Managementul riscului în afaceri și importanța lor în firmele internaționale

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 13 în total
Cuvinte : 3398
Mărime: 99.65KB (arhivat)
Publicat de: Ducu Cornea
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ioan Bogdan
UNIVERSTITATEA LUCIAN BLAGA DIN SIBIU FACULTATEA DE STIINTE ECONOMICE SPECIALIZAREA:MANAGEMENT FORMA DE INVATAMANT: ZI

Extras din proiect

Introducere:

Motivatia alegerii teei de proiect ,, Managementul riscului in afaceri si importanta lui in firmele international “ a fost fundamentat pe cresterea dramatica a importantei acestei discipline de stricta si profunda specialitate in conditiile dinamaismului fara precedent al sistemului economic mondial. Daca este deja unanim acceptata idea conform careia managementul o o arta, in mai mare masura decat o stiinta, atunci managementul riscului reprezinta arta de a lua decizii intr-o guvernata de incertitudine – process complet indentificare, analiza si rasuns la riscurile fata de care organizatia este expusa.

Importanta temei de studiou este considerabil amplificata de evolutia crizei creditelor subprime, in Statele Unite ale Americii, in august 2007, si propagat in mod inevitabil si tot mai greu controlabil in toate sferele vietii economice international.

Managementul riscului in afaceri consta in a conferi, mai intai de toate, protectie angajatilor tai, clientilor, investitiei tale, precum si in adaptarea la mediul in care te desfasori prin asimilarea informatiilor care iti pot ajuta planul de afaceri.

In afaceri, managementul standard de risc reprezinta o politica sau un program care se administreaza pentru a preveni toate tipurile de probleme determinate de gradul firesc de vulnerabilitatea in fata riscului, care pot surveni chiar si din cauza nesigurantei antreprenorului.

In economia globala de astazi, nu se mai poate vorbi despre riscuri isolate, delimitate de mediu economic local sau national, din moment ce ramificatiile contractual se extind peste granitele culturare si etnice. O data cu intrarea Romaniei in comunitatea Europeana si cu necesitatea adaptarii mediului economic romanesc la normele de piata ale acsteia , apare clar necesitatea unei analize de risc in toate domenile economice.

Termenul ,,risc” poate fi intalnit cu acceptiuni adeseori diferite, in surse mitologice, in literature sau drept, in lucrari tehnice sau economice. Astfel, riscul contractual este tratat inca in dreptu roman, dar o teorie comprehensiva a obligatilor juridice se dezvolta abia in sec XIX.

In economie importanta riscului si incertitudinii incepe sa fie recunoscuta abia in primele decenii ale sec XX (contributia majora a lui Frank h. knight prin tratatul “Risc, Incertitudine, Profit “, din 1921). Riscul conomic – comercia si financiar – este pe larg tratat in literature de specialitate din tara si strainatate. Este vorba aici de riscul de prêt ( Popa, 2002; Stoian, 1992 ).

Termenul de ,, risk management”, este un termen relative nou, domeniu de activitate fiind recunoscut abia prin 1929, 1930, cand conceptual de risc management si termenii de referinta asociati au fost definiti pentru prima data. In cautarea unei atmosphere de relaxare si liniste economica, s-a nascut si s-a dezvoltat managementul riscului ca stiinta noua, menit pentru inceput sa elibereze gandirea agentului economic de teroarea unei pierderi iminente. Deci putem spune ca, necesitatea campului de activitate a luat nastere din nevoie de a avea functionalitatea exclusive economica, cu o singura grija, si anume profitul. In acest scop, mai toate societatile comerciale si-au angajat consultant de risc sau au infiintat dupa caz, department de

,, management al asigurarilor”.

Scopul managementului de risc intr-o organizatie este acela de a ajuta intelegerea riscurilor la care este expusa o organizatie, astfel incat sa poata fi administrate. Principalul avantaj al unui program de management al riscului este eficienta economica, deoarece managerii constientizeaza riscurile la care este expusa organizatia si le administreaza corespunzator, astfel incat acestea sa nu se intample.

Managementul Riscului devine un proces de identificare, analiza si raspuns la riscurile potentiale ale unei organizatii, unui sistem informational sau unui proiect.

Lipsa unui management de risc poate duce la risipe financiare, cum este pierderea profitului sau generarea de alte probleme fara sens, situatii care por sa survina ca urmare a aplicarii unor masuri de protectie si securitate nepotrivite. In acest caz, aplicarea unui management de risc nepotrivit dimineaza sansele privind accesul la contractarea unui imprumut bancar pe viitor, scazand astfel increderea institutiei fata de capacitatile de gestionare a capitalului si, implicit, a afacerii tale.

Desi procedurile actuale ale managementul de risc pot fi diferite de la o companie mica la una mare, problemele care se nasc din cauza unui management ineficient pot fi aceleasi.

Motto:

,,Norocul le surade celor care stiu sa-l primeasca”

Louis Pasteur

Cap 1

Ce este riscul?

Majoritatea ar răspunde că riscul este posibilitatea de a fi rănit sau de a-ţi fi cauzate diverse prejudicii. Această idee există şi în majoritatea dicţionarelor, de exemplu Shorter Oxford Dictionary of the English Language defineşte riscul ca fiind: „danger; the possibility of loss or injury”, respective pericolul; posibilitatea de a pierde sau a suferi prejudicii,

O abordare a riscului presupune privirea acestuia din două puncte de vedere. Primul se concentrează asupra evenimentelor nedorite care pot aduce prejudicii sau pierderi. De exemplu atunci când o societate comercială se lansează într-o activitate riscantă, managerii urmăresc identificarea factorilor care pot influenţa negativ activitatea respectivă. În acest sens se ridică următoarele întrebări: Ce se întâmplă dacă activitatea eşuează? Ce puncte slabe sunt în proiectarea activităţii? Suntem capabili să respectăm termenele stabilite? Se observă că în acest caz managerii nu caută să identifice oportunităţile, ci urmăresc evitarea evenimentelor care pot duce la pierderi. Această abordareexclusivistă care se focalizează asupra evenimentelor nedorite se numeşte perspectiva riscului pur .

Al doilea punct de vedere al abordării riscului se referă la obţinerea informaţiilor necesare luării unei decizii corecte. Când o decizie este luată în condiţii de ignoranţă, aceasta este o decizie riscantă şi poate conduce la un eşec, iar în cazul unei decizii fundamentate, bazată pe informaţii complete şi corecte, aceasta este mai puţin riscantă, iar şansele de succes în implementarea ei suntmari.

Cele două puncte de vedere au în comun faptul că ambele privesc o activitate viitoare, o oportunitate care are întotdeauna un anumit grad de incertitudine.

Managementul riscului are un punct de vedere mai amplu în ceea ce priveşte riscul, de exemplu în domeniul afacerilor, o situaţie de risc este atunci când te afli în faţa unei oportunităţi de câştig, dar care se poate finaliza printr-o pierdere.

Preview document

Managementul riscului în afaceri și importanța lor în firmele internaționale - Pagina 1
Managementul riscului în afaceri și importanța lor în firmele internaționale - Pagina 2
Managementul riscului în afaceri și importanța lor în firmele internaționale - Pagina 3
Managementul riscului în afaceri și importanța lor în firmele internaționale - Pagina 4
Managementul riscului în afaceri și importanța lor în firmele internaționale - Pagina 5
Managementul riscului în afaceri și importanța lor în firmele internaționale - Pagina 6
Managementul riscului în afaceri și importanța lor în firmele internaționale - Pagina 7
Managementul riscului în afaceri și importanța lor în firmele internaționale - Pagina 8
Managementul riscului în afaceri și importanța lor în firmele internaționale - Pagina 9
Managementul riscului în afaceri și importanța lor în firmele internaționale - Pagina 10
Managementul riscului în afaceri și importanța lor în firmele internaționale - Pagina 11
Managementul riscului în afaceri și importanța lor în firmele internaționale - Pagina 12
Managementul riscului în afaceri și importanța lor în firmele internaționale - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Managementul Riscului in Afaceri si Importanta Lor in Firmele Internationale.docx

Alții au mai descărcat și

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Te-ar putea interesa și

Concurența în domeniul asigurărilor

Conceptul de concurenţă s-a format şi este folosit în orice tip de relaţii sociale. Reglementările juridice l-au preluat din vocabularul uzual,...

Locul și Rolul Asigurărilor în Economia Românească

Introducere “Dacă ar fi după mine, aş scrie cuvântul asigurare pe uşa fiecărei case şi pe fruntea fiecărui om pentru că sunt convins că pentru...

Tendințe în evoluția serviciilor de asigurări - studiu de caz - ING Group

INTRODUCERE De-a lungul timpului, multi oameni întelepti au facut referiri, în cugetarile lor, la asigurari. Motivul este legat de grija oamenilor...

E-Money și E-Banking

Capitolul 1 – E-money 1. 1. Banii şi moneda – concept, funcţii în accepţiunea clasică Banul provine din dinar – monedă bătuta a Sloveniei în...

Evaziune fiscală prin companii offshore

Introducere “Înca de pe vremea grecilor antici…” – am putea începe, ca multe alte istorisiri. Întradevar, în istorie, evaziunea fiscala este “de...

Cultura în afaceri și religiile lumii

INTRODUCERE Una dintre cele mai dificile sarcini ale unui om de afaceri care actioneaza intr-un cadru global este aceea de a intelege influentele...

Aspecte Etice în Procesul de Internaționalizare a Firmei

INTRODUCERE Evoluţiile din ultimele decenii ale economiei, în special, şi ale societăţii, în general, ne-au arătat că schimbarea este...

Riscul de Țară și Modalități de Gestionare a Acestuia

INTRODUCERE Comerţul în sistem deschis, libertatea circulaţiei capitalului, cooperarea în dezvoltare sunt subiecte foarte abordate în economia...

Ai nevoie de altceva?