Managementul Strategic in Institutiile Publice din Romania

Imagine preview
(8/10 din 4 voturi)

Acest proiect trateaza Managementul Strategic in Institutiile Publice din Romania.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 14 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Marian Soare

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Management

Cuprins

1.Cuprins 1
2.Managementul Strategic in institutiile publice 2
3.Prezentarea si explicarea a punctelor de vedere ale unor autorii straini in legatura cu tema aleasa 4
4. Identificarea si explicarea contributiilor si limitelor a abordarilor
Prezentate 5
5. Prezentarea si explicarea contributiilor studentului referitoare la
tema aleasa 11
6. Recomandari pentru dezvoltarea stiintei Managementului Public din institutiile publice din Romania 12
7.Bibliografie 13

Extras din document

I.Tema Lucrarii:

MANAGEMENTUL STRATEGIC IN INSTITUTIILE PUBLICE

Administratia publica din Romania s-a confruntat în ultimii ani cu schimbari semnificative in ceea ce priveste cadrul propriu de functionare, asteptarile din partea politicului si cetatenilor, atributii si responsabilitati in ceea ce ii priveste pe managerii publici. Acestia din urma au incercat sa orienteze activitatile din organizatiile in fruntea carora se gaseau spre indeplinirea obiectivului fundamental, care trebuie sa existe in orice institutie publica si anume: cresterea gradului de satisfacere a interesului public in raport cu nevoile sociale ale cetatenilor. Astfel in ajutorul sectorului public si institutiilor din cadrul acestuia apare o componenta a stiintei managementului, managementul strategic, care incearca sa canalizeze procesul decizional spre indeplinirea in cat mai bune conditii a obiectivului fundamental urmarit.

Managementul strategic este interesant datorita accentului pe care îl pune pe stabilirea scopurilor, pe identificarea atuurilor şi slabiciunilor, pe importanta oportunitatilor şi amenintarilor externe din perspectiva utilizarii optime a tuturor tipurilor de resurse pentru atingerea obiectivelor stabilite.

Necesitatea folosirii acestei forme de management la nivelul sectorului public este prioritara deoarece inca se mai vorbeste despre administratia publica prea putin preocupata de aspectele strategice ale activitatii sale; tratarea cetateanului ca subiect al administrarii s-a încadrat într-o viziune mai larga ce percepea rolul serviciului public ca o aplicare mecanica a ordinelor politicienilor ce erau singurii abilitati sa dezvolte politici si strategii. Astazi, satisfacerea intereselor cetateanului devine obiectul central de activitate al institutiilor publice, iar pentru a se realiza acesta este oportuna folosirea cat mai in detaliu a stategiilor la nivelul fiecarei autoritati publice. Îndeplinirea sarcinilor administrative se realiza fara a detine o perspectiva pe termen lung iar acest lucru a constituit una din principalele critici aduse modelului traditional al administratiei publice. Mai mult putem adauga si gradul de rigiditate ridicat ce caracteriza administratia publica traditionala, schimbarile erau digerate destul de dificil, iar problemele pe care acestea le ridicau ramaneau adesea nerezolvate.

Managementul strategic in institutiile publice devine solutia care poate sa raspunda cat mai prompt si complet cerintelor sociale care apar pe masura ce societatea evolueaza oferind

institutiilor publice o mai mare flexibilitate la schimbare, prin modul in care sunt gandite viitoarele directii de activitate, mijloacele de realizare ale acestora cat si resursele necesare.

II.Prezentarea si explicarea a punctelor de vedere ale unor autorii straini in legatura cu tema aleasa

Referitor la tema aleasa am luat in considerare studiile urmatorilor autori straini: Bjarne Toft, Olsen, Eadie, Wechleser, Backoff, Montanari, Daneke şi Bracker.

Specialistii in domeniu incearca sa rezolve problema dificila ce consta in aplicarea managementului strategic in institutiile si autoritatile publice, in primul rand prin elucidarea notiunii la nivel public, dar si analizand problemele cu care se confrunta implementarea

Fisiere in arhiva (1):

  • Managementul Strategic in Institutiile Publice din Romania.doc