Managementul Sustinut si Conservarea Biologica a Rezervatiei Naturale Ceahlau

Imagine preview
(8/10 din 3 voturi)

Acest proiect trateaza Managementul Sustinut si Conservarea Biologica a Rezervatiei Naturale Ceahlau.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 45 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Florina Bran, Toader Moga

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 8 puncte.

Domeniu: Management

Cuprins

I. Coperta proiectului
II. Localizare pe harta
III. Lista de abrevieri
1. Context 1-1
l.l.Ideea proiectului 1-1
1.2.Semnificatia problemei mediului inconjurator 1-3
1.3.Cadrul legal 1-4
l .4. Amplasarea institutionala, identificarea si analiza partenerilor 1-5
1.4.1 .Institutii publice responsabile de managementul Rezervatiei
Naturale Ceahlau l -5
1.4.2. Organizatii neguvernamentale 1-8
1.4.3. Sectorul privat 1-8
l .4.4. Consultanti locali individuali 1-9
1.4.5. Satele 1-9
1.4.6. Analiza 1-9
1.5. Asistenta sectoriala premergatoare in derulare sau planificata l -9
2. Definirea interventiilor proiectului 2-1
2. l .Obiectivul dezvoltarii si indicatorii corespunzatori 2-1
2.2.Obiectivul imediat 2-2
2.3.Rezultate, indicatori si activitati 2-3
2.4.Contributii . 2-20
2.5. Asigurari, riscuri si preconditii 2-22
3. Compatibilitatea cu politica D ANCEE si cu programul national 3-1
3.1. Domeniile programului prioritar acoperite de proiect 3 -1
3.2.Criteriul programului prioritar 3-1
4. Implementare 4-1
4.1.Planul de implementare a proiectului (PIP) cu fazele sale 4-1
4.2.Organizarea si administrarea 4-1
4.3.Prezentarea, monitorizarea si trecerile in revista 4-2
4.4.Diseminarea rezultatelor proiectului 4-2
4.5.Bugetul . 4-2
4.6.Contabilitate si audit 4-3
Anexa : Fragmente traduse a legii nr.236 din 4 decembrie 2000.

Extras din document

Proiectul "Conservarea diversitatii biologice si reconstructia biologica a Rezervatiei Naturale Ceahlau, România" (in continuare numit Faza I) a fost semnat pe 4 iulie 1997 si a început imediat dupa aceea in judetul Neamt, România, sfarsindu-se in ianuarie 2001, cu o campanie scolara de succes privind protectia mediului.

Obiectivul principal al Fazei I a proiectului a fost urmatorul: Acordarea de ajutor pentru managementul rezervatiilor naturale romanesti.

Obiectivul imediat urmator al Fazei I a fost: îmbunatatirea managementului Rezervatiei Naturale Ceahlau in favoarea biodiversitatii Rezervatiei Naturale, si pentru optimizarea potentialului turistic prin practici suportive de management al mediului si de management economic.

Motivul pentru care DEPA (Agentia Daneza de Protectie a Mediului ) a asistat Faza I a proiectului a fost acela ca problema mediului si protectia naturii au devenit din ce in ce mai importante, atât pentru opinia publica romana, cat si pentru partea administrativa. S-a remarcat o motivatie in crestere pentru a actiona in aceste câmpuri, dar resursele financiare limitate (din tranzitia economica prezenta) au facut necesar un sprijin extern, responsabil atât de stabilirea unui cadru care sa actioneze in aceasta directie, cat si de realizarea unui management suportiv a resurselor naturale si de cresterea permeabilitatii publicului fata de problema protectiei mediului.

O scurta, dar coprehensiva lista a realizarilor Fazei I a proiectului este disponibila in Anexa 1.

Datorita rezultatelor si experientei primului proiect, opinia Consultantului este ca aceasta a doua faza sa fie vazuta ca o continuare logica si necesara a primei faze.

Având in vedere ca Faza I ar putea fi caracterizata ca o reabilitare bazala a structurilor fizice de pe Ceahlau, alcatuirea unui set principal de informatii ca si initierea unei conduite de îngrijire a vietii biologice pe Ceahlau, aceasta a realizat intr-adevar o cooperare intre institutiile guvernamentale si neguvernamentale, ca si intre indivizi. Astfel, proiectul a devenit nu numai un proiect, ci si un proces. A doua faza ar putea fi vazuta ca o continuare a acestui proces, cu scopul de a stabili structuri institutionale care sa poata asigura îngrijirea rezervatiei biologice din RNC.

Consultantul prevede ca (a) acest proces isi va gasi forta motrice (ex: sa ofere sprijin acestui proces) prin implementarea unui numar definit de activitati, si (b) activitatile identificate sunt prin ele insele importante pentru asigurarea unui management de îngrijire a RNC, si de asemenea sunt continuari logice ale activitatii implementate de-a lungul Fazei I.

Deoarece Faza I a Proiectului si-a împlinit majoritatea obiectivelor tehnice, implementarea acestei faze a atras atentia asupra unui numar de particularitati care au fost depreciate ca valoare in dezvoltarea Parcului National Ceahlau, ca loc de protejare a naturii si de recreere publica.

Prima dintre aceste particularitati este capacitatea si responsabilitatea de a conduce.. Derularea Fazei I a fost oarecum limitata de lipsa de experienta in cooperarea dintre institutii la nivel managerial.

Experimentarea Fazei I a întâmpinat de asemenea dificultati legate de serviciile si facilitatile Parcului, si de participarea publica la acestea. Este necesar ca actualul Serviciu de Salvare Montana (SSM) sa se asigure ca are capacitatea sa conduca si sa mentina facilitatile RNC. Este necesar ca SSM sa se autogospodareasca din punct de vedere financiar. Locurile reabilitate in Faza I trebuie mentinute, iar viitoarele locuri din parc trebuie refacute pentru a micsora presiunea dinspre turisti si vizitatori.

Adaposturile pentru animale întâmpina probleme importante in aprovizionarea cu hrana pentru lunile friguroase ianuarie si februarie. Din aceasta cauza, animalele vor cauta hrana in afara parcului, ceea ce reprezinta un pericol pentru satele învecinate. Prin urmare, animalele sunt in pericol de a fi impuscate, dupa cum s-a întâmplat si iarna trecuta cu doi lupi. Deoarece sunt anumite specii slab reprezentate (urs, lup, porc mistret, si faimoasa capra neagra pe cale de disparitie), Proiectul prevede nevoia de a asigura o suplimentare cu provizii de hrana pentru animale pe timpul iernii.

Faza I a întrevazut anumite particularitati ale RNC. Datorita acestui lucru, este nevoie ca pe viitor sa se realizeze publicitate si materiale informative speciale legate de speologia si geologia unica a Parcului.

Fisiere in arhiva (1):

  • Managementul Sustinut si Conservarea Biologica a Rezervatiei Naturale Ceahlau.doc

Alte informatii

ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE BUCURESTI