Managementul Resurselor Umane - SC Mechel SA Campia – Turzii

Imagine preview
(9/10 din 3 voturi)

Acest proiect trateaza Managementul Resurselor Umane - SC Mechel SA Campia – Turzii.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 42 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Pop Grigore

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Management

Cuprins

Capitolul 1. Recrutarea resurselor umane - notiuni generale 3
1.1. Recrutarea - activitate de baza a procesului de asigurare cu personal 4
1.1.1. Stabilirea nevoii de recrutare a personalului 6
1.1.2. Strategii de recrutare a resurselor umane 8
1.1.3. Surse si metode de recrutare 9
1.2. Selectia resurselor umane – notiuni generale 11
1.2.1. Criterii si metode de selectie 12
1.2.2. Procesul de selectie al resurselor umane 14
1.2.3. Testele utilizate pentru selectia resurselor umane 15
Capitolul 2. Prezentarea societatii S. C. Mechel S. A. Câmpia – Turzii 17
2.1. Scurt istoric 17
2.2. Obiectul de activitate 17
2.3. Organigrama societatii 20
Capitolul 3. Studiu de caz la S.C. Mechel S.A. Câmpia-Turzii 23
3.1. Recrutarea personalului la S.C. Mechel S.A. 23
3.1.1. Metode, zone si surse de recrutare 24
3.2. Seletia la S.C. Mechel S.A. Câmpia – Turzii 26
3.2.1. Strategia de selectie 28
3.3. Analiza angajarilor în perioada 01.01.2005 – 31.12.2006 la S.C. Mechel S.A. Câmpia – Turzii 28
Capitolul 4. Concluzii 34
Bibliografie 35
Anexa 1 36
Anexa 1a 37
Anexa 2 38
Anexa 3(organigrama) 39
Anexa 4 40
Anexa 5 41
Anexa 6 42

Extras din document

Capitolul 1. Recrutarea resurselor umane - notiuni generale

Traim într-o societate în care schimbarile se succed cu o mare rapiditate si în care, pentru lumea afacerilor, provocarile si obligativitatea schimbarii tin de domeniul normalitatii.

Ori, fara Resurse Umane, capabile de schimbare si adaptare, de creativitate si competente profesionale multiple, organizatiile de orice fel sunt sortite esecului. În acest context, oamenii reprezinta o resursa vitala, de azi si de mâine a tuturor organizatiilor, care asigura supravietuirea, dezvoltarea si succesul acestora.

Recrutarea resurselor umane este procesul managerial de mentinere si dezvoltare a celor mai adecvate surse interne si externe necesare asigurarii cu personal competitiv în vederea realizarii obiectivelor organizatiei. Astfel, recrutarea poate fi un proces activ mai ales când organizatia îsi propune mentinerea si pastrarea legaturilor ori contactelor cu sursele externe de recrutare.

Recrutarea resurselor umane se refera la confirmarea necesitatii de a angaja personal, la anumite schimbari în situatia angajarii cu personal si identificarea solicitantilor potentiali si capabili sa îndeplineasca cât mai eficient cerintele posturilor. În acest context nevoile de recrutare pot fi strategice (restructurari, retehnologizari), pot raspunde unor urgente temporare (parasirea organizatiei din diferite motive, continuarea studiilor, satisfacerea stagiului militar), sau pot fi legate de miscarile interpersonal (promovari, transferuri).

Recrutarea personalului poate avea un caracter permanent si sistematic sau se poate realiza numai atunci când apare o anumita necesitate. Daca recrutarea are un caracter continuu si sistematic, organizatia are avantajul mentinerii unui contact permanent cu piata muncii.

Procesul de cautare, localizare, identificare si atragere a potentialilor candidati, de unde urmeaza a fi alesi candidatii capabili, se numeste actiunea de recrutare a personalului.

Recrutarea este un proces managerial de mentinere si dezvoltare a celor mai adecvate surse interne si externe, necesare asigurarii cu personal competitiv în sensul îndeplinirii obiectivelor organizatiei. Din aceasta perspectiva, recrutarea poate fi un proces activ. Deci, organizatia încearca sa-si mentina o retea de specialisti calificati sau potentiali candidati, chiar daca exista în mod curent posturi vacante. Trebuie atrasi un numar suficient de mare de candidati, pentru a-i putea identifica pe cei care corespund cel mai bine cerintelor postului.

Recrutarea este o activitate a managementului resurselor umane care are rolul de a cauta si a gasi candidati pentru posturile vacante ale organizatiei, astfel încât aceasta sa poata selecta cele mai potrivite persoane. Se au în vedere atât obtinerea necesarului numeric, cât si asigurarea unei anumite calitati a fortei de munca atrase pentru a satisface nevoile organizatiei, concomitent cu minimizarea costurilor aferente.

O organizatie îsi poate acoperi posturile disponibile apelând fie la recrutarea de candidati din interiorul firmei, fie la atragerea candidatilor din exterior. Este o decizie majora a procesului de recrutare. Cele mai multe firme combina aceste doua tipuri de surse.

1.1. Recrutarea - activitate de baza a procesului de asigurare cu personal

Recrutarea este un proces complicat si costisitor, cu un impact puternic asupra organizatiei. Eforturile pentru succesul recrutarii trebuie dezvoltate pornind de la previziunea si planificarea resurselor de personal si de la analiza posturilor ce urmeaza a fi ocupate. Momentul optim de recrutare depinde de numarul si tipul de angajati cautati.

Recrutarea trebuie sa se concentreze pe cautarea si atragerea de personal calificat. Astfel, succesul recrutarii depinde de cât de bine este definit postul vacant. Indiferent daca postul este vechi sau disponibilizat, cerintele sale trebuie sa fie specificate foarte exact pentru ca recrutarea sa fie eficienta.

În ANEXA 1 sunt ilustrate relatiile dintre planificarea necesarului de personal, analiza postului, recrutarea si selectia personalului.

Procesul de asigurare cu personal din exteriorul organizatiei cuprinde: recrutarea, selectia si orientarea sau integrarea personalului, în timp ce asigurarea cu personal din interiorul organizatiei presupune unele transferuri, promovari, recalificari, reîncadrari, dezvoltari, precum si eventuale pensionari, demisii, concedieri sau decese.

Într-un sens mai larg, procesul de asigurare cu personal cuprinde si alte activitati din domeniul resurselor umane, de exemplu: analiza posturilor si proiectarea muncii. Recrutarea este primul pas în procesul de asigurare cu personal, precum si primul pas în procesul de selectie al acestuia.

Procesul de recrutare este influentat de o serie de factori de natura interna si de natura externa.

Factorii interni depind de :

Fisiere in arhiva (1):

  • Managementul Resurselor Umane - SC Mechel SA Campia - Turzii.doc

Alte informatii

Este o lucrare efectuata la S.C. Mechel S.A. Câmpia – Turzii