Managementul Resurselor Umane

Imagine preview
(8/10 din 11 voturi)

Acest proiect trateaza Managementul Resurselor Umane.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 13 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Dan Maniu Duse

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Management

Extras din document

Universitatea Lucian Blaga SibiuFactori care influenteaza metode si tehnici utilizate:

- istoria si cultura organizatiei ;

- marimea si domeniul de activitate ;

- orientarile strategice si sistemul de angajare

- salarizarea si promovarea

Evaluarea performantelor permite depistarea punctelor slabe, a potentialului si nevoilor de pregatire profesionala ale organizatiei. Pentru evaluarea performantelor angajatilor este necesara determinarea prealabila a criteriilor si a standardelor de performanta.

Alegerea criteriilor de performanta presupune identificarea celor mai importante caracteristici de personalitate, a responsabilitatilor si tipurilor de activitati specifice fiecarui post. Criteriile se compara cu standardele, care reprezinta nivelul dorit al performantelor.

Avantaje ale aplicarii sistemului de evaluare :

- stimularea angajatilor buni

- inlaturarea angajatilor cu rezultate sub nivelul minim al standardelor

- dimensionarea salariilor si sponsorilor (larg folosita in SUA; peste 80% din companiile americane au sisteme proprii de evaluare a personalului angajat)

Efecte ale aplicarii sistemului:

- nu toate evaluarile au efect pozitiv, motiv al testarii acestei activitati;

- exista riscul exagerarii, prin utilizarea de catre manageri a unor sisteme de testare sofisticate ;

- apare probabilitatea de a se utiliza metode de evaluare si standarde de performanta arbitrare (in functie de interesele celor ce le-au elaborat vizand in primul rand aspecte cantitative) ;

Evaluarea performantelor, desi este necesara, nu este nici usora si nici necontroversata. Pentru ca rezultatele evaluarii sa fie aplicate corect, o astfel de activitate trebuie corelata cu o tehnologie de evaluare avansata, apelandu-se la logica si "bun simt" pentru stabilirea criteriilor, a standardelor de performanta si a metodelor folosite.

In plus, unele metode, cum ar fi testele de aptitudini, pot fi aplicate numai de personalul specializat. Utilizarea lor de catre nespecialisti poate duce la efecte contrare celor urmarite. De aceea, primul pas ar consta in formarea personalului specializat si dezvoltarea suportului motivational al celor ce vor fi supusi procesului de evaluare.

Caracteristicile evaluarii performantelor

Evaluarea performantelor consta in aprecierea gradului in care angajatii isi indeplinesc responsabilitatile ce le revin, in raport cu postul ocupat. Acest procedeu mai este numit clasificarea/evaluarea angajatilor sau evaluarea rezultatelor.

Procedeul de evaluare a performantelor este definit ca fiind un ansamblu de proceduri standardizate vizand obtinerea informatiilor, (intr-un sistem de ierarhie mananageriala) privind comportamentul profesional al personalului organizatiei. Explicitarea acestei definitii presupune evidentierea urmatoarelor caracteristici :

-proceduri de evaluare folosite sunt in concordanta cu modul in care organizatia concepe sa faca afaceri, organizeaza activitatile si isi orienteaza personalul propiu ;

-standardizarea procedurilor se asigura prin formarea evaluarilor, utilizarea documentelor scrise sau mijloacelor audiovizuale,elaborarea si controlul procedurilor de catre un compartiment specializat;

-utilizarea informatiilor fiabile (pentru ca aprecierile sa fie corecte) ;

- respectarea ierarhiei manageriale, obtinerea informatiilor si efectuarea evaluarii performantelor utilizeaza in mod obligatoriu sistemul de ierarhie manageriala existent ;

-comportamentul profesional presupune ca procedurile utilizate sa fie suficient de fiabile incat sa evite distorsionarea rezultatelor ca urmare a influentei relatiilor afective dintre evaluator si evaluat.

Metode folosite :

1. validitatea rezultatelor(capacitatea de a reflecta adevarul)

2. fidelitatea determinarilor(capacitatea de a furniza rezultate identice la o aplicare repetata) ;

3. echivalenta rezultatelor (evaluari independente ajung la acelasi rezultat) ;

4. omogenitatea interna (mai multe componente ale aceluiasi instrument, masurand acelasi element, indica acelasi rezultat) ;

5. sensibilitatea instrumentelor folosite (capacitatea de a masura diferenta reala dintre subiecti).

Fisiere in arhiva (1):

  • Managementul Resurselor Umane.doc

Alte informatii

Proiect de master la Universitatea Lucian Blaga Sibiu,Management Strategic