Managementul promovării serviciilor turistice în satul Lepșa - pensiunea turistică rurală Șoimul

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 19 în total
Cuvinte : 7011
Mărime: 33.58KB (arhivat)
Publicat de: Eftimie Păun
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Grideanu Nicoleta
Obiectul de studiu al lucrării de faţă este reprezentat de turismul rural, cu toate implicaţiile pe care le presupune, de natură teritorială, organizatorică şi conceptuală. Activitatea turistică desfăşurată în mediul rural este deseori nominalizată ca fiind turism rural. Trebuie însă făcută precizarea că, pe lângă noţiunea de turism rural, a apărut şi cea de agroturism. UNIVERSITATEA „SPIRU HARET" FACULTATEA DE MANAGEMENT-BRASOV SPECIALIZAREA MANAGEMENT

Cuprins

  1. Introducere 4
  2. Capitolul I – I.1. Turismul – notiuni generale 6
  3. I.2. Managementul in lumea contemporana 7
  4. I.3. Publicitate si marketing 9
  5. I.4. Conceptul de turism rural in acceptiunea
  6. romaneasca 9
  7. Capitolul II – II.1. Prezentarea generala a satului Lepsa 10
  8. II.2. Prezentarea generala – Pensiunea turistica
  9. rurala „Soimul” 12
  10. II.3. Piata actuala 13
  11. Capitolul III – III.1. Amenajarea pensiunii 14
  12. III.2. Evaluarea activitatii viitoare 14
  13. Concluzii si propuneri 16
  14. Bibliografie 19

Extras din proiect

Introducere

Turismul reprezintă una din componentele esenţiale ale sferei serviciilor, implicând o serie de activităţi, specifice fiecărui tip de vacanţă. Apar astfel, mai multe categorii sau forme de turism, legate direct de scopul activităţii desfăşurate, zona în care se practică sau segmentul de clientelă căruia i se adresează, cum ar fi: turismul de litoral, turismul montan, de staţiune, turismul de tratament balneo-climateric, turismul rural, turismul de afaceri, turismul pentru tineret, turismul de aventură.

Obiectul de studiu al lucrării de faţă este reprezentat de turismul rural, cu toate implicaţiile pe care le presupune, de natură teritorială, organizatorică şi conceptuală. Activitatea turistică desfăşurată în mediul rural este deseori nominalizată ca fiind turism rural. Trebuie însă făcută precizarea că, pe lângă noţiunea de turism rural, a apărut şi cea de agroturism, diferenţa între cele două fiind faptul că, în ceea ce o priveşte pe cea din urmă, este necesară şi prestarea, pe lângă serviciile de cazare, a serviciilor de alimentaţie, mâncărurile fiind preparate cu produse din gospodăria proprie. Astfel, în Europa, deci şi în România, spaţiile de cazare de acest tip au fost organizate şi nominalizate în funcţie de cele două forme de turism: pensiuni turistice şi ferme agroturistice. După cum am afirmat, aceste noţiuni sunt valabile în special pentru continentul european, pentru că, în ceea ce priveşte celelalte zone ale lumii, noţiunea de turism rural, sau de turism desfăşurat în zonele rurale reprezintă concepte, activităţi şi spaţii de cazare diferite. De exemplu, în SUA este foarte bine dezvoltat turismul în campinguri, acesta reprezentând modul de petrecere a vacanţelor sau concediului într-un spaţiu deschis, nepoluat, în linişte. Nu este vorba de campinguri de dimensiuni mici, ci de campinguri de dimensiuni foarte mari, ce oferă spaţii de cazare în cort, căsuţe sau rulote. La nord, în Canada, turismul rural este reprezentat de ferme turistice sau agroturistice care au diverse anexe destinate petrecerii timpului liber. De asemenea, în această zonă se remarcă alte forme de agrement specifice turismului montan: excursii cu ghid, ecotururi, călătorii de aventură, vânătoare, pescuit, expediţii, fapt ce ne face să afirmăm că spaţiile rurale sunt situate în zonele de munte, departe de oraşe, de marile aglomerări urbane.

În Noua Zeelandă turismul rural este asociat cu turismul montan şi cel de aventură, deoarece presupune cazarea turiştilor în cabane special amenajate, şi practicarea unor sporturi, unele fiind chiar sporturi extreme. Raftingul este sportul care atrage un număr mare de turişti în această ţară, modul de organizare fiind excepţional, existând instructori şi echipamente special destinate practicării acestui sport sau supravegherii activităţii şi monitorizării apelor. Astfel, această zonă este promovată sub denumirea „The Undiscovered Secret”, fiind o zonă puţin populată, cu valori folclorice şi culturale deosebite. În Australia, turismul rural a fost asociat promovării unei atracţii unice, aşa cum este practicat în zona Undra, fiind strâns legat de ecoturism.

În China, numeroasele peşteri, deosebit de spectaculoase, situate pe teritoriul acestei ţări au făcut posibilă dezvoltarea turismului rural, în jurul acestor atracţii amenajate corespunzător şi dotate cu echipamente de cazare şi agrement, auxiliare. Aici a fost greu posibilă dezvoltarea unei activităţi economice, deoarece chinezii considerau oaspeţii ca pe nişte rude şi nu acceptau să primească bani. Pe parcurs însă, concepţia s-a schimbat şi acum oamenii au înlocuit tradiţia cu activitatea economică ce implică profit.

Potrivit celor menţionate mai sus, se observă că indiferent de modul de practicare al acestei forme de turism şi a ţării de destinaţie, concepţia este una comună, de petrecere a vacanţei sau concediului într-un spaţiu deschis, cu aer curat, departe de aglomeraţiile urbane, strâns legat de natură şi având la dispoziţie activităţi recreative variate.

În ţara noastră, turismul rural şi agroturismul s-au dezvoltat mai mult după 1990, creându-se în această perioadă şi un cadru legislativ corespunzător, care să-i determine pe posesorii de spaţii de cazare să-şi declare activitatea, beneficiind astfel de o serie de facilităţi.

Pe teritoriul României, turismul rural este legat de o diversitate de valori cultural-istorice, de artă populară, etnografie, folclor, tradiţii, vestigii istorice, şi de un cadru peisagistic variat şi pitoresc, care atrage din ce în ce mai mulţi turişti, atât români cât şi străini. Acestea pot fi valorificate turistic în cadrul unei strategii de organizare şi dezvoltare a turismului rural. O serie de organizaţii, ca ANTREC şi FRDM, se ocupă de promovarea şi dezvoltarea turismului rural, atât pe plan intern, cât şi internaţional, şi de înscrierea pensiunilor şi fermelor omologate şi clasificate în pliante, broşuri, cataloage, website-uri sau în centrala de rezervări, în vederea facilitării contactului dintre turişti şi gazde şi oferirea unor servicii de calitate superioară. Astfel, turismul rural nu reprezintă numai un sejur la o fermă sau la o casă ţărănească, nu reprezintă numai repaos. El se adresează în primul rând oamenilor dinamici, ce iubesc natura, celor ce profită de orice ocazie pentru a se plimba, pentru a practica ciclismul, drumeţiile montane, alpinismul, pentru a admira natura, iubitorilor de aventură, vânătorilor şi pescarilor, şi celor ce consideră că o vacanţă petrecută în mijlocul naturii constituie o importantă sursă de energie şi sănătate.

Una din zonele rurale dezvoltate din punct de vedere turistic, din România, este constituită de Zona Vrancea. Aici se remarcă, prin numărul mare de spaţii de cazare şi printr-un cadru natural deosebit de atractiv şi spectaculos, satul Lepşa, situat în nord-vestul judeţului, pe DN 2D, la 75 km de Focşani. Este un sat de munte, care s-a dezvoltat în mod special, prin construirea unor numeroase case de vacanţă, ca reşedinţe secundare, care pot fi valorificate din punct de vedere turistic în sistem time-sharing, prin omologarea şi clasificarea unor case ca pensiuni turistice şi ferme agroturistice şi prin modernizarea unor moteluri transformate în hoteluri, în apropierea Cascadei Putna. Spaţiile de cazare sunt suficiente, însă trebuie valorificate astfel încât să nu ducă la degradarea mediului ambiant, să păstreze echilibrul ecologic şi să se încadreze în spaţiu din punct de vedere arhitectural.

Atracţiile naturale ale zonei, dar şi cele antropice, sunt deosebite, Cascada Putnei fiind unul dintre obiectivele turistice majore ale judeţului, alături de rezervaţia Cheile Tişiţei. Modalităţile de petrecere a timpului liber sunt numeroase, şi prin propunerile prezentate în lucrare se vizează crearea de programe de agrement pentru iubitorii de drumeţii, pe traseele din zonă, pentru practicanţii de cicloturism, hipism, pentru iubitorii de pescuit sportiv, sau pentru cei ce vor să se destindă, pe un teren de baschet sau tenis. Este luată în considerare amenajarea unui camping la marginea satului, unde să existe spaţiu destinat în special turiştilor care merg cu cortul, care preferă acest mod de cazare. Promovarea zonei se va face prin pliante, broşuri şi pe internet, printr-un website, impactul asupra turiştilor potenţial români sau străini fiind astfel mult mai mare.

Capitolul I

I.1. Turismul - notiuni generale

Turismul este un domeniu de activitate complex, reunind un ansamblu de servicii si bunuri, proprii mai multor ramuri, fiind punctul de interferenta al acestora. De aceea, multitudinea relatiilor care se nasc intre organizatorii activitatilor turistice si diferiti producatori de bunuri si servicii sau beneficarii acestora, reclama o serie de operatiuni foarte diverse, care ar trebui sa asigure desfasurarea eficienta si corecta a activitatilor turistice.

Sectorul turistic este un “motor” al cresterii economice, datorita efectului multiplicator pe care il genereaza. Turismul creeaza locuri de munca, contribuie la cresterea veniturilor populatiei, a investitiilor intr-o serie de ramuri economice, contribuind astfel la dezvoltarea economica de ansamblu.

Fiind o activitate complexa, industria turistica reuneste eforturile a numerosi agenti economici, publici sau privati, nationali sau transnationali, fiecare contribuind la dezvoltarea ariilor turistice in care sunt implicati. Dar activitatea acestora nu trebuie sa vizeze numai efctul imediat, ci trebuie sa se bazeze pe o planificare pe termen mediu si lung care sa asigure o dezvoltare durabila a destinatiilor turistice.

Procesul de urbanizare a condus la o schimbare substantiala. Migratia de masa dinspre zonele rurale spre orase si dezvoltarea intensiva a oraselor au cauzat dezintegrarea comunitatilor locale traditionale si decaderea relatiilor de prietenie, de apartenenta la grup social stabil. Intr-un oras mare, distanta dintre familie si natiune este marcata de vid si numai partial acoperita de relatiile profesionale. In societatea “culture de masa”, toate valorile sunt amalgamate, ceea ce duce la izolarea unui individ in “multimea singuraticilor”.

Preview document

Managementul promovării serviciilor turistice în satul Lepșa - pensiunea turistică rurală Șoimul - Pagina 1
Managementul promovării serviciilor turistice în satul Lepșa - pensiunea turistică rurală Șoimul - Pagina 2
Managementul promovării serviciilor turistice în satul Lepșa - pensiunea turistică rurală Șoimul - Pagina 3
Managementul promovării serviciilor turistice în satul Lepșa - pensiunea turistică rurală Șoimul - Pagina 4
Managementul promovării serviciilor turistice în satul Lepșa - pensiunea turistică rurală Șoimul - Pagina 5
Managementul promovării serviciilor turistice în satul Lepșa - pensiunea turistică rurală Șoimul - Pagina 6
Managementul promovării serviciilor turistice în satul Lepșa - pensiunea turistică rurală Șoimul - Pagina 7
Managementul promovării serviciilor turistice în satul Lepșa - pensiunea turistică rurală Șoimul - Pagina 8
Managementul promovării serviciilor turistice în satul Lepșa - pensiunea turistică rurală Șoimul - Pagina 9
Managementul promovării serviciilor turistice în satul Lepșa - pensiunea turistică rurală Șoimul - Pagina 10
Managementul promovării serviciilor turistice în satul Lepșa - pensiunea turistică rurală Șoimul - Pagina 11
Managementul promovării serviciilor turistice în satul Lepșa - pensiunea turistică rurală Șoimul - Pagina 12
Managementul promovării serviciilor turistice în satul Lepșa - pensiunea turistică rurală Șoimul - Pagina 13
Managementul promovării serviciilor turistice în satul Lepșa - pensiunea turistică rurală Șoimul - Pagina 14
Managementul promovării serviciilor turistice în satul Lepșa - pensiunea turistică rurală Șoimul - Pagina 15
Managementul promovării serviciilor turistice în satul Lepșa - pensiunea turistică rurală Șoimul - Pagina 16
Managementul promovării serviciilor turistice în satul Lepșa - pensiunea turistică rurală Șoimul - Pagina 17
Managementul promovării serviciilor turistice în satul Lepșa - pensiunea turistică rurală Șoimul - Pagina 18
Managementul promovării serviciilor turistice în satul Lepșa - pensiunea turistică rurală Șoimul - Pagina 19

Conținut arhivă zip

  • Managementul Promovarii Serviciilor Turistice in Satul Lepsa - Pensiunea Turistica Rurala Soimul.doc

Alții au mai descărcat și

Proiectarea și optimizarea furnizării serviciilor hoteliere

1. DESCRIEREA SISTEMULUI DE SERVICII HOTELIERE (ANALIZA „SERVUCTION”) 1.1 PREZENTAREA SERVICIULUI ŞI A NEVOILOR CONSUMATORILOR VIZAŢI Sectorul...

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Ai nevoie de altceva?