Managementul unei Institutii Publice - Misiune, Obiective si Activitati - Aplicatie Practica Realizata in Cadrul Primariei Comunei Prisacani, Judetul Iasi

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Managementul unei Institutii Publice - Misiune, Obiective si Activitati - Aplicatie Practica Realizata in Cadrul Primariei Comunei Prisacani, Judetul Iasi.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 21 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Laurentiu Marascu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 7 puncte.

Domeniu: Management

Cuprins

CAPITOLUL I : Date de identificare a organizatiei. Aspecte legale de constituire si functionare
-despre necesitatea managementului public in administratia publica din Romania
-Date de identificare a Primariei Comunei Prisacani
-Regulamentul de organizare si functionare a Primariei Comunei Prisacani
CAPITOLUL II : MANAGEMENTUL PRIMARIEI COMUNEI PRISACANI – misiune, obiective si activitati
Capitolul III : Concluzii

Extras din document

Cap.I Date de identificare a organizatiei.Aspecte legale de constituire si functionare

Despre necesitatea managementului public in administratia publica din Romania

Societatea este alcatuita dintr-un sistem normativ de ordine, de drepturi si obligatii apartinand membrilor.Pentru a putea supravetui si a se dezvolta, comunitatea umana trebuie sa mentina integritatea unor orientari culturale, politice, economice intelese si respectate de catre membrii sai, ca baza pentru identitatea sociala.Realizarea unei ordini normative solicita existenta unui mecanism de constrangere, legat de necesitatea interpretarii autoritare a obligatiilor institutionalizate.

Administratia publica reprezinta ansamblul proceselor manageriale si de executie, de natura politica si juridica prin care se realizeaza mandatele guvernarii legislative, executive si judecatoresti in scopul asigurarii reglementarilor si serviciilor necesare societatii in ansamblu, dar si componentelor acesteia.

Este bine cunoscut faptul ca Romania avea inainte de 1989, unul dintre cele mai centralizate sisteme administrative.Desi a fost initiata o reforma a administratiei menita sa conduca la adaptarea acesteia la transformarile economico-sociale produse odata cu schimbarea din 1989 se apreciaza ca situatia a ramas in mare masura neschimbata, atat din cauza constrangerilor bugetare cat si din lipsa de determinare politica si experienta in ceea ce priveste structurile administratiei alternative.

Perioada de tranzitie prelungita, lipsa unei strategii concrete si fiabile in reforma administratiei au avut ca efect cresterea birocratiei si a coruptiei, reducerea investitiilor in sectorul public, lipsa inovatiei si a progresului si in mod implicit cresterea nemultumirii cetatenilor.

Asadar, apar in prim plan doua preocupari importante: pe de o parte, cea a optiunilor si a prioritatilor in orientarea politicii publice, iar pe de alta parte, rigoarea bugetara si limitarea cheltuielilor.

Managementul public este un mod de legitimare a eforturilor functionarilor si politicienilor care se afla in slujba evolutiei ascendente a societatii, reprezentand un nou tip de activitate,un semn al modernizarii, o forta dinamica a schimbarii.El nu este un proces neutru, ci o activitate care se intrepatrunde cu politica, legea si societatea civila.

Eficienta proceselor manageriale din domeniul institutiilor publice este determinata de calitatea functionarilor publici, iar prestatia profesionala a acestora depinde hotarator de cunoasterea si aplicarea managementului public.Aceasta presupune posibilitatea intelegerii particularitatilor cu care se identifica, analiza pertinenta a structurilor organizationale din sectorul public, cunoasterea relatiilor care exista intre componentele acestora, a rolului fiecarui element in cadrul intregului, a competentelor, sarcinilor si responsabilitatilor ce revin functionarilor din administratia publica.

Ca domeniu distinct, managementul public impune concepte, principii, metode si tehnici care concura la intelegerea proceselor manageriale si de executie din sectorul public.

Metodele de management public sunt situatii actionale prin care functionarii institutiilor publice, in cadrul unor principii generale, transforma informatiile despre realitatea obiectiva in decizii, actiuni rationale si eficiente, ca urmare a progresului tehnic, stiintific, informational acestia utilizand metode, procedee, instrumemente, tehnici moderne in scopul atingerii obiectivelor propuse la nivelul organizatiei.Folosirea, in mod continuu si repetat a acestora permite identificarea unor posibilitati noi de rezolvare a problemelor aparute in cadrul si in afara sistemului administrativ.

Metodele de management reprezinta un element esential al metodologiei stiintei managementului public, intr-o combinatie specifica optima, ele exprimand viziunea de ansamblu in care se desfasoara activitatile din administratia publica.

Date de identificare a primariei

Prima mentionare a satului Prisacani dateaza din 1803 in “Condica liuzilor” asa cum reiese din Dictionarul istoric al unitatilor administrativ-teritoriale al Academiei Romane, in care s-a specificat Comuna Prisacani, judetul Iasi.

Are o suprafata de peste 60 km, o populatie de 3589 de locuitori( conform Recensamantului din data de 18 martie 2002) si este situata in partea de sud-est a judetului Iasi; satele ce apartin de Comuna sunt Prisacani, Macaresti si Moreni.

Regulamentul de organizare si functionare a Primariei Prisacani

Fisiere in arhiva (1):

  • Managementul unei Institutii Publice - Misiune, Obiective si Activitati - Aplicatie Practica Realizata in Cadrul Primariei Comunei Prisacani, Judetul Iasi.doc

Alte informatii

Universitatea Alexandru Ioan Cuza Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor Specializarea Adiministratie publica