Managerul de Proiect si Echipa de Proiect. Managementul Echipelor. Managementul Resurselor Umane si Leadership-ul

Imagine preview
(9/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Managerul de Proiect si Echipa de Proiect. Managementul Echipelor. Managementul Resurselor Umane si Leadership-ul.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 55 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 7 puncte.

Domeniu: Management

Cuprins

Cap. 1 Managerul de proiect 4
1.1 Rol. Atribuţii. Calităţi. 4
1.2 Selecţia echipei de proiect 6
1.3 Motivarea echipei. Tehnici şi procedee 7
1.4 Cum se gestionează un conflict 7
1.5 Interviu cu Sebastian Cazacu, manager de proiect 10
Cap. 2 Managementul echipelor 12
2.1 Echipa - Definire, caracteristici. Reguli pentru succesul muncii în echipă 17
2.2 Etapele de constituire a echipelor(Modelul lui Tuckman si Modelul lui Landry) 21
2.3 Rolurile în echipă 29
2.4 Teambuidingul 32
2.5 Chestionarul de auto-cunoaştere Belbin 33
Cap.3 Managementul resurselor umane şi leadership-ul 36
3.1 Procesul de recrutare şi selecţie 36
3.1.1 Noţiuni generale 36
3.1.3 Fişa de post 41
3.1.4 Selecţia 43
3.2 Tipuri de leadership 47
3.3 Leadership-ul bazat pe principii 48
3.4 Leadership-ul charismatic 49
3.5 Modelul lui Blake si Mouton 50
BIBLIOGRAFIE 51
LEXICON 52
Dicţionar Român – Englez Dicţionar Român - Francez 55

Extras din document

Managerul de proiect şi echipa de proiect. Managementul echipelor.

Managementul resurselor umane şi leadership-ul.

Cap. 1 Managerul de proiect

1.1 Rol. Atribuţii. Calităţi.

Profesia de manager de proiect se aplică tuturor celor care au responsabilitatea de a realiza un proiect la nivel operaţional (conform Standardului Ocupaţional elaborat de Consiliu pentru Standarde Ocupaţionale şi Atestare).

Altfel spus, pe înţelesul tuturor, managerul de proiect este cel care face lucrurile să se întâmple - cea mai simplă şi totodată cea mai concretă definiţie a managerului de proiect.

Noţiunea de « manager de proiect » nu poate fi scoasă din contextul managerial, ea este în realitate în interdependenţă cu toate celelalte elemente ale procesului managerial ; de fapt, manageul de proiect este el insuşi un element (indispensabil) al echipei de proiect.

În ceea ce priveşte pregătirea sa, putem afirma că studiile sunt necesare, însă ele nu înlocuiesc experienţa în domeniu sau aptitudinile (ne referim aici la dispoziţie firească, vocaţie) pe care un bun manager trebuie să le aibă.

Rolul managerului de proiect este de a mobiliza şi de a coordona toate resursele pentru atingerea obiectivelor propuse. Leadershipul, capacitatea de a comunica, de a planifica şi de a anticipa riscurile sunt printre calităţile cele mai importante ale managerului de proiect.

Astfel, după cum spuneam, chiar dacă o acreditare în domeniu este importantă, experienţa şi aptitudinile dobândite sunt hotărâtoare.

Fie că este vorba despre construcţii, IT, cercetare, inginerie sau resurse umane, etc., orice firmă care este hotărâtă să-şi extindă aria de activitate sau să-şi îmbunătăţească performanţele prin crearea unui produs nou, inovativ, are nevoie de o persoană care să „ţină frâiele“, să gestioneze resursele astfel încât proiectul să-şi atingă scopul şi să fie unul de succes. Toate acestea cad în sarcina managerului de proiect.

Managerul de proiect este un mini-manager general, pentru ca un proiect este o afacere în sine, doar că are o dată de început şi una de finalizare stabilite iniţial. Managerul de proiect nu se limitează doar la a concepe un proiect, ci monitorizează în permanenţă implementarea acestuia.

Astfel, funcţia de manager de proiect este una extrem de complexă. Pe lângă cunoştinţele necesare realizării sau verificării unor elemente, ca studiu de fezabilitate şi prefezabilitate, buget sau achiziţii publice, cel care ocupă o astfel de pozişie trebuie să deţină şi abilităţi de a lucra în echipă şi de a-i motiva pe membrii acesteia. De aceea, specialiştii americani apreciază că gestionarea unui proiect este atât o stiinţă, cât şi o artă. Managerul de proiect este persoana care face să se întâmple acest proces unic de creaţie.

Acestea sunt, de altfel, şi unele dintre calităţile pe care o companie trebuie să le aibă în vedere atunci când alege persoana responsabilă cu derularea şi implementarea unui anumit proiect. Leadershipul, capacitatea de a te impune în faţa celorlalţi membri ai echipei de proiect şi de a rezolva problemele care apar este o alta calitate obligatorie a managerului de proiect. O gândire analitică, capacitatea de comunicare şi de relaţionare peste medie sunt esenţiale.

Având în vedere faptul că managerul de proiect are în spate o întreagă echipă, un bun management al resurselor umane este de multe ori elementul de care depinde soarta proiectului şi, prin urmare, preocuparea pentru acest aspect este una dintre cele mai importante aptitudini ale persoanei care ocupă o astfel de poziţie. Specialiştii în resurse umane atrag atenţia asupra faptului că, în primul rând, managerul trebuie să ştie să aleagă oamenii ale căror abilităţi corespund cerinţelor respectivului proiect. Pe scurt, vezi cine la ce este bun şi ce vrea să facă, şi dă-i sarcina respectivă. De asemenea, facilitarea comunicării în echipă este extrem de importantă, precum şi motivarea şi încurajarea membrilor acesteia.

De unde îşi alege o firmă managerul de proiect-

Promovează o persoană din interiorul companiei sau dă această sarcină unui specialist din afară-

Unii specialişti în domeniu sunt de părere că normală ar fi alegerea unei persoane din interiorul companiei sau chiar din interiorul echipei de proiect deja formate. Argumentele ce susţin această alegere ar fi:

- o persoană din interiorul companiei este deja “educată” în spiritul şi în ceea ce priveşte cultura organizatională a companiei respective;

- se trece mult mai uşor peste perioada de acomodare a managerului respectiv cu echipa, cu persoanele din interiorul companiei;

- este posibil a persoana promovată să fi cunoscut deja membrii echipei, precum şi abilităţile lor pentru, cum am menţionat mai sus, a şti deja cine la ce este bun pentru a-i da o sarcină potrivită, etc.

Ultima variantă este chiar o alegere firească – sunt de parere alţi specialişti. Motivaţia ce stă la baza susţinerii acestei variante sunt:

- pentru ca un project manager este ataşat proiectului şi nu organizaţiei;

- promovarea unei persoane din interior către această poziţie ar face ca respectiva companie să piardă o componentă din desfăşurarea activităţilor de zi cu zi, chiar acele procese care definesc organizaţia respectivă, iar aceasta ar slabi din puterea ei.

Fisiere in arhiva (1):

  • Managerul de Proiect si Echipa de Proiect. Managementul Echipelor. Managementul Resurselor Umane si Leadership-ul.doc

Alte informatii

Universitatea din Bucureşti Facultatea de Administraţie şi Afaceri