Managementul Serviciilor Publice

Imagine preview
(6/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Managementul Serviciilor Publice.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 20 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Management

Cuprins

Introducere 3
Capitolul I Date de identificare a organizatiei. Aspecte legale de constituire si functionare,
prezentarea activitatii 4
Capitolul 2 Organizarea si functionarea organizatiei publice. Caracteristici ale structurii organizatorice 7
Capitolul 3 Concluzii si propuneri 12
Bibliografie

Extras din document

Introducere

Societatea este alcatuita dintr-un sistem normativ de ordine, de drepturi si obligatii apartinand membrilor. Pentru a putea supravetui si a se dezvolta, comunitatea umana trebuie sa mentina integritatea unor orientari culturale, politice, economice intelese si respectate de catre membrii sai, ca baza pentru identitatea sociala. Realizarea unei ordini normative solicita existenta unui mecanism de constrangere, legat de necesitatea interpretarii autoritare a obligatiilor institutionalizate.

Administratia publica reprezinta ansamblul proceselor manageriale si de executie, de natura politica si juridica prin care se realizeaza mandatele guvernarii legislative, executive si judecatoresti in scopul asigurarii reglementarilor si serviciilor necesare societatii in ansamblu, dar si componentelor acesteia.

Administratia Publica reprezinta un domeniu de activitate care asigura, in principal, organizarea si functionarea comunitatilor umane de tip statal, potrivit prevederilor Constitutiei, a legilor si a actelor normative emise de catre autoritatile statului de drept

In stiinta administratiei si in activitatea din Administratia Publica sunt utilizate atat principii cu caracter general, aplicabile in toate domeniile de activitate administrative, cat si principii specifice, ale anumitor activitati din acest domeniu, precum: organizarea, conducerea si aplicarea metodelor.

Din punct de vedere organizatoric, Administratia Publica se constituie ca un sistem integrat specific domeniului, compus din organe si institutii a caror functionare se intrepatrunde si se interconditioneaza.

Structura organelor locale ale Administratiei Publice serveste, atat interesele locale ale societatii, cat si pe cele generale. De aceea, trebuie adoptate cele mai bune solutii pentru organizarea activitatii si dimensionarea structurii din circumscriptiile administrativ-teritoriale

Capitolul I Date de identificare a organizatiei. Aspecte legale de constituire si functionare, prezentarea activitatii

1. Date de identificare a organizatiei

Organizatia prezentata în aceast proiect e este Primaria municipiului Roman. Constitutia României, Legea nr.69/1991 privind administratia publica locala, Legea nr.70/1991 privind alegerile locale, modificate si completate au constituit baza juridica pe care s-a ridicat administratia publica locala.

Practica primilor ani de aplicare a pus în evidenta existenta unor texte insuficient fundamentate, nearmonizate cu legislatia europeana, fapt ce a condus la nenumarate modificari, punctul culminant constituindu-l abrogarea Legii nr.69/1991 si aparitia Legii nr.215/2001-Legea administratiei publice locale-act normativ ce a adus elemente de noutate.

Regimul general al autonomiei locale, organizarea si functionarea autoritatilor administratiei publice locale au la baza 5 principii - autonomia locala, descentralizarea serviciilor publice, eligibilitatea autoritatilor administrtiei publice, legalitatii si al consultarii cetatenilor în solutionarea problemelor de interes local deosebit.

La nivelul unitatilor administrativ-teritoriale autoritatile publice locale sunt consiliul local - ca autoritate deliberativa si primarul ca autoritate executiva, doua institutii ce au drept scop solutionarea si gestionarea treburilor publice la nivelul colectivitatilor locale.

Desi în practica se utilizeaza notiunea de primarie se poate observa ca si în reglementarile anterioare o carenta legislativa, un singur articol - 91 din lege defineste primaria ca o structura functionala cu activitate permanenta, constituita din primar, viceprimar, secretar si aparatul propriu al consiliului local, ce duce la îndeplinire hotarârile consiliului local si dispozitiile primarului, solutionând problemele curente ale colectivitatii.

2. Obiect de activitate

Desi atributiile autoritatilor administratiei publice locale, expres prevazute în lege, sunt diferite, au drept scop solutionarea problemelor colectivitatii locale.

Fisiere in arhiva (1):

  • Managementul Serviciilor Publice.doc