Managementul Resurselor Umane în Administrația Publică Locală

Proiect
9.2/10 (4 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 39 în total
Cuvinte : 14344
Mărime: 172.17KB (arhivat)
Publicat de: Mugur Dima
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Verzea Ion

Extras din proiect

Societatea româneasca se afla într-un proces de schimbare în care toate elementele de ordin economic, social, politic, civic au cunoscut o noua dinamica în încercarea de adaptare la conditiile prezente.

Un sistem democratic este functional atunci când economia înregistreaza reusite si în masura în care se dezvolta un spirit democratic în mentalitatea sociala. În aceasta transformare a societatii românesti nu se poate face abstractie de sistemul administratiei publice, de necesitatea introducerii unei dimensiuni europene în acest domeniu, în conformitate cu valorile acestui spatiu administrativ.

Prin derularea coerenta si continua a procesului de descentralizare în perioada imediat urmatoare vom putea asista la cresterea calitatii si eficientei serviciilor publice, iar administratiile locale vor raspunde într-o masura îmbunatatita exigentelor cetatenilor si dezvoltarii locale.

Administratiile publice locale în perioada imediat urmatoare au ca prioritati: ameliorarea furnizarii de servicii locale de calitate, cresterea veniturilor la nivel local, sprijinirea dezvoltarii capacitatii de valorificare a potentialului local si implementarea de masuri pentru atragerea de investitori strategici în zona de competenta, etc. În acest scop, administratiile publice locale sunt considerate ca unitati primare ale politicii locale si ale procesului decizional.

Provocare majora pe termen scurt si mediu a administratiilor publice locale este cea a crearii mecanismelor atât pentru a face fata schimbarilor culturale, economice si a putea gestiona fondurile europene, cat si pentru a pune în practica politicile publice. În acest sens, se recomanda dezvoltarea capacitatii administratiilor publice locale si prin cresterea nivelului de pregatire a functionarilor publici de la nivelul institutiilor administratiei publice locale. Un rol important revine în acest sens reformei functiei publice. Crearea unui corp de functionari publici neutru din punct de vedere politic, profesionist si onest va asigura premisele unei transformari reale a administratiei publice din tara noastra.

Crearea unui sistem modern si transparent de administratie publica constituie una din prioritatile Guvernului României. În acest scop în ultimii ani au fost mobilizate resurse interne si externe necesare dezvoltarii acestui sector, a fost creat un cadru legislativ si institutional adaptat cerintelor procesului de integrare a României în structurile Uniunii Europene.

Eficientizarea administratiei publice, functionarea acesteia într-un mod transparent si cu costuri cât mai scazute se va realiza în buna masura prin profesionalizarea personalului care-si desfasoara activitatea în acest domeniu. In general, formarea reprezinta o dimensiune constanta si fundamentala a muncii si un instrument esential de gestiune a resurselor umane.

Procesele de reorganizare a institutiilor administratiei publice, procesul de descentralizare si consolidare a autonomiei locale, aplicarea principiului subsidiaritatii si orizontul creat de noile misiuni ale administratiei, se pot realiza numai printr-o implicare si responsabilizare crescuta a functionarilor publici si nu în ultimul rând printr-o continua perfectionare a acestora.

1. Cadrul general privind reforma administratiei publice

Pe plan mondial tendinta ultimilor douazeci de ani este cea a globalizarii si dezvoltarii intense a sistemelor sociale. În acest nou context statele nationale sunt puse într-o pozitie cu totul noua, în care institutiile si sistemele administrative trebuie sa fie flexibile pentru a se adaptata acestor transformari. În noul context geopolitic administratia publica centrala si locala au devenit factori definitorii în competitivitatea economica a unei tari sau regiuni economice.

Pentru România procesul de transformari din administratia publica capata noi dimensiuni. Astfel, acestea trebuie sa raspunda noilor schimbari din economia mondiala, dar în egala masura si noilor cerinte ale procesului de integrare în structurile Uniunii Europene. Reforma administratiei publice implica modificari de substanta ale componentelor sale majore, atât la nivelul administratiei publice centrale cât si al administratiei publice locale si a serviciile publice în general. Pe de alta parte, dezvoltarea democratiei reclama instituirea unei noi relatii între cetateni si administratie, cresterea si întarirea rolului autoritatilor si reconsiderarea parteneriatului cu societatea civila si alesii locali.

1.1 Capacitatea administrativa si reforma administratiei publice

Adesea, discutiile despre reforma administratiei publice din România dau nastere unor confuzii referitoare la sensul acestei expresii. Concret, reforma înseamna mai mult decât îmbunatatirea capacitatii administrative. Pe scurt, raspunsul este ca acestea sunt doua concepte diferite despre organizarea sectorului public. Totusi, ele sunt corelate functional.

Reforma administratiei publice este un concept larg, care include toate aspectele organizarii sectorului public, printre care se remarca: “arhitectura” generala a ministerelor si agentiilor, organizatiile si institutiile de la nivel local, sistemele, structurile, procesele, motivatiile, precum si modul de supraveghere a acestora si de adaptare periodica a sistemului.

Pe de o parte, administratia se refera la modul în care este autorizata formal, ordonata si organizata coordonarea activitatilor din sectorul public, iar pe de alta parte, capacitatea administrativa care este o evaluare a functionarii structurii ierarhice a personalului din serviciile publice, fiind deci doar unul dintre elementele reformei administratiei publice.

Cu toate acestea, capacitatea administrativa este esentiala pentru reforma si pentru functionarea statului, dar, asa cum am aratat, este doar o parte a acestei viziuni complexe si, în sine, nu poate asigura rezultatele asteptate de la o administratie moderna. De fapt, simpla crestere a capacitatii administrative poate fi un impediment în obtinerea rezultatelor, pentru ca depinde partial de modul în care este organizata si realizata, dar si de modul de încadrare cu personal si de atitudinea acestora referitoare la realizarea atributiilor lor.

Preview document

Managementul Resurselor Umane în Administrația Publică Locală - Pagina 1
Managementul Resurselor Umane în Administrația Publică Locală - Pagina 2
Managementul Resurselor Umane în Administrația Publică Locală - Pagina 3
Managementul Resurselor Umane în Administrația Publică Locală - Pagina 4
Managementul Resurselor Umane în Administrația Publică Locală - Pagina 5
Managementul Resurselor Umane în Administrația Publică Locală - Pagina 6
Managementul Resurselor Umane în Administrația Publică Locală - Pagina 7
Managementul Resurselor Umane în Administrația Publică Locală - Pagina 8
Managementul Resurselor Umane în Administrația Publică Locală - Pagina 9
Managementul Resurselor Umane în Administrația Publică Locală - Pagina 10
Managementul Resurselor Umane în Administrația Publică Locală - Pagina 11
Managementul Resurselor Umane în Administrația Publică Locală - Pagina 12
Managementul Resurselor Umane în Administrația Publică Locală - Pagina 13
Managementul Resurselor Umane în Administrația Publică Locală - Pagina 14
Managementul Resurselor Umane în Administrația Publică Locală - Pagina 15
Managementul Resurselor Umane în Administrația Publică Locală - Pagina 16
Managementul Resurselor Umane în Administrația Publică Locală - Pagina 17
Managementul Resurselor Umane în Administrația Publică Locală - Pagina 18
Managementul Resurselor Umane în Administrația Publică Locală - Pagina 19
Managementul Resurselor Umane în Administrația Publică Locală - Pagina 20
Managementul Resurselor Umane în Administrația Publică Locală - Pagina 21
Managementul Resurselor Umane în Administrația Publică Locală - Pagina 22
Managementul Resurselor Umane în Administrația Publică Locală - Pagina 23
Managementul Resurselor Umane în Administrația Publică Locală - Pagina 24
Managementul Resurselor Umane în Administrația Publică Locală - Pagina 25
Managementul Resurselor Umane în Administrația Publică Locală - Pagina 26
Managementul Resurselor Umane în Administrația Publică Locală - Pagina 27
Managementul Resurselor Umane în Administrația Publică Locală - Pagina 28
Managementul Resurselor Umane în Administrația Publică Locală - Pagina 29
Managementul Resurselor Umane în Administrația Publică Locală - Pagina 30
Managementul Resurselor Umane în Administrația Publică Locală - Pagina 31
Managementul Resurselor Umane în Administrația Publică Locală - Pagina 32
Managementul Resurselor Umane în Administrația Publică Locală - Pagina 33
Managementul Resurselor Umane în Administrația Publică Locală - Pagina 34
Managementul Resurselor Umane în Administrația Publică Locală - Pagina 35
Managementul Resurselor Umane în Administrația Publică Locală - Pagina 36
Managementul Resurselor Umane în Administrația Publică Locală - Pagina 37
Managementul Resurselor Umane în Administrația Publică Locală - Pagina 38
Managementul Resurselor Umane în Administrația Publică Locală - Pagina 39

Conținut arhivă zip

  • Managementul Resurselor Umane in Administratia Publica Locala.doc

Alții au mai descărcat și

Resursa umană de la recrutare la dezvoltarea carierei

Recrutarea si selectia sunt subcomponente ale procesului de recrutare si selectie de personal. Calitatea acestui proces depinde de modul în care...

Reforma în administrația publică

STRATEGIA GUVERNULUI PRIVIND ACCELERAREA REFORMEI ÎN ADMINISTRATIA PUBLICA 1. Consideratii generale Sistemul politic din România a suferit...

Metode și tehnici moderne utilizate în administrația publică

1. Introducere Metoda ( greccescul methodos- cale, mod de expunere, urmarire intinerar ) Una din componentele managementului administratiei...

Procesul decizional în cadrul unei organizații de servicii publice - decizia administrativă

Consiliul Judetean Botosani se constituie la nivel judetean, în urma alegerilor locale, ca autoritate a administratiei publice locale pentru...

Serviciile Publice

1. NOTIUNI GENERALE DESPRE SERVICII În ultimul deceniu, în economia tarilor dezvoltate, serviciile au devenit principalul element dinamizator al...

Serviciile Publice Locale

Parcurgând acest curs veti învata despre: 1. Trasaturi definitorii ale administratiei publice în unitatile administrativ-teritoriale 2....

Managementul administrației

Managementul public ca domeniu distinct al stiintei managementului a aparut in deceniul al optulea al secolului trecut, in principal ca urmare a...

Managementul Resurselor Umane

1. O PRIVIRE GENERALA – ACTIVITATI SI TENDINTE ÎN MANAGEMENTUL RESURSELOR UMANE 1.1. Activitati ale managementului resurselor umane Managementul...

Te-ar putea interesa și

Cultura organizațională în instituțiile de administrație publică

Cultura organizaţională este un concept în care s-au afirmat recent şi a influenţat semnificativ modul de gândire şi acţiune al cercetătorilor, a...

Strategia Managementului Resurselor Umane în Administrația Publică

INTRODUCERE Actualitatea temei investigate. Etapa tranzitorie a Republicii Moldova spre o economie concurenţială implică după sine fenomene şi...

Administratorul public în sistemul public românesc

Administraţia publică, în orice societate, fie ea clasică, fie modernă, reprezintă în esenţă un instrument al statului indispensabil în atingerea...

Propuneri privind Conceperea și Constituirea Sistemului Educativ și Instituțional pentru Pregătirea Funcționarului Comunitar Roman

“Propuneri privind conceperea si constituirea sistemului educativ privind functionarul comunitar roman”. ARGUMENT Începutul anilor ’2000 este...

Managementul Resurselor Umane

INTRODUCERE În această lucrare am încercat să evidenţiez rolul deosebit de important pe care resursele umane îl au în dezvoltarea şi buna...

Managementul Resurselor Umane în Administrația Publică Locală

CAPITOLUL I CADRUL LEGISLATIV SI ORGANIZATORIC 1.1 Administraţia publică. Categorii de resurse umane 1.1.1 Administraţia publică centrală şi...

Managementul Activității Funcționarului Public în Administrația Locală din Primărie

INTRODUCERE Actualitatea şi importanţa problemei abordate. Implementarea şi perfecţionarea managementului activităţii funcţionarilor publici оn...

Finanțarea dezvoltării regionale în contextul integrării în Uniunea Europeană

INTRODUCERE Politica de dezvoltare regională este una din politicile cele mai importante şi cele mai complexe ale Uniunii Europene, statut ce...

Ai nevoie de altceva?