea Managementului Operațional

INTRODUCERE Managementul operaţional al producţiei aprofundează şi aplică cunoştinţele şi management general în domeniul funcţiunii de producţie a...

Proiect de practică - managementul operațiunilor - Raiffeisen Bank România

1. Prezentarea conceptului “Managementul operatiunilor” 1.1. Ce este “Managementul operaţiunilor”? In zilele noastre, companiile de pe piata...

Managementul Operațional

I. Ce este managementul Operational: - Ce este “Managementul operaţional”? Orice activitate economică (industrială, agricolă, de servicii) se...

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Te-ar putea interesa și

Creditul

ACTIVITATEA BANCARA SI SISTEMUL BANCAR DIN ROMÂNIA 1.1. ASPECTE GENERALE PRIVIND CONCEPTUL DE “BANCA” SI EVOLUTIA LUI ÎN TIMP Originea...

Studiul privind Rolul Managementului în Activitatea Bancară

CAPITOLUL I Managementul in activitatea bancară 1.1. Sectorul bancar modern - evoluţie şi factori de influentă Originea activităţii bancare se...

Practică la tehnică bancară - Unicredit

PREZENTARE GENERALA SCURTA DESCRIERE UniCredit Tiriac Bank este membra a Grupului UniCredit, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata...

Creditare - Raiffeisen Bank

INTRODUCERE Economia de piata presupune în mod necesar existenta unui sistem bancar care sa asigure mobilizarea tuturor disponibilitatilor...

Scurt Istoric al Fostului BCR

Prezenta pe piata a bancii ne indeamna sa privim cu mai bine de un secol in urma, mai exact in anul 1906, cand pe piata romaneasca lua fiinta Banca...

Dosar de practică - Banca Transilvania

I. Organizarea activităţii în Banca Transilvania I. 1. Introducere - Scurt Istoric Banca Transilvania SA este o bancă comercială cu capital...

Activitatea de creditare - posibilități de perfecționare la MISR Romanian Bank

INTRODUCERE Creditul este operatiunea prin care se iau in stapanire imediata resurse, in schimbul unei promisiuni de rambursare viitoare, in mod...

Managementul operațiunilor de creditare în sistemul bancar românesc

CAPITOLUL I ASPECTE GENERALE ALE SISTEMULUI BANCAR ROMĂNESC ŞI TIPURI DE SISTEME BANCARE Prin sistem bancar se înţelege totalitatea...

Ai nevoie de altceva?